Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

lost subcultures.

Filip skickade mig en artikel om Teddy Girls, denna fantastiska men bortglömda femtiotalsstil (som vi snart återkommer till). Hamnade då på en blogg som hade en hel hög med spännande artiklar om andra subkulturer, vissa mer välkända än andra, och jag måste bara länka till de artiklarna jag blev extra fascinerad av.

503x489xteddy7.jpg.pagespeed.ic.9k1JlTGVIF

Teddy Girls.
Vi börjar förstås med Teddy Girls, kick-ass arbetarklassbrudar från femtiotalets Storbritannien, som klädde sig som en blandning av sin manliga motsvarighet Teddy Boys och tidigt nittionhundratals överklassdamer. Så coola.
x20130103-190032.jpg.pagespeed.ic.iujoxBfw16

The Dapper Rebels of Los Angeles
I mitten av sextiotalet hittar vi de här välklädda grabbarna i södra Los Angeles gängkultur. Klicka på länken för mer läsning, mycket spännande och hemskt.
505x281xscreen-shot-2011-04-04-at-17-32-42.png.pagespeed.ic.jFUYGHJ0M9

The Dandy Man of Congo
Också sjukt intressant. I de allra fattigaste ghetton i Kongo har den här subkulturen dykt upp. Män i kostymer av dyra italienska märken som propagerar mot våld och för “Let’s drop the weapons, let us work and dress elegantly”, allt enligt Dandy-kulturen. Dock ganska sorgesamt när man läser artikeln, många av dem lägger alla pengar på att se vackra ut men bor i nedfallna hem med hungriga barn.
640x640xyoshiyukis81.jpg.pagespeed.ic.3bm3mvzOJo

The Last Japanese Mermaids
Det här kanske inte har så mycket med mode att göra, men fantastiskt fint och intressant ändå. I flera tusentals år har japanska kvinnor uppväxta i fiskebyar längs med kusten levt på att dyka efter ostron och pärlor. ”The young women, some just girls would dive in often freezing waters, for 2 minutes at a time and come up to breathe for just barely a few seconds. They would do this up to 60 times in a single diving session, up to three times a day. As women, they were believed to be better suited for the task because of an extra insulating layer of fat on the female body that allowed them to hold their breath longer than the men. With this advantage, they could also make more money in a single diving season than most of the men in their village would make in a year. ”

Och till sist min favorit:

Screen-shot-2012-02-22-at-17.30.23

The Lost Style Subculture of Elvis Presley Rebels in Switzerland
I slutet av femtiotalet upptäckte en fotograf att det fanns en subkultur Schweiz inspirerad av den amerikanska rock’n’rollen men med sin helt egna twist. Deras stil påminde om James Dean, men jeansknapparna var utbytta mot enorma skruvar, stora kedjor hängandes runt halsen och överdimensionerade bältspännen. ”The goal of the movement was clearly to show a rejection of authority and the social ideals imposed by the swiss upper class of the time.”
elvissubculture.jpg.pagespeed.ce.CIt3zy3sy7

Hur fina är inte de här Elviskillarna? Vill vara ihop med varenda en av dem. Det finns en bok om hela stilen. Måste kanske ha.

Alla artiklar är hämtade från messynessychic.

.

Translation. I found this blog that has amazing articles about different subcultures over the world. These were my favorites.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Läste precis om Teddygirl på Mirsiams blogg miriamskafferep.com, haha!
  60-tals grabbarna är ju helt fantastiska, älskar han enas knallröda strumpor! Men pojkarna i Schweiz asså. Haha, snakka om att skaffa sin egen stil i det lilla landet! Roligt att se! Ska avbsolut in och läsa artiklarna ikväll, med en tekopp i soffan!

  Linda 2013-11-14 17:19:39 http://misslindylee.blogspot.com
  Svara
 • Tack för detta. Fint.

  Ja, det är tragiskt att de (Teddy boys) förknippas med rasism, såsom skin heads, men jag älskar ändå stilen! Ingen som sett ”This is England”? Så jäkla snygga! Särskilt Woody (tror det var hans namn) och hans tjej 🙂 Tänk om man kunde passa i hennes frisyr… hehe.

  AL 2013-11-14 15:01:19
  Svara
 • Mycket fint inlägg, superinspirerande! TACK <3

  Johanna Af Apel 2013-11-14 12:11:23 http://afapel.se
  Svara
 • Jag skulle också tipsa om Korrespondenterna från i tisdags, mycket intressant!! Det fanns ju ett speciellt namn på det också, men det kommer jag inte ihåg. Tack för en superb blogg!

  Jennie 2013-11-14 09:05:43
  Svara
 • Sandra! Du inspirerar mig, du utbildar mig, du är grym! Nu vill jag vara en Teddy Girl … (tant) Kram!

  Anna Lena Mayor Ekeblad 2013-11-14 08:01:24 http://www.mayorekeblad.se
  Svara
 • Medan Teddy Girl-stilen verkligen är cool rent stilmässigt vill jag bara påpeka en tråkig sak: Teddy Boys är _väldigt_ associerade med rasism. ‘Keep Britain White’ och Notting Hill riot, t ex, startades av ‘Teddies’. De är alltså mer eller mindre 50-talets neo nazis, och medan jag inte vill pissa på någons parad tycker jag ändå att det kan vara bra att veta.

  Sofia - Londonbloggen 2013-11-14 01:57:01 http://londonsvenskar.com/sofiacapel
  Svara
 • Hej fina du! till en början vill jag bara säga att du skriver så himla vackert. Orden lägger sig så fint i munnen och man blir bara glad av att läsa din blogg. Bara så du vet 🙂 Nu till det jag ville fråga. Hur hittade du dig själv? vet en super svår fråga men känner mig lite lost för tillfället. Bor på irland och mår bra egentligen, men ändå saknas något. Har ingen pojke, bara han jag tänker på konstant men som inte vill ha mig tillbaka. Hör alla säga att man måste älska sig själv innan någon annan kan göra det och att man blir vackrast bara när man känner sig som det men tänk om man behöver någon som berättar att man är vackrast på jorden eller att man behöver någon som älskar en innan man förstår det själv? Nu spårade jag lite kanske men för att göra något komplicerat lite mindre komplicerat: hur tog du dig igenom osäkerheten, olycklig kärlek och blev dig själv? känns som att jag bara väntar på att alla bitar ska falla på plats och att jag blir jag om du fattar. Kram på dig!

  Maja 2013-11-14 00:49:54
  Svara
 • Detta hör inte till inlägget, som förövrig var väldigt intressant, men jag måste bara säga att din blogg är så himla fin, du skriver så otroligt bra texter som träffar så rätt, du verkar vara en sån underbar människa och jag gillar verkligen att läsa din blogg!
  tyckte du skulle veta det! 🙂

  Lisa 2013-11-13 23:20:47
  Svara
 • men tjena va spännande och intressant!

  Adele 2013-11-13 22:20:32 http://adele.devote.se/
  Svara
 • Så himla intressant och bra inlägg! Love it!

  Annelie 2013-11-13 21:50:21 http://liebeskoma.blogspot.se/
  Svara
 • Älskar Teddy Girls, så himla coola brudar

  Isabelle 2013-11-13 21:42:43 http://lifeisfulloftelevision.wordpress.com/
  Svara
 • Jag har en fråga om din Paris-tid. Jag är 20 och vill verkligen ut i världen. En kompis mailade mig, väldigt lägligt, på Facebook och sa ”vi kan väl flytta till Paris eller London i januari?”. Och jag romantiserar Frankrike, tycker det låter kul att åka dit och jobba och hänga. Men jag vill gärna ha din ärliga åsikt! Jag pratar inte ett ord franska. Je ne parle pas Francais. Kommer jag kanske då att ha roligare i London, där jag faktiskt kan prata med folk? Är det sant att fransoser inte pratar engelska alls och rynkar på näsan när man stapplar på orden? Hur skulle du välja? Puss!

  Tilde 2013-11-13 21:01:21
  Svara
 • Herregud vilket bra inlägg! Så intressant att läsa om. Mer sådant. TACK 😀

  Ebba 2013-11-13 19:58:30 http://ebbacee.wordpress.com
  Svara
 • Men gud va fin han är (var antar jag) elvis killen till höger! oj kom just på att nu sitter han nog i Schweiz bland barnbarn i min ålder… vad konstigt det blev nu haha

  Cornelia 2013-11-13 18:59:02 http://prettendinq.tumblr.com
  Svara
 • Nej vad intressant (och fint!)

  Svara
 • Det där om Kongo var på tvåan igår. Jätteintressant! Korrespondenterna.

  Maja 2013-11-13 17:56:37 http://www.mla-photography.blogspot.com
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Pamela Bellafesta
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Man
Niklas Berglind
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Vanja Wikström