Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

varför feminism hörrni?

En mycket blåsig torsdag för några veckor sedan spelade jag in en film för sajten Varför feminism?. Det är två journaliststudenter som låtit ett gäng olika personer få berätta sin syn och sina tankar kring feminismen för att ge en mångfacetterad bild och visa att en fråga kan ha många svar.

Vi hängde på en bänk nära Nytorget en eftermiddag och så fick jag prata lite och de fick fråga lite. Det blåser en del tyvärr men man hör ändå. Kolla in här:

v

Många andra bra personer som var med! Klicka här för att komma till sajten.

Kolla va kul feminism är! Göre bara!
.

Translation. A video about my thoughts of feminism.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
33kommentarer
 • Vanja: feminism är också att inte värdera en kvinna utefter hennes utseende eller sätt att föra sig och att inte förkasta vad hon har att säga för att man tycker att hon inte säger det med tillräcklig pondus, just saying.

  d 2014-04-09 23:59:51
  Svara
 • dööööör vad du har fint leende och fin röst! herregud sandra.
  tycker att det är helt sjukt att människor med mammor, systrar,döttrar och vänner ens kan kalla sig antifeminister. de måste antingen har noll koll eller vara psykopater

  emma 2014-04-05 14:37:59
  Svara
 • Tråkigt att se någon stå upp för ett viktigt budskap med sådan oövertygelse. Orolig för hur du ska framställas sitter du och pillar med mössa och hår varannan sekund och efter varje svar kollar du ner och snörper osäkert på munnen. Dessutom känns dina svar tyvärr inte heller så genomtänkta, det är väldigt kort och inte så förklarande. Feminism kanske är självklart för många men många unga vet exempelvis inte så ingående vad debatten rör sig om, därför hade det varit skönt med lite tyngre kommentarer på de få minuterna du fick på bänken.

  Vanja 2014-04-05 13:17:46
  Svara
 • Åh Sandra du är en sån förebild! Verkligen! Annars måste jag bara ösa lite fint på dig: jag fyller 15 (jesus…) i dag och fick din bok – signerad!! så lycklig, för en gångs skull. längtarlängtar tills JC grejen är klar, kommer säkert bli fantastiskt <33

  Cornelia 2014-04-04 16:26:33 http://cyber-tomatoes.tumblr.com
  Svara
 • Francoise Sagan extra allt! Sa lika, forrutom att feminister bar oftas byxor pa den tiden. Hoppas det gar bra med boken och att du fortsatter! Synd att jag inte kan kopa den. Kanske bestalla den pa natet eftesom jag bor utomlands.

  Lina-Greece 2014-04-04 16:20:33
  Svara
 • Jag ska bara göra det. Medan han ligger och sparkar där inne har jag tänkt en hel del på att jag vill att han ska växa upp i ett jämställt samhälle. Så jag gör det bara. Hejdå Moderaterna och hej F1! Vem vet… Nästa gång det är val kanske jag röstar på någonting annat men just nu röstar jag på det som känns rätt för mig och min bebis!

  Carolina 2014-04-04 12:42:51
  Svara
 • Fast Armand Mirpour är ju visserligen vit till hudfärgen, men ändå född i Iran och med en annan bakgrund än de andra. Tycker att de intervjuade speglar feminismdebatten på ett bra sätt!

  Sara 2014-04-04 08:47:11
  Svara
 • Till E och Linnea: bra påpekat om Mirpour!

  Till den andra diskussionen: Tycker inte alls att det är fel att debatten lyfts, det är viktigt att ifrågasätta det en gör för att inte riskera att hamna i ”som-vi-alltid-gjort”-lådan där vi bara accepterar. En behöver inte dra paralleller till att folk skulle tycka att det är rasism, men jag tror att det är bra att fråga ”varför gjorde ni nu såhär? Kunde ni gjort på ett annat sätt?”

  Kul att du var med här Sandra!

  Sandra 2014-04-04 08:30:17 http://lovlilett.com
  Svara
 • Varför ska någon som har viktiga åsikter behöva träda tillbaka pga sin hudfärg? Kan inte alla som vill få komma till tals istället? Vet att det inte är så enkelt, men tycker att det blir lite fel om man ska plocka bort någon för att hen är vit, precis som att det blir fel om man plockar bort något för att hen är svart (eller vad som helst för anledning).

  Hanna 2014-04-04 07:29:48
  Svara
 • super!! hade varit så kul om du skrev ÄNNU mer om feminism! och om fi!!! <3333 Puss och kram!

  lisa 2014-04-04 07:28:38
  Svara
 • Det här var så bra Sandra! 😀 verkligen bra gjort! Har inte kollat alla ännu men blev så berörd av Wiehe och HPs videos också, starkt av allihopa!

  Elin 2014-04-03 23:58:54
  Svara
 • Andelen kvinnor i Sverige är ca 50%. Andelen utlandsfödda är 15%. Med tanke på att minst en av dessa människor har utländskt påbrå så skulle jag vilja säga att dessa 15% faktiskt är hyfsat representerade i denna pyttelilla grupp.
  Det finns ingen anledning att läsa in diskriminering i precis allting bara för att det inte är lika många mörka som ljusa, vi lever trots allt i ett land där majoriteten är just ljusa och därför är det väl inte heller helt knäppt att majoriteten av en åsiktspanel eller whatever råkar vara främst ljus. En svensk styrelse där 80% är män trots att 50% av Sveriges befolkning är kvinnor reflekterar däremot inte hur verkligheten ser ut och då menar jag att där finns ett betydligt större utrymme för kritik.
  Så nej, att jag skulle använda mig utav samma retorik som de som motsätter sig kvinnligt ”utrymme” stämmer inte.

  Julia 2014-04-03 23:54:21
  Svara
 • Jag älskar ditt sätt att skriva, men jag var lite besviken över hur du utryckte dig i videon.
  allt som du skriver här i bloggen ( och förmodligen i din bok, Grattis btw!) är sa välgenomtänkt och ”spot on”. I intervjun däremot kändes det inte alls sa. Jag vet inte, kanske det ocksa berodde pa redigeringen ( de klippte inte till nästa sekvensen förrän typ fem sekunder efter att du slutat prata osv) men jag tyckte att dina svar inte var lika klockrena som jag hade hoppats pa.

  Lotta 2014-04-03 22:51:16
  Svara
 • Älskar detta initiativ, men håller med om att det är synd att inte rasifierade män och kvinnor inkluderas tillräckligt. Däremot, till alla er som hävdar att detta är 8 vita människor, så är faktiskt Armand Mirpour rasifierad, han kommer ursprungligen från Iran, och räknas därför inte som vit.

  Linnéa 2014-04-03 22:46:29
  Svara
 • Hur går det med mössan?

  A 2014-04-03 22:43:42
  Svara
 • Sandra, ditt svar på ”Finns det tillfällen du ifrågasätter feminismen?” kändes extremt ogenomtänkt. Jag tolkar inte frågan som ”ifrågasätter du någonsin att det finns en könsmaktsordning?”, utan snarare om det finns saker inom feminismen som du ifrågasätter. Eftersom det finns många grenar inom feminismen antar jag att du har olika åsikter om olika saker. T ex åsikter om porrindustrin, sexköp, political lesbianism. Är äktenskap prostitution?

  Till er som skrivit att det är åtta vita personer som är med; Armand Mirpour är INTE VIT. Vithet handlar inte om hudfärg för tusan. Läs svaret för ”vad menas med vithet” http://rummets.se/blog/faq/

  E 2014-04-03 22:40:32
  Svara
 • http://rummets.se/

  xyz 2014-04-03 22:27:26
  Svara
 • Jag tycker att det är tröttsamt att det alltid ska klankas ner på något. Självklart ska man lyfta frågan, ge konstruktiv kritik – mer mångfald i vilka som blir representerade i media! Det är ju precis det feminister vill, att lyfta frågan till diskussion för att fler ska bli medvetna om mönstret i samhället, och därmed aktivt kunna motverka det. Men just i detta fallet känns det inte nödvändigt. Nu känns det bara som att det bidrar till bilden av neggo-feminister.. det här är ju ett BRA initiativ, alla är väl med på det? Kan vi inte fokusera energin där den behövs bättre?

  Vadå ”hade varit bra att ha med män också”? Det är tre snubbar med. Och alla är inte ”vita”, även om hudfärgen går mer åt ljus än mörk. Armand Mirpour är från Iran, så lite diversitet finns det ju.

  Världens härligaste leende Sandra!!

  Mb 2014-04-03 22:15:33
  Svara
 • Gwen: Förlåt, jag förstår att du inte menar något illa, men jag är SÅ allergisk mot när folk kommenterar andras utseenden/kroppsspråk osv. Alla människor här i världen (inte minst kvinnor) har redan TUSEN komplex, varför ska vi då ge varandra ännu fler? Tycker bara det är himla onödigt.

  Sabina 2014-04-03 21:39:10 http://1990something.wordpress.com
  Svara
 • Så bra video! Du är bäst, Sandra!

  Ingrid 2014-04-03 21:23:22
  Svara
 • Märkligt att du Julia använder dig av samma retorik som män brukar göra när de säger att det inte finns några kvinnor som vill/kan sitta i styrelser/vara chefer/göra karriär/spela på festivaler osv. Jag tycker att en ska välja alla typer av kvinnor i en sån här fråga. Och eftersom feminism inte är en kvinnofråga hade det varit bra att ha med män också.

  MB 2014-04-03 21:03:39
  Svara
 • Det finns asmånga ej vita pers som har saker att tillföra till feminism. Lovar. Tycker att det är lite inskränkt att tro att det ej skulle vara så. Man borde absolut tänka kring inkluderande mer! Men håller med det nån sa tidigare, det ligger inte på Sandra utan de som startat initiativet.

  Mikaela 2014-04-03 20:46:26
  Svara
 • Har tänkt på att du kollar ner väldigt mycket! Liksom ner på dina kinder! Hur kommer det sig?

  Gwen 2014-04-03 20:35:13
  Svara
 • MEN JISSES!

  Jag är lite agiterad just nu, så tonen blir kanske det med- men jag orkar inte bry mig.
  Jag tycker såklart det är bra med det här initiativet, ääven om jag tycker att det är en stor miss att bara vita är med. En sån här kampanj borde spegla verklighetens feminism- och det är inte som om det saknas rasifierade feminister i dagens debatt här i Sverige.
  Vi måste komma längre; det är viktigt att vi inkluderar ett intersektionalitetsperspektiv i allt vi gör, det tror jag vår kamp tjänar på. Att inkludera fler- och kanske att vi vita feminister tar ett steg tillbaka ibland, ger rum åt andra.

  och Julia, din argumentation är precis samma som de som är emot ett kvinnors deltagande i olika forum/debatter/styrelser. ”Det kanske itne finns någon kompetent kvinna till den här styrelsen så vi tar ännu en man i kostym”.

  Lolli 2014-04-03 20:26:02
  Svara
 • Men jisses, vissa tar ju verkligen varje chans att bli upprörda över någonting.
  Ska man utstuderat VÄLJA mörka människor bara för att de är mörka eller ska man välja såna som har mest att tillföra? Det kanske inte fanns någon svart person som ville eller kunde vara med, funderat på det eller? Allt är inte rasism eller ens antydan till det.

  Julia 2014-04-03 20:00:37
  Svara
 • Hallå! Det blir bara för tramsigt att hela tiden kräva att allting ska vara jämt och att precis alla ska medverka. Ibland är det 8 vita personer som gör något bra och det har ingenting med deras hud att göra.
  Heja feminism! Sluta gnälla.

  Vy 2014-04-03 19:09:21
  Svara
 • Bra bra bra!

  lina 2014-04-03 19:06:11
  Svara
 • Åååå blir så less på såna som ska sänka allting för att det är (exempelvis) åtta vita människor med. Det är väl fortfarande en bra sak? Klart att de borde ha med någon med annan etnicitet men kan man inte bara vara glad över att någon gör något iallafall? Hellre något som detta än ingenting tycker jag.

  Hanna 2014-04-03 19:03:23
  Svara
 • Tänker precis som Lolli. Superbra initiativ men man kan ju inkludera alla då.

  Emilia 2014-04-03 18:48:51
  Svara
 • Fyfan va bra. Fyfan.

  Ida B 2014-04-03 17:49:00 http://www.idaintheus.wordpress.com
  Svara
 • SUCK hur kan man göra ett sånt initiativ och ha med 8 vita människor! Så verklighetslöst!! ingen kritik mot dig Sandra, men journalisterna som startat det borde verkligen ha tänkt på det!!

  Lolli 2014-04-03 17:21:07
  Svara
 • vart kommer den fantastiska halsduken ifrån? verkar ägig. du är också ägig!

  emelie 2014-04-03 17:05:13
  Svara
 • Like!

  Katarina 2014-04-03 16:48:18 http://Katgoesgreen.wordpress.com
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Mode
Paulina Forsberg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Ida Warg
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Vanja Wikström
Man
Niklas Berglind