Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

how I organize my flickr account.

Fick denna fråga:

Hej Sandra.

Av misstag råkade jag hamna på ditt flickr-konto. Det såg så himla organiserat och fint ut, därför undrar jag om inte du kan göra någon sorts flickr-guide?
Jag har nämligen nyligen börjat använda tjänsten då jag blev trött på att fylla alla mina datorer till maxgränsen med bilder.

Dock tycker jag det är lite krångligt att till exempel:

– ta bort onödiga bilder om man importerar direkt från kameran.

– ladda upp från flickr till tex facebook

– redigering organisering osv
Hur gör du?
Har du originalbilderna privata och de redigerade synliga?
Vilka program redigerar du i? 
Snälla berätta dina knep!
Så skönt att ha alla bilder samlade på ett och samma ställe, åtkomligt överallt så länge du är uppkopplad osv.
Dock verkar mitt flickr konto bara överpackat med onödiga bilder som jag aldrig orkar gå igenom riktigt ordentligt.
Skulle vara så tacksam för tips.

Såklart vi ska göra en Flickr-guide! Här kommer den:

1

Välkommen till mitt Flickr-konto!
För den som missat: Flickr är ett ställe på internet där man kan ladda upp sina foton. De sparas i originalstorlek + i fyra andra storlekar. Alltså idealiskt att använda som ett foto-bloggverktyg. Jag laddar aldrig upp mina bilder direkt på bloggen, utan kodar in dom från Flickr (vi återkommer till det).
På Flickr kan man även följa andra människor, vara med i fotogrupper, favorisera bilder etc etc.

Jag sparar inga bilder överhuvudtaget på datorn, allt finns på min flickr. Flickr fungerar alltså som min digitala hårddisk. Jag betalar 250 kronor om året och kan ladda upp hur mycket jag vill, och har gjort det sedan 2006. Har alltså tusentals bilder på mitt flickr-konto.

Men gud är inte det super-risky? kanske någon tänker. Nej, jag tycker inte det. Flickr är en säker tjänst med många år på nacken och om alla bilder nu av någon orsak skulle raderas någon gång, då har jag faktiskt gjort analoga fotoalbum. Det får räcka för mig i sådant fall. Men risken är låg. Om nu Flickr skulle gå i konkurs eller liknande måste jag anta att man skulle få reda på det i förväg och då är det bara att spara ner sina bilder igen, de sparas som sagt i originalstorlek. Men det får vi hoppas att jag ska slippa.

Fråga: Har du originalbilderna privata och de redigerade synliga?
Jag sparar bara de redigerade. Jag laddar först upp de på datorn alltså och aldrig direkt in i Flickr. Förstår inte exakt poängen varför jag ska spara oredigerade bilder. Det är ju de redigerade som jag använder, ex i bloggen och i mina fotoböcker.

Fråga: Vilka program redigerar du i?
Jag redigerar mina bilder i Photoshop. Vi kan göra ett eget separat inlägg om det om ni vill? Flickr har ett eget redigeringsprogram som heter Picnic men det är ganska kasst faktiskt.

SORTERING.

2

Jag har ett organiserat system på min flickr så att jag ska kunna blogga så enkelt och snabbt som möjligt. Om man klickar på de tre prickarna till höger och väljer ”Collections” hittar man det.

3

Så här ser mina Collections ut. Det är helt enkelt fem mappar. Låt oss gå igenom dem.

a

Klickar man på mappen ”me”, hamnar man åtta fotoalbum som handlar om mig mer eller mindre.

Home.
Först finns samtliga lägenheter jag har bott i. Jag har delat upp dem i varsitt fotoalbum så att jag enkelt kan skriva blogginlägg om inredningar, eller om någon undrar om något i en lägenhet jag bodde i för flera år sedan. Då kan jag enkelt leta upp det.

Outfits etc.
Här finns alla mina dagens outfits och shopping-hår-skor-relaterade grejer. När jag till exempel gjorde mitt inlägg igår om garderobsfavoriter så gick jag in här och plockade bilder. Så jag liksom slipper söka igenom bloggen. Här sparar jag även porträttbilder på mig själv om någon tidning eller så hör av sig och vill ha det, så kan jag enkelt leta upp en bild.

Long time ago.
Här finns bilder från när jag var 20 år och yngre. Här kan jag gå in och plocka bilder när jag till exempel gör blogginlägg om att vara tonåring osv.

My birthdays.
Gammalt album som jag inte använder längre, men sparade bilder där från mina födelsedagar förut för att kunna göra ett blogginlägg när jag fyllde år och brukade summera alla födelsedagar.

4

Såhär ser det ut när man klickar sig in i ett album. Alltså precis som ens startsida men bara med de bilder man har lagt in i sitt album.

5

Klickar man sig in på den collection som heter ”My Life” har jag sorterat hela mitt liv efter månader. Det gör det superenkelt för mig att exempelvis göra blogginlägg som ”7 stycken septembrar genom åren” eller om någon undrar om en specifik klänning från en fest i april typ. Då kan jag bara gå in på den månaden och snabbt hitta bilden.

6

I collectionen ”Travels” finns alla mina resor kategoriserade. Inga konstigheter egentligen. Stockholm blir en resa när jag har bott i ett annat land.

7

I collectionen ”Other Things” lägger jag in sånt som kanske behöver ett eget album utöver att bilderna ligger i Travels eller My Life. Exempelvis om någon undrar om min Diana F-kamera så slipper jag tänka ”hmm vilken månad använde jag den” och liknande, utan då har jag även kategoriserat de bilderna i sitt eget album. Samma med matbilderna, så att jag enkelt ska kunna göra matinlägg. I Things I Like har jag samlat saker som inte är tids-specifika, som när jag fotograferar av böcker och citat till bok-inlägg etc.

8
I Events har jag sparat de tillfällen som är lite extra spektakulära, som exempelvis festivaler, bröllop eller större fester. Dessa bilder ligger även i kollektionen ”My Life”, men här får de sina egna album, helt enkelt för att jag enkelt ska hitta tillbaka dit utan att behöva tänka på när exakt det var.

HUR?

9

Hur gör man då på när man sorterar sina bilder? Jo, det är mycket enkelt.
Gå till din startsida, välj ”you” och klicka sedan på ”Organize”

10

Sedan väljer man ”Albums and Collections” i toppbannern. Då får du dina collections till vänster och dina fotoalbum till höger. I ramen längst ner finns alla dina bilder. Sedan är det bara att dra bilderna in i albumen.

BLOGGA.

b

Och hur bloggar man bilderna sen då?
Jo, klicka bara på en specifik bild, välj den lilla pilen i högerhörn, välj storlek (jag har medium) och kopiera bara html-koden. Gå sedan in på din wordpress-blogg, välj nytt blogginlägg och klistra sedan in bilden i text-läge istället för visuellt-läge. Vips är den där!

Hoppas ni hängde med!
Vill du titta omkring på mitt Flickr-konto hittar du det HÄR.

 

Translation. Read the captions in google translator by clicking ”english” in the sidebar of this blog.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
23kommentarer
 • Vilket bra inlägg!

  Clara Edvinsson 2015-11-21 21:35:17 http://www.claraedvinsson.se
  Svara
 • […] flickr. Sandra fick mig ordna upp och nu finns det ett album för nästan allting. Tillexempel bilder från vår […]

  hejregina på facebook, youtube, instagram, bloglovin, flickr och pinterest | Hej Regina! 2014-12-15 07:17:04 http://hejregina.elledecoration.se/jag-finns-3/
  Svara
 • Men känns det inte konstigt att alla i hela världen kan se exakt alla dina bilder? Eller en kanske kan göra privata album också?

  Elin 2014-09-15 21:01:29 http://alfonx.blogg.se
  Svara
 • Jättebra inlägg! Jag skaffade Flickr för massa år sedan, men det blev till slut fullt och jag förstod nog inte bra det hade varit att betala 250 kr om året för att få spara oändligt med bilder där!

  Mina frågor till dig:
  Tar det inte mycket tid att redigera en massa bilder och ladda upp där? Hur mycket tid spenderar du på att redigera bilder på en vecka till bloggen/flickr? Slänger du de andra bilderna som du inte laddar upp på flickr? Och de bilderna du redigerar, redigerar du dem bild för bild eller ett gäng samtidigt?

  Då jag inte tjänar några pengar på min blogg vet jag inte hur mycket tid som är rimligt att lägga på bilder. Vad tycker du?

  Emelie 2014-09-06 22:06:19 http://tokyo-kitsune.blogspot.com
  Svara
 • Önskeinlägg: ”Mina mest spridda bilder, enligt Flickr” (eller kanske/och Pinterest), som Elsa gjorde för någon dag sen. Så himla spännande och fascinerande!

  Sofia 2014-09-05 19:09:04 http://sutjeti.wordpress.com
  Svara
 • UNDERBART!!! PRECIS VAD JAG VILLE HA!

  Sofia 2014-09-05 18:42:47
  Svara
 • Alltså en helt ny värld öppnades just.

  Ellen 2014-09-04 21:22:13 http://harborellen.blogspot.com
  Svara
 • Åh herregud vad jag känner att jag måste använda Flickr nu!

  Sandra 2014-09-04 15:49:13 http://sandrajm.blogg.se
  Svara
 • En fråga som kanske inte rör Flickr men ändå redigering; när du gör dina bokinlägg, hur gör du då när du som belyser citat ur boken (ser ut som att du typ lyst med en ficklampa på dem, men antar att det är gjort i datorn?)? Megatacksam för svar!

  Karin 2014-09-04 10:44:33
  Svara
 • du kanske har svarat på detta förr, men har du några möbler kvar från att du bodde i usa eller köper du allt nytt? jag skulle ha svårt bort allt fint 🙂

  anne 2014-09-04 09:04:53
  Svara
 • Så himla smart! Ska också börja organisera min flickr ordentligt 🙂

  Molly 2014-09-04 07:26:27 http://mollyr.devote.se
  Svara
 • vilken är menspodden??

  moa 2014-09-04 02:05:21
  Svara
 • Hej Sandra! Lyssnade just på menspodden som var superduper på nästan alla sätt (girlpower 4 life<3)Tänkte dock på att ni hela tiden utgår från att alla är hetero? Något att fundera på i framtiden, att inte bara säga "be era pojkvänner" osv osv. Otroligt viktigt att låta alla vara med! Särskilt när du har då pass unga lyssnare också. Krossa patriarkatet pok!

