Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

septemberfeminism.

Jamen just ja. Jag gör ju feminism-summeringar en gång i månaden med de länkar som delats mycket i feederna jag hänger i. Kom lite av mig efter valet pga blev så sur. Satt alltså och surade i min ensamhet och slutade spara länkar vilket nu såhär i efterhand bara slår tillbaka på mig själv såklart. Några samlade jag ihop ändå!
Nämligen:

1 sept.
Det läcks ut nakenbilder på Jennifer Lawrence. Lena Dunham skriver krönikan Don’t look at those Jennifer Lawrence nudes. ”When you look at these pictures you are violating these women again and again. It’s not okay.”

1 sept.
Expressen Kultur anställer två starka profiler inom den radikala antirasistiska och feministiska rörelsen – skribenterna Judith Kiros och Mireya Echeverría Quezada och deras podd Hämndens timme. Mer feminism-podd åt folket!

10 sept.
Hemsidan Skapelsen släpps. ”Kunnigt folk delar med sig av knep & knåp och bra argument för ny musikhistorieskrivning” för att citera Lina Thomsgård.

10 sept.
32 Things You Realise When You Become A Feminist.

12 sept.
Underbaraclara berättar varför hon lägger en röst på FI. ”Ett feministiskt parti som eldar på de andra partierna i jämställdhetsfrågan behövs.”

18 sept.
Södermalmspolisen twittrar: ”Oerhört viktigt att krögare tar sitt ansvar och inte överserverar. Inatt brast detta vilket bidrog till en våldtäkt.” Dagen efter förklarar de att de menade att det handlade om en kvinna som drack för mycket. Återigen läggs alltså skulden på den våldtagna och inte väldtäktmannen. Marget Atladottir skriver om det aningslösa skuldbeläggandet.

21 sept.
Emma Watson, UN:s nya Goodwill Ambassador, håller ett tal om varför hon är feminist och varför feminism behövs. Talet blir delat över hela världen och mottagandet är enormt. Det är tio minuter långt men se det, väldigt fint tycker jag.

24 sept.
Två elvaåriga fotbollstjejer beskylls för att vara pojkar under en match av både ledare, spelare och föräldrar från två klubbar för att de är kortklippta och ”spelar så bra”. Tjejerna får massor av stöd i tidningar och på internet, bland annat av förbundskaptenen för det svenska damfotbollslandslaget Pia Sundhage.

26 sept.
Angela Larsson skriver en krönika om vad som fattades i Emma Watsons tal. ”Den här texten skrivs inte för att förminska talet, eller det hat Watson möttes efter att hon uppmärksammat ojämlikhet. Men det finns vissa kroppar som hyllas nära på unisont, särskilt när de uttrycker feministiska åsikter, och andra som smutskastas. Vissa kroppar som har råd att uttrycka sig feministiskt, medan andra offrar allt för att överhuvudtaget få göra det.”

Tidigare inlägg:
Januarifeminism.
Februarifeminism.
Marsfeminism.
Aprilfeminism.
Majfeminism.
Juni&Julifeminism.
Augustifeminism.

.

Translation.
A summary of feminist links that have been shared in my social media feed during september.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
 • Finfint 🙂 New York Times – Art&Leisure gjorde også en fin en nå synes jeg. ”From Now On, Woman Save The World”. Et par bilder fra heftet på min blogg. Trykk på mitt navn over for å komme til posten 🙂

  Svara
 • Uppskattar att du börjat ta med antirasistiska perspektiv samt icke-vita skribenter! Intersektionalitet åt folket!

  Narnia 2014-10-10 18:46:49
  Svara
 • svar till J

  Jag tror du måste komma ihåg att detta är DITT liv. Du är inte skyldig någon att styra upp hens liv, även om hen själv mår dåligt. Självklart är det jobbigt att såra någon som man bryr sig om och ens samvete kommer få ta stryk för det. Men om du inte är lycklig så måste våga förändra det. Om du nu gör slut, är ert avslut på ett väldigt ärligt sätt. Förklara hur du känner, så att han förstår och jag tror att han lättare kommer över detta om du förklarar exakt om hur du känner. Jag känner inte dig, men jag tycker du förtjänar att få leva lite på egenhand. Att ta hand om andras saker här i livet är skitjobbigt, speciellt om man själv inte blir lycklig av det. Så var ärlig, både mot dig själv och mot honom så kanske det känns bättre! Lycka till och kram

  Nike 2014-10-10 17:18:54
  Svara
 • Finaste J: vill bara skicka styrkekramar. Kanske kan ni fortsätta vara vänner? Isåfall, förklara för din partner att det inte är svart eller vitt. Att du inte försvinner ur hans liv bara för att ni slutar vara ett par. Den känslan, av att allt förändras, kan vara så j-vla otäck för den som blir dumpad (ett uppbrott är nog aldrig enkelt eller roligt). du ska inte gå och må dåligt i en relation som inte är bra, du måste tänka på dig själv <3 du gör nog er båda en tjänst, egentligen. Puss

  B 2014-10-10 15:46:56
  Svara
 • 32 Things You Realise When You Become A Feminist <3

  hanna, förbanna 2014-10-10 15:03:17 http://hannaforbanna.blogspot.com/
  Svara
 • ÅHH dessa inläggen alltså <3 även de en har läst förut är så bra att få en påminnelse om dem!!!! tjoho heja!!

  henrietta 2014-10-10 14:43:31 http://henriettaochjohanna.blogspot.se
  Svara
 • Älskade 32 Things You Realise When You Become A Feminist! För det är så jag ser feminism. Som glasögon man kan använda för att se välden på ett annat sätt. Medan det känns som stora delar av världen INTE använder de glasögonen. Eller om man läst en av texterna ovan så blir man så ”smittad” av det att vart man än tittar så ser man sexism, misogynism, shaming, etc. Till den grad att man kan bli alldeles för trött på världen. Men också att feminism kan verka stärkande, att man inte behöver ta all skit längre, och tro att man inte duger om man inte är pinnsmal, har perfekt hy och fylliga läppar. Synd bara att inlägget skrevs två dagar för tidigt för att kunna inkludera Kvinnolobbyns fantastiska kampanj mot sexistisk reklam.
  http://sverigeskvinnolobby.se/blog/projekt/reklamera

  Emma Lindvall 2014-10-10 13:39:52 http://doesangelsbleedcrimsonblood.wordpress.com/
  Svara
 • Om någon vill läsa om jobbfeminism så välkomna!
  www.feministdelegationen.se

  Nina 2014-10-10 11:54:22 http://www.feministdelegationen.se
  Svara
 • Älskar också dessa inlägg.

  Svara
 • Tack Sandra, dina feministiska summeringar för varje månad är riktigt viktiga och fina 🙂

  och @J – du verkar vara i en situation där du inte känner dig lycklig. Där ingen utav er fungerar. Att göra slut med vem som helst innebär att göra någons liv bräckligt för en stund. Jag önskar jag hade ett bättre svar på hur man gör det bra annat än ärligt och försiktigt. Kom ihåg att du är viktig också och ifall den andra personen bär eller brister ligger inte på dina axlar. Även om det kan kännas så.

  Ta hand om dig!

  Caro 2014-10-10 10:22:01 http://innanefterat.blogg.se/
  Svara
 • Jag börjar äntligen förstå nu, varför feminism är så viktigt! Tack du och alla andra kämpar som öppnat mina ögon! <3

  jessica sofie 2014-10-10 09:49:52 http://soultreaties.devote.se/
  Svara
 • Om du inte lyssnat på Värvet med Caitlin Moran så måste du göra det! Känner du till henne? Häftig människa! Hon har just gett ut boken how to build a girl 🙂
  http://värvet.se/varvetpod/4-caitlin-moran/

  Och har du sett Plans kampanj med bloggen en 12 årig flicka som ska gifta sig med en äldre man?

  Jennifer - om resor, kärlek & drömmar 2014-10-10 09:14:11 http://jennifersandstrom.se
  Svara
 • hej, jag ville bara tipsa om det senaste fenomenet inom feminism som uppkommit i finland, nämligen ”#FABOLESS”

  bl.a här står mer om det på svenska:

  http://hbl.fi/nyheter/2014-10-09/666346/de-satter-gubbars-makt-under-lupp
  http://karin.ratata.fi/blogg/article-53024-373970-fight-the-fabo-power

  och här är dess fb-sida: https://www.facebook.com/faboless

  miilo 2014-10-10 09:09:02 http://miilo.ratata.fi
  Svara
 • älskar dessa inlägg så mycket!! tack!! (händelsen om fotbollstjejerna är dock ifrån juli eller juni har jag för mig!)

  ida 2014-10-10 07:56:56 http://ett-kolilbarn.blogspot.com
  Svara
 • På Letterman http://youtu.be/Sz7ZzQbSiGA?t=1m01s

  Martin 2014-10-10 07:42:24
  Svara
 • Aziz Azari på Letterman http://youtu.be/Sz7ZzQbSiGA?t=1m01s

  Martin 2014-10-10 07:41:26
  Svara
 • Måste bara berätta hur grymma dina feminism-sammanfattningar är! Tappar alltid bort länkar och glömmer snabbt bort när saker skedde, super att få de här påminnelserna av dig 🙂

  Emma 2014-10-10 01:37:40 http://husdraken.wordpress.com
  Svara
 • Jennifer Lawrence har talat ut om de lackta bilderna nu ocksa och sager hur arg och ledsen hon blev nar hon fick reda pa det.

  http://www.vanityfair.com/vf-hollywood/2014/10/jennifer-lawrence-cover

  Matilda 2014-10-10 00:55:22 https://beautymythbuster.wordpress.com/
  Svara
 • Jag älskar de här inläggen! 😀

  Marielle 2014-10-10 00:41:16
  Svara
 • Hej Sandras läsare med världens bästa kärlekserfarenheter. Kanske någon känner igen sig och kan ge råd..

  Jag har varit tillsammans med världens finaste kille i två år. Jag älskar honom så mycket att hela jag går sönder av vetskapen att jag vill lämna honom. Jag vet att denna smärta är fullt förklarlig efter 730 dagar i samma säng, i samma hem.

  Jag vet inte hur jag ska ta mod till mig, när jag ska göra det eller hur – men jag vet att jag en dag måste förstöra hans liv. Förutom att han är min trygghet som alltid gör mig glad så är han så skör och rädd och ångestfylld. Jag vet att den dagen jag lämnar kommer hans liv att pausas under en väldigt lång tid. Just nu är det jag som driver hans liv framåt. Jag pushar och peppar och stöttar hela satans tiden. Jag lagar maten och tvättar kläder och kommer ihåg datum. Jag lever hans liv åt honom. Jag har växt upp som medberoende till en alkoholiserad förälder och jag känner igen relationen så väl. Hur jag gör allt för att hålla en annans livgnista vid liv på bekostnad av min egen. Jag tänker inte göra det. Jag har ett liv och det ska inte vara så här. Jag vet att den ångest han bär på inte är hans eget fel och att den med hjälp kan försvinna eller minskas. Jag vet också att det är för sent vilket som. Jag är inte kär. Jag är inte lycklig. Jag är ingenting.

  Så hur i hela världen gör man slut med någon som inte mår psykiskt bra?

  J 2014-10-10 00:18:43
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Foodjunkie
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Emma Danielsson
Home
34 kvadrat
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Fannie Redman