Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

nytt objektiv.

Jag köpte ett nytt objektiv för ungefär en månad sedan. Jag har varit ute efter ett fast som är lätt, ljuskänsligt, inte för dyrt och som kan fotografera lite större sammanhang och inte bara närbilder. Mitt andra, som är ett 50mm 1.8, är fantastiskt på många sätt, men eftersom det är ett porträttobjektiv känns det ibland som allt är alltför inzoomat.

Här är mitt nya i familjen, ett Canon 28 mm F2.8.

Jag tycker om det på väldigt många sätt. Det fotograferar bra på kvällen, jag känner inte att jag behöver zooma ut, istället ser världen genom linsen ut ungefär som man ser den vanligtvis. Och sedan är det tåligt. Ligger på ungefär 2000 kronor vilket känns prisvärt också.

Här är lite bilder jag har tagit med objektivet (har använt båda mina hus Canon 550D och min Canon50D):Denna och nästa vecka har jag som uppgift för mig själv att faktiskt lära mig min kamera på riktigt. För tillfället fotograferar jag ju bara på P och kan inga andra inställningar än att ändra vitbalansen och ISO. Har ni några första tips? Och gärna sådana man liksom förstår och varför man just ska göra så. Vore så himla bra!


Got a new lens for a month ago and here are the first pictures I’ve taken with it. It’s a Canon 28 mm F2.8 and I really like it. 28mm seems to be the perfect view for photos and a nice complement for my 50mm 1.8. It also works perfectly well in the evening. The price is about 300 dollar.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
64kommentarer
 • Tycker såklart att din blogg är UNDERBAR! Går rakt in i hjärtat och inspireras ibland till och med lite väl mycket av dig! Det jag egentligen hade på hjärtat var hur mycket folk det är i NY, om det alltid är folk överallt där det kan vara folk (som i denna bild ungefär: http://farm6.static.flickr.com/5149/5694086110_2231c88f05_z.jpg ) eller om det faktiskt kan vara relativt lugnt och ensamt ibland? (Du kan ju ta med denna fråga i någon frågestund eller så om du vill (om det är smidigare för dig) för jag kommer fortsätta läsa min favoritblogg!)

  Amanda 2011-07-01 20:54:02 http://marcinthedark.blogg.se/
  Svara
 • Var lite för många kommentarer att läsa igenom för att se om någon hade gett samma tips som mig. Jag lärde mig att göra manuella inställningarna genom att först ta en bild på autoläget, möjligtvis. Därefter tittade jag vilka inställningar kameran hade gjort, vilken bländare och vilken slutartid den valt. Sen började jag studera bilden och såg om det var någonting som kunde göras bättre. För ljus eller för mörk, suddig, fel bländartal, för blå osv? Slutligen vred jag in samma bländare och slutartid som kamerans automatiska och började justera dessa tills resultatet blivit tillfredsställande.

  Efter ett tag kommer det gå hyfsat fort. Lycka till 🙂

  Fanny 2011-06-24 23:02:26 http://frokenviksten.blogspot.com
  Svara
 • Hej finaste du! Jag blev så himla glad när jag såg detta för det är EXAKT ett sånt jag letat efter! Jag undrar, vad kostar det?
  Och sedan ett kameratips: Börja använda Tv intställningen istället för då ställer bländaren in sig själv men du får leka med slutartiden själv. När du hajjar det så byt till Av för den funkar likadant fast tvärtom! Himla smart om jag får säga det själv!

  Du är min favorit person jag inte känner förresten och din blogg är den bästa! Kram!

  Fanny 2011-06-19 17:59:04 http://pojkr.blogg.se
  Svara
 • Älskar bilden med såpbubblorna. Har du något speciellt filter eller kör du efterbehandling i datorn på något sätt?

  /Henrik

  Henrik 2011-06-19 02:00:28 http://fook-trepunktnoll.blogspot.com/
  Svara
 • Finnes det objektivet med blenderåpning på 2.8 også? Jeg har et med 1.8, tror du har det samme.

  Andreas K. 2011-06-19 00:03:49 http://www.greker.com
  Svara
 • Hi Sandra! I am a photographer in Indiana, and I use manual mode almost exclusively for weddings. I just started photographing last year, but I have recently won a prize for one of my photos(http://www.dpmag.com/photo-contests/2nd-annual-perfect-portraits.html) and photograph weddings and portraits. The way I learned is just by practicing, practicing, practicing, and YouTube tutorials are a huge blessing! If I want to know something, I usually just Google it. Like, ”what’s the best setting for photographing fireworks in manual mode” or something like that. For weddings, depending on how dark it is inside, I usually use 1/60, f/11, 1600 ISO. I use an external flash for weddings, but most of the time, I just play with the settings until I get just the right amount of light without a flash. I prefer to have natural light for portraits because it is so much softer. Have a happy weekend!

  https://www.facebook.com/pages/Memorable-Images-Photography/217998321563181?sk=wall
  www.memorableimagesphoto.blogspot.com

  Aubrey 2011-06-18 15:56:58 http://www.thetulipbulb.blogspot.com
  Svara
 • Mitt tips är att använda inställningen Av på canon. Då kan du fokusera på att bara ställa in bländaren och sedan anpassar sig slutartiden av sigsjälv för att göra en så korrekt exponerad bild som möjligt. Så det blir alltid okej liksom. Sedan ändrar du vitbalans och ISO också såklart. Men det är ganska meckigt när man tar vardagsbilder att ha helmanuell inställning (M) för då ska du ställa in både slutaren och bländaren och det tar längre tid osv. Skitbra objektiv du köpt jag är SÅ avis!!

  Yrsa 2011-06-17 11:09:05
  Svara
 • Mitt råd är att börja med att leka med EN av inställningarna först för då förstår du vad just den inställningen gör innan du går vidare till nästa. Att gå direkt på fullt manuellt är bara dumt, risken är att du är så upptagen med att ställa in att du missar fototillfällena och glömer att vara med i livet också. Så småningom, ja, men tills dess… Inte ens mina vänner som fotar professionellt använder bara manuellt. Det är snobberi. Tycker jag…
  Jag började själv med Apperture, A eller AV (beroende på vilken kamera du har, alltså märke) och fick en känsla för när den ena eller den andra inställningen passar. Bländaren behövde jag inte fundera över då. Sedan gick jag över och började fixa med bländaren och lät apperturen vara, och numera användar jag ibland fullt manuell och ibland apperture-prio, och annars bländar-prio. Och ibland kör jag på P eller använder ett av de förprogrammerade alternativen. Jag låter situationen avgöra. A är bra när man tar aktiva bilder, att ställa in allt manuellt tar – eller kan ta – tid. Det gör det för mig, jag behöver lära mig mer.
  alla lägena på kameran har sina fördelar, det som är viktigt är att veta när vilken inställning passar bäst.
  Lycka till!

  Ann-Katrin 2011-06-17 10:49:12 http://padistans.blogspot.com
  Svara
 • Åh, ett sådant objektiv är precis vad jag har letat efter. Tack för tipset!

  emma 2011-06-16 15:51:12 http://damernas.se/emma
  Svara
 • När jag fick min första digitalkamera gav min gudfar mig en väldigt simpel och snäll fotobok som gick igenom alla grunder från att välja kamera till att redigera i photoshop. Den stod orörd ett bra tag men när jag fick en systemkamera något år senare fick den komma fram och tack vare den kan jag allt jag kan behöva kunna om ISO, blädare, slutartid, vitbalans och allt annat pilligt det finns att ändra på. Det är alltid smidigt när man vet vad de olika sakerna faktiskt gör för då går det liksom automatiskt när man ställer in. Leta lite i biblioteket efter någon någorlunda tunn, pedagogisk fotobok, så du får grunderna liksom. När man väl kan det är det bara att leka lite tills man förstår.

  Dafni 2011-06-16 11:32:27 http://fuckyeahclementine.tumblr.com
  Svara
 • Om du har Photoshop CS3 eller senare version, testa att fota i RAW istället för JPEG! Du hittar inställningen under bildstorleksinställningen på kameran.

