Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

augustifeminism.

tumblr_n8y9tuHz2d1s3z6qqo1_1280

På söndag är det val och jag tänkte att det är väl högst lämpligt att publicera förra månadens feminismsammanfattning. Här är alltså länkar som delats mycket i mina sociala medier.

Tidigare inlägg:
Januarifeminism.
Februarifeminism.
Marsfeminism.
Aprilfeminism.
Majfeminism.
Juni&Julifeminism.

5 augusti.
Sajten Hur Gör Man grundas, historier om den manliga könsrollen av män och för män. ”Vi tror inte att det är lätt att vara man. Vi tror inte att män är onda. Inte goda heller. Vi tror att alla män påverkas av andra att vara man, på ett visst sätt. Tycka på ett visst sätt. Klä sig på ett visst sätt. Tala på ett visst sätt. Umgås på ett visst sätt, beställa mat på ett visst sätt, garva åt en viss typ av skämt.”

7 augusti.
Nina Åkestam skriver om lättkränkta män och sätter fingret på varför vissa (läs: många) snubbar irriterar sig på feminism. ”Som (straight) kille är man ju nämligen van vid att nästan allt handlar om en själv hela tiden. Det är liksom grejen med att vara en norm-människa. Det är bara att öppna en vanlig dagstidning och kolla själv. Huvuddelen är nästan alltid en kill-festival, men extra mycket så nu i sommar när världen har drabbats av så många fruktansvärda konflikter: Gaza, Irak, Ukraina. Killar killar killar.  Det finns tre bilagor. Sporten: av killar, om killar, för killar. Näringsliv: av killar, om killar, för killar.”

14 augusti.
Kawa Zolfagary skriver krönikan Den vita feminismen och jag måste gå skilda vägar. ”När Beyonce kallar sig feminist och släpper låtar med citat som uppmuntrar människor att bli feminister blir hon ifrågasatt av vita feminister. Kan hon verkligen vara feminist?”

14 augusti.
Molly Sandén drar ihop kampanjen som jag tror jag har sett återkommande i tidningar sedan urminnes tider: uppmanar kvinnor att visa upp sina kroppar för att visa att alla former och storlekar finns. Lady Dahmer förklarar i en krönika i Aftonbladet varför det är problematiskt. ”Mollys kampanj #överminstoltakropp påminner mig bara om att jag borde tänka på hur jag ser ut och vad jag väger. Jag påminns om att jag har en kropp och att andra har en åsikt om den och att jag borde tycka något också.”

17 augusti.
Margret Atladottir skriver om det feministiska instagram- och stafettkontot ”Kvinnohat” och varför det kan finnas problem i de stundtals hätska diskussioner som förs där. ”Inomfeministisk kritik är helt nöjdvändig, vi måste röra oss konstant framåt. Inkludera mer och mer, samt vara tålmodiga. Och det är klart att vi feminister ska bråka och vara oense. Det är inte det. Men jag tycker mig kunna avläsa en ganska omysig trend just nu, den där man hugger på varenda liten detalj med all sin kraft. Att håna och tracka tonårstjejer för att de tycker om, och får inspiration att vara sig själva, av fiktiva karaktärer och artister. Och i vissa fall vända sig till männen och håna feminister tillsammans. Jag ser det. Och jag vill inte befatta mig med det.”

20 augusti.
Hej Blekk skriver krönikan 9 saker Alex Schulman och andra män kan göra för feminismen. ”Lyssna på vad vi har för idéer och förslag. Förvänta dig dock ingen mansmedalj, de är slut för typ hundra år sedan.”

28 augusti.
Nina Åkestam skriver om hur jämställdheten backar när barnen kommer in i bilden. ”Det intressanta är att det spelar ingen roll hur rollerna såg ut innan barnen. Om han tjänade mer är det naturligt att hon är hemma, det andra vore ju ekonomiskt orimligt. Om hon tjänade mer är det också naturligt att hon är hemma, hon har ju slitit så mycket och känner att det är dags att prova något annat. OM VI INTE TÄNKER EFTER HAMNAR VI DÄR. Det har vi alltid gjort. Och även fast jag vet det känns det surrealistiskt när jag ser det hända folk jag känner. Att det kan vara så himla lätt att analysera strukturer och fördomar i andra sammanhang, men när det gäller en själv är det plötsligt så svårt. ”

29 augusti.
Nina Åkestam (mycket om Nina nu men hon slutade blogga nyss och bara levererade geniala inlägg efter varandra, ännu mer än vanligt vilket jag tycker knappt borde vara möjligt), ger bort 16 handfasta tips om hur du kan jobba med jämställdhet i din vardag.

30 augusti.
Beyoncé uppträder på  MTV-galan framför en enorm lysande text som säger ”Feminist”. Kristin Lundell skriver en krönika om hur viktigt – och mäktigt – ögonblicket är. ”När en av världens mäktigaste popartister från scen förkunnar definitionen av feminist som ”någon som tror på social, politisk och ekonomisk jämställdhet mellan könen” och sedan låter kameran pumpa ut bilder på den lysande skylten är det som om klockorna stannar. Eller som om de åtminstone ställs om till rätt tid.”

.

Translation.
A summary of feminist links that have been shared in my social media feed during august.

 

 

photo source.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Hej Sandra!
  Jag tänkte att du med dina läsare är vettiga och insatta i såna här situationer. Jag har nu under två veckor deltagit i en nollning/introduktion till ett lärarprogram. Vi har fått göra massa olika roliga saker typ tävlat och gjort diverse uppdrag om dagarna och festat om nätterna. Och det har känt så jävla bra och kul och befriande att träffa nya människor som är både äldre, yngre, från olika städer osv. Och nyligen hade vi vår sista sittning då, och priser delades ut för alla möjliga saker som hade skett under de gångna veckorna.
  Sen helt plötsligt så ropas tre tjejer upp på scen, som är nominerade till ”STÖRST OCH FINAST BRÖST”, fattar ni liksom störst och fucking finast bröst – det har då ”smugit runt” en som har kollat in och bedömt alla tjejers bröst under veckorna för att sedan ta fram finalisterna och dra upp dom på scen framför ca 200 personer.

  Och detta har gjort mig så jävla jävla jävla ledsen och arg och vill så gärna att det inte ska behöva vara så. Och hela nollningen känns förstörd.

  Men jag vet liksom inte vad jag kan göra åt det, om jag ens vågar ta upp det med några av de ansvariga?

  Ellen 2014-09-14 10:58:43
  Svara
 • Miljarder tummar upp! Idag röstar vi rosa (eller åtminstone grön-rött)!!

  Annika 2014-09-14 08:28:41 http://annikaherlitz.se
  Svara
 • Röd regering, röd bok.
  LOVE it 🙂

  Pauline Brunosson 2014-09-13 20:05:32
  Svara
 • svar till jessica sofie:

  ”● Försvaret ska avskaffas (s. 67)

  Fi är tydliga med att de vill behålla krisberedskap och skydd vid naturkatastrofer samt behålla (och utveckla) det förebyggande arbetet inom försvaret. Det de vill är att dra ner budgeten, preliminärt med 10 Miljarder kronor per år.

  Försvaret kostar idag 47 Miljarder kronor per år (Sveriges budgets 7:e största post). Sveriges Överbefälhavare har gått ut i media och berättat att vårat försvar kan skydda oss i bara några dagar (inte ens en vecka). Det är alltså vad vi får för pengarna. I stället för att, som vissa partier vill, utöka försvaret (så att vi kan skydd oss i 2 veckor?) så ser Fi det som rimligt att faktiskt dra ner på den offensiva budgeten och satsa mer på krigsförebyggande arbete. De där 10 miljarderna kronor per år kan gå till så många bättre saker, t.ex. förebyggande mot våld i hemmen som är en realitet idag till skillnad från krig som är ett potentiellt hot i framtiden (som vi ändå inte ens med dagens budget kan försvara oss mot ändå).

