Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

decemberfeminism.

Här kommer den allra sista summeringen av feministiska länkar som delats mycket i de sociala medier jag hängt i under 2014. Tack för en av de helt klart bästa feministiska åren hittills i mitt liv.

Tidigare månader:
Januarifeminism.
Februarifeminism.
Marsfeminism.
Aprilfeminism.
Majfeminism.
Juni&Julifeminism.
Augustifeminism.
Septemberfeminism.
Oktoberfeminism.
Novemberfeminism.

 

1 december.
DN skriver om Östlyckeskolan där en av frågorna på ett prov var ”vad kallas en tjej som ligger runt?” . Svaret var ”madrass”. Provet spreds på nätet och fick otroligt stark kritik.

2 december.
10 Things You Didn’t Know About Vaginas.

6 december.
Jenny Strömstedt skriver krönikan ”Varför ses en äldre kvinna som tar plats alltid som tant strul” ang kritiken mot Kajsa Grytt i programmet Så mycket bättre.
”Fortfarande år 2014 är kvinnor i övre medelåldern, de som inte har lust att ödmjukt ställa sig i en mörk garderob iklädd en kort praktiskt frisyr och foträta skor, tydligen oerhört provocerande.  Förhatliga till och med.”

8 december.
Hej Blekk skriver viktigt om modebranschen vs ätstörningar och tar upp tv-programmet modellflickor som exempel.
Man ska fråga sig om man slukar sådana här typer av program: Är jag verkligen intresserad av modebranschen och modellandet? Eller är jag besatt av det på ett sätt som får mig att må dåligt?”

10 december.
Lena Dunham är aktuell med sin självbiografi ”Not That Kind of Girl”. I ett av kapitlen berättar hon om en våldtäkt hon blivit utsatt för. Kapitlet blev mycket uppmärksammat och flera tyckte att våldtakten var ”Lenas eget fel”. Här svarar hon på kritiken i en krönika på Buzzfeed.
”Speaking out about the realities and complexities of sexual assault is how we begin to protect each other. I do not want our daughters born into a world that reacts to sexual violence against women in this way. This reaction, which ranges from skepticism to condemnation to threats of violence, is something I have been subject to as a woman in a position of extraordinary privilege. So let us then imagine the trauma experienced by low-income families, women of color, the trans community, survivors with disabilities, students on financial aid, sex workers, inmates, foster children, those who do not have my visibility, my access to medical and mental health care, or my financial and legal resources. ”

10 december.
Linnea Henriksson håller ett gripande feministtal under livesändningen av Musikhjälpen.

12 december.
Drottning Silvia visas mest i rutan på Nobelbanketten – men pratar aldrig inför tv-tittarna. Det konstaterar genusforskaren Hillevi Ganetz efter att ha gått igenom 80 timmars sändningar.
”Det lyfts fram en kvinnlighet som är vit, heterosexuell och moderlig”

13 december.
Natalia Kazmierska skriver om de tydliga könsrollerna i tv-programmet Historieätarna.
”Ska vi på detta vis få förståelse för hur män genom ­tiderna tagit makten genom att sätta sig själva och sina penisar i centrum?  Jag hoppas att det finns en idé här, som motiverar pung-tv och könskollaps.”

30 december.
Popmani summerar modeåret 2014 som präglats av feminismen.
”Jag är trött på de som skapar mode åt den ”starka kvinnan”. Jag beundrar istället de modeskapare som gör mode för alla, för starka kvinnor, för svaga kvinnor, för alla kvinnor, för alla män och för alla som klassificerar sig som ingetdera eller som någonstans mittemellan.”

.

Translation.
A summary of feminist links that have been shared in my social media feed during december.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Snällasnällasnällasnällasnälla kan du fortsätta med feminisminläggen in i 2015? Jag ÄLSKARRRR dem!

  Elin 2015-01-13 22:35:01 http://alfonx.blogg.se
  Svara
 • Hej! Jag måste kommentera ang. Östlyckeskolan. Min pappa jobbar där, han och flera kollegor tog väldigt illa vid sig när det här hände. Han hade varit med och jobbat med temaområdet (även om han inte hade något med ”provet” att göra) och precis som det står i texten så är det lösryckt ur sitt sammanhang. Lärarens avsikt var givetvis inte att befästa ett nedsättande/kränkande begrepp. Hennes syfte var tvärtom att upplysa eleverna om det förjävliga i att en tjej som har ett aktivt sexliv blir kallad nedsättande saker, medan killar inte blir det. Visst, frågan plumpt ställd och borde varit tydligare, men förmodligen förstod de flesta elever syftet med frågan ändå, eftersom de arbetat med temat i flera veckor. Ville mest upplysa om att tanken med det i själva verket var för feminism, inte mot. Tack för mig!

  F 2015-01-12 20:28:27
  Svara
 • Så bra! Å snälla Sandra fortsätt med dessa feminist-inlägg 2015.

  cattis 2015-01-10 10:42:36
  Svara
 • Julia: kort svart: Precis som man är normen när det gäller kön är vit normen när det gäller hudfärg. Är det inte mer än rätt att jobba extra för de med inte bara ett förtryck (kön) utan två (hudfärg+kön)

  Långt svar: Det är självklart att alla kvinnor ska få ha rätt att göra och vara vad de vill. Grejen är bara att det är just det inte alla kvinnor har. Vi lever i en värld där people of color, särskilt women (woc/poc) lever under ett strukturellt förtryck. Anledningen till att det läggs krav på att woc ska synas i media är ju för att de fortfarande är underrepresenterade där eftersom vit hud är strukturellt sett är ”bättre” än färgad och det alltså det som förväntas ses i media. Media lever ju på att få in pengar vilket de bara gör om det visar rätt saker. I detta fall; vit hud. (dessutom är det värt att tänka på att många med höga positioner är vita, även inom media. Det har ju också ett finger i spelet). Hoppas du fattar hahah har så svårt att sätta rätt ord på rätt saker.

  Siljon 2015-01-09 23:55:32
  Svara
 • Here is a question for your next q&a post:
  In a previous post you mentioned how attitudes towards women and feminism are different in NY compared to sweden. I’ve always thought of NY as extremely open-minded and forward-thinking (of course, there is still a ton of progress to be made, but when compared to, say, tokyo, which still has an extremely sexist attitude). I’m so curious about this difference as I live in NY, and have never been to Sweden. If you have any personal experience/specific stuff to reference that would be great! (i.e. female friends have higher paying jobs in sweden, less catcalling in sweden, how men treat you with more respect in sweden etc..)

  guest 2015-01-09 06:59:23
  Svara
 • F: jag har läst boken och skulle inte dra dessa slutsatser. Tycker att det finns viss problematik med Dunham (som iofs med alla människor men aja ska inte gå in på det nu) men skriverierna om att hon utnyttjat sin syster sexuellt stämde inte alls med hur jag läste boken. Tycker ändå en borde läsa själv först.

  xyz 2015-01-09 00:34:33
  Svara
 • Lena Dunham skröt också i boken om hur hon sexuellt utnyttjade sin lillasyster, vilket gör att jag aldrig vill vidröra den boken. Jo barn och tonåringar kan utnyttja barn sexuellt och kvinnor kan utnyttja barn sexuellt.

  F 2015-01-08 19:29:08
  Svara
 • Jag har en fråga. Varför läggs så mycket fokus på om en kvinna är vit eller inte? Tänker angående Sylvia grejen. Skall det inte vara alla kvinnors rätt att få vara vilka de är oavsett hudfärg?

  Julia 2015-01-08 17:08:10
  Svara
 • Undrar vad dina tankar är om Lena Dunhams fall? Har inte läst hennes bok och vet inte alla detaljer, men det verkar som om folk även är upprörda över att hon skulle ha hittat på sin historia (inget jag själv påstår, bara läst en del). Vad anser du?

  AL 2015-01-08 16:14:40
  Svara
 • Ett bättre feministiskt år kan man verkligen säga!

  Feministdelegationen 2015-01-08 15:41:51 http://feministdelegationen.se
  Svara
 • åh dessa inlägg är verkligen så himla bra!!

  hedvig 2015-01-08 14:51:11 http://hedvighedvig.devote.se
  Svara
 • tack själv! det har varit superfint att ha länkerna på en plats varje måndad – man missar ju mycket, och det blir lätt mycket amerikanskt feminism, men inte så mycket skandinaviskt, som rör ju en mycket mera. jättefint av dig att disskutera feminism och promota den liksom, tack för detta.

  Katja 2015-01-08 14:27:41
  Svara
 • dessa inlägg är så bra! tack för att du skriver dem. jag lär mig massor.

  josefine. 2015-01-08 13:33:21 http://josefinelaul.wordpress.com
  Svara
 • såbrasåbrasåbrasåbrasåbrasåbrasåbrasåbrasåbrasåbrasåbrasåbrasåbrasåbrasåbrasåbrasåbrasåbra

  emma 2015-01-08 13:11:10
  Svara
 • Himla bra text ! !

  DeMarkey 2015-01-08 12:38:35 http://demarkey.se
  Svara
 • älskar att läsa dessa inlägg! Pepp för ännu mer feminism under 2015!

  hanna, förbanna 2015-01-08 12:26:40 http://hannaforbanna.blogspot.com/
  Svara
 • Jaaa ett inlägg om våra bästa stunder 2014!! Jag har upplevt så mycket magi 2014 och vill hemskt gärna dela med mig

  Maria 2015-01-08 12:25:16
  Svara
 • Ja, jättebra summering som alltid <3

  Svara
 • Den nya versionen av Nyårsklockan är så himla fet och en viktig decemberfeminismgrej tycker jag!
  http://rodeo.net/just-nu/2014/12/28/bakom-kulisserna-nyarsklockan-i-ny-tappning-av-bahar-pars-och-dimen-abdulla/
  http://rodeo.net/just-nu/2014/12/28/nyarsklockan-2015-se-videon-har/

  Linnéa 2015-01-08 11:02:55
  Svara
 • Jag har verkligen älskat dom här sammanfattningarna, fortsätt jättegärna med något liknande i framtiden!

  kaneli 2015-01-08 10:54:06 http://spicegirl.ratata.fi
  Svara
 • Kan du inte ha ett sånt där inlägg där bloggläsarna får skriva om sin bästa stund 2014? Längtar så mycket efter att få läsa massa fina historier.

  Sofia 2015-01-08 10:53:26
  Svara
 • Jättebra summering och lista!! Som alltid!

  Ellen 2015-01-08 10:34:21 http://endastellen.se
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Elin Johansson
Home
34 kvadrat
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Vanja Wikström
Man
Niklas Berglind