Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

marsfeminism.

Nu är det april och därmed dags att sammanfatta de länkar och artiklar om feminism som delats mycket under marsmånaden, som för de som missat är en grej jag startat på bloggen detta året. Har varit lite extra stressad just de här veckorna i och med boksläpp och annat jox och kanske missat en del, så lägg gärna till fler viktiga i kommentarsfältet!

Januarifeminism finns här.
Februarifeminism här.
.

3 mars
Nina Åkestam skriver om hur viktigt det är att begreppet ”feminist” inte blir urvattnat, att det inte blir något som politiker slänger ur sig bara för att samla röster. ”Slutmålet kan inte vara att fler ska kalla sig feminister. Slutmålet är att få fler att vara feminister och framför allt göra feministiska handlingar.”

4 mars
Liv Strömqvist gör en träffsäker serie om den historielösa karriärskvinnan, som passar perfekt efter Blondinbellas blogginlägg i februari (dock gammal seriestrip upplyste en smart bloggläsare om). Emelie Eriksson bloggar om det hela.

5 mars
Hej Blekk skriver om det journalistiska ansvaret angående våldtäktsdomar.

7 mars
Mia Skäringer skriver en krönika om dieter: ”Nu räcker det – jag har krånglat klart med min kropp”. Artikeln (som sedan visar sig vara sponsrad av Proviva vilket jag tycker tappar en rätt stor del av trovärdigheten, men lägger iaf ändå in den här), är en av de mest delade i Aftonbladets historia.

8 mars
Metro skriver en artikel om att vi blev mer och mer jämställda och fortsätter vi i den här takten kan vi vara helt jämställda vid år 2205 (grattis oss..).

8 mars
Feministiskt initiativ har tårtkalas på Nytorget på Södermalm i samband med internationella kvinnodagen. Tusentals kommer dit för att äta tårta och lyssna på när Gudrun mfl håller tal. Emelie plockade ur en så fin mening ur talet: ”Det kommer att stå i historieböckerna om den tredje feministiska revolutionen.”

9 mars.
Miljöpartiet lånar ut sitt instagramkonto till fem feminister (däribland jag!) som får posta bilder, texter och tankar resten av veckan på partiets insta.

10 mars
Grön ungdom startar sajten Tack Patriarkatet för att visa på vilka sätt feminism EJ har spårat ur.

17 mars
TV3 lanserar sitt nya program Kickstart där ”modebloggare ska komma i sitt livs form”. Transfrans på Nöjesguiden förklarar på vilka sätt det här är ett problem.

24 mars
F! Malmö går ut med att de ska släppa en feministisk antologi med serier, text och inspiration där bland annat  Gudrun Schyman, Soraya Post, Jens Lekman och Lady Dahmer kommer medverka.

25 mars
Hanapee skriver ett inlägg om att män våldtar, slår och mördar finns i vår kultur och det handlar om en förändring från grunden och inte bara peka på enskilda personer.

25 mars
Feministisk initiativ släpper en valskiva där ett femtiotal artister kommer medverka, bland annat Marit Bergman, Nina Persson, Zhala, Robyn, The Knife och Gnucci.

26 mars
SVT uppmärksammar instagram-kontot Svartkvinna där mörkhyade svenska kvinnor berättar om fördomarna som präglar deras vardag.

31 mars
Andrew Walden skriver om hur man aldrig verkar vilja se den röda tråden att det jämt och ständigt är män som mördar, våldtar, skjuter. Man letar efter andra orsaker, andra debatter utanför genusperspektivet. ”Föreställ dig att 61 av 62 massmord utförts av kvinnor, skulle det förhållandet betraktas som en ren tillfällighet och förpassas till marginalen?”

.

Translation.
A summary of a bunch of feminist links that have been shared in Swedish social media during march.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer
 • […] godess Sandra Beijer post a monthly series of feminist events and articles. Read January, February, March and […]

  SUPPORT YOUR LOCAL GIRL GANG - Linn Wiberg 2015-01-25 21:59:31 http://radarmagazine.se/linnwiberg/grls/
  Svara
 • […] inlägg: Januarifeminism. Februarifeminism. Marsfeminism. Aprilfeminism. […]

  majfeminism. | Niotillfem 2014-06-05 15:50:45 http://rodeo.net/niotillfem/2014/06/majfeminism/
  Svara
 • […] Marsfeminism Aprilfeminism […]

  Dubbel dos feminism | Mitt i & Emellan 2014-05-12 16:51:51 http://mittiemellan.wordpress.com/2014/05/12/dubbel-dos-feminism/
  Svara
 • Hej Sandra! Skickade ett mail tidigare men postar här också!

