Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

en människas hjärta är som en fågel i natten. den väntar tyst och stilla på något och när tiden är inne flyger den raka vägen mot det.

Min favoritförfattare kom ut med en ny bok för några veckor sedan. Älskar Murakami så mycket, tycker hans språk har en förmåga att göra så att man helt sluts in i det, vad som helst kan hända runt omkring det spelar ingen roll. Den färglöse herr Tazaki var även den precis så.
Boken handlar om Tzukuru Tazaki, en man som bygger tågstationer i Tokyo. Han har inga vänner och lever ett liv där han vaknar, jobbar, sover, och så har det varit i sexton år. Men innan det, för sexton år sedan, var han en del av ett kompisgäng på fem personer. De var alla bästa vänner och umgicks jämt, tills en dag när de andra fyra skjuter ut honom ur gruppen utan att förklara varför. De slutar helt plötsligt svara på hans brev och samtal. Det här går och gnager i Tzukuru i år utan att han berättar det för någon överhuvudtaget, tills han träffar Sara. Han öppnar upp sig utan att själv förstå varför och Sara säger att han måste försöka få ett avslut. Hon kommer inte kunna ge sig själv till honom om inte han tar hand om sitt förflutna. Och så börjar en resa där han ska hitta dessa fyra personer, som nu är utspridda över hela världen, och försöka få dem att förklara varför de en dag inte ville vara hans vän något mer.

Han tar sig bland annat till Finland. Mysigt att någon av Murakamis karaktärer florerar runt i ett land ganska likt det vi bor i, äter pizza margherita på ett sunkhak och fascineras över den skandinaviska sommarsolen som aldrig går ner.

Boken handlar väldigt mycket om självinsikt och att hitta sig själv, för hur ska man veta vem man är om man inte har en enda vän? Den är även otroligt spännande, man vill SÅ veta vad som har hänt i den där kompisgruppen och Murakami drar ut på det på ett nagelbitande sätt. Som det står på baksidan av boken: ”Snart blir han varse att det vilar ett kusligt mörker över gruppens strävan efter den perfekta vänskapen”. Iiih.

Och om kärlek förstås, tyckte meningen här över var så väldigt vacker.

Allt som allt – svinbra bok. Som vanligt efter att jag läst honom har jag svårt att börja läsa något annat, för inget kan liksom mäta sig. Läs läs!

 

Translation. Just finished reading The Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage. A wonderful, philosophical and exciting book that I warmly recommend.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
21kommentarer
 • Tusen tack för tipset!

  Jennie 2014-05-20 10:03:27 http://ineedyoutoneedmeback.devote.se
  Svara
 • Maj gadd! Har helt missat att han släppt ny bok!! Är förövrigt förevigt tacksam, utan dig hade jag inte börjat läsa Murakami. ❤️ Tack för bästa boktipsen. Ser fram emot att läsa din bok också.

  Emilia 2014-05-19 17:53:45 http://Frokenleide.wordpress.com
  Svara
 • http://www.aftonbladet.se/kultur/article15598016.ab

  F 2014-05-17 09:50:51
  Svara
 • Åååååh jag har inte samma favvoförfattare som du, min är Joyce Carol Oates, men gud vad jag känner igen det där med att freaking ORD (utan andra sinnesintryck) fångar en så hårt att man knappt fixar när det är över. Jaja. Haha hur som helst jag ville bara säga TACK för att du påminde mig om att att det kan vara just så med böcker!!!!

  Jag blev så hög så jag grät pga en annan sak igår, fick vara med när en hjärntumör togs bort. Grät efteråt och kände det enda som gått upp mot detta är 1. min starkaste förälskelse 2. när jag fick min häst men nu kom jag på att böckerna ju också tillhör den där jävligt typ upphöjda event-kategorin i livet. TACK!!!! :-* :-* :-*

  sofia 2014-05-17 01:49:07
  Svara
 • Jag har alltid tyckt att hans böcker verkar så tråkiga, men nu blev jag faktiskt sugen på att ge honom en chans.

  A-K.S-Dagdrömmaren 2014-05-16 17:02:08 http://aks.blogg.se/
  Svara
 • Murakami är så braaa, måste läsa denna <3 <3

  jessica sofie 2014-05-16 09:20:18 http://jessicasofiemichelle.blo.gg/
  Svara
 • Tack, Nan, för de olika bokomslagen!! 🙂 Inspirerande!

  Cecilia 2014-05-15 23:14:50 http://www.picapicadesign.se
  Svara
 • Älskar Murakami men visste inte att han kommit med en ny bok! Bra att du har koll 😉 Ska genast införskaffas!

  Mikaela Jansson 2014-05-15 22:22:27
  Svara
 • Det var så trångt bland kommentarerna här ovanför så jag lägger min kommentar här istället. Man får inte vara dum! 😉

  Jag läser din blogg just p g a att du INTE anpassar dig. Du är dig själv och det är ju därför det är så fint att få följa din vardag.

  De enda jag tycker är bortskämda är alla dem som anser sig ha rätten att säga till dig hur du ska skriva i DIN blogg för att det ska passa just deras vardag.
  Och ofta är det dolt med ” men tänk på alla som…” .
  När de där ”andra” som benämns egentligen troligtvis är dem själva.

  Bloggen är din och ingen annans! Diskussioner är trevligt, men pekpinnar och personangrepp är så obehagligt.

  claudia 2014-05-15 21:22:41
  Svara
 • Det låter ju som att det är en klockren Murakami. Det får bli nästa bok!

  Manetflickan 2014-05-15 20:22:25 http://manetflickan.wordpress.com
  Svara
 • Åj den måste jag läsa snarast!

  kaneli 2014-05-15 16:45:51 http://spicegirl.ratata.fi
  Svara
 • MEN SANDRA TACK!!!! Har läst alla hans böcker och älskar verkligen hans författarskap och precis allt allt allt med hans böcker. Hade ändå helt missat att denna kommit ut, ska springa och köpa direkt!!

  Emilia 2014-05-15 16:30:33 http://themountainsound.blogspot.com
  Svara
 • Hej hej!
  Jag undrar hur många ord eller tecken eller något ”Det handlar om dig” har. Har för mig att du skrev det någonstans, men nu hittar jag det inte. Hade varit fint att veta för jag skriver själv på något och funderar lite på hur långt det ska vara egentligen.

  J 2014-05-15 16:09:48
  Svara
 • Jag minns inte om du skrivit om detta förut, men jag själv funderar en del över det här med alkohol. Ibland känns det som att jag bara umgås med människor (alltså kompisar då, inte partner/familj) om det är alkohol inblandat. Och så träffar man den där vännen som rynkar på näsan och säger ”ja du kan ju dricka vin men jag tar vatten, dricker bara på helgerna, om ens då”. Och om det hade handlat om något annat så hade jag inte brytt mig, struntar tex i människor som går upp 06.00 och springer en mil, men alkohol är ju faktiskt farligt. Jag blir sällan full, men det blir ändå rätt många glas i veckan. I sociala sammanhang. Är rädd för att bli beroende. För det kan man ju bli liksom, det händer hela tiden. Men jag gillar att dricka, det är trevligt, vin är gott och det blir guldkant på tillvaron. Men nånstans där inne sitter ändå nånting som oroar sig. Alla mina vänner (nästan då) dricker lika mycket, då hur ska jag kunna veta när det inte är normalt/hälsosamt längre? Tänker mycket på det här, du är så klok så du kanske har något bra att sägaom det. Om inte – all kärlek till dig ändå!

  Anna 2014-05-15 14:52:54
  Svara
 • Jag tycker om hans språk. Att han kan skriva rätt så udda saker men det låter otroligt självklart när man sedan läser det. Tyckte mycket om boken förutom att den var så kort haha. Men åh, Sandra jag vill att du ska läsa Neil Gaiman! Också himla fint! Typ Coraline och the ocean at the end of the lane och amerikanska gudar.

  Jibril 2014-05-15 14:34:32
  Svara
 • Murakami är utan tvekan världens absolut bästa författare 😀 Han är så otroligt unik & så japansk samtidigt som han hatar Japan på något sätt.
  Älskar, älskar, älskar honom.
  Bättre finns det verkligen inte. Ledsen att boken tog slut, får ju vänta en evighet på en ny </3

  Julia 2014-05-15 14:30:25 http://suncigarette.blogspot.se/
  Svara
 • tycker alltid hans böcker låter såååå spännande men sen läser jag och blir alltid besviken. har läst sputnikälskling, fågeln som vrider upp världen och kafka på stranden. minns knappt något från dem. kan dock bero på att jag läst på svenska, brukar ogilla svenska översättningar. men sen provade jag hard-boiled wonderland and the end of the world på engelska och den var sjukt svår bara. haha. kanske denna på engelska skulle vara något?

  juliadesdemona 2014-05-15 13:50:15 http://book.ratata.fi
  Svara
 • Jag blir så sugen på att läsa en Murakami-bok efter att ha läst detta! Dock tycker jag att det svenska bokförlaget kunde ha gjort ett bättre jobb med designen, kolla in omslagen på dessa -Engelska – http://www.randomhouse.com.au/_baqstage/content/Cover%20and%20board%20together.jpg
  Nederländska – http://i1309.photobucket.com/albums/s633/eenlettermeergraag/De-kleurloze-Tsukuru-Tazaki-en-zijn-pelgrimsjaren_zps5a0aaba3.jpg~original
  Japanska – https://d13uygpm1enfng.cloudfront.net/article-imgs/en/2013/04/15/AJ201304150079/AJ201304150080M.jpg

  Visst ser den nederländska ut som en futuristisk karamell? Sjukt snygg!

  Nan 2014-05-15 12:41:40
  Svara
 • DEN verkar bra!! ska läsa, punkt.

  LinneaHilje 2014-05-15 11:59:52 http://linneahilje.blogg.se
  Svara
 • Hej Sandra, jag tror att du håller med om vad Underbara Clara skriver om att blogga idag: http://blogg.amelia.se/underbaraclara/2014/05/15/jag-sager-upp-mig-fran-jobbet-som-jourhavande-kvinnlig-forebild/#comment-section.
  Om att vara subjektiv och inte kunna vara förebild för alla.

  Elin 2014-05-15 11:37:27
  Svara
 • Murakami är bäst <3 Om du inte läst den redan rekommenderar jag verkligen "Hard-boiled Wonderland and the End of the World" – supermagisk historia med två olika världar, underjordiska laboratorier och enhörningar. Hur bra låter inte det liksom?!

  Emma 2014-05-15 11:30:09
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Fannie Redman
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind