Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

char siu.

Förra veckan lagade jag och Magnus char siu, som man kanske kan översätta till en slags kinesisk barbeque fläsk-rätt. Så himla gott är det i alla fall, honungsglaserade köttbitar som smakar massor och bara smälter i munnen. Det här måste vi testa att laga själva, sa vi när vi åt det på restaurang för ett tag sedan. Och sedan gjorde vi det. Här kommer receptet. Kryddorna kan man hitta i sin närmsta asiatiska matbutik, vi handlade på Kina Li vid Skanstull.

Du behöver (för fyra personer eller två personer och två matlådor):
500 gram fläskkarré
Två matskedar soja
En matsked mörk soja (tror det heter typ mushroom soy sauce eller chinese soy sauce i asiatiska matbutiker)
En och en halv matsked ostronsås
Två matskedar hoisinsås
En matsked socker
En halv matsked salt
Två teskedar five spice powder
En tesked vitlökspulver
Lite honung
Två paket nudlar
En bunt Pak choi/Bok choi (kallas även för kinesisk kål/chinese cabbage)
En vitlöksklyfta
En halv chili
Ett par kvistar salladslök
Man ska även ha i kinesiskt rödvin eller sherry, för smakens skull, men det struntade vi i.

Börja med att göra såsen. Man häller i två matskedar soja, en matsked mörk soja, en och en halv matsked ostronsås, två matskedar hoisinsås, en matsked socker, en halv matsked salt, två teskedar five spice powder och en tesked vitlökspulver  i en kastrull och kokar upp. Låt sedan stå och svalna en stund.

Dela sedan fläsk-karrén i två långsmala delar och lägg i en plastpåse tillsammans med såsen. Sedan in i kylen i ungefär två timmar. Och ja eh det ser lite makabert ut.

När timmarna har gått ställer du ugnen på 200 grader. Ta ut köttet och glasera in köttet med honung och socker genom att pensla det. Sedan in i ugnen i fyrtiofem minuter. Ytan ska bli alldeles svartknaprig. När det är klart kan du koka upp nudlar. Stek pak choi i en stekpanna snabbt (ca 30 sekunder) tillsammans med hackad vitlök och chili.

Skär bitar så som det ser ut på bilden, servera med nudlar och chili-och-vitlökssalladskålen. Sprinkla över salladslök. Ät upp! SÅ GOTT.

 

Translation. A recipe of when Magnus and I made Char Siu, a Chinese-flavored barbecued pork. SO DELICICIOUS. You’ll find lots of english recipes by googling ”char siu”.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
25kommentarer
 • Lisa; Vad har du för källa på det egentligen?
  Se till exempel kommentaren från ”Hej”.

  Lisa S 2014-04-22 23:24:37 http://lisaasandblom.blogg.se/
  Svara
 • Lisa S: Jag är uppenbarligen mer informerad än du. Se utanför ramarna.

  Lisa 2014-04-22 22:42:56
  Svara
 • Till er som skriver att man kan vara djurvän och äta kött. Absolut. Men det är också väldigt vanligt att djurvänner äter kött för att de har gått på reklamen från djurindustrin. Den är allt annat än ärlig. De flesta som tror att de vet, har ingen aning. Så. Ät kött, men gör det för att ni verkligen tycker att detta är OK: http://djurrattsalliansen.se/arbetsomraden/kottindustrin

  Jag tycker att en själv får sätta sina egna gränser och INGEn lever perfekt. vem har inte en slavtillverkad tröja från Bangladesh i garderoben liksom. En gör sina prioriteringar. Var och en gör sina egna val. Men det finns en väldigt naiv bild av hur eko-djur har det.

  1 % av svenska grisar ser nånsin solen. 65 % av svenskt nötkött kommer från mjölkindustrin, där hela affärsidén är att göra kor gravida och sedan ta ifrån dem deras barn direkt. Även eko-korna får bara leva fem år innan de dödas för att de inte ger lika mycket mjölk. Även eko-kor fraktas till slakterier där de får uppleva äkta skräck och ångest. Alla gör precis exakt som de själva vill, men det finns en stor naivitet om fakta. Ät gärna djur men ät inte djur som plågas bakom er rygg. <3

  Hej 2014-04-22 22:25:53
  Svara
 • Lisa: Vilken värld lever du i där du tror att djur i livsmedelsindustrin lever ”fantastiska liv”? Pinsamt att vara så dåligt informerad och dessutom sprida det.

  Sedan vill jag bara tillägga till diskussionen att alla som beskyller vegetarianer för att ”pracka på” andra sin ideologi vill jag bara be tänka en vända till på hur ni sedan ni föddes blivit påprackade att det är normalt/okej/whatever att äta kött. Det är inte precis ett aktivt val ni har gjort (i de flesta fall).

  Lisa S 2014-04-22 20:00:25 http://lisaasandblom.blogg.se/
  Svara
 • Jennie: Fast vad är det för fel med att föda upp djur för att äta dem? De används till en god sak och jag tror nog att människor förr var väldigt tacksamma över sina boskap och att människor i U-länder är väldigt tacksamma över sina boskap också. Inklusive att boskapen förser människor med mer än bara mat. De hjälper till att skövla deras grödor och förser de med mjölk och ost. Men självklart ska vi i Västvärlden se över vår köttkonsumtion och endast välja ekologiska och rättvisemärkta alternativ.

  Lisa 2014-04-22 16:07:31
  Svara
 • Lagade detta igår från ditt recept och det var verkligen magiskt gott!

  Maria 2014-04-22 14:49:38
  Svara
 • Till Lisa
  Det är ju gulligt att du tycker att vi gör djuren en tjänst och att det är bra att vi inte kastar bort dem istället för att äta dem. Men sanningen är ju den att vi föder upp djur enbart för att vi ska äta dem. Och dessutom är köttindustrin en av våra värsta miljöbovar.
  Jag tycker att det är bra att tänka över sitt aktiva val i frågan. 🙂

  Jennie 2014-04-22 13:24:21
  Svara
 • *kommenterade alldeles nyligen men min kommentar tycks ej kommit fram*

  Oj, vilka ilskna kommentarer jag fick tillbaks. 😮
  Vill bara klargöra att jag ej är ute efter att provocera någon överhuvudtaget eller få nån att känna sig illa vid. Alla får göra valet själva och jag har själv endast varit vegetarian i några månader. Jag ville endast höra Sandras åsikt eftersom att jag tycker det är intressant att få höra andras synvinklar på detta.

  Som sagt, ville asbolut ej att nån skulle ta sig illa vid eller bli ilsken på mig. Sandra väljer själv om hon vill svara på frågan eller ej, det är ju hennes blogg.

  Jag vill absolut ej pracka detta på någon utan jag ville endast höra en åsikt..
  Ber så hemskt mycket om ursäkt till alla som trodde jag var nedlåtande.
  Puss.

  Jessica 2014-04-22 12:19:39 http://jessicarex.blogg.se/
  Svara
 • Oj vilka ilskna kommentarer. 😮

  Jag blir absolut ej arg/provocerad utav någon som äter kött. Det är så vardagligt att en absolut ej kan gå och störa sig på människor som gör det. Jag respekterar varje individ för deras val och jag vill absolut inte ” pracka ” min åsikt på någon.
  Jag blev alldeles nyligen vegetarian (endast varit några månader) och tycker därför att det är intressant att höra åsikter och synvinklar från andra människor.

  Vill absolut inte att någon skall ta illa upp eller anse att jag ” kollar ner ” på någon som äter kött. 95% av alla i min närhet gör ju det.
  Hoppas ingen tog illa vid. Jag har missat att Sandra har svarar på detta förut och jag anser ej heller att hon MÅSTE svara på det om hon inte vill. Det är hennes blogg och hon väljer ju själv vad hon svarar på eller ej.

  Jag ville absolut inte provocera någon eller göra någon sig illa vid, ber så hemskt mycket om ursäkt!
  🙂

  Jessica 2014-04-22 12:11:25 http://jessicarex.blogg.se/
  Svara
 • Bra att köttfrågan diskuteras tycker jag! Jag och min pojkvän tog beslutet att bara köpa hem och laga vegetariskt för ca ett år sedan. Jag hade tänkt på det i flera år men det är faktiskt diskussioner som denna ovan som bidrog till att jag bestämde mig. Det handlar inte om att ”pracka” på någon sin åsikt. Alla får göra som de vill. Men det är lika mycket ett aktivt beslut att _äta_ kött som att välja att _inte_ göra det. Då är det väl bra att det diskuteras så att en inte bara gör något av gammal vana. Jag äter godare mat nu än jag gjorde tidigare p g a förnyat matintresse! SÅ, ingen veggo har varit hetsk i denna diskussion. Sandra har redan tagit sitt beslut men kanske finns det läsare som ser denna tråd och börjar fundera? Då är det ju bra. Oavsett vad de bestämmer sig för. Kram!

  Josefin 2014-04-22 09:26:16
  Svara
 • Jag är vegeterian och läste inlägget med den enda reflektionen ”Gud vad kul att laga mat ihop och lära sig nya rätter”. Det är inte mitt (eller ert!) jobb att döma någon. För övrigt har Sandra flera gånger skrivit om sin syn på köttätande så ett hett tips till er som undrar är att söka på bloggen..!