  Jag heter Elina Pahnke och driver bloggen fittjournalen.se. Jag har tittat in på din blogg då och då och sett vilken enorm inspirationskälla du är för unga tjejer. Jag har också sett att du har sammanfattat feministiska händelser under månaden som gått och tänkte höra om du skulle ha möjlighet att sprida ett projekt som jag och en vän precis fått bokkontrakt på.

  Jag och min vän Karolina har under de senaste året samlat in texter skrivna av unga tjejer om deras sexuella erfarenheter. Tanken med projektet är att nyansera kvinnors sexualitet och komma ifrån den tröttsamma föreställningen av kvinnor om madonnor/horor. Här tillkännagav vi bokkontraktet:
  http://fittjournalen.se/2014/march/announcement-2.html (ifall du vill ha ett datum i mars månad). Här är eventet där vi samlar in skribenter:
  https://www.facebook.com/events/292102124270370/?fref=ts

  Boken kommer att komma ut nästa år och förhoppningsvis innehålla alla möjliga historier, erfarenheter och utgångspunkter. För att alla ska känna igen sig i texterna behöver vi så stor bredd som möjligt och jag hoppas därför att eventet kan få stor spridning.

  Tack för en fin blogg!
  Puss & Kamp
  Elina Pahnke
  projektsexantologi@hotmail.com
  fittjournalen.se

  Elina Pahnke 2014-04-16 21:01:55 http://fittjournalen.se
  Svara
 • hej sandra. i din feministiska uppdatering för april får du hemskt gärna länka till mitt inlägg om myterna kring anorexi som finns på hejblekk. jag ser gärna att den sprids! http://hej.blekk.se/2014/04/04/gastinlagg-10-myter-om-anorexi/

  elise 2014-04-05 16:42:44 http://singmyspring.blogspot.se/
  Svara
 • […] Sandra fra fantastiske Niotilfem samler på slutten av hver mnd linker og artikler om Feminisme som er delt mye i Svenske sosiale medier. Mars kan du lese her. […]

  Helgeprepp! | Under Arbeid 2014-04-04 12:52:20 http://www.underarbeid.com/helgeprepp-7/
  Svara
 • http://www.reactiongifs.com/wp-content/uploads/2013/11/stoked.gif

  Vicachu 2014-04-02 22:42:53 http://vicachu.webblogg.se
  Svara
 • Åh, det här är så himla bra!
  Jag hoppas att du kommer att fortsätta med det här hela året ut!

  Elin H 2014-04-02 20:24:50 http://elinharaldsson.blogg.se/
  Svara
 • […] Marsfeminism Februarifeminism Januarifeminism […]

  Systrar! (och andra) | Simona Ahrnstedt 2014-04-02 15:55:26 http://simonaahrnstedt.se/2014/04/systrar-och-andra/
  Svara
 • Så sjukt bra att du gör de här sammanfattningarna Sandra! HEJA!! Men det där med Mia Skäringer, det är inte direkt uttalat att det var en sponsrad krönika även om det givetvis är troligt. Ville bara skriva det 🙂 KRAMAR

  Sofie Strandberg 2014-04-02 14:40:00 http://bloggar.alltomstockholm.se/citybloggen/
  Svara
 • Så himla bra! Egentligen ses det väl som ofint att fråga vad någon ska rösta på men jag är nyfiken så gör det ändå: Blir det F!? Eller kanske miljöpartiet som du instagramat åt? 🙂

  Ella 2014-04-02 13:47:48
  Svara
 • Fantastiska inlägg angående sexism på facebook.
  http://jennikaojala.wordpress.com/2014/03/17/jag-kan-inte-vara-tyst-langre/
  och http://jennikaojala.wordpress.com/2014/03/24/vi-har-bedomt-att-det-inte-bryter-mot-vara-gemenskapsregler/

  Felicia 2014-04-02 11:24:01
  Svara
 • Hej hej! Jag undrar om du i de trevliga ”answers to last weeks comments” kan prata lite om hur amerikaner dejtar/flirtar? Vad är skillnaden mellan svenska och amerikanska män (om man kan generalisera lite)?

  Sally 2014-04-02 03:23:46
  Svara
 • Hej Sandra! Brukade inte ni köra nåt tärningsspel ibland när ni gick ut i New York? Kan du inte förklara hur ni gjorde? Behöver lite spänning i livet, hehe.

  Emma 2014-04-01 21:46:45
  Svara
 • Ja, precis som någon där uppe skrev. Om Mia Skäringers krönika. PRecis som Mia är jag trött på att ständigt bli ifrågasatt eftersom jag äter mat och inte förhåller mig till vad andra ber mig att äta dvs jag äter vitt bröd med nutella till frukost och folk slänger evil eyes på mig kors och tvärs. Att jag däremot aldrig gått på någon diet och ändå är fullt frisk spelar ingen roll, att jag mår bra fysiskt och psykiskt. Folk bara älskar att försöka berätta för mig vad som vore bra för mig när jag mår bättre än var och en av dem… Jag har Aldrig haft problem med mat. Och aldrig tyckt att mat varit synd, lyx, nöje, lust eller något annat som mat inte är. SÅ när Mia skrev den krönikan satte hon ord på mina känslor. Och ja folk var hemskt snabba på att skrika ”SPONSRING” men jag tror det är endast för att de kände sig träffade av Mias ord. För allt är okej så länge man inte hoppar på vad folk gör. Så sponsrad eller inte så höll jag med. Jag orkar inte heller med ständiga ”ät detta ät inte detta ät jord och kobajs det mår ni bra av”-tramset. och jag gillar inte ens pro viva.
  peace

  Mia 2014-04-01 21:40:18 http://hepek.tumblr.com
  Svara
 • Det är en himla fin tradition du har, jag läser och ba JUST DET och det är viktigt för att texter inte ska konsumeras utan istället ständigt inspirera.

  Madde Schwedaan 2014-04-01 21:14:16 http://www.MadsonArt.wordpress.com
  Svara
 • Hej! läste precis ut din bok som jag fick på posten igår!
  SÅÅ FRUKTANSVÄRT BRA!!!!!
  tror aldrig en bok har fångat mig sådär förut!

  Jonna 2014-04-01 20:56:25
  Svara
 • Älskar denna tradition!!

  Isa 2014-04-01 20:37:58
  Svara
 • Tack sandra för sammanfattningen! Det här är en mycket bra tradition, fortsätt gärna!!

  Linnéa 2014-04-01 19:04:32
  Svara
 • Måste bara tillägga att den sjukt underbara serien av Liv Strömqvist är gjord redan 2009, och alltså inte som en direkt reaktion på Blondinbellas uttalande. Att den därför passar så läskigt bra in på Blondinbella fem år senare gör det hela ännu mer tragikomiskt, då det verkligen visar på att ingenting har förändrats och att Bella bara är en av många otroligt typiska historielösa karriärskvinnor. Avgudar Liv så himla mycket för att hon är så träffsäker!

  Och dessutom : så himla bra dessa inlägg är!<3

  linnéa 2014-04-01 18:50:51
  Svara
 • Angående Mia Skäringers krönika så tror jag ändå på att det är hennes tankar och ord, oavsett sponringen. Det är den bästa texten jag läst på länge länge.

  Maja 2014-04-01 18:09:43 http://www.mla-photography.blogspot.com
  Svara
 • Tycker att Fanny skrev så himla bra detta med kroppsbehåring som feminsitiskt statement som jag inte ens tänkt på förut! http://www.arsinoe.se/den-socialt-accepterade-naturligheten/
  Kanske låter himla uppenbart när man läser det men har inte hört någon påpeka detta förut eller ta upp problemet. Bra tänk av Fanny tycker jag!

  emilia 2014-04-01 17:50:09
  Svara
 • Tack Sandra, älskar dessa inlägg!<3

  Tilde 2014-04-01 17:35:20
  Svara
 • Det är absolut helt fantastiskt bra att du lyfter de här frågorna, detta stora grundläggande samhällsproblem. Tack för det!

  Johanna 2014-04-01 17:23:18
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind
Mode
Fanny Ekstrand