  Då du fotograferar i RAW sparas all bildinformation i varje pixel vilket gör att du enkelt kan ändra sådant som exponering, färgbalans och svärta i efterhand i datorn med enkla reglage direkt då du öppnar bilden i PS. Om du ändå redigerar dina bilder lite innan du använder dem till något kommer detta förmodligen snabba upp din bildredigeringsprocess och ge ett lite skarpare resultat utan att du behöver tänka sådär jättemycket då du fotograferar.

  Sedan är såklart det med förhållandet mellan bländare, slutartid och ISO ganska fint att känna till det också. Men du är ju redan så himla duktig, så det ger sig nog rätt snabbt det där bara du testar lite.

  Fin blogg du har.

  Hanna 2011-06-16 08:54:00 http://www.hannajakobsson.se
  Svara
 • jag lär dig jättegärna att fota på m! jag lyckades lära en tjej via mail, så om du vill förklarar jag!

  puss&kram

  nathalie 2011-06-16 06:01:30 http://nathaliesaviluoto.tumblr.com
  Svara
 • Jag har också precis köpt nytt objektiv. Porträtt-objektiv. Har en 550d precis som du. Nu har jag precis lärt mig vad bländare är, hehe. Typ i alla fall

  Ellinor 2011-06-16 02:24:28 http://tlobok.blogg.se
  Svara
 • Oh it’s funny, I wanted to learn about photography more after reading your blog, and got really inspired by your ”on my camera” post! =) Actually I am hoping to buy an old analogue film SLR (Pentax ME Super) sometime this week, and have been looking up on lenses and such…

  My tip is to start shooting in ”Aperture priority” mode, since it’s easy but you still have control over the most important things (which you cannot fix in photoshop): depth of field/sharpness and size/shape/smoothness of bokeh – in my opinion, the shutter time your camera will calculate will mostly be appropriate, and if you really want to have control on that too, you can still see what times the camera suggests, and go higher or lower from there. =)

  Here there are some examples what different aperture does to the sharpness and bokeh (originally this guy who wrote it compared lenses to each other):
  http://www.pbase.com/carpents/nlsr1m1highlights
  http://www.pbase.com/carpents/nlsr3m13images

  I love your photographs! It will be interesting to see if/how they will change after you ”get more serious” about photography 😀

  Haiyin 2011-06-16 00:20:35 http://loveisthreeoranges.tumblr.com
  Svara
 • Jag tycker Mimmies svar var bra! Utförligt!

  mm 2011-06-15 22:41:24
  Svara
 • oj! jag är imponerad att du bara använder p-inställningen. Det blir ju sjukt bra ändå!

  matilda 2011-06-15 22:00:39
  Svara
 • hej du fina. har väl lite samma mentalitet som dig när det gäller foto och kamerainställningar. använder sönder mitt 50mm och tycker att P är den lätt bästa uppfinningen. det är dock kul att kunna mixtra lite mer – och när jag hade lite extra ledig tid i höstas på en plats med massa fina fotomöjligheter såg jag till att lära mig lite mer. inte så himla svårt egentligen – mest att få till det perfekt när just det där perfekta uppenbarar sig.. men hur som helst, Scott Kelbys böcker är himla bra. lätta och applicerbara. lite inspiration dessutom. och inte så himla mycket tekniskt kunnande. ett bra tips! (http://www.kelbytraining.com/)

  louise 2011-06-15 21:09:40 http://louisekores.com/
  Svara
 • min pappa lärde mig att inte öka ISOn för att bilden blir wså grynig då, så nu ökar jag bara slutartiden (shutter, om du vet).
  I vilket fall måste man ju hålla kameran superstilla, men det blir inte så grynigt som med jättehögt ISO.
  Hm, hoppas du förstod. Jag är lite småvimsig.

  emilia 2011-06-15 20:13:54 http://stiligaemilia.blogg.se
  Svara
 • Egna bildstilar! Förutom standardalternativen kan man ställa in egna med olika grader av kontrast och mättnad och skärpa, samt gråskala och sepia och så. Jag använder i stort sätt bara en baserad på ”neutral” med hög kontrast och minskad mättnad, och en svartvit med hög kontrast. Finns bredvid vitbalansen på eos 60D. Och så har jag på M för total kontroll där.

