Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

the secret history.

the secret history.

För några veckor sedan blev jag klar med den här. The Secret History eller Den hemliga historien på svenska, av Donna Tartt. Den kom först ut 1992 och blev extremt populär direkt, det var den där man skulle sitta och läsa i caféefönster för att se viktig ut fick jag höra. 🙂
Jag tror att jag har fått den rekommenderad i kommentarsfältet säkert är tio gånger, och alltid: lova att läsa på engelska!
Så det har jag då gjort denna sommar. På baksidan har en recensent citerats: ”It takes my breath away, it is so accomplished.” Och den meningen beskriver den här boken ganska så bra faktiskt.

the secret history.

Boken handlar om Richard som börjar på en internatskola i Vermont. Han fastnar direkt för klassen som studerar antik grekisk kultur och latin. De är bara fem elever, håller till i en annan del av skolan och det går alla möjliga rykten om de något annorlunda karaktärerna. Efter en del övertalning lyckas Richard börja i klassen som hålls av en rik gammal professor med något annorlunda undervisningsmetoder. De fem eleverna är bästa vänner och de bjuder in Richard i deras grupp. De umgås inte med några andra än varandra och vänskapen är intensiv. De ses nästan dygnet runt, spenderar helgerna på herrgårdar, flådiga restauranger, har långa middagsbjudningar och dricker och dricker och röker och röker.
Allt eftersom historien utvecklar sig förstår man att det finns något ohälsosamt och kliande i vänkretsen, en manipulativ jargong och nästan ett ägande. Och en dag sker ett mord.

the secret history.

Det här är en psykologisk thriller på lite över 600 sidor. Vad som fascinerade mig är hur extremt detaljrik den är. Flera gånger kom jag på mig själv med att tänka: ”hur kan INTE det här ha hänt? Ingen människa i världen kan ha en så perfekt utstuderad värld bara i sitt huvud.” Varenda scen är så självklart utmejslad och man BOR i den här boken och ingen annanstans när man läser.

the secret history.

The Secret History är något av det mest fantastiskt jag läst, det går inte att plocka ut enskilda delar egentligen, man får bara sätta sig ner från början och låta sig svepas iväg. Iväg och låna eller köp. Bara gört.

 

.

Translation. Finished The Secret History by Donna Tartt a few weeks ago. Such a brilliant book, loved every page.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer
 • […] Donna Tartt är samma författare som skrev The Secret History, som jag bloggade om i somras. […]

  och smaken av Pippas kyss – bitterljuv och underlig – stannade kvar hos mig hela vägen tillbaka, medan jag yr och dåsig flöt hemåt på bussen, smältande av sorg och skönhet. | Niotillfem 2015-01-09 10:53:18 http://rodeo.net/niotillfem/2015/01/och-smaken-av-pippas-kyss-bitterljuv-och-underlig-stannade-kvar-hos-mig-hela-vagen-tillbaka-medan-jag-yr-och-dasig-flot-hemat-pa-bussen-smaltande-av-sorg-och-skonhe
  Svara
 • […] Hi Sandra, it’s nice to see you reading Goldfinch, and I hope you’ll do a review on that – always enjoy your book review posts! Have you also read The Secret History by Donna Tartt? It’s pretty good too! Wishing you a early Merry Christmas xx Hi! I’ll definitely do a review of Goldfinch when I’ve finished reading it. I read The Secret History this summer, here’s the review. […]

  answers to past weeks comments. | Niotillfem 2014-12-17 04:19:43 http://rodeo.net/niotillfem/2014/12/answers-to-past-weeks-comments-25/
  Svara
 • Hej Sandra, du som alltid har bra åsikter om kärlek osv, kan inte du hjälpa mig med ett problem? Det är så att jag bor i Frankrike sedan ett år tillbaka, och nu när jag eventuellt tänkte flytta tillbaka till Sverige igen kommer Han in i mitt liv. Vi känner inte varandra sedan så lång tid, men jag vill inte åka iväg utan att veta vad som kunde hänt. Problemet är att han ska flytta till Tyskland i september. Då tänker jag att jag skulle kunna flytta till Bryssel, en stad inte så långt bort från hans som jag redan velat upptäcka innan. Men hur gör man? Ska en ”följa kärleken” sådär som folk bara gör på film, eller är det smartast att åka till Sverige, plugga och se hur det fungerar på distans? Och om en nu ska till Bryssel, vad gör man där om man inte pluggar? Hur vågar man? Eller ska en kanske stanna i Frankrike, för det är ju smidigare att träffas då, och det är ju helt klart ett alternativ jag kan gå med på.. Alltså förvirringen i min hjärna.. Merci beaucoup, bisous!

  K 2014-08-06 20:13:54
  Svara
 • Åh JA!! Kände på mig att du skulle gilla den.
  Läste TSH för första gången för ca 15 år sen och har läst den 5 ggr. Donna Tartt är min idol, och när jag slog igen The Goldfinch tänkte jag redan på när jag skulle kunna läsa om den.
  Var och lyssnade på Donna i våras på ett författarprat, och hon är nog en av de allra coolaste människor jag någonsin har träffat. Helt starstruck blev jag och kunde knappt få fram ett ord när jag fick hennes autograf. Bästa, BÄSTA författaren. Läs The Goldfinch, bara gör det!

  Josefin 2014-08-04 17:48:48
  Svara
 • Är inne i världens läsperiod och känner att denna måste jag ju läsa nu!

  Fredrikapåvinden 2014-08-03 19:19:29 http://Fredrikapavinden.blogg.se
  Svara
 • Ohh nu måste man ju läsa den. låter väldigt spännande!
  kram fina Sandra

  hanna 2014-08-03 12:29:34 http://hannaalmgren.blogspot.se
  Svara
 • http://hejregina.elledecoration.se/fint/

  bella 2014-08-03 11:48:48
  Svara
 • Tack för boktipset! Denna får bli min nästa bok på min ”to read-lista@. Jag har hört så mycket bra även om Steglitzan så det får nog bli dags att greppa tag i hennes böcker. Just tjocka böcker gillar jag bäst, de räcker längre 🙂

  Mvh Terese

  Terese 2014-08-03 09:05:56 http://www.tereseengqvist.se
  Svara
 • jag har alltid jämfört den med ”Brott och straff” vilket tydligen jag hade rätt i för många mer professionella analyser drar tydliga paralleller mellan dessa två böcker. om du inte läst brott och straff gör det, när jag senare pluggade litteratur skrev jag en uppsats där jag jämförde dessa två böcker. båda är så fantastiskt välskrivna och detaljrika och psykologiska och djupa.

  Mia 2014-08-02 23:49:21
  Svara
 • Tack för tipset, jag läser just nu ”Steglitsan” (originaltitel the Goldfinch) av samma författare och är hittills totalt förälskad i boken. Har läst snart 200 sidor av 729. Hoppas den fortsätter såhär för då har jag nog snart en ny favoritförfattare.

  Linda 2014-08-02 21:27:48 http://joyforhealth.blogspot.se/
  Svara
 • Hej Sandra!

  Säger som några andra här säger: läs också Steglitsan! Lika detaljrik och fängslande. Har en tredjedel kvar i den att läsa, men ändåändå.
  Och en liknande berättelse som Den hemliga historien är Fördjupade studier i katastroffysik ( http://www.adlibris.com/se/sok?q=F%C3%B6rdjupade%20studier%20i%20katastroffysik&pn=1&na=9789127114364&ps=10 ). Kanske inte exakt lika bra som hemliga historien, men mycket bra ändå!

  Weronika 2014-08-02 16:21:39
  Svara
 • Hej Sandra,

  Läs Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Den finaste lilla boken.
  Bara gör det!

  Ida 2014-08-02 15:37:07
  Svara
 • Den här måste jag läsa då rå. Notering: minska skärmtiden, öka sid-tiden!

  Malin 2014-08-02 15:23:16 http://frmodligen.blogg.se
  Svara
 • Jag älskar den boken!! Du Måste verkligen läsa hennes nya the golden finch(steglitsan) har bara kommit en bit men kan inte lägga ifrån mig den. Hennes språk är fantastiskt!

  Maria 2014-08-02 13:23:14
  Svara
 • Hej Helge! Gå till din vårdcentral och be om en remiss till öppenvårdspsykiatrin. Förklara hur mycket ångest och problem detta haR vållat dig och tjejen du skriver om och att du verkligen behöver hjälp att gå vidare. Jag har själv gått i terapi och det är det bästa valet jag gjort i mitt liv. Allt kommer bli bra, men jobba hårt på det och ta emot all hjälp du får! lycka till!

  Lilly 2014-08-02 10:55:46
  Svara
 • Nu har jag börjat ringa folks föräldrar.

  Jag har tänkt en del på vad det kan beror på. För många år sedan berättade en vän jag umgicks med förr att hon läste vissa bloggar. Jag blev besatt och nyfiken av att göra det själv också. Bloggvärlden blev min drog, som till slut gick över till verkligheten. Jag såg min vän genom folks bloggar, något jag högst ogillade. Kanske min egen osäkerhet att vilja henne illa men också överdriven analysering av bloggarna… För jag ville bara se mig själv överallt… Att hon skulle bort bort bort och hånas. Så jag började sakta men säkert min kamp mot henne. Vi, men framförallt jag hittade på planer för hur vi kunde lura henne, ta saker ifrån henne som enligt mig själv var symboliska sedan utförde jag hämningsaktioner på mina egna vis. De flesta förstod hon inte, men noterade att människor beteende sig märkligt.

  Även att jag inte är en tonåring idag har jag alltid haft en besatthet av mina syskon och föräldrar. Speciellt min mamma men även pappa.

  För några år sedan bytte ”hon” namn, eller lade till ett nytt kan man säga… Jag fick panik och såg henne i en kändis med samma namn. OCH när hon målade, blev jag galen och såg hennes tavlor som ett hot. Skolan hon gick på¨ville jag skulle spotta på henne!!!! Även att jag någonstans förstår att detta angår inte mig. Så kände jag så. Jag började överanalysera allt hon gjorde på det viset jag själv vilje det skulle vara.

  Det hela slutade med att jag drev min vän till ångest då jag parasiterande tvingande mig in på hennes jobb, i hennes familj, utbildning. Jag blev maniskt och skulle se allt hon skapade, samtidigt göra allt för att hindra och förstöra hennes karriär…

  Det mest galna blev nog att vi alltid lade oss i vad hon sökte för jobb… Jag har en lång lista med flera hundra namn på företag, bloggare, skolor och organisationer som jag bett att inte anställa min vän eller lägga ut fake annonser på internet. Jag vet inte hur jag ska sluta ringa, det är min drog idag. Hennes liv och att ringa alla i hennes närhet. Telefonterroristen har jag börjat kallas….

  Det är väl inte konstigt efter sex års maniskt kontrollerande ringade. Idag vet jag inte hur jag ska bryta mönstret, sluta ringa. Min vän har sagt upp sitt abonemang, använder inte konton på internet mer. Det kliar just nu i mina fingrar….

  Jag är van vid att få min dagliga dos av hennes liv… Vet inte hur jag ska bryta mönstret, sluta ringa hundratals, och sluta förfölja henne destruktivt.

  Vad ska jag göra???

  Helge 2014-08-02 02:26:14
  Svara
 • Jag har läst boken tre gånger i svensk översättning. Det är klart att den kan vara bättre på originalspråket, vad vet jag, men detta är ändå en av mina absoluta favoritböcker.

  Perry 2014-08-02 01:53:09
  Svara
 • Min favoritbok, läste den precis i början av tonåren och den kastade om min värld en aning. Blir glad varje gång jag läser om den någonstans!

  Elin 2014-08-01 21:00:52 http://www.elinandlouise.blogspot.com
  Svara
 • Till Johanna: Jag kan tipsa om den här bloggen: http://trehundrasextiofemdagarnu.blogg.se Läs från början!

  Elena 2014-08-01 19:32:02
  Svara
 • Försvinner magin i boken i översättningen eller är det ändå värt det?

  Längs en grusväg 2014-08-01 18:19:51 http://langsengrusvag.blogg.se/
  Svara
 • Hej Sandra, gillar hur du delar med dig av vardag, fest och allting. Du ska skriva för dig och för att du ska njuta av det så, NO PRESSURE och ingenting om att behöva vara förebild eller något sånt… Men, om du skulle vilja, ha lust, får du jättegärna skriva om hur det är att få sitt hjärta söndersmashat för att sen faktiskt kunna bli kär igen. Hur händer det ens?.. Du kanske redan har skrivit om det också, hm jag vet inte,jJag sitter bara här, i lägenheten som var hans och min och jag tror att tårarna aldrig ska sluta rinna. Hursomhelst, uppskattar den här bloggen, oavsett allt!
  Ha det bara bra, massa kramar från Johanna

  Johanna 2014-08-01 18:10:42
  Svara
 • Åh har velat läsa den hur länge som helst, men började med The Goldfinch för den fick jag i julklapp. Också väldigt bra men tror att The Secret History är vassare. Galet fantastisk författare though!

  Fröken Cocco Sohl 2014-08-01 16:52:13 http://coccosohl.wordpress.com
  Svara
 • Men i så fall MÅSTE du ju läsa hennes senaste – The Goldfinch (Steglitsan) den är underbar! Mittenboken var dock inte så mycket att ha tyvärr.

  Hanna 2014-08-01 16:26:45
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Petra Tungården
Home
Andrea Brodin
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Ida Warg
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind