Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Kokosmjölksoppa med räkor och vitlöksfrästa champinjoner.

coconutsoup

I tisdags lagade jag en soppa där en del på instagram frågade om receptet. Så här kommer det. Dock med inga steg-för-steg-bilder som jag brukar göra, för jag tänkte inte riktigt på bloggen när jag lagade :'( (never again)
Hur som helst blev denna soppan HUR himla god som helst och är fullproppad med massa grönsaker och smaker.

coconutsoup

Kokosmjölkssoppa med räkor och vitlöksfrästa champinjoner.
Du behöver för cirka 4-5 personer:
– En buljongtärning, fisk eller vegetarisk.
– Cirka 30 räkor (typ ett halvt paket)
– Tre vitlöksklyftor
– En chili
– En gul lök
– Cirka 10 champinjoner
– En tumnagel ingefära
– En gul paprika
– En halv zucchini
– 5 broccoliträd
– En burk kokosmjölk
– En halv matsked sesamolja
– Ett paket Tom Kha Gai paste (finns i asiatiska matbutiker)
– En halv lime

– En kruka koriander
– Fyra salladslökar

1. Är räkorna frysta ska du börja med att tina upp dem. Jag tinar mina räkor i min diskho och bränner på med massa salt över. Ungefär en timme senare brukar de ha tinat och är dags att skala.
2. Hacka 2 vitlöksklyftor, chilin (ta bort alla kärnor eller hälften beroende på hur starkt du vill ha) och en halv gul lök. Fräs i en stor kastrull.
3. Slå över 5 deciliter vatten och buljongtärningen och låt koka upp under lock.
4. Skär champinjonerna i halvor och fräs i en stekpanna på låg värme tillsammans med olja, en hackad vitlöksklyfta och riven ingefära.
5. Skär paprikan i lagom stora bitar, skär zucchinin i tunna slantar, dela broccoliträden om de är för stora. I med allt i kastrullen och låt koka i två minuter.
6. Häll över kokosmjölken och champinjonerna i kastrullen. Låt koka upp försiktigt så inte mjölken skär sig. Addera resten av gullöken skuren i ganska stora men smala bitar, sesamoljan, saften av en halv lime och tom ka gai-paketet. Låt koka lätt i en minut och smaka av med soja och/eller salt.
7. Servera i skålar med räkor, hackad salladslök och koriander på toppen.

.

 

Translation. Coconut soup with shrimp and lots of vegetables.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
  • Oj, jag undrar också om jag hade för stor tom ka gai-förpackning, 400 gr? För när jag gjorde blev det ganska oätligt tyvärr :(

    Malin 2015-06-29 19:13:36
    Svara
  • Tror att jag hade i för mycket tom kha gai. Ett paket? Mitt paket var på 400g….

    lisa 2015-01-23 19:55:44
    Svara
  • […] Broccoliträd? Jag trodde först att du menade en broccoli, helt enkelt, men när det sedan stod fem träd så antar jag att det inte var så du menade… Menar du en sån liten gren/bukett från en broccoli, när du skriver broccoliträd? Då borde väl fem träd vara ungefär en liten broccoli utan stammen? Eller menar du något annat? Förvirrad här, men vill veta! Ja precis, en gren eller en bukett! Visste inte riktigt vad det hette, men det ser ju verkligen ut som små träd. Visste du förresten att alla hundar hatar broccoli! […]

    answers to past week’s comments. | Niotillfem 2015-01-23 09:29:31 http://rodeo.net/niotillfem/2015/01/answers-to-past-weeks-comments-27/
    Svara
  • Ok det var så himla gott! Lagade ikväll Mums!

    Maria L 2015-01-18 17:52:44
    Svara
  • Wera: Mitt bästa tips som jag fick när jag var student var att laga mat tillsammans med andra.
    Jag träffar fortfarande en hel del av personerna som var med i mitt matlag, jag kan numera laga mat utan att bränna grejer och när folk säger att det smakar gott så görs det inte längre med ett ansträngt leende.
    Det vart inga extravaganta grejer, utan vi körde mest olika soppor, knytis och hade lite koll på olika mataffärers veckoblad.
    Ungefär så.

    claudia 2015-01-16 10:31:17
    Svara
  • åh vad gott!!! då vet jag vad jag ska äta ikväll!

    Beata 2015-01-16 08:00:47 http://radarmagazine.se/beata/
    Svara
  • Broccoliträd? Jag trodde först att du menade en broccoli, helt enkelt, men när det sedan stod fem träd så antar jag att det inte var så du menade… Menar du en sån liten gren/bukett från en broccoli, när du skriver broccoliträd? Då borde väl fem träd vara ungefär en liten broccoli utan stammen? Eller menar du något annat? Förvirrad här, men vill veta!

    Hanna 2015-01-16 00:53:55
    Svara
  • Vad är sesambuljong för något? kram

    Sandra 2015-01-16 00:41:36 http://hotnailpolish.wordpress.com/
    Svara
  • Haha jag stalkar dig lite och klickar in på några random gamla sidor. Såhär skriver du om din student:
    ”på min studentmottagning hos mina föräldrar på östermalm fick jag givetvis välja musik.
    Det var ju min studentmottagning.
    Jag lät Doktor Kosmos ”Kapitalist nu ska du dö” gå på repeat.
    Underbart roligt och oerhört naivt när jag tänker tillbaka.
    Helt självklart, tänkte jag då.”

    Hahah tyckte jag var himla kul alltså

    Michelle 2015-01-16 00:29:33
    Svara
  • Det både ser ut och låter väldigt gott!
    Kramar

    Jämtlandshanna 2015-01-15 21:28:58 http://jamtlandshanna.se
    Svara
  • åh vad gott! Det måste jag testa!

    Lotta 2015-01-15 21:26:41 http://lottalindgren.com
    Svara
  • Hej Sandra! Ser så himla gott ut. Jag har precis blivit vegetarian och saknar inte alls köttet. Men tycker det kan vara svårt att gå på resturang och när jag blir bortbjuden. Blev lite nyfiken på om du funderat på att bli vegetarian eller har du varit? Kram o tack för en världens mysig, inspirerande och super underbar blogg! <3

    Agnes 2015-01-15 21:25:38 http://agnesblixa.devote.se
    Svara
  • hur blir man som fattig student i ett främmande land som är helt ointresserad av matlagning intresserad av att laga mat??? att köket är det minsta någonsin och att salt och peppar är det enda som finns i kryddväg är inte heller direkt inspirerande.
    snääälla ge lite pepp och tips!!!

    wera 2015-01-15 21:21:56 http://kristalller.blogg.se
    Svara
  • omg så gott!!!!!!!

    ebba 2015-01-15 21:05:15
    Svara
  • ser skitjävlagott ut!

    MANDA DA MANDA 2015-01-15 20:47:24 http://mandadamanda.blogspot.com
    Svara
  • Åh vad gott det låter och denna soppa måste jag bara laga någon dag. Soppa är så gott att äta på vintern och tack för receptet!
    Mvh Anette

    Anette Starby 2015-01-15 20:44:07 http://starby.devote.se
    Svara
  • Sandra! Folk har ju frågat dig innan om du inte kunde göra en tjejfredag någon gång, och du har sagt att det bara är fritt fram för den som vill att köra på och sen länka hit. Vet du om någon gjort en? Krami!

    Madson 2015-01-15 20:33:24 http://www.MadsonArt.wordpress.com
    Svara
  • guuuuu’ va gott det där såg ut. Måste prova!

    Ellen 2015-01-15 19:57:51 http://lindbergellen.se
    Svara
  • det där ser himmelskt ut!

    Linda 2015-01-15 19:46:49 http://rosettflickan.blogspot.com
    Svara
  • Obs! Dumt med salt på räkorna om du vill att de ska tina, om man har lite koll på kemi (entalpi och entropi) så vet man att salt sänker fryspunkten, så isen kommer ”smälta” men räkorna kommer hålla sig frysta längre då de blir kallare! Det var så man gjorde glass förr i tiden, men tog massa is och saltade på den så fick man ner temperaturen till typ -20 grader istället för nollgradigt som is är egentligen :) /Kemistudent

    Anna 2015-01-15 18:14:48
    Svara

senaste från Creative

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Sanna Fischer
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Josefines Yoga
Creative
Sandra Beijer
Creative
Flora Wiström
Creative
Sandra Hjort
Lifestyle
Sanne Alexandra
Man
Kevin Triguero
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Chrystelle Eriksberger
Hälsa
Träningsglädje
Creative
Sara Edström
Mode
Fanny Ekstrand
Creative
Linn Wiberg
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
PT-Fia
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Emelie Wikström
Home
Julia K
Man
Viktor Frisk
Man
Johan Hurtig
Mode
Petra Tungården
Man
Marcus Schuterman
Man
Philip Conradsson
Man
Niklas Berglind
Mode
Linn Eklund
Home
Amelia Widell