Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Our daughters’ daughters will adore us and they’ll sing in grateful chorus ”Well done, Sister Suffragette!”

election day.

Idag är det val och sista dagen att rösta på. Jag har klätt mig i viktiga-tischan och neonrosa läppstift. Lova mig att du röstar också om du inte gjort den än! En röst mindre är en mer för SD och det går liksom bara inte.

election day.
Jag kommer, som ni vet vid det här laget, rösta rosa och jag är så jäkla stolt och pepp över att jag får vara med i det här! Kommer vi in i riksdagen går till historien idag. Det är så kittlande och så spännande. Det är feminister som har kämpat och lyckats få igenom i princip alla de rättigheter vi kvinnor har idag. Man får liksom inte glömma det.
Utan dem hade vi inte fått bestämma vem vi fått gifta oss med, vi hade inte fått rösta, vi hade fortfarande haft ”kvinnolöner” (lägre lön för kvinnor), vi hade inte haft p-piller, vi hade inte fått göra abort, vi hade inte fått jobba med vad vi ville ETC ETC ETC. Glöm aldrig det, att det är feminister som drivit fram att de här viktiga lagarna, och bara det vore anledning nog till att vara feminist, för utan dem hade samhället sett helt annorlunda ut idag. Fatta att för hundra år sedan hade vi inte ens rösträtt gudars skymning.
Och mycket finns kvar att göra och jag tror att Feministiskt Initiativ kan leda vägen på ett strålande sätt.

election day.

Med röstkortet i högsta hugg går jag nu mot närmsta vallokal. Med ett pitstop på Järnia, måste köpa stege för att sätta upp en lampa.

Låt oss fira med min bästa Disney-låt och så vitt jag vet Disneys enda suffragett. Som sagt: One hears the restless cries from ev’ry corner of the land: ”Womankind, arise!”

 

Translation.
It’s our election in Sweden today! I’m voting for the feminist party.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
40kommentarer
 • Hej Sandra! Förstår att du får nästan för många frågor men – hur har du hängt upp din plansch? Det ser ut att vara en grej bakom som ”spänner”upp den. Var hittar man en sån? Puss du äger!

  Sara 2014-09-18 15:09:20
  Svara
 • Till er som undrar om postern – vet inte var just den kommer från, men här kommer ett annat tips på en snygga feministposters!
  1. http://society6.com/bympv/feminist-symbol_print
  2. http://society6.com/bympv/feminist-flower_print#1=45
  3. http://society6.com/bympv/crush-the-patriarchy_print#1=45

  Martina 2014-09-15 18:10:35
  Svara
 • Till er som undrar om postern – vet inte var just den kommer från, men här kommer ett annat tips på en snygg feministposter!

  Mikaela 2014-09-15 18:09:51
  Svara
 • AWESOME tischa.

  Chips&Choklad 2014-09-15 15:14:54 http://chipsochchokladbloggen.blogg.se
  Svara
 • E: jag vet inte var du får att fi förespråkar manshat för det har jag aldrig någonsin hört men jag kan isf dela med mig att fi visst anställer män; Lars Gårdsfeldt och Kenneth Hermele var två kandidater till riksdagen till exempel. När du säger så känns det som du inte kollat upp FI och bara uttrycker hur du känner för partiet utmanat du egentligen har någon koll på deras politik. Dessutom är feminism ju ngt som alltid gynnar alla. Att en man inte får rätten att träffa sin son vid skiljsmässa tex för samhället automatiskt tror att kvinnor är bättre på att ta hand om barn är en stor sak som är smärtsam och livsviktig att diskutera. Och det är bara en av tusen feminismfrågor som rör män.

  Gabby 2014-09-15 09:43:20
  Svara
 • P-piller funkar inte alltid bra, nej, men för vissa funkar det bra, bland annat för mig. Dessutom är p-piller inte det enda preventivmedlet som finns. Jag tycker också det är tråkigt att män inte har samma press på sig men jag tycker det är väldigt viktigt att komma ihåg att kvinnor tack vare detta själva kunnat få mer makt över sin sexualitet.