  I stället för militär upprustning vill Fi alltså ha ett aktivt nedrustningsarbete, stopp för vapenexport samt omställning av krigsmaterielproduktion till civil produktion. Det är en långsiktig och hållbar syn på försvaret och det är en av de starka anledningarna till att jag röstar på Fi.”

  makes perfect sense. saxat från vetenskapsgrund.wordpress.com

  N 2014-09-13 15:02:24
  Svara
 • Såg att Jessica Sofie undrade om hur Fi tänker kring försvaret, kom att tänka på ett inlägg som bl.a. avhandlar detta samt mycket annat om hur partiet tänker. Läs! http://vetenskapsgrund.wordpress.com/2014/09/10/svar-pa-hej-alla-som-rostade-fi-men-glomde-lasa-partiprogrammet-vi-har-last-partiprogrammet-battre-an-du/

  Isabel 2014-09-13 13:25:25
  Svara
 • Sandra, jag ÄLSKAR dina feminstsammanfattningar,det bästa som hänt internet på länge! Kommer också sakna Ninas blogg, är sjukt avis att du får ta del av denna persons smarthet på fritiden ;)KRAAM

  Isabel 2014-09-13 13:01:45
  Svara
 • Det är riktigt härligt att jämställdhetsfrågan har lyfts så rejält inför detta val, för det är verkligen en av de allra viktigaste frågorna. Jag röstar dock inte på Fi. Varför?

  – Läxfri och betygsfri grundskola
  – Demontera den traditionella säkerhetspolitiken/Nedrustning av försvaret
  – En generell arbetstidsförkortning till sex timmars arbetsdag
  – Kollektivtrafiken ska byggas ut och göras avgiftsfri.
  – Bort med LOV
  etc.

  Jag är mest oroad över hur allt detta ska kunna finansieras? Det är alltid härligt med alla lösningar Fi lyfter fram, men det är inte genomförbart. Jag hoppas att alla partier tar tag i jämställdhetsfrågan istället och visar att man inte måste vara socialist för att vara feminist.

  Hanna 2014-09-13 10:32:08
  Svara
 • hej sandra!
  jag vet att ditt nuvarande yrke är författare och bloggare 🙂
  men jag undrar om du skulle kunna berätta lite om hur det var att jobba som copywriter?
  jag är nämligen en vilsen tjej på 20 år som försöker lista ut vad jag vill göra i framtiden. har varit inne och kikat på Berghs hemsida och tycker det verkar vara lite intressanta kurser/program. jag vill nämligen jobba med något som är kreativt. det är nog liksom mitt mål med jobbet, att jag ska få vara kreativ! och ha roligt. kan det vara så när man jobbar inom reklam? 🙂 (jag har kikat både på art director/copywriter och marknadskommunikation.)
  vad för typ av kurser fick du plugga på berghs och hur såg en vanlig arbetsdag ut som copywriter?
  hoppas du känner att du kan svara på någon av mina många frågor! kram!

  m 2014-09-13 02:09:27
  Svara
 • <3<3<3

  Linda 2014-09-12 23:24:04
  Svara
 • Varför tror Nina Åkestam att bara män läser sporten? Finns nog många kvinnor som är intresserade av det. Visst, mest män. Men säkert kvinnor med.

  Jenny 2014-09-12 16:58:16
  Svara
 • Älskar detta <3

  Anna 2014-09-12 14:16:03
  Svara
 • Vårat försvar är väl redan ganska litet och hyfsat ringrostigt vad gäller att föra krig, jag tänker mig någon slags Kling och Klang situation om vi skulle bli attackerade..?

  Jennie 2014-09-12 14:00:15
  Svara
 • Jag har nyss hittar hit till din blogg och därmed missat inläggen tidigare. Så det blir spännande läsning. 🙂

  Jämtlandshanna 2014-09-12 13:58:15 http://jamtlandshanna.wordpress.com
  Svara
 • Så bra och så viktigt! Jag vill lägga min röst på FI, men samtidigt finns det sådant i partiet jag inte håller med om, tycker att det är otroligt svårt att hitta något där man känner att man kan stå för allt.

  Läste någonstans att FI vill avskaffa försvaret tillexempel, vad händer iså fall om Sverige hamnar i krig? Nu står FI för mycket bra saker också men detta gäller alla partier, det finns alltid något jag blir väldigt fundersam över. Är det någon som är mer insatt i det här med försvaret tillexempel, hur har dom tänkt där?

  jessica sofie 2014-09-12 13:24:01 http://minimalme.devote.se/
  Svara
 • Bästa inlägget med bästa länkarna! Grym fredags- och valpepp!

  Beatrice 2014-09-12 13:20:58 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
 • Du missade detta goa:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19432347.ab

  anna 2014-09-12 12:49:27
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Petra Tungården
Home
Andrea Brodin
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Ida Warg
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind