Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

novemberfeminism.


Årets nästa sista månadsfeminism-summering kommer här. Här är alltså länkar som delats mycket på de platser jag har hängt omkring i på internet förra månaden.
Tipsa gärna om fler i kommentarerna!

1 november.
Bloggprofilerna Lady Dahmer, Mondo Kanel & Flickvänsmaterialet startar den feministiska podden ”Glädjeflickorna”.

12 november.
Kvinnor tjänar 87 procent av mäns lön. Den trettonde november hade 87 procent av året gått, och från och med då jobbar alltså kvinnor gratis.

13 november.
Natashja Blomberg skriver om att kvinnan skulle ha makten i hemmet och vara bättre lämpad till ”husliga saker” är en myt. ”Och om män nu har sämre fingertoppskänsla, varför låter man dem bli kirurger? Peta omkring inne i människors kroppar och hjärnor med bristande kompetens?! Och om de nu har sämre periferiseende och uppfattning av sin omgivning, hur kan man då tillåta män att ta körkort, använda tunga maskiner, bli piloter eller allt annat som faktiskt krävs ett visst mått av detaljkänsla?”

17 november.
Parisa Amiri skriver om när Lena Dunham gästade Skavlan och ifrågasatte hans intervjufrågor ”Att våga riskera Den Trevliga Stämningen i studion för att hon inte bara ler och skojar bort frågan. Den trevlighet som speciellt kvinnor förväntas upprätthålla.”

19 november.
Fittjournalen publicerar listan ”Topp 10 tröttsamma killar”. Bered er på igenkänning..

19 november.
Annika Leone skriver krönikan Det är mycket som ska accepteras för att man har en vagina. ”Har du fått svaret ”det är helt normalt” tidigare? Kvinnliga åkommor verkar nämligen vara just helt normala – jämt. Hur mycket de än smärtar och hur jobbiga man än upplever dem.”

23 november.
Katrine Marçal skriver om hur ”jämställda Sverige” nästan bara har manliga chefer, och att det blir extra tydligt om man jämför med andra länder. ”Ett sam­hälle utan kvinnor på chefspositioner är ett samhälle som begränsar kvinnor.  Fram­för allt unga kvinnor.  För du kan inte bli vad du inte kan se.”

27 november.
En jury bestående av folk från reklambranschen, har korat ordet ”samtyckesbrott” som ska ersätta ordet våldtäkt. Hanna Fridén skriver om varför detta är ett problem. ”Eller lyssna på det här: ”jag är dömd för våldtäkt”, kontra ”jag är dömd för samtyckesbrott”. Vem tror ni att detta gynnar mest? Är det verkligen offret som gynnas av att ett begrepp vi ser på med allvar undermineras, eller kanske den som begått brottet och får en beskrivning som är mycket lättare för allmänheten att acceptera?”

27 november.
Natashja Blomberg skriver också om problemen kring ordet ”samtyckesbrott”. ”De flesta våldtäktsmän ser inte på sig själva som just våldtäktsmän och den självbilden backar samhället upp. Våldtäktsmän frikänns på löpande band medan kvinnor får bära skulden för det som drabbar dem. Bär inte korta kjolar, gå inte hem med okända killar och skyll dig själv om du blir våldtagen men fan ta dig om du påstår att alla män är potentiella våldtäktsmän.”

30 november.
Emelie om killar och deras uppenbarelser.

Tidigare inlägg:
Januarifeminism.
Februarifeminism.
Marsfeminism.
Aprilfeminism.
Majfeminism.
Juni&Julifeminism.
Augustifeminism.
Septemberfeminism.
Oktoberfeminism.

 

Translation.
A summary of feminist links that have been shared in my social media feed during october.

 

photo source.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
26kommentarer
 • Men du missade ju att Sveriges bästa feministiska musiksajt nylanserades med buller och bong! (Ett av initiativen för en mer jämställd musikbransch som KULTURMINISTERN säger sig inspireras av!) 😉 EQUALIZER.SE är adressen.

  Elin 2014-12-04 19:24:49 http://henningmedia.se
  Svara
 • tillägg på ”topp 10 tröttsamma killar” är fittjournalens påföljande inlägg där alla dessa killpersonligheter exemplifieras genom kommentarer och inlägg från just killar: http://fittjournalen.se/2014/november/topp-tio-trottsamma-kommentatorer.html

  lois 2014-12-04 02:17:17
  Svara
 • Bästa inläggen!

  maya 2014-12-03 23:11:14
  Svara
 • Edda Magnason svarar bra på Jesper Börjessons dåliga referenser i nyhetsmorgon http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/%C3%A4r-helt-fantastiskt-har-inget-att-klaga-p%C3%A5-3021145

  Kan vi komma på några fler artister journalistkåren kan använda som referenser när en kvinna har ett ”coolt elektroniskt ljudlandskap” ??

  kim 2014-12-03 22:02:24
  Svara
 • http://blogg.amelia.se/underbaraclara/2014/11/27/det-duger-inte-att-jobba-heltid-och-aldrig-hamta-pa-dagis/

  M 2014-12-03 09:29:47
  Svara
 • Tillägg: Den 28 november röstade Finlands riksdag för en jämlik äktenskapslag. Lagförslaget var ett medborgarinitiativ. http://hbl.fi/nyheter/2014-11-28/688486/en-historisk-dag

  Lisabet 2014-12-03 08:48:40
  Svara
 • Hej! I’m currently learning Swedish at the moment (well, trying to anyway) by myself, using that Assimil method where you’re supposed to repeat everything over an over again. First steps in learning a language are always stupid, we all know that. But this time I’m pretty sure I’ve hit the jackpot so, with Christmas coming and all, I thought I’d share the love :
  ”Fjortonde lektionen :
  – Vad gör din fästmö när du är discjockey?
  – Hon sover i min säng
  – Är hon vacker?
  – Ja, speciellt när hon bantar”
  Less than a month in, and I can also tell people that they look like trolls. I’ll probably remember those lines forever, but I’m not sure it’s such a good point.
  Cheers!

  Flo 2014-12-03 00:57:18
  Svara
 • Skulle vilja tipsa alla om den roligaste serien just nu: Frasse och Mats – En studie i manlig vänskap. Stereotypiska könsroller med klockrena skådespelare. Dör av garv åt varje avsnitt (10 min långa). Här är del 1! http://youtu.be/G1uge3Po0G8?list=UUEFqLAJ1aMj38Vy9-xZLosQ

  Athena 2014-12-03 00:51:20
  Svara
 • Älskar. Dessa. Inlägg!
  Asså Fittjournalen och igenkänningen! Hahaha!!

  Isa 2014-12-02 22:51:33
  Svara
 • Dessa är de bästa inläggen!

  Kajsa 2014-12-02 21:56:39 http://kobranhuggertill.blogspot.se
  Svara
 • Lika bra som vanligt. Älskar detta!

  Lise 2014-12-02 20:50:50 http://instagram.com/larsochlitelise
  Svara
 • <3

  Emelie 2014-12-02 20:36:37 http://www.enblommigtekopp.se
  Svara
 • En sak jag inte riktigt förstår är varför feminism ibland är så mycket ”såhär är kvinnor och såhär är män och det måste vi ändra på”. Vi är alla människor, räcker inte det? Känner definitivt igen listan med olika tröttsamma killar, för jag är tjej och definierar mig ju inte som kille, och då blir det ofta så att man faktiskt stör sig på dessa typer av killar. Men är det inte jätteviktigt att få med alla att förstå att feminism handlar om jämställdshet och inte om att finna någon slags balans mellan våra olikheter? Det är självklart jätteviktigt att prata om dom problem som finns och vad som måste förbättras, men blir fan rätt förbannad när man hackar på killar/typer av killar, för den enda skillnaden är att dom har en kuk mellan bena och det råkar vara lite av en fördel i dagens samhälle. Många killar förstår inte det, för dom har bara sina egna ögon att se genom. Att sprida kunskap om feminismen är viktigare än att sitta och klanka ner på andra tycker jag. Helt enkelt.

  Puss och kram och jag älskar dom här inläggen oavsett. ♥

  Felicia 2014-12-02 20:23:30
  Svara
 • Älskar feminism och anser mig såklart vara en. Men är SÅ TRÖTT på att näst intill alla internet-feminister alltid går emot ”kapitalister” och såklart allt som har med alliansen att göra (burn på mig som ens vågar uttala ordet liksom. Ungefär så känns det hela tiden). Jag är folkpartist tror jag, eller något annat parti i alliansen och känner mig inte välkommen som feminist. Knappt så jag vågar skriva det. Ändå tycker jag det är jättespännande att läsa böcker och artiklar om feminism och försöker vara så bra feminist som möjligt. Är såklart öppen med att jag är feminist bland folk osv. Men det blir så himla knäppt när det känns som jag inte får vara det för vänstern.

  A 2014-12-02 19:58:31
  Svara
 • Åh du måste fortsätta med dessa inlägg nästa år! De är riktigt bra, som en svensk feminism-media-övervakning!

  ellen 2014-12-02 19:57:58
  Svara
 • Mina favoritinlägg! Heja Sandra!

  Stina 2014-12-02 18:12:38
  Svara
 • Älskar dessa inlägg!

  Sofia 2014-12-02 18:00:21
  Svara
 • Ja, jag håller med misan. Snälla Sandra, kan du inte göra ett till brevvänsinlägg? Jag känner mig så himla ensam ibland att jag inte vet vad jag ska ta mig till.

  M 2014-12-02 17:54:16
  Svara
 • alltså älskar dessa sammanfattningar! Så bra att kunna hitta sånt som jag missat under månaden och läsa ikapp! <3

  Linda 2014-12-02 15:27:37 http://rosettflickan.blogspot.com
  Svara
 • Relaterat ämne som uppmärksammats mycket i sociala medier denna månad, Kort förklarat: Julien Blanc som är ”pick up artist” och håller seminarier världen över om hur man ska ragga på tjejer på ytterst förnedrande sätt, här kan man läsa om honom: http://tindersfinestbachelors.tumblr.com/post/101828535893/his-mother-must-be-proud
  Över hela världen har människor skrivit på listor för att sparka ut honom ur landet och få respektive events att stryka honom från sina listor, och nyligen lyckades även vi i Sverige att stoppa honom! http://www.dn.se/nyheter/sverige/avskydd-dejtingexpert-staller-in-sverigebesok/

  Linda 2014-12-02 14:48:27
  Svara
 • detta hör ju inte precis till ämnet i inlägget, men, skulle du inte kunna göra ett sånt där brevvänsinlägg igen? var en så himla bra grej o nu när det snart börjar en ny termin o så är det säkert många som flyttar (och folk andra såklart) o skulle bli väldigt glada över alla möjligheter som kommer upp att skaffa nya bekantskaper! tack för en underbar blogg förresten!

  misan 2014-12-02 12:08:23
  Svara
 • Jeg forstår at bildet øverst i innlegget er en spøk. Men det finnes ikke noen ”cute way” å bære hat. Feminisme bør handle om, slik jeg ser det, styrke basert på kjærlighet. Ikke styrke i form av aggressivitet og sinne. Man kommer så mye lenger med det tror jeg:)

  Ida 2014-12-02 11:50:55
  Svara
 • grymt som vanligt! men jag ville fråga en annan grej, har du tips på bra julfilmer? tänkte eftersom du gillar jul, jag gillar din julplaylist mycket! sökte efter om du hade gjort nån sån lista förr men kunde inte se nåt.

  lisa 2014-12-02 11:42:35
  Svara
 • BRA <3

  Jenny 2014-12-02 11:24:08
  Svara
 • håller med angelica, ÄLSKARRR dessa sammanställningar. och alltså. de tröttsamma killtyperna. KRÄKS AV IGENKÄNNING

  chrissy 2014-12-02 11:09:12 http://highfivelivet.blogspot.se
  Svara
 • Dessa. är. mina. absoluta. favoritinlägg!!!
  Och det säger mycket, med tanke på att det här är min absoluta favoritblogg i hela världen.
  <3

  Angelica 2014-12-02 10:54:12
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Mode
Paulina Forsberg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Ida Warg
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Vanja Wikström
Man
Niklas Berglind