  Maja 2014-09-04 01:24:51
  Svara
 • Hej!
  Är helt fascinerad över hur du orkar sitta och redigera ALLA bilder?! Hur många bilder tar du på en dag liksom? När jag gör fotoböcker så slutar det typ med att jag skriker på datorn ”MEN BAJSA NER DIG DIN KRÅNGLIGA HIMLA POGRAMJÄVEL” (Ja, så charmerande är jag…) Va är din hemliga superpower? Eller har du nåt knep jag inte fattat ännu?

  För övrigt: Tack för en superfin blogg! Sparar alltid din blogg till sist när jag läser.”Det bästa till sist” liksom;)

  Amanda 2014-09-03 22:05:02
  Svara
 • Undrade också om man kan ha bilderna privat. För det skulle jag vilja, använder typ dropbox nu men tar så stor plats..
  Och tummen upp för photoshop-guide!
  =)

  Cecilia 2014-09-03 21:48:03
  Svara
 • TACK! Nu kanner jag ju att jag ar hundra ar efter alla andra, men har aldrig fattat grejen med flickr forran precis just nu. Har sa sjukt mycket bilder pa datorn, o da den kraschade for ett par manader sedan forsvann precis allting – sa sjukt deppigt! Har dessutom borjat fa problem med utrymme pa bloggen, men om man bara html-klipper o klistrar sa borde det ju inte vara nagot problem alls langre! Ska genast in o ladda upp rubbet, tack igen!!

  elin 2014-09-03 21:40:02 http://elinsparis.spotlife.se
  Svara
 • så himla smart! Jag använder finder och iphoto och fattar inte varför vissa bilder hamnar lite vart de vill liksom…

  hanna- ackribi 2014-09-03 21:28:41 http://ackribi.blogspot.se
  Svara
 • Så fint beskrivet, och sjukt organiserat! Men inga orginalfiler kvar alltså…?! Hmm. Läste nyss Lovisas (polichille.se, här ovan ju!) inlägg om hennes bildsortering och förvaring. Vilket sammanträffande!
  Kan man spara sina bilder på flickr utan att ”visa” dem för andra? Alltså ha som privat förvaring?

  Tokyoyo 2014-09-03 20:57:47 http://tokyoyo.se
  Svara
 • Så fint organiserat. Älskar när saker är i ordning.

  Therese 2014-09-03 20:13:10
  Svara
 • Hej,

  Jag har en lite fråga angående flickr. Jag använde det ett tag i ett projekt jag var med i men blev lite avskräckt då jag tyckte att det var krångligt att ladda ner bilderna till datorn. De som fotade lade upp bilderna på vårt flickr account, om jag sedan skulle använda dem så var jag tvungen att ladda ner alla bilder var för sig vilket tog väldigt mycket tid. Finns det något smart sätt att göra detta på som jag har missat? 🙂

  Julia 2014-09-03 20:11:34
  Svara
 • Åååh så bra! Började nyss använda Flickr, nu fick jag lite mer tips! Jättetack! Skriv gärna mer om du kommer på, tar emot alla tips och idéer! Och JA gör ett photoshop inlägg! (Sidenote: har du köpt det i App Store eller köpt det på skiva?)

  Kram!

  Evelina 2014-09-03 19:48:11
  Svara
 • åh, spännande! skrev ett inlägg om hur jag sorterar mina bilder imorse (http://polichinelle.se/2014/september/mitt-basta-satt-att-sortera-bilder-pa.html) så det här var högaktuellt för mig! men hmm, vissa bilder lägger du in i flera olika mappar då? känner igen det där med att leta upp bilder; det är därför inte specifikt datum funkar för mig. jag lägger in dem i år och månad men därefter i händelser, då blir det lättare att hitta t.ex. en klänning om en vet att en hade den en speciell fest typ.

  lovisa 2014-09-03 19:19:33 http://polichinelle.se
  Svara
 • Jag skulle vilja utvidga frågan. Alltså, hur organiserar du hela ditt liv typ?

  Du verkar göra så otroligt mycket saker och är alltid så välklädd! Är helt fascinerad av det. Hur får du allt att gå ihop? Hur kan du sova så mycket dessutom?

  Minns att i ett podcastavsnitt så berättade Michelle att du var en av de mest disciplinerade personer hon kände. Att du, efter en hel natts festande, kan sätta dig och skriva ett blogginlägg för att det måste göras. Hur orkar du?

  Har du det städat hemma? 🙂

  Skulle vara intressant att kanske få lite allmänna tips på hur man kan organisera sitt liv för att göra saker och ting lättare eller något. Hoppas du förstår hur jag menar!

  Med vänlig hälsning

  Alex 2014-09-03 18:30:50
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Linn Herbertsson
Home
34 kvadrat
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Fannie Redman