Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

majfeminism.

d996
Nu har det då blivit juni och då är det förstås dags att summera förra månadens feministiska länkar som delats mycket i de kanaler jag hänger i. Som vanligt får ni hemskt gärna fylla på i kommentarsfältet så vi alla blir ännu klokare! Klokhet FTW!
Har förresten gjort en ny kategori som heter ”om feminism” där ni hittar alla inläggen.

Tidigare inlägg:
Januarifeminism.
Februarifeminism.
Marsfeminism.
Aprilfeminism.
.

1 maj.
Gudruns Schymans tal koras till det vinnande under 1 maj. ”Dagens färg var rosa”.

1 maj.
Lina Thomsgård skriver en krönika om hur tjejer tvingas göra det juniora jobbet trots att de blir befodrade: låt kaffekopparna stå.

8 maj.
HanaPee skriver om den omtalade taxi-annonsen som anspelar på våldtäkt: Det som har gått fel är att den här annonsen finns.

9 maj.
Expressen skriver om hur FI ökat från 0,8 procent till 3,0. – Det som nu är på gång går inte att hejda, säger Gudrun Schyman.

12 maj.
Blondinbella skriver en tweet om att hon inte förstår varför ”det är sexistiskt att visa klyfta i Esc men att envisas med att visa brösten i badhus är jämställt?Hanna Persson förklarar varför.

13 maj.
Nina Åkestam svarar också på Blondinbellas tweet.

21 maj.
Nöjesguidens supervalbloggen skriver om SD’s minst sagt märkliga reklamfilm mot FI: WTF, SD-kvinnor???

26 maj.
Hej Blekk skriver om de högerextremistiska partiernas anti-feministiska politik: Det är mig och mina vänner de hatar.

26 maj.
FI och Miljöpartiet de stora segrarna i valet!

26 maj.
DN:s Anders Sundell har benat ut var stödet för SD och FI är starkast. Är man graf-och-diagram- nörd är det här artikeln för dig. ”För båda partierna ser vi ett samband, men det går åt olika håll. I kommuner med hög utbildningsnivå är stödet för SD lägre, medan det tenderar att vara högre för FI ju högre utbildningsnivån är.”

27 maj.
Aftonbladets Somar Al Naher om att det för första gången någonsin kommer en svensk representant med romsk bakgrund att åka till ­Europaparlamentet. Och dessutom en kvinna. ”Soraya Posts livserfarenheter kanaliseras i dag i hennes kamp för alla människors lika värde.”

28 maj.
Hej Blekk skriver ett brev till ”Maskulinitivt Initiativ” (ett parti som helt gått mig förbi förövrigt?? känner spontant att de lär ju dö ut tidigare än sommaren). Detta brev är en svinbra beskrivning av feminismen så jag uppmanar alla att gå in och läsa det for some knowledge!

28 maj.
Aftonbladets Eva Franchell skriver om hur nästan varannan kvinnlig pensionär ligger under EU:s fattigdomsgräns som i Sverige går vid 10 800 kronor. ”Feminism är ingen hipsterfråga. Det är en fråga om människovärde.”

30 maj.
Lina Thomsgård skriver om kroppspråk och hur det finns flera forskningsresultat där man ser att människan tolkar kroppspråk olika beroende på kön. ”Om ni är sugna på att experimentera så föreslå att hälften av er går ut och sätter er i powerställning för att testa, till exempel på en tunnelbana. Om någon frågar vad sjutton ni håller på med när ni sitter så där brett och stort kan ni citera Edith Södergran: »Det anstår mig inte att göra mig mindre än jag är.”

31 maj.
Joakim Jakobsson noterar något intressant: SVT Sport twittrar om Stockholm Maraton och låter damklassen stå som norm och skriver ut ”herrseger” men inte ”damseger”.

31 maj.
Natalia Kazmierska skriver krönikan: Vi kan inte blunda för kvinnohatet i vår kultur. ”I botten handlar det om samma sak: att det är varje heteromans rättighet att ha sex. Det ­enda som står i ­vägen är de där obstinata, jävla kvinnorna.”

31 maj.
Hanna Hellquist skriver om sin kärlek till feminismen. ”Att bli feminist är det bästa som har hänt mig. På riktigt. Och kanske att vara född i Sverige av min mamma som typ är den bästa personen i världen. Men i övrigt. Feminist, alltså. Vilken jävla grej.”

 

,

Translation.
A summary of a bunch of feminist links that have been shared in Swedish social media during march.

 

photo source.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
18kommentarer
 • Asså peppen! Jag lipar lite till varje feminisminlägg. Plus att min mamma ska rösta på F! i riksdagsvalet, för min och systers skull. Pallar inte vad fint!

  Ellen 2014-06-07 12:45:01 http://harborellen.blogspot.com
  Svara
 • Jag undrar lite mer kring ditt stöd för Fi. Jag är själv feminist i högsta grad men jag skulle aldrig rösta på Fi på grund av deras politik kring andra frågor. Står du bakom dom i många (majoriteten) av de politiska frågorna (till exempel 6 timmars arbetsdag, avskaffade av RUT, gratis barnomsorg och kollektivtrafik genom vad jag antar höjda skatter) eller räcker det för dig med att jämställdhet är deras hjärtefråga? Jag ser nämligen ett litet problem med att Fi’s åsikter i andra frågor sällan uppenbaras om man inte letar samtidigt som dom inte gör som Piratparti och röstar som majoriteten i frågor som berör deras hjärtefråga.

  Sara 2014-06-07 00:33:23
  Svara
 • Hej Sandra! Jag tycker väldigt mycket om dina feministsammanfattningar MEN jag vill tipsa/påminna om att ta med länkar om transpersoners (kanske mest transkvinnors) rättigheter, eller åtminstone själv läsa om och uppmärksamma det. Det är något jag själv fått upp ögonen för på sista tiden och det är så extremt jävla viktigt. Ett tips är att t.ex. följa @Transfeminazgul på twitter för hon är så sjukt smart och bra. Här är även en av många bra texter hon har skrivit: http://nojesguiden.se/artiklar/maria-ramnehill-correns-transtisdag-lockar-till-transmisogynt-skratt
  Puss!

  Bodil 2014-06-06 20:25:52 http://tystfranochmednu.devote.se
  Svara
 • Hej blekks brev till Maskulint Initiativ påminner lite om Rahmans skämt om reverse racism, när det gäller tidsmaskin-grejen..

  E 2014-06-06 13:50:28
  Svara
 • Den har kanske inte delats supermycket (och jag är något partisk eftersom jag är redaktör…), men på Unga Feministers blogg skriver massa bra och smarta människor om olika saker som rör feminism!

  http://ungafeminister.se/bloggen

  Tina 2014-06-06 10:27:23
  Svara
 • Jag älskar att du gör detta, så viktigt! Keep up the good work!

  S 2014-06-06 09:23:44
  Svara
 • Som vanligt, fruktansvärt bra inlägg.
  Men flera var ”what the fuck”.
  Kan människor, snälla snälla, acceptera att alla inte tycker att kvotering är ok?
  Det verkar alltid vändas som att det är vi som inte förstår när jag snarare tror att det är de som är för kvotering som inte lyssnar på oss.
  Jag tycker att kvotering är fel. Detta gör mig inte till en sämre feminist än någon annan. Jag håller bara helt enkelt inte med.

  sandra 2014-06-06 01:46:10
  Svara
 • Hej Sandra!!!
  Kul med dett underbara inlägg återigen. älskar månadstraditioner, speciellt när de handlar om något så bäst som feminism! Dock så hade jag önskat att den gamla variationen på att kunna gilla inlägg fanns kvar. Hade inte velat dela det men verkligen gilla det så att alla mina vänner ser det på fb! Kan du inte fixa det? Massa syster pussar

  Felicia Olofsson 2014-06-06 01:03:35
  Svara
 • Åh! Jag älskar älskar älskar att läsa de här inläggen! De är bland det bästa i hela bloggvärlden just nu. Tack, tack, tack! <3

  Marielle 2014-06-06 00:17:33
  Svara
 • Hej, sett denna?

  http://www.svtplay.se/video/1926382/raskortet

  Har du reflekterat över vilka dina läsare är? Jag kan slå vad om att det är fler Mior och Fior som läser din blogg än utrikesfödda. Eller ännu bättre, att du visar bilder på människor ur din kompiskrets som inte är norm-vita. Efter att du sett SVT dokun så läs detta blogginlägg:
  http://pontusherin.se/ett-demonstrationstag-mot-blyghet/.

  Förhoppningsvis kan du make a difference och få fler att känna sig välkomna!

  anonym 2014-06-05 22:14:28
  Svara
 • Tips till juni! Isabella Lövins tal: http://www.svt.se/nyhetsklipp/svtforum/article2089614.svt

  Andrea 2014-06-05 21:22:57
  Svara
 • http://nyheter24.se/debatt/769871-unga-feministers-svar-till-sdu-vi-fortsatter-kampa

  Unga feminister ger svar till SDU:s obehagliga tal till EU-film med att göra en egen film fylld av kärlek, samt en peppande debattartikel!

  s 2014-06-05 20:55:12
  Svara
 • Jag bara undrar en sak om det här politiska. Jag tycker du har fett vettiga åsikter, men eftersom det är första gången jag får rösta i Sverige i år vill jag gärna få lite klarhet i saker och ting innan jag väljer vad jag vill rösta på. (Jag är finsk medborgare och får bara rösta kommunalt iofs, men ändå!) Du röstade på Miljöpartiet i EU-valet, skitbra! Och om jag inte minns det helt fel tänker du rösta på FI i riksdagsvalet senare i år, också skitbra! Men varför röstar du på olika partier i de olika valen? Jag fattar helt enkelt inte. Står de för olika saker beroende på vilket val det handlar om? Vore jättefint om du kunde förklara lite 🙂

  Felicia 2014-06-05 20:20:36
  Svara
 • SÅ bra och viktiga inlägg!! Tycker också att hashtagen #YesAllWomen är värd att nämna :)))

  Emma 2014-06-05 18:48:19
  Svara
 • Måste bara säga att jag fullkomligt älskar både din podcast och din blogg, tack för all pepp och glädje!

  Hanna 2014-06-05 18:20:33
  Svara
 • love love love <3

  lisa 2014-06-05 16:52:12
  Svara
 • asså sandra jag älskar dessa inläggen!! Det är en av de bästa grejerna med bloggen! SÅ jävla bra att du göra dem. åh tack

  Alba Mogensen 2014-06-05 16:41:31 http://www.larsdotter.tumblr.com
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Petra Tungården
Home
34 kvadrat
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Elin Johansson
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Emma Danielsson
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Fannie Redman