  JohannaR 2014-04-22 08:55:05
  Svara
 • Men snälla! Tror ni inte att Sandra vet för/nackdelarna med att äta kött? Hon har ju svarat på den här frågan förut. Det är hennes egen blogg och hon ska inte behöva stå till svars för varje sak hon gör. Sluta klanka ner på varje människa som äter kött ibland! Vi vet inte allt Sandra äter, så om hon äter kött varje dag eller en gång i veckan har vi ingen aning om.

  Sandra, jag älskar din blogg och strunta i alla som vill ha en ”förklaring” av dig för minsta lilla. Kram

  Amanda 2014-04-22 06:53:09
  Svara
 • Men kors i taket vad sura folk blev på Jessica då, trampade hon på en öm tå eller? Det var bara en fråga och en befogad sådan. Köttindustrin är en av de allra största miljöbovarna på den här planeten, så vår köttkonsumtion är absolut något vi borde reflektera över. Hur tänker du kring det, Sandra?

  Ulrika 2014-04-22 00:06:48 http://sweatyspice.wordpress.com
  Svara
 • Makabert var ett milt uttryck. Det ser precis ut som min skräckfantasi om hur det ser ut när man samlar ihop styckade blodiga likdelar på en brottsplats, fast iofs är det ju nästan det, fast marinad istället för blod. Mums.

  A 2014-04-21 22:21:59
  Svara
 • Jessica: Men alltså ~ alla vill inte vara vegetarianer och alla kan inte vara vegetarianer. Man kan vara djurvän men man kan äta kött ändå och det gör en inte till en sämre människa. Det finns ekologiska alternativ när det kommer till kött och om man väljer ekologiskt och rättvisemärkt kött och endast köper kött från svenska gårdar så gör man verkligen djuren en tjänst eftersom de får leva fantastiska liv ~ och om vi inte hade ätit kött vad hade hänt med djuren? Skulle de bara ha blivit fler och fler och sedan när de hade dött blivit bortslängda på en tipp och ruttna? Jag förstår vad du menar absolut men det är inte hållbart.

  Lisa 2014-04-21 22:06:38
  Svara
 • This looks so delicious! *o*

  Betty Felon 2014-04-21 22:00:19 http://blog.bettyfelon.com
  Svara
 • Jag håller med Linda. Alla får äta vad man vill liksom. Känns som att vegetarianer ska provocera folk genom att hålla på att kritisera köttätare hela tiden. Sluta provocera.. det får du inte fler vänner av.

  S 2014-04-21 21:58:04
  Svara
 • Precis varit med om att det tagit slut med min pojkvän och läste din text om att komma över någon. Tack, tack och återigen Tack!! Känns mycket bättre nu och jag log under större delen av texten jag läste. Kram

  Helena 2014-04-21 21:54:40
  Svara
 • Linda Jessica nummer två här. Det behöver man visst fundera på! Man kan inte göra allt man gillar bara för att och inte tänka två gånger kring det. Ha en bra dag.

  Jessica 2014-04-21 21:08:57
  Svara
 • Jessica: men fan va ilska jag blir på alla vegetarianer som bara vill pressa på sin ideologi på andra. fint att du är veggo, men det betyder inte att du kan gå runt och ge andra dåligt samvete eller på nått sätt få dom att rättfärdiga sitt köttätande.. man äter kött för man gillar det, inte svårare än så.

  linda 2014-04-21 20:15:28
  Svara
 • yay! älskar nya spännande recept, måste prova detta!

  Annika 2014-04-21 19:12:02 http://annika.forme.se
  Svara
 • Hej Sandra! Du, jag undrar en liten grej. Du står ju ändå för rättvisa och ett jämnställt samhälle här i världen? I alla fall när det kommer till människor.

  Då kommer jag tilll min fråga. Varför äter du djurprodukter? Kött osv?
  Jag anser inte att djuren finns här FÖR oss, utan att djuren finns här på jorden MED oss.
  Vad är din synpunkt angående detta?

  Jessica 2014-04-21 13:13:15 http://jessicarex.blogg.se/
  Svara
 • Åh, vad gott det ser ut!

  Natalie 2014-04-21 12:36:40 http://thaothi.blogspot.se
  Svara
 • Åh det ser jättegott ut ju!!

  Hanna 2014-04-21 10:34:57 http://www.stjarnklarts.blogg.se
  Svara
 • Vill bara säga en fantastisk sak! Min pappa, 45 år, ville ha er Putinyoucantsitwithus-tshirt! Så jag ska beställa den till honom. 😀 Kram

  Amanda 2014-04-21 09:26:17
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind
Mode
Fanny Ekstrand