  Svara
 • Jag rekomenderar att du börjar fota med inställningen AV. För då styr du bländaröppningen. Så himla fint att fota med 2,8 med det korta skärpedjupet. Jag såg att andra rekomenderade att fota Manuellt. men då blir det svårare att fota ”moments” för man måste ställa in slutartiden mm.
  När jag använder mitt 50 mm så fotar jag alltid med AV.

  Maria 2011-06-15 18:28:38
  Svara
 • Oj, nu får jag dåligt samvete för att jag gett upp och bara kör på automatiskt. Tycker mera om att pynja i Photoshop än att ändra på kamernas inställningar.

  Fager Dam 2011-06-15 17:10:39 http://fagerdam.ratata.fi/
  Svara
 • http://nevnarien.se

  Hon har massa bra tips och sånt om kameror, du vet säkert vem det är.

  A 2011-06-15 16:07:36 http://adwink.blogspot.com
  Svara
 • Scott Kelby har skrivit några mycket lättlästa och lättförståliga böcker Digital Photography 1-3. Fast nu när jag tänker efter så är det inte jättemycket förklaringar om kamerna… men de är väldigt billiga och rekommenderas. Annars är Bryan Petersons ”Understanding Exposure” också bra. Annars tycker jag många har förklarat ovan hur det funkar 🙂 Lycka till och skoj med nytt objektiv!

  karen 2011-06-15 15:54:05
  Svara
 • jag har visserligen en nikon men jag fotograferar på M och på ”Optimera bild” i menyn väljer jag den som passar, man kan välja starkare färger, ännu starkare färger, mjukare, porträtt, svartvitt osv. Det är jättebra, jag fotograferar mest på ”Extra förstärkt” eftersom färgerna blir så starka och fina.

  klara 2011-06-15 15:36:24
  Svara
 • The last lens that I bought (about two months ago) was Sigma 30mm f/1.4, so very similar to your Canon. I was thinking about getting that one but then decided to get Sigma instead. I know that your friend Rasmus uses the 28mm too and I like his pictures a lot.
  Good choice Sandra!

  Ula 2011-06-15 15:11:46 http://adamantwanderer.blogspot.com/
  Svara
 • Hej! Jag är absolut ingen fotoexpert, men jag tycker om att fotografera, så lägg inte allt för stor vikt på mitt tips :p Jag vill helst inte redigera mina bilder (vet inte om du gör det eller inte) så jag brukar ändra slutartiden och bländarvärdet för att få ljusare respektive mörkare bilder, manuell fokus kan också ge väldigt intressanta bilder om man lägger fokus på det som annars hade blivit gömt i bakgrunden.
  jag tycker att du tar underbara bilder, så tycker absolut inte att du behöver ändra någonting, men hoppas att detta har varit till någon hjälp! 😀

  Linda 2011-06-15 15:10:33
  Svara
 • åh sandra man får inte ta bild på ljus sådär, det förstör kameran

  Sofia i London 2011-06-15 14:16:28 http://sophedeluxe.devote.se
  Svara
 • Jag tyckte väl att dina bilder förändrat sig en aning! (på ett fint sätt) 😉
  Sandra, känner du nån skillnad mellan att ha använt objektivet på 550d & 50d? Är nämligen så himla nyfiken på att antingen köpa till mig fler objektiv och/eller byta upp min 1000d till något mer proffsigare…

  Mitt allra bästa tips är att skriva dig en egen ”min-kamera-bok”.
  Först & främst så måste du införskaffa dig ett fint block & färgglada pennor samt understrykningspennor. Skumma sedan igenom de där små Canon-användarhandbok man får med, stryk under sånt du själv känner är det viktigaste & skriv sedan infon i ”min-kamera-boken”. Leta även info på andra fotobloggar (bara & kolla på bloglovin’), sök också på Fotosidan & liknande hemsidor så kan du snart din kamera utan & innan. Lycka till söta du!

  Ps, kom precis på att varje år så hålls en s. k. fotopromenad runtom hela världen. Kom med vet jag! Var med förra året & träffade på ett härligt gäng! Här är vår flickr-sida: http://www.flickr.com/groups/1484973@N21/

  Sunshine 2011-06-15 13:40:10 http://sunshinejonsson.se/
  Svara
 • Framför allt tycker jag att du aka gå över till Av/A, läget där man justerar bländaren. På så sätt kommer du alltid kunna maximera hur mycket ljus som kommer in i kameran. Och ju ner ljus, desto finare bilder (generellt). ISO är rätt värdelöst att justera för att få ljusa bilder, det blir bara grynigt.

  Hanna 2011-06-15 13:34:32
  Svara
 • I’m also starting to learn how to use my camera more manually. We use the same camera, and I can recommend a really good, which lots of people have tipped off on. It’s called Understanding Exposure ind is really good at laying it all out in layman’s terms.

  Vanessa 2011-06-15 13:33:54 http://thevoyageofv.wordpress.com/
  Svara
 • Här är ett jättebra inlägget där all info man kan tänkas vilja veta om sin kamera finns! Kan verkligen rekommenderas 🙂 Lycka till!

  http://elinivemo.com/blog/2011/01/10/all-hjalp-pa-ett-och-samma-stalle/

  Viktoria 2011-06-15 13:32:34 http://viktorialindqvist.blogg.se
  Svara
 • Beautiful photos, as always…

  Miss Ribeiro 2011-06-15 13:21:48 http://missribeiroblog.blogspot.com/
  Svara
 • Inte direkt någon fråga om det här, men du bor ju i New York. Jag och en kompis har planer att flytta dit inom en snar framtid. Hur hittar man en ganska billig lägenhet som ligger rätt centralt? Heeeeelp! 🙂 Tack!

  Josefine 2011-06-15 13:20:21
  Svara
 • kul du bestämde dig för de 28mm fasta! jag har det och jag älskar det, så vardagligt och smidigt! fullkomligt älskar det.

  jennifer 2011-06-15 13:17:43 http://jennifer89.blogg.se
  Svara
 • Åh, en sån har jag själv varit sugen på ett tag men jag kommer liksom aldrig till skott att köpa en. Fina bilder det blir!

  Lina 2011-06-15 13:15:02 http://esteterier.blogspot.com/
  Svara
 • Givet bländaren.
  Jag överdriver ibland med extremt stor bländare så att skärpedjupet blir jättekort. Men det kan bli snyggt att ha ögat skarpt, men näsan suddig på ett närbildsporträtt. Eller någonstans i mitten skarp och förgrunden suddig. Då tycker jag att det är lättast att ställa in focus manuellt också.

  Lollan 2011-06-15 13:02:36
  Svara
 • Oh wow, I really need this lens !!

  Daisy 2011-06-15 12:58:37 http://www.prettygreentea.com
  Svara
 • plåta alltid med manuell sandra!
  stor bländare, i ditt fall är största 2,8, ger ljusa bilder och kort skärpdjup (när det med lampor i bakgrunden blir fint och prickigt, som på bilden med kvinnan och såpbubblor)
  mindre bländare ger mörkare bilder plus mindre kort skärpdjup, det vill säga att det är skärpa på det mesta i bilden och inte bara det som är i förgruden.
  slutartiden testar du dig fram med, om det är mitt på ljusa dagen och du vill ha kort skärpdjup (2,8) behöver du väldigt snabb slutartid! annars behöver du enbart tänka på att ha en så pass snabb slutartid att det ej blir suddigt.
  iso varierar du utefter behov, högre i mörka situationer. jag kör alltid på lägsta möjliga.

  använd manuell! 2011-06-15 12:49:43
  Svara
 • du är så grym på att fotografera! måste nog själv skaffa en systemkamera snart 😀

  vonskareng 2011-06-15 12:48:59 http://vonskareng.blogg.se
  Svara
 • här förklarar Nevnarien slutare, bländare och ISO:
  http://nevnarien.se/2009/may/slutartid-blandare-iso.html

  på AV ställer du in bländare och kameran väljer själv en rimlig slutartid.
  på TV ställer du in slutartiden och kameran väljer en passande bländare.
  på M ställer du in allt själv.

  hoppas det är till någon hjälp 🙂

  M I K A E L A 2011-06-15 12:14:13 http://bjarvemikaela.blogspot.com
  Svara
 • Mitt tips är att först mäta ljuset på P, då får du förslag på inställningar för bländare obslutartid. Sen testar dunder på M och justera sen utifrån hur det blir!

  Emma 2011-06-15 12:12:13
  Svara
 • jag har inget tips eftersom att jag inte heller kan, men när du har lärt dig, kan inte du sammanställa en ”guide” då? 🙂

  Erika 2011-06-15 12:00:38
  Svara
 • Hej.

  Jag har skrivit ihop en liten fotoskola om att komma igång. den kanske kan vara något? http://elinivemo.com/blog/category/fotoskolan/ och jag såg att någon redan tipsat om Elin ”Nevnarien” Keros inlägg om slutartid, bländare och ISO. också bra läsning.

  Själv lärde jag mig genom att gå över till att fota med bländarprioritet. jag fick en helt annan förståelse för hur allt hängde ihop.

  Fotograf Elin Ivemo 2011-06-15 11:49:45 http://elinivemo.com/blog
  Svara
 • Ett konkret tips som hjälpte mig var att förstå hur slutartiden, bländarvärdet och iso hänger ihop.

  Om jag tar en bild och den ser perfekt ut ljusmässigt men jag tycker att skärpedjupet är för kort (för låg siffra) då är det bara att höja bländarvärdet två snäpp och sänka slutartiden två snäpp. Då kommer bilden se likadan ut som längre skärpedjup.

  Så summan av kardemumman- alla reglage är lika mycket värda. Bra va?

  hanna fogdal 2011-06-15 11:29:44 http://nagatsuki.blogg.se
  Svara
 • Elin Kero har gjort ett bra inlägg om inställningarna. Här är det: http://nevnarien.se/2009/may/slutartid-blandare-iso.html

  Sofia 2011-06-15 11:25:01
  Svara
 • I början hade jag med mig handboken till kameran vart jag än gick, så om det var någonting som krånglade eller inte blev som jag ville kikade jag bara i den, och så löste allt sig! Så handboken är din bästa vän.

  jennifer 2011-06-15 10:58:50 http://jenniferstroud.blogg.se
  Svara
 • Mitt tips är samma bok som Christine tipsar om: Understanding Exposure av Bryan Peterson. Lite osexig bok men jag lärde mig faktiskt mycket, han skriver på ett sätt som alla förstår och exemplena är väldigt bra.

  Mia 2011-06-15 10:56:19
  Svara
 • Mitt tips är att göra lite experiment där man fotar samma sak med olika inställningar, t.ex. såhär: Ställ dig någonstans där det finns saker som är nära och saker som är långt borta och som inte springer iväg, typ olika träd, eller blommor från sidan när man ligger i gräset, eller en snäll person med massa saker i bakgrund. Sedan väljer du programmet Av, då kan du förändra bländare och kameran väljer rätt slutartid automatiskt. Ta en bild med störst bländare = lägst siffra, t.ex. 1.8 på din 50mm. Sedan tar du en bild en mindre bländare = högre siffra, sedan en till bild med ännu mindre bländare = ännu högre siffra, osv. Vad är det som händer i bilden?

  Man kan säkert göra liknande experiment där man byter slutartid. Ställ in programmet Tv, då väljer du slutartid och kameran väljer bländare. Om man väljer en slutartid på 1/50, kan man fortfarande hålla kameran så pass lugnt att det inte blir suddigt? Men det har du kanske redan övat på under all din tid :).

  Sedan tyckte jag att boken Understanding Exposure var bra för att lära sig om bländare och slutartid, mycket exempel och mycket vilka inställningar som passar till vilken typ av bild. Tack för alla de fina bilderna <3 och lycka till med tekniken!

  Christine 2011-06-15 10:47:49
  Svara
 • När vi hade fotokurs i skolan fick vi leka lite med en enkel kamerasimulator för att förstå sambandet mellan bländare och slutartid (och ISO, fast det kunde du ju redan!).

  http://www.kamerasimulator.se/swe/?page_id=2

  Sara 2011-06-15 10:42:34 http://thelittlestoryteller.blogg.se
  Svara
 • fotoguiden.se, där lärde jag mig 🙂

  Erika 2011-06-15 10:41:19
  Svara
 • mitt tips är att börja med ”AV” inställningen. då ändrar du bara iso och bländaren.
  jag tyckte att det var lättast att lära mig så innan jag började använda ”M”.

  Jeny 2011-06-15 10:20:46 http://frenchindiedisco.blogspot.com/
  Svara
 • åh, underbart

  Rebecca 2011-06-15 10:19:26 http://spaceherosuits.webblogg.se
  Svara
 • P = kameran fixar både bländarvärdet (hur mycket som ska vara skarpt) och slutartiden (hur snabbt kortet ska tas) själv.

  TV = när du vill kanske fånga ett godisregn så vill du ha SNABB slutartid (för att fånga de fallande godisarna) och då går du mot 1/800 kanske. Det betyder en åttonhundradels sekund. Om du vill ta kort så det blir suddigt eller typ ett nattkort med slingor av ljus så väljer du kanske 2 ” som betyder 2 sekunder. Då räknar kameran sen ut vilket bländarvärde man ska ha för att kortet ska bli bra.

  AV = är tvärtom. Den räknar ut slutartiden utifrån de bländarvärde du vill ha. Lågt = mycket skarpt i förgrunden och klarar av dåliga ljusförhållanden. Bra vid porträtt. Högt = hela bilden blir skarp men kameran tar längre tid att TA kortet (=det kan bli suddigt om du är ute). Bäst vid landskap. AV har jag lärt mig mycket av, typ att lägre värde = finare kort.

  M = du räknar ut allt själv (=roligast när man börjat lära sig).
  Vi säger att du vill fokusera på att ha lågt bländarvärde så du får fina skarpa bilder på dina vänner. Det gör du genom att hålla in på en knapp på display-sidan av kameran, nära displayen, ser ut såhär ungefär ”Av [+/-]”, MEDAN du rullar på kugghjulet där uppe (nära ta-kort-knappen). Rulla ner till kanske 1.8, det blir finast bilder.
  Sen kollar du in i kamerahålet och där ser du en liggande ”skala” längst ner i rutan du kollar i, som berättar om kortet kommer bli för mörkt eller ljust. Om den blinkar åt minus-hållet så vrider du det lilla kugghjulet åt vänster så den lilla visaren kommer på 0. Om den blinkar åt +-sidan (kortet kommer bli för ljust) så vrider du åt höger (du har nu fixat slutartiden).
  Sen knäpper du kortet! Nu har du fixat ”ekvationen” som kameran räknat ut själv på P. (Du kan ändra bländarvärdet när du tittar i hålet också, håll in samma knappar som förut, så kommer några siffror nere i kikarhålet att ändras. Sen kan du behöva fixa slutartiden igen, om visaren på stapeln/skalan blinkar.)
  Man kollar bara på stapeln/skalan i kikarhålet – lätt!

  Mimmie 2011-06-15 10:10:02 http://mimmielundinnorbergs.blogg.se
  Svara
 • Vad är ISO för någonting? Och Sandra, känner du någonsin ”New York I love you but you’re bringing me down”? Puss på dig finaste bloggerskan.

  Isabelle 2011-06-15 10:01:49 http://isobelskareng.blogg.se
  Svara
 • när du börjar fota på m och ställer in bländaren + slutartiden kommer live view att vara din bästa vän, dvs. om du nu har den funktionen haha!

  jenny 2011-06-15 09:56:03 http://imagic.blogg.se
  Svara
 • Ett tips som kan vara roligt att börja med är om du vill trixa lite med olika skärpedjup och så, alltså bländaren. Liten siffra = stor öppning = mycket ljus = kort skärpedjup, alltså att det i förgrunden blir skarpt och det i bakgrunden blir oskarpt te.x. Om det känns svårt med M-inställningen direkt, så kan du börja att ställa in kameran på A-läget, alltså bländaren, och låta kameran sköta slutartiden automatiskt, så kan du kolla och lära dig vilka tider du ska ha i förhållande till bländaren. Ju mindre bländarsiffra desto snabbare tid. Skärpedjup kan ju göra väldigt mycket åt en bild 🙂 Lycka till! PS. Och ja, din blogg är naturligtvis väldigt fin!

  Svara
 • I just got my first DSLR recently and bought a book to teach me how to use it properly… so far so good but there’s still a lot to learn! Maybe buy a book that explains your camera well? Or take a class?

  Audrie 2011-06-15 09:44:47 http://blueisbleu.blogspot.com/
  Svara
 • yay! I love camera things 🙂 I recently got a new camera ♥ I think you should try doing some sport shots when people are moving, sometimes it really helps get a still image of people! Otherwise, I absolutely love your photos 🙂

  Nina 2011-06-15 09:40:20 http://distinctlynina.blogspot.com/
  Svara
 • En tjej jag läser har skrivit ett lite väl långt, men faktiskt väldigt enkelt och bra beskrivet inlägg om att fota manuellt. Testa att läs, det ser jobbigt utan innan man börjar läsa… men inte när man väl satt igång. Hon verkar det att verka enkelt.

  http://madeinjapan.nu/2010/december/lar-dig-fota-manuellt.html#comment

  Där kan man testa sig fram med inställningarna vid datorn för förståelse också:
  http://madeinjapan.nu/2010/december/kamerasimulator.html#comment

  Malin Carlén 2011-06-15 09:39:37
  Svara
 • Mitt tips är väl att använda M. på min kamera ( har en nikon d5000 ) är det väldigt lätt att ändra inställningarna på. Med stor bländaröppning kommer ju mycket ljus in och slutartiden är ju som du kanske vet, höga tal = snabb slutartid, Låga tal = långsam.
  På min kamera ser man på displayen när man ändrar de olika delarna, är inte speciellt insatt i canon, men jag finner fotograferandet mycket roligare när man får ändra och pyssla med inställningarna för att få fina bilder 🙂

  Anna Norman 2011-06-15 09:38:08 http://erniiee.blogg.se
  Svara
 • Vad avundsjuk jag blir! Det var nämligen min uppgift i sommar också. Att lära mig min fina systemkamera. Igår gick den sönder.

  Emelie 2011-06-15 09:29:18 http://unvelo.blogg.se/
  Svara
 • Bra tips! Jag känner precis så med mitt 50mm 1.8. Å så vill jag passa på att säga att jag verkligen gillar din blogg!

  Emelie 2011-06-15 09:26:24 http://eemle.blogg.se
  Svara
 • åh gud tack för tipset! håller själv på att leta objektiv.

  blomflicka 2011-06-15 09:22:44 http://www.blomflicka.blogg.se/
  Svara
 • Lyllo dig, alltså jag vill köpa nya objektiv ungefär varje dag!!! Mitt tips är att läsa på om hur alla funktioner fungerar innan, på wiki eller vart som, sedan ställa kameran på M och gå ut och plåta och bara tvinga dig själv att inte ställa tillbaks kameran till P. Genom att testa om och om igen lär man sig snabbt hur alla funktioner står ni relation till varandra. Lycka till raring, ska bli spännande att se reslutaten, de kommer säker bli ljuvliga som vanligt.

  Emily Dahl 2011-06-15 09:20:33 http://damernas.se/emily
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Home
Andrea Brodin
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Emma Danielsson
Home
34 kvadrat
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Fannie Redman