Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

answers to past weeks comments. part 1.

Vad länge sedan du hade answers on last weeks comments!
Jag har en ang. boken: varför står det God save the Queen med The Clash? Det borde väl vara Sex Pistols. Den hade väl korrlästs en massa gånget, och det är ju en väldigt känd låt? Stör det dig nu?
Ja förlåt för försening, haft för mycket att göra på sista tiden, lite stressad, pardon. Ibland blir det så. Och ang boken: JA det stör ihjäl mig. Oerhört klumpigt gjort. Säljer första upplagan slut ska jag be förlaget att ändra (om det går). Det är en ren miss från min sida. Annars ska allt vara helt korrekt i alla fall 🙂

om du ska göra någon answers to last week’s comments snart, så vill jag veta vad du skulle vilja göra för tatueringar, om några. bara vad du tycker är fint, liksom. du kanske har svarat på det tidigare, men sånt kan ju förändras. trevlig valborg! låt oss hoppas att värmen återvänder bums. kram.
Jag skulle göra en vit tatuering innanför överarmen under armhålan. Tycker vita tatueringar är så vackra. Ingen aning om vad det skulle stå, kanske bara ”hej” vore kul. Osäker dock om detta någonsin kommer att inträffa. Brukar spara tatueringar jag tycker är fina ibland på min Pinterest!

Ang alla kommentarer om klassförakt under detta inlägg:
Okej, jag ska försöka förklara min syn så noggrant jag kan. Jag har läst alla kommentarer nu på inlägget. Vissa tycker det var fel, och vissa inte.  Jag förstår hur ni tänker generellt i tankegången att det är onajs när överklassen har kul på bekostnad av underklassen, det är inget jag är för heller, att sparka neråt, sådana situationer gör mig illa till mods. Men just i detta fall vet jag inte om jag kan hålla med, i alla fall inte utifrån min egen utklädnad och min egen bild av temat. Jag höll som sagt inte i maskeraden och vet inte hur andra gäster på festen tolkade det. Så detta svar är bara utifrån mig själv. Så. Mot svaret:
Jag såg aldrig det här som en peka-och-skratt-utklädnad, utan som en nu-ska-jag-klä-mig-precis-som-de-gjorde-i-parcermonierna-i-en-serie-där-jag-sett-prick-varenda-avsnitt-och-följt-slaviskt.
Den här klädstilen som många av er helt fritt benämner som ”underklass”, finns i alla klasser. Tjejerna som trängs utanför Whiteroom på Stureplan ser ut så, många med flotta adelsnamn. Tjejerna i PH ser ut såhär, i alla fall den senaste säsongen, samt många andra runt om i Sverige och världen. Jag skulle vilja säga att detta just nu är en väldigt trendig klädstil. Precis som när jag klädde ut mig till Rita Skeeter i Harry Potter, Hit Girl i Kick-Ass eller Mimmi Pigg ville jag att det skulle bli så bra och likt som möjligt. Och jag hade rätt bra koll på just detta tema. För varför ska man förneka att PH-deltagare har en viss stil? PH är ett popkulturellt fenomen, precis som Jersey Shore, Americas Next Top Model, eller RuPauls Drag Race, alla med rätt distinkta stilar som man lätt kan pricka in om man tittar på TV.
Och för det andra – varför skulle jag göra dem till åtlöje bara genom att efterlikna dem? Som någon skrev: ”det är inte som att Sandra har kört upp knöliga kuddar under klänningen, sminkat joker-mun eller poserar som en blow up doll”.  Nej, absolut inte, tvärtom, jag försökte snarare se så snygg ut som möjligt i denna stil jag själv inte brukar ha. Det är ju snarare ni som betraktare som sett ner på min utklädnad och sedan antagit en himla massa saker som jag inte skrivit. Det finns något väldigt illasittande i det, att lägga en värdering på det sättet vad som är god eller dålig smak. Vad som skulle vara bra och inte. Och att anta att PH skulle vara likvärdigt med underklass är jag inte heller helt säker på att jag faktiskt håller med om. Det är att generalisera rätt grovt, PH för mig är snarare synonymt med unga exhibitionister som gillar att dricka en himla massa alkohol, festa och hångla – och utifrån det castas programmet. Skulle dessutom säga att majoriteten i sådant fall är uppväxta i medelklass (och prinsens flickvän var väl dessutom med för några säsonger sedan?).
Slutligen vill jag lyfta och påpeka återigen att jag följde Paradise Hotel slaviskt (de som följer min twitter märkte säkert det när programmet sändes..), och hade nog aldrig gått in så mycket i utklädnad om jag inte var ett stort fan. Detta är inget hån mot nån, det här är isåfall om något major fangirling.

Men i och med att flera av er blev upprörda ber jag ändå om ursäkt – någon skrev ”Bara för att Sandra är medveten om det mesta betyder ju inte det att hon ser allt, då är det ju super att vi kan hjälpa och utveckla varandra” och det tyckte jag var ett fint sätt att se på diskussioner i överlag och en ton jag tycker man kan se upp till när man kommenterar i bloggar. Man ska alltid få säga hur man känner och tycker om något skaver. Kör hårt, jag försöker alltid att besvara och skjuter aldrig iväg era svar med ett ”idioter!” för det tycker jag inte. Jag läser, funderar och svarar några dagar senare hur jag ser på det hela. Jag är stolt över att ha så politiska och medvetna läsare. men det blir så fruktansvärt tråkigt och onödigt när det vrids till ”AHA! Äntligen fick jag dit dig, jag visste väl att du egentligen var ond/dum i huvudet/helt jävla världsfrånvänd.” Det kan ni väl liksom ändå inte tro att jag är? Men perfekt är jag inte, långt jäkla ifrån, och tillsammans kan vi nog lära varandra en himla massa bra, men jag tycker vi kan försöka vara trevliga mot varandra på vägen dit.

är det killfredag snart? c:
Jamen det måste det väl bli snart! Måste bara samla på mig lite hunk-bilder först.

Hej Sandra! Jag har en fråga om ditt skrivande: Hur gick du till väga när du bearbetade ditt manus? Vem fick läsa det och ge kritik? Gjorde du på något speciellt sätt sedan när du skrev om och skrev bättre (som det ju sägs en ska göra)? Jag har nämligen precis avslutat ett manus på några hundra sidor, är nöjd och skall påbörja bearbetningsprocessen men vet inte riktigt i vilken ända en ska börja. (OBS, medvetet val av EN trots att det är så fult. EN är bättre än MAN.) Tacksam för svar! Kram.
Hej! Jag har skrivit ett ganska långt inlägg här om mina skrivtips, där jag berättat en del om hur jag gick tillväga. Jag lät vänner vars skrivande jag litade och såg upp till läsa det. Det hjälpte en himla massa. Min egen bearbetningsprocess efter det så flyttade jag runt mycket i manuset, läste högt, läste i olika känslostadier, skrev om och skrev till och tog bort och tog tillbaka och bara höll på och höll på och höll på… Till en viss gräns absolut, men jag tänkte för mig själv att jag typ skulle kunna det utantill så att jag inte skulle missa någon klumpig formulering. Sedan tror jag att det är en jättebra grej att skriva på andra texter och krönikor och sånt ibland och ta en paus från det längre arbetet.

Vilket datum släpps JC-kollektionen? Tror du man behöver stressa till butikerna om man vill hinna köpa nåt eller gör din många ex av varje plagg? Såg att du skrivit att den släpps nån gång i juni på din instagram, men är borta nästan hela månaden och därför väldig rädd att jag ska missa den
Kollektionen släpps i juni, inget exakt datum satt än. Det kommer vara en limiterad upplaga men jag tror ändå att den inte kommer vara superlimiterad liksom. Den kommer säljas i större JC-butiker runt om i landet men även på nätet! Så där kan man klicka hem, jättefin prissättning är det också. Jag frågade JC om de kan skicka internationellt men de trodde inte det tyvärr. Men ska kolla igen för er som undrat, kanske går det inom Skandinavien.

Kanske världens fånigaste fråga, men hur ”vågar” du sådana toppar? Älskar magtröjor men allt jag kan tänka på är vad min mamma eller kompisar skulle säga när jag visar så mycket mage och hud. Hatar det, men tankesättet sitter fast ändå. Har blivit bättre, men skulle fortfarande aldrig våga ha en sådan tröja tyvärr :/ har du några tips? kram!! <3 <3
Bästa tipset och det enda jag använder: ha högmidjade kjolar till! Då visar du ju inte magen utan partiet mellan det och brösten (vad heter det ens? revbens-partiet?). Det tycker i alla fall jag gör att det känns enklare att ha magtröjor, då kan till exempel magen andas helt fritt och man känner sig inte ”lika naken” eller hur jag ska förklara det. Nu finns det dessutom ganska långa magtröjor ute i butikerna (kolla exempelvis asos.com) som bara visar en liten glipa av hud, kanske börja med en sådan?

Vad använder du för program när du filmar? Kamera? Mobil?
Filmar med min systemkamera, klipper i imovie!

Men hallå du glömde ju berätta vem den vackre mannen Sebastian är! Please tell me more more more
Oj förlåt, Sebastian är ju ofta med på bloggen så jag blir förvånad hur man missat honom! 😉 Han är ihop med Matilda och de har gulliga Morris ihop!
Jag och Sebastian jobbade på samma reklambyrå i många år och lärde känna varandra på det sättet. Han är en ypperlig ung man.

mkt viktig fråga kommer här, vem tycker du är snyggast i one direction? kanske lite för unga för dig nu men du fattar här.
Okej det här var svårt. Var tvungen att kolla på tre musikvideos för att få feeling och lära känna dom lite mer. Den som jag tyckte var absolut snyggast var killen i den här videon med rågblont tjockt hår som är den första som börjar sjunga (så söt!) men kan inte alls lokalisera honom i fotografiet du bifogade?

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
92kommentarer
 • Alltså.. Jag har aldrig kommenterat en endaste blogg i hela mitt liv, men nu vart jag tvungen. Ni som är sura över paradise hotel bilderna, ni är ju för fan inte riktigt kloka, varför i helvete ska Sandra behöva anpassa sig efter alla idioter som läser hennes blogg?! Håll käften, läs och kolla på bilder, hur svårt ska det vara? /Underbetald morsaledig lantis. Klart slut varulvstjut

  Tja! 2014-12-09 10:35:15
  Svara
 • […] Sandras svar på kommentarerna […]

  Kläder och klass | Till den som bryr sig 2014-05-09 17:59:51 http://tilldensombryrsig.wordpress.com/2014/05/09/klader-och-klass/
  Svara
 • Hej! ojoj blir alldeles matt av kommentarerna ovan… Mitt ärende handlar om en annan av dina frågor och svar. Nämligen den om JC-samarbetet. Jag skulle bli så himla glad om det skulle gå att ordna så att det shippas till Finland, där jag bor. När du skrev om ditt samarbete blev jag så himla förväntansfull, och dessutom har vi samma initialer, vilket gjorde att jag blev ännu ivrigare då du visade provbitarna med bokstäverna. Jag såg det nästan som ett tecken på att plaggen är som gjorda för mej!! Så hoppas hoppas! Kram

  Sofia 2014-05-07 15:06:37
  Svara
 • E: Det verkar som att du läser in andra betydelser i det jag skrev. På vilket sätt är vilken ”kamp” jag för relevant till min kommentar? Jag har inte heller påstått att vi alla måste tycka lika. Du får gärna fortsätta att kommentera och se på mina åsikter med nedlåtenhet, men ärligt talat anser jag att majoriteten av alla liknande diskussioner på internet redan är överfulla av folk som ”ryter ifrån”. Det är vad jag är trött på. Att jag är trött på det betyder inte att jag är någon hjälplös liten tjej som inte förstår att vara arg nog att basunera ut min subjektiva syn på feminism åt alla och envar.

  Julia 2014-05-05 20:57:23
  Svara
 • Ang. klassförakt frågan. Jag tycker Sandra gav bra svar. Jag tycker inte heller att PH eller sättet dom klär sig på en förknippat med underklass. Nu råkar jag faktiskt känna en kille som var deltagare i programmet för några år sen. Min kompis ex. Han är verkligen inte underklass och har aldrig varit det. Folk som säger att vi inte förstår klass strukturer osv; hur kan ni vara så bombsäkra att alla deltagare/programmet är förknippat underklass? Exakt vad är det för bevis på det? Och tjejer som klär sig i fodral klänningar, klackar, och mycket smink – ja dem finns överallt, spelar ingen roll vilken klass. Ni säger att folk inte är tillräckligt medvetna om dessa ämnen, men tycker jag att det är faktiskt är ni som drar folk över samma kam. Förlåt om jag råkar ha dålig ton i denna kommentar men jag blev ärligt talat lite ledsen när vissa var så fulla av anklagelser på Sandra i det första inlägget. Aja det var allt från mig, tack!

  h 2014-05-04 18:11:10
  Svara
 • Hörrni, alla som kommenterar argt och tävlar om vem som minsann bäst känner till klassdiskursen (ooh titta jag kan med svåra ord!): lugna ner er. Såhär ser världen ut; ibland håller någon med om er kritik och ber om ursäkt, ibland håller någon inte med och fortsätter leva som hen själv anser rätt. C’est la vie, helt enkelt! Man vinner inte alla strider i livet.

  Citrin 2014-05-04 10:37:25 http://nolovestory.wordpress.com
  Svara
 • Pam, you’re completely wrong, that’s exactly the feeling that one has been getting from the comments on this blog lately. It makes me really happy to see that Sandra finally said something about it, and if you understand her comment about it you can even tell that people are changing their names to say theese things several times ._. That’s so tiresome and soo not worthy of any respect. They don’t seem to care one bit about the idea of this blog, or at all acknowledge the good things the girl behind it is doing. Cause believe me, if they really wanted to do something there’s a lot of blogs that are way worse where no one complains in this awful way. Yes, I think it’s awful really, how they decide for them selves what kind of person she is and try to ”teach her a lesson” without even knowing her. That’s disrespectful if anything, and we are many who really just wished they would turn their so called good intentions somewhere else where they do something else than make a good person who’s already trying sad. And stop pestering us who don’t live in a constant bitterness because the world is unfair, we all know that, we just deal with differently. Deal with it.

  emilia 2014-05-04 09:42:58
  Svara
 • I’m not sure if it’s translating properly but to write ”it gets terribly boring and unnecessary when it is turned to the ” AHA! Finally I got to get you, I knew you were really evil / stupid / fucking unworldly. ” This is terribly undermining and defensive. None of the comments I read were written in an unrespectful manner. Stooping pretty low to twist this into people being jealous and trying to catch you out, instead of just acknowledging that you have insulted people, even if unwittingly. You have done this before too.

  Pam 2014-05-04 04:01:16
  Svara
 • När Sandra klädde ut sig till Ginger Spice var det också klassförakt? Spice girls-medlemmarna har väl arbetarklass-bakgrund och ser väl ändå lite trashiga ut, eller? Fast Sandra är ju ett stort fan. Hmm..

  Elin 2014-05-03 23:21:13
  Svara
 • För att göra det enkelt. Lyssna på låten Common People med Pulp. I den texten finns kärnan till varför folk reagerar på när folk från din klass inte riktigt förstår alls vad de håller på med osv.

  Amanda 2014-05-03 22:07:02
  Svara
 • Jag tyckte det framgick rätt tydligt att du, Sandra, inte alls såg ner på PH-deltagarna när du beskrev din outfit i inlägget. Blev rätt överraskad när jag scrollade igenom kommentarerna. Tror att det kan finnas mycket att diskutera i ämnet, men att bara skriva att ”du är ju korkad om du inte förstår det här” och sedan inte kunna förklara vad som menas hjälper ju inte mycket. Jag har klätt ut mig till många personer som jag ser upp till. Det måste inte vara något nervärderande. Tänker tex på Iggy pops citat ”Im not ashamed to dress like a woman because I dont think its shameful to be a woman”. De beror på hur det görs

  Tiny 2014-05-03 21:01:27
  Svara
 • Oroa dig inte för boken. Jag jobbar på förlag och varje gång vi gör ett tilltryck (alltså när boken nästan är slut i lager) kontaktar vi författaren och frågar om det finns något hen vill ändra eller korrigera. Se det så här: böcker från den första tryckningen kan bli samlarobjekt just pga av felet 🙂

  Agneta 2014-05-03 20:36:07
  Svara
 • Detta börjar kännas mer och mer som en tävling ”vem har bäst argument och finast ord”.

  Det är inte klassförakt mest för att PH-deltagarna inte är underklass. Jag är underklass. Arbetslös, bor i en förort och kan inte alltid välja vad jag ska öta/dricka/ha på mig. När man själv har möjligheten atr välja så är man knappast underklass. Möjligen är snarare hela PH-konceptet ett hån mot människor som saknar högre bildning och vill bli kända snabbast möjligt utan att behöva göra något. Det i sig är förakt av något slag men inte klassförakt snarre ett tecken på att man inte borde stänga bibliotek i detta land. Det som stör mest är att så många så snabbt ska dra paralleller mELLAN PH-deltagare och underklass efter deras beteende/utbildning/matpreferenser. Och redan där ser ni som är lite ”finare i kanten med stora analyser” ner på deltagarna i PH. I så fall så är hela Avenyn i gbg fullt sv exakt likadana människor på en lördag och alla är inte underklass. Snälla, det räcker nu. 99% av er har troligen aldrig upplevt hunger törst eller annat och vet knappast vad underklass är. Ni har alla världens privilegier och tydligen även för mycket fritid. Gå och leta efter de riktiga
  Förtryckarna de flesta av er väntade bara på att spy galla på denna blogg. Och jag håller inte ens med Sandra…

  Maria 2014-05-03 17:43:47
  Svara
 • Sara och E: Jag har läst förklaringarna men tycker fortfarande att det låter sjukt absurt. Jag är väldigt mycket underklass och så långt ifrån moderat som man kan komma kan jag säga. Ser Paow som en känd rik tjej från storstan som reser jorden runt och har sin klädstil. För det är vad hon är , gör och har. Paradise Hotel är ett underhållande populärt tv-program med självaste temat supa-ligga-skvallra i en solig miljö. Så jag FÖRSTÅR INTE varför man inte får ha ett program som tema på en temafest och sedan klä upp sig som en av deltagarna. Tycker att det låter skitkul med en PH-fest.

  Och bara för att NI ser klassförakt i något så betyder inte det att den finns där. Sandra och de andra som hade festen har inte gjort något fel. Hoppas dom hade kul säger jag.

  Anna 2014-05-03 17:16:12
  Svara
 • Orkar inte.. Alla som tycker att Sandra ska be om ursäkt.. Lägg ner! Varför ska hon be om ursäkt när hon inte gjort något fel. Hon sa ju att hon är ledsen att vissa blev upprörda, och hon kan ju inte göra ett skit utan att alla gnällspikar går i taket. Tycker ni som letar fel kan sluta läsa hennes blogg så blir klimatet här trevligare från oss positiva, icke-bittra människor..
  Det här ‘klasstramset’ är bara så totalt förlegat och ligger helt i betraktarnas ögon.. Helt klart att ni dömer andra efter er själva, alltså ni ser ner på en viss stil och tror att alla andra också gör det. Och bara för att ni tror det så blir det sant för er, men inte för alla. Det är ok att ni tycker så.. Men både Sandra och vi andra har rätt till våran åsikt också! Jag blir så trött.. Zzzzzzz..

  Jennie 2014-05-03 16:52:49
  Svara
 • ”Det är ju snarare ni som betraktare som sett ner på min utklädnad och sedan antagit en himla massa saker som jag inte skrivit.”

  EXAKT! du har inte gjort någonting fel

  Josefine 2014-05-03 15:27:41
  Svara
 • Nej Anna, jag vill inte att Sandra ska be mig personligen om ursäkt. Jag är medelklass (vissa skulle säkert definiera mig som övre medelklass till och med) och känner mig inte kränkt. Däremot vet jag en del om olika typer av förtryck och strukturer, så min olustiga känsla i magen grundade sig helt enkelt på att det inte kändes okej. Reagerar på samma sätt när jag ser något med rasistiska undertoner, trots att jag i min position som vit/blond/blåögd svensk inte personligen blir kränkt. Ja, jag är helt övertygad om att Sandra inte menade något illa, men det är inte det som är poängen (vilket jag skrev). Herregud, jag har själv gjort mängder av tveksamma eller rent klassföraktande/rasistiska/sexistiska/homofobiska grejer genom livet, allt i god tro. Och är intentionen på rätta sidan är det bara att gratulera pga då är vägen till att göra om göra rätt ganska kort. Man lär sig av sina misstag, det jag reagerade på var Sandras ointresse av att lära sig av sina. Peace

  Sara 2014-05-03 15:05:57
  Svara
 • Bra skrivet Moa! Det går inte att ensidigt utgå från ekonomiska förutsättningar eller Marx produktionsdimension för att definiera klass (även om dessa såklart också är användbara), utan klasstillhörighet handlar också om sådana tills synes banala och godtyckliga saker som klädstil, matvanor, fritidsintressen, språkbruk, kulturkonsumtion och ja, vad som anses vara bra och dålig smak. Kan varmt rekommendera Pierre Bourdieus Distinktionen för vidare läsning om klass, eller Den manliga dominansen om hur den patriarkala strukturen egentligen hänger ihop. De fick i alla fall mig att börja fundera en hel del över min egen klassposition och hur mycket jag har fått gratis genom att bokstavligt talat födas in i en position med högt kulturellt, ekonomiskt och socialt kapital. Tror att du skulle få en del att tänka på då också Sandra.

  Tycker för övrigt att det är väldigt positivt att se att så många vill diskutera klassfrågan! Jag kan tycka att den ofta kommer till korta i vår generation till förmån för rasism och sexism, vilket såklart också är viktigt, men klass formar också våra livsvillkor i extremt stor utsträckning och det är viktigt att vara medveten om det.

  Avslutningsvis angående vem so har rätt att definiera om det är klassförakt eller inte vill jag bara citera en tweet av Dan Fishback: ”If I see anti-racist satire, but huge numbers of POC (people of color) see racism, then I have a serious responsibility to consider that I might be wrong.”

  Remy 2014-05-03 15:05:25
  Svara
 • Anna: Det har ju förklarats flera gånger. Men om du inte hann se, läs Moas kommentar precis ovan dig. Bara för att just DU inte ser klassförakt i något så betyder det inte att det inte finns där. Det är inte så världen funkar liksom. Och sen undrar du hur vi hade klätt upp oss? Hm, ja, det finns ju alltid alternativet att typ vad vet jag. Inte gå på en sån maskerad ö.h.t???

  E 2014-05-03 14:47:09
  Svara
 • Sara: Du säger alltså att du vill att Sandra ska ge dig en ursäkt för att DU fick en ”olustig känsla i magen”? PÅ allvar? Du säger ju själv att du är helt övertygad om att hon gjorde det med all godhet och med noll procent klassförakt?

  Till alla som är upprörda: Förstår inte att ni har mage att hoppa på henne för att hon klär ut/upp sig till, som alla vet en KÄND svensk tjej. Paow har långt hår, stora bröst, fodralklänningar och skyhöga klackar i mängder, det är ju fakta. ELLER? Hur hade ni klätt ut/upp er?

  Kan någon förklara för mig vart klassföraktet finns i Sandras utklädnad? Ser ej.

  Anna 2014-05-03 13:38:58
  Svara
 • Somliga menar att detta inte kan vara klassförakt eftersom Paow själv tillhör medelklassen. Well… det är säkerligen så att alla PH-deltagare inte är av arbetarbakgrund på så sätt att de jobbar i någon fabrik etc. Lägg dock märke till att klass, liksom tidigare kommentarer har pekat på, handlar om så mycket mer än vilken typ av arbete man har, se Pierre Bourdieus idéer om olika typer av kapital (http://sv.wikipedia.org/wiki/Symboliskt_kapital). Men detta handlar i grund och botten inte om Paow, utan om en estetik som i samhället har låg status, kopplas ihop med arbetarklassen och kontrasterar mot överklassens idéer om vad som är god smak.

  För övrigt anser jag att Sandras ursäkt knappast är att betrakta som särskilt seriös, snarare var det en passivt aggressiv bortförklaring som lägger skulden på läsarna (som försöker ”sätta dit” henne, jag har läst igenom kommentatorsfältet och jag hittar då inga sådana kommentarer). Tror absolut inte att hon menade något illa, varken denna gång eller någon av de andra gånger hon visat klassförakt. Däremot råder jag henne att läsa på lite om klass. Gör om gör rätt.

  Moa 2014-05-03 13:33:00
  Svara
 • Sara: <3
  Julia: På vilket sätt är jag hatisk? Är upprörd ja, men har inte uttalat hat mot någon. Återigen, dumpa God Ton-argumentet, att allt löser sig om vi bara är snällaa mot varandra osv osv. Är det så du/ni bekämpar patriarkatet också? Det kanske det är. Men kom i så fall ihåg att alla feminister inte måste vara enade. För alla för inte samma kamp.

  Är lite trött på detta. Om det här var en diskussion IRL (vilket det ju är, på ett sätt), skulle en inte få ryta ifrån då?

  E 2014-05-03 12:08:27
  Svara
 • Älskar det här greppet med Q&A, blir så överskådligt!

  Sista chansen på slutsålda Franklin & Marshall baseballjackan!
  http://www.tradera.com/franklin-and-marshall-baseball-jacka-auktion_163301_206972494?utm_nooverride=1

  sandy 2014-05-03 10:32:15
  Svara
 • En sak till, du säger att det finns något illasittande att bestämma vad som är god och dålig smak. Det är inte vi som har bestämt det Sandra! Genom ALLA tider som finns har överklassen definierat det som är god smak, så lägg inte det på oss snälla. Det uttalandet visar liksom exakt hur lite du vet om det här 🙁

  Sara 2014-05-03 10:19:04
  Svara
 • Jag håller inte alls med de som menar att du gav ett bra svar på klassföraktgrejen. Alltså, för det första så vägrar du ju att backa eller åtminstone låtsas som att dina läsare har lärt dig något. För det andra, som folk redan har påpekat, en ”jag håller inte med men sorry om ni blev ledsna”-ursäkt kan ju faktiskt vara den mest hånfulla och betydelselösa ursäkt en kan få. När jag läste PH-inlägget kände jag inte alls att det var fråga om någon fangirling, snarare fick jag en olustig känsla i magen, och det är ju liksom det som är problemet. Det är inte dina intentioner med något som spelar roll, jag är helt övertygad om att du gjorde det med all godhet och med noll procent klassförakt. Precis som vita människor som klätt sig blackface på maskerader (jag känner flera) helt utan rasistiska intentioner, det spelar liksom ingen roll vad de menade med grejen för det är fortfarande obehagligt för andra människor. Sandra, det känns som att du har fattat grejen med kvinnoförtryck men pga din ställning som övre medelklass är du blind för klassförtrycket. Och det är okej! Alla människor kan lära sig mer. Synd bara att du väljer att inte ta åt dig och lära dig mer när du får chansen helt gratis av dina smarta och kloka och pålästa och välformulerade läsare (vilken guldgruva va!). När det gäller klass finns det, precis som med andra strukturer, vissa tumregler, typ: 1 överklassen har INTE tolkningsföreträde samt 2 det är okej att sparka uppåt, men inte neråt. Dvs, det är inte ok att som överklass klä ut sig till underklassen och så skrattar alla åt hur trashigt det var. Det finns en anledning till att väldigt många människor har reagerat på det här (många fler än som tagit sig tid att skriva en kommentar) och det är synd att du inte vill ta till dig det.

  Sara 2014-05-03 10:16:23
  Svara
 • Men så dubbelmoral att då tycka att det är ok att klä ut sig till Musse Pigg! Det är ju isåfall ett hån mot de människor som faktiskt klär sig som djur till vardags, fursuiters, som de kallas.

  Mickan 2014-05-03 10:00:27
  Svara
 • Blir så trött på alla jäkla ”du har inte tolkningsföreträde för du är vit priviligerad medelklass håll käften din dumma fan” kommentarer!! På riktigt? Så en vit medelklasskvinna har inte rätt att känna sig missförstådd, eller rätt att förklara sig? Alla har rätt till sina känslor och sina upplevelser oavsett om man är vit, svart, kvinna, man hetero, gay etc, att ta ifrån en Människa (ja vi alla är människor och lika i grunden) det är riktigt lågt och faktiskt inte så godhjärtad som ni vill. Lite off topic men jag håller helt med Sandra i PH frågan, förstår inte hur folk kan få det till klassförakt? En del hittar fel där det inte finns. Det är ni som får det till klassförakt, det är ni som tillskriver Ph deltagare en viss klass, inte Sandra!

  Lisa 2014-05-03 09:33:05
  Svara
 • ””Ni som fortsätter efter det här, fortsätter med att förminska de som har kritiserat Sandra, läs Sofias kommentar en bit upp och SKÄMS. Förstå när det är dags att vara tysta och LYSSNA.””

  E: Är inte din argumentationsteknik minst lika förminskande? Att vi som inte håller med ska SKÄMMAS, ”förstå att vara tysta” och LYSSNA. (caps lock-fest) Det är bra att den här debatten tas men vi måste inte bli hatiska för den sakens skull, inte någon av oss.

  Julia 2014-05-03 09:16:36
  Svara
 • Ps. Menade inte att ”ingen” har bra koll på PH deltagarnas bakgrund – dem flesta kanske man ska säga i stället:)

  Tina 2014-05-03 01:32:35
  Svara
 • Paow är en känd svensk person, varför i h skulle man inte kunna klä ut sig till henne? PH-tema eller inte. Seriöst, ta istället eran röst och ilska dit den verkligen behövs för att vi ska få det bättre i Sverige/världen. Och hallå, om hon hade klätt ut sig till Jeppe istället, hade det varit lugnt och bättre för er då? Alltsååå …hon hade nog inte känt sig lika jävla snygg. Sandra du är underbar!

  Anna 2014-05-03 01:21:02
  Svara
 • snnnälla att säga ”i och med att flera av er blev upprörda ber jag ändå om ursäkt” är inte en vettig ursäkt

  be antingen om ursäkt på riktigt (förslag: ”förlåt, jag vet att jag gjorde fel, jag ångrar mig och jag ber om ursäkt”) eller så skiter du i det och står för att du inte tyckte du gjorde något fel, men detta ”förlåt att ni blev offended” är bara bullshit

  menskroppen 2014-05-03 01:03:56 http://twitter.com/menskroppen
  Svara
 • Hej!
  Det är ju uppenbart från kommentarerna att ingen som kommenterat egentligen har så bra koll på PH deltagarna eller vilken klass de sägs tillhöra. Snarare verkar det som att folk automatiskt har antagit att PH deltagare = underklass/arbetarklass (hur det nu egentligen definieras..?)
  Efter att ha följt Paulinas (Paows) blogg i snart tre år så kan jag konstatera att hon definitivt inte tillhör ‘arbetarklassen/underklassen’. Det står inte helt klart för mig hur de flesta här definierar ‘underklassen’ men är säker på att Paulinas familj inte tillhör den. Så som jag har förstått det så tjänar hennes pappa väldigt bra och har en chefsroll. Paulina bor i centrala Stockholm, hänger på Stureplan och reser mycket. Att hon valde att delta i PH har ingenting med hennes klass att göra (??). Det är en livsstil, ett eget beslut!
  Kollar man in andra PH deltagares bloggarar som tex Aina Lesse, AK Rydberg eller Anja Almeida så verkar ingen av de heller tillhöra de ‘mindre priviligierade’ i det svenska samhället…
  Har läst allas kommentarer men måste ärligt talat säga att jag inte alls förstår hur hennes utklädnad kan ha skapat en så hettad debatt om klass.
  Kram och tack för mig:)

  Tina 2014-05-03 00:56:08
  Svara
 • Håller med det Elin ovan skrev:
  ”Den här ilskan som folk (tex Ulrika och Sofia ovan) uttrycker känns inte alls proportionerlig till grejen. Att det är klassförakt med PH-tema på en maskerad är faktiskt ingen absolut sanning utan något man kan ha olika syn på. Jag tycker att frågan är mer komplex än så. Klart att man kan ha synpunkter och diskutera saken, men varför vara så arg och hatisk?
  Jag tycker att det är viktigt att vara klassmedveten och tycker själv att jag är det, men hade nog kunnat gå på PH-maskerad i alla fall”

  NI som klassföraktförklarar Sandra:
  Orkar inte ens kritiken och det idoga påståendet om att Sandras utklädnad klassförakt. Nej, det är inte det för många (inkl mig), trots klassmedveten. Dessutom är Paow knappast underklass? Att tycka att en PH-tema-fest är klassförakt säger så mycket mer om ER än den som gör det. Jag har ärligt ALDRIG sett PH-deltagare som underklass. Tänkte mer att det var typ Stureplansfolk, men oh så fel jag trott isåfall.

  Vad säger ni om hipster-temafester då? Reagerar ni på samma sätt då? Varit på flera sådana fester och men känns som att ingen skulle påstå att det är klassförakt. Varför? Vet flera som tycker hipsterstilen är löjlig och osmaklig och som troligtvis skulle skratta åt en fest med sådant tema. Är det klassförakt? (eftersom ni ju påstår att man kan se PH-deltagare som en klass..). Någon nämnde att ‘det är ju inte samma sak…’ Why? Kan knappast påstå att de som klär sig som hipsters har det bättre ekonomiskt ställt eller är i högre ‘klass’ än de som är med i PH. Analysera är bra men analysera då utan skygglappar, tack.

  Isa 2014-05-03 00:46:28
  Svara
 • Tycker om din blogg superdupermycket, men när jag läste PH-inlägget kände jag ”:(”.

  Kram <3

  A 2014-05-03 00:25:24
  Svara
 • Vad är det för fel med förakta den obildade klassen? Den är just obildad, en egenskap som knappas förtjänar beröm och uppskattning. Ze-us liksom.

  jahaja 2014-05-03 00:02:16
  Svara
 • Hej C, vet inte om du kommer att se det här med tanke på alla de andra kommentarerna men jag gör ett försök 🙂

  Du är inte svag för att du är ledsen. Tvärtom har du ju bevisat för dig själv att oavsett hur svag och liten du känner dig emellanåt så klarar du dig ju på egen hand. Att dela allt med någon innebär ju att man låter den personen komma en nära och att man på så sätt blir beroende av varandra. Det går inte att gå in i ett förhållande med stålrustning för då blir man ju aldrig kär på riktigt. Jag tycker att du är riktigt stark för att du vågar ge så mycket av dig själv igen!

  Så det är helt normalt, till och med sunt, att känna sig nere när man är ifrån varandra. Det visar ju att du bryr dig om den här människan och vill att ert förhållande ska fungera! Fast i längden ska du ju inte behöva gå runt och känna dig nere hela tiden, för det kommer att tära både på dig och er relation. Fundera över vad det är som får dig att känna dig osäker. När jag har varit i distansförhållanden innan så har jag saknat att ha en rutin ihop, varit orolig för att glida isär eller att någon av oss skulle träffa någon annan, vilket jag tror är vanliga nojjor att ha. Vad som hjälpte mig var att skriva ner mina känslor och sedan läsa igenom det när jag mådde lite bättre (typ efter en härlig dag ute i solen eller häng med kompisar). Då blev det med ens lättare att identifiera vad jag egentligen oroade mig för och hitta sätt att förebygga min oro. Efter det kände jag att jag kunde berätta om min oro för min partner. När han väl visste hur jag kände kunde jag enkelt skicka iväg ett sms om känslorna gick överstyr, typ ”hjälp nu saknar jag dig sådär mycket igen” istället för att älta min oro vilket avdramatiserade allt en hel del. Alla förhållanden är ju olika och jag vet inte hur er situation ser ut, men oftast kan det kännas lite lättare om man sätter ett konkret mål för när man ska flytta närmare varandra eller hur ofta man vill höras och ses. Jag hoppas verkligen att du kommer att må bättre snart. Många styrkekramar till dig, du är stark glöm inte det!

  Katarina 2014-05-02 23:38:16
  Svara
 • Jag undrar verkligen om alla tjejer som klagar på Sandra är så himla pk hela tiden? Ja, ska vi förbjuda maskerad? Bara att det finns någon über känslig människa som måste klaga på bloggerskor hela tiden. Sluta med era förväntningar och ursäkta att break it to you, de är bara mänskliga också. Och personer som klagar på att Paow eller vad än hon nu heter, varför skulle just hon få presentera alla arbetsklass kvinnor? Som en kvinna från arbetsklassen kan jag tycka att hon kläder sig fult och är det obligatoriskt för mig att klä mig som henne? Sluta tvinga ner alla till offer hela tiden. Och man kan precis som Sandra säger, lägga märke till att det finns en tema över deras kläder. Dessutom så gör Sandra det hon kan med sin plattform för att vara en bra feministisk förebild. Gör ni något bättre själva? Nej. Istället för att diskutera detta med människor som faktiskt förtrycker så gör ni det mot någon som faktiskt är på er sida. Hur når man framgång om man helst vill bråka med andra kvinnor hela tiden. Och till personer som vill hellre att man har sexualiserad killfester istället så kan ni ta och fundera varför man måste vara hycklare för att vara en ”bra” feminist? Ta er tid och fokusera på riktiga problem som sker ute på gatan när kvinnor blir trakasserade istället för att ni måste på detta viset hämnas mot patriarkaten.

  Maxi 2014-05-02 23:18:45
  Svara
 • Sofia, Rebecka, Martha, E samt någon mer – tack för mycket bra analyser. Önskar att många här och Sandra själv kunde ta till sig dem.

  Lina 2014-05-02 22:16:20
  Svara
 • Det enda jag tyckte om PH-grejen var att det var ett sjukt bra tema. Om jag skulle ha studentfest idag skulle jag lätt haft det.

  Jones 2014-05-02 21:39:59
  Svara
 • Alva: Håller inte med dig alls. Sandra är feminist ja, men hennes feminism är, så pass jag kan bedöma efter att ha läst henne i flera år, för vita medelklass- och ciskvinnor. Det är inte att vara ”helt exemplariskt bra ur ett feministiskt perspektiv”, absolut inte. Sandra är bra på många sätt och hon skulle inte med flit utesluta eller såra någon, det tror jag inte, men hennes feminism, (och antagligen din feminism Alva, eftersom att du inte förstår hur folk kan vilja kritisera niotillfem?), är inte allas feminism, det är mycket viktigt att komma ihåg. Kom inte hit och uppmana de som har kritiserat att omfamna Sandra som ”en av de bättre politiskt medvetna och feministiska människorna som finns på internet”. Det är hon inte. ALLTSÅ.

  Ni som fortsätter efter det här, fortsätter med att förminska de som har kritiserat Sandra, läs Sofias kommentar en bit upp och SKÄMS. Förstå när det är dags att vara tysta och LYSSNA.

  E 2014-05-02 21:06:40
  Svara
 • Hej C som undrar om distansförhållanden. Jag själv är i ett i 2 år. Vi har aldrig bott nära varandra, vi bor i olika länder, och har alltså alltid varit ett distansförhållande.
  Jag minns att det började med att jag var osäker, som du. Jag visste inte om jag kunde lita på honom, jag var alltid heelt säker på att han träffade minst 10 olika tjejer i smyg när jag inte var hos honom. Vad jag gjorde för att komma ur det? Inget jättebra kanske. Tog upp det några gånger med honom men det hjälpte inte direkt, osäkerheten fanns kvar. Jag smygläste hans mess nångång (obs dåligt gör ej), vilket kunde få mig jättestressad då jag såklart inte visste historien bakom messen och var lite småparanoid helt enkelt. Efter denna fas kom jag till en period av extrema mängder tårar. Jag grät konstant. Jag saknade honom så otroligt jävla mycket varje dag konstant (detta kanske 6 mån efter att vi träffats första gången). Tog med mig hans t-shirts när jag åkte hem och gick runt i dem 24/7. Denna period höll på några månader den med. Men. När den släppte, släppte verkligen allt. Klart att jag saknar honom fortfarande, men känner mig väldigt trygg i vårt förhållande. Det som till stor del hjälpt är att ha träffat mycket människor som finns runtomkring honom, vänner och släkt liksom. Jag fick ett så mycket större lugn av att faktiskt träffa dessa människor som han spenderar alla vardagar med utan mig.
  Nu förstod jag att jag inte gav så mycket tips här kanske, men du får höra en historia på hur det kan vara i alla fall! Jag gissar på att det tog ungefär 1 år för mig att bli av med all ångest, stress och osäkerhet och nu är det bara bästbäst. (Skulle såklart vara ännu mer bäst om vi bodde närmare men ändå)

  Anna 2014-05-02 20:32:08
  Svara
 • Hmm…har följt hela det här med PH-debatten, läst alla kommentarer samt krönikor det länkats till. Håller med om att personangrepp är onödiga, gillar ditt sätt att ta debatten Sandra. Tänkte bli lite mer saklig nu:
  Är Paow underklass/arbetarklass? Jag skulle säga nej. Enligt Marx rätt skissartade teorier om klass är arbetarklassen de som arbetar i produktionen, utan att ha makt över den. Överklassen är de som inte arbetar i produktionen, men har makt över den. Medelklassen är de som dels arbetar i produktionen, dels har makt över den. Eftersom Marx har en del år på nacken, kan man argumentera för att produktionen av tjänster också ingår i ”produktionen”, samt att lön/ekonomi spelar roll i att definiera vilken klass man tillhör, liksom ”underklassen” kan sägas vara de som inte har något arbete och är socialt/ekonomiskt utblottade.
  Paow kanske har rötter i underklassen/arbetarklassen (det vet jag absolut ingenting om), men i så fall har hon gjort en klassresa. Hon arbetar inte med varken produktion av varor eller tjänster, hon har en hel del makt genom sin blogg och sitt kändisskap, hon är entreprenör och tjänar rätt bra med pengar.
  Om man ser klasstillhörighet som en kulturell fråga, istället för en socioekonomisk fråga, så kan Paow mycket väl sägas tillhöra och ge uttryck för en kultur som utövas inom under- och arbetarklass. Då är det hela en fråga om någon sorts kulturell appropriering, när Sandra klär ut sig till Paow. Alltså att personer som tillhör en viss kulturell grupp använder sig av kulturuttryck som är förknippade med en annan grupp. Det innebär att den icke-privilegierade personen genom sin kulturtillhörighet är förknippad med en viss identitet, medan den privilegierade individen kan konsumera dessa kulturuttryck utan att förknippas med denna identitet. De vanligaste exemplen på kulturell appropriering hänger ihop med ras och white supremacy, men kan självklart vara frågor som rör klass, sexualitet, genus osv.
  På en enda punkt ställer jag mig dock frågande: den kultur som Paow tillhör, är det en kultur skapad av under- och arbetarklassen? Särskilt som hennes kulturyttringar till stor del grundas på konsumtion, d.v.s. något under- och arbetarklassen ur socioekonomisk synpunkt endast har begränsad tillgång till. Är det då inte en kultur skapad av kapitalister, för att attrahera och locka under- och arbetarklassungdomar att spendera sina surt förvärvade pengar på kläder, smink, skor, musik, alkohol och så vidare? Och i så fall, är det en kultur som tjänar under- och arbetarklassens intressen? Jag kan bara se ett svar: nej. Det är en kultur som tjänar överklassens intressen.
  På sätt och vis förstår jag de som blir upprörda över en eventuell kulturell appropriering. Samtidigt har de personerna frångått sina egna klassintressen, genom att bekänna sig till sagda kultur. Om man verkligen vill föra en kamp mot kulturell appropriering av under- och arbetarklassen, utmana klassamhället och verka för jämställdhet, tycker jag man bör följa sina klassintressen – istället för att konsumera.

  Martha 2014-05-02 20:22:19
  Svara
 • A: ang. tjejfredag — detta är inte Buzzfeed eller annan liknande sajt som samlar allt under himlavalvet. Om du vill kolla på snygga tjejer (fullt förståeligt f ö!), bildgoogla vetja! En blogg är en blogg är en blogg etc.

  Denna sida t ex <3
  http://fygirlcrush.tumblr.com

  Pernilla 2014-05-02 20:04:55
  Svara
 • Sandra, du är fantastisk. Helt ärligt lyssna inte på vad alla säger här i kommentarerna. Man blir ju trött. Ibland känner jag att feminister (för jag antar att många av dem är det) riktar sig energi fel. Jag är själv feminist och en väldigt aktiv sådan och jag förstår inte varför så många sitter och läser din blogg som är helt exemplariskt bra ur ett feministiskt perspektiv, tycker inte alls att du uttryckte något klasshat. Som du säger, det där är en klädstil som inte har något med klass att göra. Varför måste människor, politiskt aktiva sådana, bli så himla upprörda och liksom läsa in saker som inte finns där bara för att kunna kritisera folk? Speciellt dig som är så bra och medveten och klok och feministisk.

  Så uppmaning till alla er som kritiserat Sandra: snälla rikta er politiska aktiva energi nån annanstans, finns så otroligt mycket skit att kritisera, kan vi inte alla bara rikta vår upprördhet mot det och inte mot Sandra som är en av de bättre politiskt medvetna och feministiska människorna som finns på internet? Alltså.

  Alva 2014-05-02 19:50:51
  Svara
 • Jag tycker att diskussionen kring PH-utklädnaden var viktig och intressant men håller med personen här ovan som skrev att klass är något väldigt komplext som är öppet för tolkning. Som vanligt blev jag imponerad och glad över Sandras svar på kritiken även om jag inte nödvändigtvis tycker likadant som hon. Hur som helst, Sandra, världens största eloge till dig som inte går in i något åsiktkrig med dina läsare utan istället tar emot och besvarar kritiken med enorm respekt och ödmjukhet samtidigt som du inte backar i din egen övertygelse och tolkning. Detta är enligt min erfarenhet relativt unikt i bloggvärlden och bidrar till att det här är en så förbenat trevlig blogg att läsa även om man inte håller med om allt du skriver och gör. Allt gott till dig <3

  V 2014-05-02 19:36:28
  Svara
 • Skapade outfiten debatt? Spännande som tusan! Jag tyckte bara att du hade gjort dig superfin och gjorde en slags ”hyllning” till ph. Precis som typ kickass eller skeeter. Uppfattade det som, genom din outfit, att du snarare inspirerats och gillat serien, eller ngt! Inget negativt iaf. Tycker inget speciellt egentligen om ph folket. Dock gör de grejor jag aldrig skulle göra, men att de skulle vara underklass eller sämre än dig på något sätt har jag aldrig reflekterat över? Spännande att en maskeradoutfit kan skapa debatt så! Nästa gång sticker väl paow ut som dig på maskerad;) kram!

  Maja 2014-05-02 19:27:16
  Svara
 • A: fast Sandra postar massa tjejer ändå. Foton på snygga tjejer visas EXAKT ÖVERALLT. Gillar också tjejer men tycker verkligen inte det behövs fler bilder på sådana… killfredag känns däremot uppfriskande, hur ofta sexualiseas män (i jämförelse med kvinnor) lixom? 🙂

  katya 2014-05-02 19:15:54
  Svara
 • Håller helt med dig Sandra ang. PH-grejen och tycker du gav ett jättebra svar här. Förstår all kritik men tycker den är väldigt obefogad och felriktad. PH är ett TV-program, ett koncept, och alla som följt det vet att det är sådär deltagarna klär sig, ingen värdering lagt i det! Och det uppfattar jag att Sandra inte heller gjort med sitt inlägg. Som någon tidigare påpekade, hade temat varit ”klä ut dig till sånt du förkastar” hade det varit en helt annan underliggande värdering i att klä sig som en PH-deltagare. ”Ha roligt på nån annans bekostnad” som någon skrev, ja, det är ju lite det som blir grejen med en maskerad, vare sig du klär ut dig till en brandman, en seriefigur eller en PH-deltagare liksom.

  Jess 2014-05-02 18:54:21
  Svara
 • Jag läste precis ut din bok, den var fantastisk och jag ska nog läsa den några gånger till, snälla skriv många många böcker till.

  Hampus 2014-05-02 18:47:45
  Svara
 • Så många tycks helt okunniga om vad klass är för något och varför det väcker starka känslor. Innan man slänger ur sig något ogenomtänkt som ”varför är alla sura, ha kul istället, det är ju bara festbilder” så gör omvärlden en tjänst och läs på lite. Det skadar inte att veta vad man pratar om. Jag kan garantera att jag inte vill bråka med Sandra eller göra henne ledsen genom att kritisera PH-inlägget. Jag är inte här för att sätta dit någon. Men utifrån det jag upplevt, i egenskap av en person från underklassen (nej inte ens arbetarklassen i mitt fall), så kokar mitt blod när jag ser överklassen ha roligt på vår bekostnad. Att uppmana mig och andra som kritiserade inlägget att ta det med en klackspark är att förringa våra sårade känslor. Att sedan komma med bortförklaringar och försöka ge skulden till oss som protesterade mot valet av maskeradtema, att få det till att det bara var våra tolkningar som var problemet… ja det gjorde inte saken bättre direkt. Men skit samma nu. Jag får känslan av att jag talar till döva öron. Jag kan bara hoppas att ni en dag förstår, kanske kommer ni i kontakt med ämnet sociologi, läser lite och då förstår ni nog vad vi som protesterade menade. Klass är ett oerhört komplext ämne, det är aldrig så svart eller vitt som många som kommenterar försöker få det till.

  Sofia 2014-05-02 18:44:36
  Svara
 • Visst kan över- respektive underklassen klä sig likadant men grejen är att överklassen inte förlorar i anseende på att ”klä ner sig”, medan underklassen skulle bli än mer nedvärderad i exempelvis trasiga jeans eller kläder som skitpatriarkatet har bestämt är slampiga. Överklassen kommer undan med att inte klä sig ”sofistikerat” och behöver inte ens vara hel och ren, men att det för underklassen är svinviktigt att försöka höja sin status genom att klä sig oklanderligt. Kort sagt: Du som överklass/övre medelklass och en person med lägre samhällelig status döms och bedöms på helt olika villkor, oavsett om kläderna är identiska. För vidare läsning rekommenderar jag Beverly Skeggs bok Att bli respektabel.

  Rebecka 2014-05-02 17:55:50
  Svara
 • till signaturen j –> <3

  linnéa 2014-05-02 17:52:18
  Svara
 • Hahah, en sak finner jag så komisk: Det som gång på gång händer här är att
  1. Sandra skriver något som folk tycker är fel/inte håller med om
  2. Folk kommenterar detta (bra!)
  3. Sandra bemöter kritiken med sin syn på det hela
  4. Folk blir arga för att hon har en annan åsikt än dom och inte vek sig till 100%
  Min poäng är att det verkar som att vissa inte tycker att Sandra har rätt till en egen åsikt? Vad är det här, egentligen? Om någon tycker något måste ju hen få göra det? Det finns ju noll åsikter i världen som samtliga av jordens invånare håller med om. Varför får inte Sandra tycka som hon vill? Varför blir folk så arga? Nu har ju Sandra sagt att hon röstar F!, men vadå, OM hon ville rösta blått, skulle hon inte FÅTT det för er då eller? Hon är ju en människa med rättigheter, så som rösträtt och yttrande frihet, precis som alla andra. Jättebra att folk ifrågasätter och kritiserar, men människan måste väl för helvete få blogga och tycka och tänka vad hon vill (så länge det givetvis inte är rasistiskt/homofobiskt/sexistiskt/etc… det finns gränser). Heh puss på er alla <3

  S 2014-05-02 17:49:56
  Svara
 • Tja, fråga till nästa svar på kommentarer!
  Jag tycker din blog är fin och underhållande, roliga recept, fina kläder & saker, kul saker du gör osv. Men skulle gärna veta vad meningen med kill-fredag är? (förutom att skapa en norm av vad unga personer som ser upp till dig, ska tycka om för typ av killar.) Jag vet att du är en egen människa, att du inte kan styra vad dina läsare tar med sig ifrån din blogg, men känner du verkligen inte att du har ett ansvar att välja vart fokus ska ligga när du har en sådan stor blogg?

  e. 2014-05-02 17:32:00
  Svara
 • En som inte förstår riktigt hur PH- tema är klassbetingat? Nu är inte jag en del i PH-tittarskaran men jag får uppfattningen av att personer som är med där mer har en ganska snarlik typ av stil snarare än att den stilen skulle vara något som representerar underklass? Det känns som att man då bedömer att bara för att de klär sig som de gör så skulle de vara underklass eller hur menar ni då?

  Sandra 2014-05-02 17:17:32 http://lovlilett.com
  Svara
 • Gäst: För att Sandra har koll på ip-adresserna och ser att samma person byter namn.

  Lisa m 2014-05-02 17:16:11
  Svara
 • Blir så trött på att folk alltid ska hitta något att klaga på. Herregud det var en maskerad, en maskerad som dessutom hade Paradise som tema. Är det inte skitkul att hon går all in, jag skulle se det som en hyllning. Grymt svar Sandra, du är kickass!

  Johanna 2014-05-02 16:40:32
  Svara
 • Ursäkta, men varför tilltalar du Fia som Hanna? Kanske?

  gäst 2014-05-02 16:39:26
  Svara
 • Bra svar i klassfrågan

  Oskar 2014-05-02 16:27:44 http://www.vakentimmar.com
  Svara
 • hej från den lägre klassen. jag ser PH-deltagare som folk som har mycket mer pengar än vad jag har, så jag förstår inte riktigt det där med att det är att sparka nedåt? tycker de flesta (från vad jag sett) verkat vara såna som har råd att resa, festa, köpa platt-TV och Nelly-klackar, vilka jag tycker är dyra… stilen är ju också, som Sandra skrev i sitt svar, något som är populärt överallt. folk köper väl bara olika dyra kläder, som ser ungefär likadana ut. Gina Tricot, Nelly, vad som nu är dyrare än det – who cares? tycker det är jättebra att sånt här tas upp och älskar att så många är medvetna, men skulle vilja veta varför ni beskriver t ex Paow som underklass? är hon det? vad är då jag? är genuint nyfiken.

  angående ”tjejfredag”, så kommer jag som queer tjej inte hit för att straighta Sandra ska dela bilder på snygga tjejer. det är väl ändå ganska knäppt? EN blogg skriven av EN person kan inte ha allt för alla. om Sandra började posta tjejer i ett försök att tillfredställa oss icke-straighta tjejer, skulle det kännas väldigt olustigt.

  de här kommentarsfälten brukade vara så fina, inte rena slagfält. fred & kärlek till er alla. <3

  j 2014-05-02 16:25:49
  Svara
 • Jaaaaaaa tjejfredag!!!!! 😀

  Li 2014-05-02 16:14:19
  Svara
 • Alla ni som fortfarande klagar här: Ni skulle man inte då inte vilja gå på maskeradfest med.

  #manblirjurädd #varförsåarga #läggenergipånågotannatsnälla #woohoolåtosskläutossoftare

  Malou 2014-05-02 15:58:43 http://malougoes.blogg.se
  Svara
 • Rensar du bort kommentarer? Jag menar inte ”hat-kommentarer”, om du nu får sådana, utan sådana som bara är kritiska eller negativa? För att ge den bild av bloggen som du hellre vill ha?

  L 2014-05-02 15:57:29
  Svara
 • Ni som kritiserat och gnällt över ett svar, lägg ner nu, ni har fått erat svar, om det inte passade er så skit i att läsa Sandras blogg då. Nu vet ni hennes ståndpunkt och jag tror inte hon kommer ändra på sig bara för att ni tjatar.
  Läs en blogg för att ni gillar den, gillar ni inte den så läs inte, alla bloggar kan inte ändra sig så att det passar er. Det är en person som skriver om sitt liv och sina åsikter. Läs gärna Ninas blogg inlägg ”Shit förebilder do.” det är för f-n helt omöjligt att vara den perfekta förebilden.

  Maria 2014-05-02 15:10:23
  Svara
 • Svar till C ang distansförhållanden: Jag vet vad du menar. Min pojkvän och jag (sedan 5 år tillbaka) bor ca tjugo mil ifrån varandra. Och det är inte alltid lätt. Såklart. Jag har visserligen kunnat, och kan, bo med honom i långa perioder i och med att jag pluggat distans och kunnat ta med skolan till honom. För mig har det dock känts skönt att kunna få egentid, för att sedan träffas och ha det underbart tillsammans. Jag tror att det också underlättar om man har något slags mål tillsammans. Typ att ”vi har framtiden, då vi kan flytta ihop och umgås jämt”. En morot liksom. Jag personligen älskar att ha distansförhållande eftersom att jag tycker att det är så mysigt att gå och längta efter den andre. Och när längtan blir för stor så hoppar jag alltid på tåget momangen och åker till min bättre hälft. Trots att vi har varit ihop i över fem år så kan jag känna det där pirret. Distans passar inte alla, men ger man det en chans så kan man upptäcka fördelar med det! Och glöm inte att saker & ting förändras. En dag kommer ni ju säkert bo ihop och kunna hänga 24/7! Kram! <3

  M 2014-05-02 15:08:40
  Svara
 • Förresten, skulle väl ha skickat det här i samma kommentar men iaf: Okej, jag håller inte med dig helt Sandra, men jag tycker att det här var ett väldigt bra sätt att svara på kritiken i alla fall, att du faktiskt bad om ursäkt, jättebra. Dock så skulle det vara trevligt om du droppade attityden om att folk vill ”sätta dit dig”, för det är väldigt sårande. Som att allt i grund och botten handlar om avundsjuka eller liknande (läsare som försvarar dig tror ju det, och du spär på detta genom att gång på gång uttrycka besvikelse över att folk ger dig hård kritik). Du måste förstå att du inte har tolkningsföreträde i den här frågan trots att det är din blogg, och om dina läsare blir upprörda så är det DIN uppgift som priviligierad att backa och lyssna, inte tvärtom. Personangrepp är aldrig bra, det är vi nog alla överens om, men skippa det här om att man måste hålla God Ton hela tiden, för det är ett sätt att förminska människors upplevelser och känslor. Det är inte riktig okej. För att du faktiskt upprör folk emellanåt, omedvetet förstås, det är inte bara ett tecken på att du är en människa som kan begå misstag, utan främst är det ett tecken på att du har stor makt och privilegier (som vit, övre medelklass, hetero(?), cis, smal osv). Du har liksom ”råd” att göra omedvetna fel, och det vore bra om du kunde reflektera någon gång kring varför det är så, varför du inte känner ett behov av att tänka till lite extra vissa gånger. För det har ju inget att göra med dig som person, om du är ”ond” eller inte (det vet vi att du inte är!), utan vilka förtryckande strukturer du drar nytta av. Med det sagt, ändå ett bra svar på kritiken denna gång.

  E 2014-05-02 15:03:46
  Svara
 • OFTA JC INTE SHIPPAR TILL UK </3 </3 </3

  linn london 2014-05-02 15:02:06 http://radarmagazine.se/linnwiberg
  Svara
 • Altså, jeg tror jeg forstår greia med klasseforakt her (selv om jeg aldri hadde tenkt på det uten at kommentarfeltet hadde rast over hele innlegget og alt i det omtrent), men jeg skjønner ikke helt hva dere vil Sandra skal gjøre mer enn dette? Hun har forklart sitt synspunkt i saken, beklaget, sagt at det er fint med slike diskusjoner i kommentarene – så lenge det ikke går til usakligheter og personangrep, (hun sa ikke at alt der var nettopp dette) – så både vi og hun kan lære noe og få andre perspektiver. Altså, jeg er bare nysgjerrig på hva enkelte forventer her, når ikke dette var bra nok?

  Dessuten er det vel klart at så lenge denne bloggen faktisk er skrevet av en hvit jente med ganske stor symbolsk kapital (jf. Bordieus begreper), må den dermed nødvendigvis gå ut fra nettopp dette perspektivet? Altså, å gjøre noe annet hadde jo definitivt vært og tatt tolkningsföreträde? Å svare på kritikken med sitt eget synspunkt er vel ikke akkurat å ta tolkningsföreträde i denne saken. Uansett, vil man ha en blogg med eksplisitte politiske analyser og kommentarer, er nok ikke dette rette plassen å henge.

  Nei altså, jeg har aldri kommentert her før, og så måtte det bli nettopp en slik kommentar. Jeg liker bloggen din og deg veldig godt jeg, Sandra, og forventer heller ikke at alt du gjør og skriver er ufeilbarlig.

  Ella 2014-05-02 14:52:26
  Svara
 • Mickan: Ja, att som ciskille klä ut sig till tjej som en ”skojig” grej, på maskerad eller vad det nu kan vara, är ganska vidrigt, eftersom att det i hög grad förlöjligar transpersoner. Tänk till pls.

  E 2014-05-02 14:38:37
  Svara
 • http://nojesguiden.se/blogg/bjorn-werner/klassforakt-till-sandra-beijers-forsvar

  En väl skriven krönika om PH-debatten.

  Ida 2014-05-02 14:07:09
  Svara
 • Herregud… att ni orkar bli upprörda av en maskeradutklädnad! Var är er känsla för fest, humor, glädje och skoj? Det finns väldigt mycket i denna värld att uppröras av, och engagera sig i. Kläder för en fest är det knappast. För övrigt var du helt jävla sanslöst snygg, Sandra. 😀

  Johanna 2014-05-02 13:44:16 http://neliima.se
  Svara
 • Såå bra svar på klassfrågan!

  Alltså vissa människor sitter där bakom sina skärmar och bara väntar på att hitta något att klaga över. Undrar om samma personer ragear över när killar klär ut sig till tjejer också, HAHA

  Eller frågan är, jag som inte är arbetarklass, får jag inte klä mig i tajt klänning och höga klackar på krogen längre? För det tolkas som ett hån?

  Du är så himla fantastisk, jag hoppas verkligen inte de här människorna får dig opepp på bloggandet. Kram

  Mickan 2014-05-02 13:41:58
  Svara
 • Den här ilskan som folk (tex Ulrika och Sofia ovan) uttrycker känns inte alls proportionerlig till grejen. Att det är klassförakt med PH-tema på en maskerad är faktiskt ingen absolut sanning utan något man kan ha olika syn på. Jag tycker att frågan är mer komplex än så. Klart att man kan ha synpunkter och diskutera saken, men varför vara så arg och hatisk?
  Jag tycker att det är viktigt att vara klassmedveten och tycker själv att jag är det, men hade nog kunnat gå på PH-maskerad i alla fall.

  Elin 2014-05-02 13:19:32
  Svara
 • A:
  Okay, fattar vad du menar med heteronorm absolut. Men blir det inte lite konstigt att en straight (?) bloggare måste ha med tjejer om man inte tänder på dem? (vilket jag inte vet om Sandra gör) bara för att pleasea sina läsare? Detta är inget försvar egentligen jag försöker bara förstå. Kan vi initierade respektera andras sexualiteter?

  Tänk dig en manlig homosexuell bloggare som har samma tema ”killfredag”. Skulle det inte kännas väldigt konstigt om hans straighra läsare krävde ”tjejfredag” då? Som om hans sexualitet, tycke och smak inte erkändes. VET att vita heterosexuella är priviligierade och accepterade men tänk ett steg längre.

  Kajsa 2014-05-02 13:13:45
  Svara
 • Jag förstår inte alls problemet med att klä ut sig, då borde folk ha rage’at åt ALLA dina olika maskerad-outfits. Det var ett tema! Om temat hade varit ”Klä ut sig till det värsta man vet” eller nått, då hade väl folk fått bli lite arga. Det där hamnade ju till och med på en skvallerblogg och det sved lite i ögonen att se din fantastiska blogg på en så hjärndöd blogg som Skvallerbloggens. Trams.

  Kram

  Pauline 2014-05-02 12:21:07
  Svara
 • Nej Sandra, det var en dålig bortförklaring ang. PH-debatten.
  Ditt poserande på bilderna, texten och i kombination med många andra saker i ditt liv du skildrat visar det på en total avsaknad av klassanalys och insikt om din egna position i strukturen.

  Det blir lite löjligt att du påstår att deltagarna är medelklass (och drar in prinsens tjej) och vill skriva om din parodi till ”major fangirling”. Låter förstås bättre – men nej, det var det inte.
  Du har väl skrattat läppen av dig över deltagarna i PH? Din parodi var knappast en hommage.

  Ulrika 2014-05-02 12:02:42
  Svara
 • haha åh, one direction frågan<333
  Har väntat aslänge på att de ska nämnas här i din blogg haha.
  Killen du tyckte va snyggast är Liam (Payne) ! Det har ju gått fyra år sen what makes you beautiful nu så de ser alla väldigt annorlunda ut haha. Personligen tycker jag att Zayn är snyggast, (den svarthåriga) men de är alla så babe-iga att en blir tokig ju. <3

  Svara
 • Jag tycker att du svarade superbra på klassfrågan. Ibland känns det som om en del människor sitter och väntar och lurpassar på första chans att få misstro någon. Som om de längtar efter det, när det egentligen borde vara tvärt om? Det är ju så mycket trevligare att försöka se det bästa i folk, istället för det sämsta. Att kanske hejda sig lite och tänka efter; ”nej men, nu brukar ju Sandra faktiskt vara väldigt medveten om diverse moraliska grejer. kan det hända att hon bara gjorde en miss här, eller helt enkelt inte tänker som jag gör i den här frågan?”. Det tycker jag hade varit great faktiskt.

  Julia 2014-05-02 11:36:22
  Svara
 • Sandra: du verkar medvetet missförstå kritikstormen mot er PH-maskerad. Det är ingen som vill ”sätta dit dig”, vilket offersnack btw, utan folk reagerade med rätta på osmakligheten i att ha roligt på någon annans bekostnad.

  Sofia 2014-05-02 11:34:48
  Svara
 • du äger Sandra, egentligen behöver du knappt besvara den där dumma kritiken men all cred till dig som ändå pallar göra det.

  Katja 2014-05-02 11:34:26 http://cykelkatten.se
  Svara
 • Liam ju!!! Näst längst till höger på den första bilden!! <3

  Stina 2014-05-02 11:21:03
  Svara
 • HALLÅ när är det dax för tjejfredag??!??!! heteronorm kom igen nu ,shape up snälla

  a 2014-05-02 11:18:56
  Svara
 • Och som vanligt är Sandra oförmögen att förstå och ta till sig kritik utan kommer med dåliga undanflykter. Precis som med kritiken mot hennes hyllande av American Apparel. De försvarades med att de minsann gjorde så mycket annat bra och många har ju sexistisk reklam osv. Tills Genusfotografens omröstning kom, då förnekades plötsligt allt försvarande av dem. Det skulle klä dig att erkänna att du gör fel ibland. Och ha, paradise hotell – inlägget var minst sagt kkassförakt. Som någon skrev i kommentarerna, det är inte intentionerna som avgör vad budskapet blir. Att många som kommenterar är okunniga när det gäller klassanalys är inte direkt ett hållbart försvar.

  Hej Fia (eller Hanna kanske?). Vet inte om jag skulle kalla det ”undanflykter” utan jag försöker bara förstå hur ni tänker och sedan ge min egen syn på saken. För mig handlar det om att försöka mötas och upprätthålla en respektfull dialog. Jag vet ärligt talat inte hur man isåfall ”tar till sig kritik” på annat sätt än att faktiskt läsa igenom alltihop, ge sin syn på saker och samtidigt försöka förstå tankegångar hos andra. att inte ta till sig kritik är väl snarare att inte svara överhuvudtaget eller att skriva typ ”hej, håller inte med, hejdå”. Alla har rätt till sin åsikt.
  Ang AA har jag aldrig förnekat något alls, tycker utan tvekan att de gör fel. Skrev såhär förra sommaren när de sexistiska bilderna uppdagades: http://rodeo.net/niotillfem/2013/06/answers-to-the-last-weeks-comments/ och skrev såhär i februari, ang om jag fortf handlar där eller inte (vilket jag alltså inte gör): http://rodeo.net/niotillfem/2014/02/answers-to-past-weeks-comments-11/

  Fia 2014-05-02 11:14:51
  Svara
 • Haha anledningen till att du har svårt att lokalisera Liam (som han heter) i en bild som är tagen i år eller 2013 är antagligen för att What Makes You Beautiful-videon kom ut 2011 och de har förändrats en hel del utseendemässigt sen dess! 😉 Liam Payne heter han i alla fall och ser numera lite ut som David Beckham! 🙂

  Ida B 2014-05-02 11:14:00 http://www.idaintheus.wordpress.com
  Svara
 • Vänta? Du klädde ut dig till Paow, därav ser du från ditt privilegierade tillstånd ner på underklassen? Alltså ser människor Paulina Paow Danielsson som en del av underklassen/arbetarklassen…? Haha alltså, jag måste totalt ha missat något.

  Elise 2014-05-02 11:11:27
  Svara
 • sjukt obehagligt när överklassbarn tar tolkningsföreträde i klassdebatten….

  klarasKatter 2014-05-02 10:51:12 http://klaraskatter.devote.se/
  Svara
 • Du är så himla bra och klok och stark och cool! Även fast vi är lika gamla så tänker jag att jag ska bli som du när jag blir stor. Heja dig!

  Sofie 2014-05-02 10:30:39
  Svara
 • Himla bra svar på klass-frågan. Håller helt med. Fattar inte vad allt det hatet kom ifrån faktiskt. .. heja!

  Hanna 2014-05-02 10:23:44
  Svara
 • Liam Payne heter killen!

  emelie 2014-05-02 10:18:41 http://exhalence.blogg.se
  Svara
 • Hej Sandra! Sitter här helt förvirrad och läste lite i din blogg och tänkte att jag skriver lite här. Vet att du har erfarenhet av distansförhållande. Jag var för 2 år sedan i ett förhållande som blev till ett distansförhållande vilket gjorde mig helt förkrossad, osäker och rädd. Jag kände knappt igen mig själv och tänkte hjälp vad osäker jag måste vara som inte klarar av att leva utan honom. Sen blev jag till slut singel, tog mig upp ur förjävligheten, träffade massa andra killar men det blev aldrig något seriöst då jag fokuserade mer på mitt eget liv. Kände mig som en stark, självständig kvinna som inte behövde någon! ! Sen träffar jag mitt LIVS KÄRLEK som självklart inte bor där jag bor och nu är jag sådär förkrossad, osäker och rädd igen. Har jag inte lärt mig någonting?? Jag trodde jag växte och mognade men nu sitter jag här och gråter… igen. Är jag patetisk, naiv, dum i huvudet, vad? Jag fattar inte. Hur klarar man sånt här?

  C 2014-05-02 10:15:22
  Svara
 • https://www.google.se/search?q=liam+payne&client=firefox-a&hs=0z9&rls=org.mozilla:sv-SE:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=_05jU5-8K8Wg4gSi2oHACA&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1440&bih=685#imgdii=_

  Han ser lite för vuxen ut nu… lol

  lolita 2014-05-02 09:54:41
  Svara
 • Sista frågan… VEM ÄR DEN DÄR KILLEN??? Sååå himla sööööt. Hjälp Sandra och mig!

  lolita 2014-05-02 09:46:35
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Foodjunkie
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Emma Danielsson
Home
34 kvadrat
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Fannie Redman