  Att ”kvinnor blir gravida” förstår jag inte alls hur du kan säga, klart vissa blir det men det betyder inte att dom alltid vill det. Är det inte viktigt att kvinnor själva får bestämma över graviditeter, när den är önskad och inte? Stigmatiserande att vara ung mamma må stämma men problemet ligger inte i rätten till fri abort utan samhällets förställningar och fördomar. Kan faktiskt inte förstå folk som förespråkar det motsatta, varje år när jag åker till landet mina föräldrar föddes i och läser om hur (katolska) kyrkan lägger sig i allt, bl.a. vad kvinnor (inte) får göra med sina kroppar blir jag så ledsen men också glad över att det inte är så i Sverige. Nu med SD verkar vi dock tyvärr komma närmare det. (Lite sidokommentar hehe men så aktuellt!)

  xyz 2014-09-15 00:51:02
  Svara
 • xyz – nej, jag får inte ihop just de grejerna med feminism. P-piller pajar hormonerna, påverkar sexlusten och ökar risken för blodproppar. Att det just är kvinnorna som betalar det priset för den sexuella frigörelsen tycker jag är ett symptom på klassiskt patriarkat.
  Och aborter är också problematiska. De är rätt farliga, många mår psykiskt dåligt av dem, kroppen reagerar väldigt starkt på oväntat avslutad graviditet. Jag tycker att de, precis som p-pillren, förnekar den kvinnliga kroppen i det dolda. Dessutom aborteras fler flickor än pojkar.
  Jag kan inte förstå varför dessa saker anser vara bra för kvinnor? Rimligen vore det jättebäst för kvinnor om hon inte förväntades krångla med sina hormoner och göra (ibland kirurgiska) ingrepp för att männen ska ha tillgång till sexuellt befriade tjejer? Jag vill se en sexpolitik som utgår från kvinnan – just därför att hon tar flest risker (både vad gäller oönskade graviditeter och sjukdomar).
  Som det är i nuläget pressas unga tjejer att äta p-piller trots att det finns andra lösningar (ägglossningstermometrar är numera lika säkra som kondomer). Unga ensamstående tjejer förväntas också göra abort – det verkar inte vara särskilt många som vill ta ansvar för alternativet. Jag tror, baserat på min egen umgängeskrets av 30-nånting-kvinnor, att många ångrar en abort och skulle valt annorlunda om stödet fanns. Om det inte var så socialt stigmatiserande att bli ung mamma.
  Kvinnor har ägglossning och kvinnor blir gravida. Varför ska vi försöka låtsas som att vi funkar annorlunda?

  Agnes – hej agnes! Sandra här! Jag tror att du tänker lite för mycket i nu:et i dessa frågor. Både p-piller och abortfrågan har varit väldigt viktiga komponenter i den kvinnliga frigörelsen. I många länder i världen fortf är abort olagligt, det gör alltså att kvinnan inte kan få bestämma över sin egen kropp, utan det finns en lag som bestämmer. Det är så knasigt och fel på så extremt många plan. Den lagen som vi har i Sverige, och de flesta länder i västvärlden (minus de konservativa staterna i USA) gör att kvinnan får ta beslutet själv. Sedan kan man ju tycka att det behövs mer stöd etc, men det är komponenter utöver lagen ju. Det fria valet som kvinnan är större och viktigare, och kanske självklart för oss nu, men har verkligen inte alltid varit det. Ang p-piller är det precis samma sak. Absolut kan man tycka att p-piller pajar hormoner och att det är kvinnor som betalar priset etc. Det håller jag med om. Men då, på 60-talet när p-piller kom till Sverige, var det helt revolutionerande. För första gången kunde kvinnor ta kontroll över sin egen sexualitet, ligga med flera, ligga utan att oroa sig över att bli mamma, fucking få erkännas som en människa med sexualitet etc etc. P-piller har gjort så ENORMT mycket för kvinnan. Men ja, nu är frågan mer förfinad och man kan verkligen problematisera den verkan p-piller har, varför det inte finns för män etc.

  Agnes 2014-09-14 23:54:50
  Svara
 • TRÖJAN. Vart kan jag hitta den? Lär ju behöva den efter dagens valresultat.

  Linnéa 2014-09-14 23:42:49
  Svara
 • Hej! Jag har aldrig kommenterat men tycker du är både bra och verkar klok. Undrar dock från dig (och dina rosa medsystrar) hur ni kan vara för både F! Och jämställdhet samtidigt. Visst behövs feminism, visst behövs villkor för kvinnor förbättras överallt, men är svaret ett parti som förespråkar manshat? Är svaret ett parti som stänger män ute och enbart anställer kvinnor? F! vill bra för kvinnor, absolut, men är precis lika jämställt som idiot-SD är, fast på andra hållet. In med jämställdhet, kärlek och välfärd istället för hat!

  E 2014-09-14 22:28:05
  Svara
 • […] I loved Sandra’s post on voting for the feminist party – and the “Sister Suffragette” video from Mary Poppins! And, of course, […]

  Bifrost Photography | Link Round-Up 2014-09-14 22:26:11 http://bifrostphotography.com/links-14092014/
  Svara
 • Jo jag undrar var den fina t-shirten finns att hitta? Skull gärna ha en egen sådan!

  JoannaEmelia 2014-09-14 22:25:56 http://joannaemelia.blogg.se
  Svara
 • Sandra! Var är sängen och kudden med gubben köpt någonstans?

  Jonas 2014-09-14 22:00:38
  Svara
 • så tårögd och rysig just nu. både av lycka, hopp och panik över sds tillfälliga prognos. herregud.

  Vicky 2014-09-14 21:35:30 http://vickys.se/
  Svara
 • Du är bäst! Älskar postern <3

  Linda 2014-09-14 21:34:20 http://rosettflickan.blogspot.com
  Svara
 • Undrar också om postern! Behöver den!! <3

  Amanda 2014-09-14 20:22:30
  Svara
 • Agnes: men att man öht har möjligheten att använda p-piller eller göra abort räknas väl till feminism! det kan jag tänka mig att du uppskattar, om än inte för egen skull så för andra kvinnors skull.

  xyz 2014-09-14 18:52:04
  Svara
 • Fast man kan vara feminist och rösta annat än F! med :). Röstade annat men är självklart för jämställdhet!

  SC 2014-09-14 18:48:43
  Svara
 • Köade en halvtimma för att ångerrösta (förtidsröstade i veckan) och ändra till Fi på riksdagsnivå! Alltså det handlar ju om tiondelars procent (0,1%=6000 röster) hit eller dit för Fi att komma in i riksdagen, känns verkligen verkligen så spännande och roligt att vara del att rösta fram Gudrun och andra fantastiska, smarta människor :))))) älskar din blogg, tycker du verkar så rolig och fin, speciellt efter jag börjar lyssna på din och michelle (en annan allmänt grym person) pod!! Kram kram!

  Julle 2014-09-14 18:43:20
  Svara
 • E: Och hur vet du det? I så fall vet jag att moderaterna är ett parti som vill göra rika människor rikare och fattiga människor fattigare och så vet jag att Fi är manshatare som har så sneda åsikter att det är hemskt. Glad valdag på dig också och jag har redan röstat med hjärtat.

  L 2014-09-14 18:38:04
  Svara
 • skitbra sandra! är så jävla nervig inför ikväll, har ont i magen. in med feministerna, ut med rasisterna!!!

  elise 2014-09-14 18:25:26 http://instagram.com/edawareness
  Svara
 • Heja! Hoppas verkligen på ett skifte. Men du vet väl att kvinnor fortfarande har lägre lön än män? I skolvärlden har kvinnor ofta runt 600 kr mindre i månaden än män, för samma jobb. Hoppas att det blir ändring på det också!!

  Hanna 2014-09-14 18:13:26
  Svara
 • Jag tänker inte berätta vad jag röstar på, men visst har feminister varit viktiga i vår historia!

  Jämtlandshanna 2014-09-14 18:10:35 http://jamtlandshanna.wordpress.com
  Svara
 • Feminist javisst! Men abort och preventivmedel? Det räknar jag inte till feminism? Politikerna får hemskt gärna hålla sina sexualpolitiska experiment långt borta från min kropp, thankyouverymuch!

  Agnes 2014-09-14 17:57:19
  Svara
 • Framåt för F! och så himla ba, enkelt skrivet om enkelheten att vara feminist egentligen.

  Nastasja 2014-09-14 16:36:53 http://nastasja.blogg.se
  Svara
 • Hej!
  Jag skulle väldigt gärna veta var ”peace love and feminism”-postern kommer ifrån? Perfekt födelsedagspresent till min rosa vän.

  Tack på förhand 🙂

  kristin 2014-09-14 16:21:04
  Svara
 • Hanna: Klockrent!

  Victoria 2014-09-14 16:18:10 http://nattstad.se/ifoundvictoria
  Svara
 • Hej L! Sandra har visst med att göra huruvida folk röstar på SD eller inte. Precis som jag, du och alla andra människor i Sverige har att göra med huruvida folk röstar på SD eller inte. Att rösta på SD är att säga att man inte tycker att alla människor är lika mycket värda. Ens röst är inte ens ensak, det påverkar inte bara en själv utan alla, det måste man komma ihåg. Jag tror inte att alla som röstar på SD är rasister (många är nog mest opålästa och kanske lite rädda) men jag vet att SD är ett rasistiskt parti. Glad valdag och glöm inte att rösta med hjärtat!

  E 2014-09-14 16:16:03
  Svara
 • åh, så fint. nu gör vi det här hörni. jag röstade för två veckor sedan från Washington, DC och hela tiden sen dess har jag bara längtat till valet för jag känner verkligen i magen att nu, det är nu det händer. #rösarosa

  Victoria - Livet i USA 2014-09-14 16:15:56 http://nattstad.se/ifoundvictoria
  Svara
 • L: detta är inte public service, varför skulle Sandra behöva vara politiskt neutral?

  xyz 2014-09-14 15:59:16
  Svara
 • Wooohooooooooooooo!! 😀

  LILIJA 2014-09-14 15:28:30 http://lilija.com
  Svara
 • L: är du helt blåst eller? De andra partierna talar visst om invandringen, om du kanske öppnade en tidning ibland skulle du se det. Och jo, SD är rasister. En röst på SD är en röst för rasism, en röst mot kvinnor och QTBH-personer. Och har man en uns av medmänsklighet i sig så röstar man inte på SD..

  linda 2014-09-14 15:24:05 http://backtomyhouse.blogg.se
  Svara
 • L: Alltså den här uppmaningen om att Sandra inte får skriva vad hon vill på sin blogg tycker jag inte riktigt du har med att göra. Låt människor skriva vad de vill utan att förespråka vad du vill hela tiden.

  Hanna 2014-09-14 15:20:46
  Svara
 • heja kvinnor!!! det året min mormor föddes fick kvinnor rösträtt, det tänker jag ofta på. (och jag är ynka 20 år gammal)
  HELT SJUKT.

  är klippet ifrån Mary Poppins? 🙂

  du måste visa ditt sovrum någon gång! ser fint ut bara att titta här. och jag är nyfiken på hur stor din lya är, kvadratmeter? 🙂

  Martina 2014-09-14 14:55:35
  Svara
 • Heja heja heja!

  Fröken Cocco Sohl 2014-09-14 14:53:28 http://coccosohl.wordpress.com
  Svara
 • Alltså den här uppmaningen med att inte rösta på SD tycker jag inte riktigt att du har med att göra. Det är upp till var och en och de är inte rasister bara för att de diskuterar invandringspolitiken som ingen annan vågar göra. Låt människor rösta på vad de vill utan att förespråka vad du vill hela tiden.

  L 2014-09-14 14:21:54
  Svara
 • PUSS Sandra och alla fina feminister där ute! Längtar efter att vakna upp till ett bättre Sverige imorgon <3

  frida 2014-09-14 13:57:28
  Svara
 • Jag åkte 20 mil för att rösta med 38 graders feber:P

  livet med Asperger och kronisk smärta 2014-09-14 13:50:53 http://domkallarmighannes.com
  Svara
 • Så underbar scen och sång!!! Och såklart In med Feministerna och Ut med rasisterna!

  Sara 2014-09-14 13:49:21 http://thevelvetpond.blogg.se
  Svara
 • Varifrån kommer den fina peace, love and feminism-tavlan? 🙂 inför en kommande frågestund eller dylikt 🙂

  Elin 2014-09-14 13:43:48
  Svara
 • Grymt!! In med Fi !!

  Emilia 2014-09-14 13:18:35
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Petra Tungården
Home
Andrea Brodin
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Ida Warg
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind