Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

det var årets varmaste dag och så vackert i Stockholm att det gjorde ont i de känsligare bland stadens själar.

utan personligt ansvar - lena andersson

Jag älskar när man blir helt borttappad av en bok. När man går runt och längtar till att få en tidslucka snart igen så att man inte behöver göra något annat än att absorberas tillbaka in i den världen. Lena Andersson tvåa till Egenmäktigt förfarande är så. Den heter Utan personligt ansvar och jag är kär i den.
.

utan personligt ansvar - lena andersson

Jag lyssnade på Lena Andersson i Värvet, där Kristoffer Triumf och Lena båda helt självklart kommer överens om att hon inte är en romantiker. Jag har tänkt på det så mycket sedan dess. För mig är Lena ingenting annat än just det. Egenmäktigt förfarande och Utan personligt ansvar bara vältrar sig i förälskelsen alla våndor, feelings och längtor.
Ingen kan skriva såhär, bok efter bok, utan att noga studerat varenda liten kärleksmillimeter av livet.
.

utan personligt ansvar - lena andersson

Utan personligt ansvar handlar då om Ester Nilsson som går och blir komplett dödsförälskad i en idiot. Enkelt förklarat är det ungefär precis så.
Denna idiot heter Olof Sten, jobbar som skådespelare och är gift. Hela boken är en kamp för att Esters hjärta ska få plats i honom, och han utnyttjar förstås det, om och om igen, och hon vägrar att förstå.
.

utan personligt ansvar - lena andersson

Trots vänner som ber Ester att sluta stå redo för honom när han behagar det, trots att dagar, veckor och månader går utan att han skiljer sig från sin fru, trots att han upprepande gånger gör slut på sms och ringer sedan som om ingenting har hänt – så längtar Ester hela tiden. Hon tappar aldrig hoppet. Det är förödande för ögonen kan jag säga. Man vill bara hoppa in i boken och dra henne därifrån.
Men det är också stor igenkänning, i den där känslan när man tror att det som händer just nu bara är en liten dålig sak som snart ska gå över. Sedan börjar allt det bra.
.

utan personligt ansvar - lena andersson
Älskade den här meningen förövrigt. <3
.

utan personligt ansvar - lena andersson
Utan personligt ansvar är alltså en fristående fortsättning av Egenmäktigt förfarande (<—länk till blogginlägg). Båda handlar om olycklig kärlek och båda handlar om douchebags, men jag tycker trots allt inte att de är upprepande. Gillade du ettan kommer du gilla tvåan lika mycket. Kanske till och med mer. Eller så känner jag bara så för att jag läste den andra senast.
Och har du inte läst ettan går det fullkomligt fint att hoppa rakt in i Utan personligt ansvar ändå.
.

utan personligt ansvar - lena andersson

Allt som allt en fantastisk sak.

.

Translation. A review of a Swedish book I loved.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
21kommentarer
 • Jag tyckte också mycket om den här boken. Här har jag skrivit om den: http://irosarum.blogspot.com.es/2014/11/last-utan-personligt-ansvar-av-lena.html

  Elin 2015-02-18 11:47:33
  Svara
 • Ett litet tips: podden Kleen & Kärleken där Björn af Kleen pratar kärlek med Lena Andersson i avsnitt 2! Väldigt fint.

  emma 2015-02-11 17:30:40 http://emmahakansson.se
  Svara
 • svar till lisa
  vill han göra slut eller ångrar han otroheten? för om han ångrar sig tycker jag att du ska försöka se situationen utifrån en liten stund. en kyss är mikroskopisk i jämförelse med vad du beskriver om ert förhållande, allt ni skapat och planerat. låt inte det gå till spillo över en sån liten sak. det var ju tråkigt med kyssen, men alla människor gör misstag, ingen är perfekt. om jag vore du skulle jag förlåta det och gå vidare. (sen kan ju människor vara mer systematiskt sårande, kanske genom att gång på gång vara otrogen när man är i monogamt förhållande. då tycker jag att man bör skydda sig själv förstås. trohet kan också vara en sån fix idé för en att man inte klarar av att förlåta.)

  sofia 2015-02-11 05:06:40
  Svara
 • Svar till hilma:
  Du låter kär, go for it. Jag blev kär i en människa i samma klass och det varade i hur många år som helst. Var också rädd att vår vänskap skulle förstöras men de fem(!!) åren vi hade kan vara det finaste jag fått uppleva. Så KÖR, bara KÖR!

  - 2015-02-11 00:02:04
  Svara
 • Hi Sandra, I love all your book reviews, and it is also because of you that I fell in love with Murakami and Donna Tartt. However, I get disappointed when I see a Swedish book review because I’m not sure if it’s also available in English. In future book reviews, is this sonething you could advice your international readers so they’re not left out? Thanks! 🙂

  AA 2015-02-10 23:44:06
  Svara
 • kan du inte skriva lite om hur det var nu senast när du var på berghs? att komma tillbaka o så, vilka föreläste du för, vad pratade du om o sådär? tycker berghs verkar va så himla kul 🙂

  d 2015-02-10 22:14:31
  Svara
 • Jag gav min mamma den här boken i julklapp. Och nu blir jag så sugen på att läsa den själv ju:)

  Gabriella 2015-02-10 20:55:13 http://elephantzoul.blogg.se
  Svara
 • Åh längtar efter att läsa den! Ska nog göra det i ett vårigt Göteborg på nån uteservering med brunch!

  Fredrikapåvinden 2015-02-10 20:04:55 http://fredrikapavinden.com
  Svara
 • alltså. hurhurhurhurhur vet man om man är kär eller inte? någon som var en bekant har nu blivit en väldigt himla livsviktig och fin och klok vän till mig. vi började i samma klass (vilket kanske stökar till) i höstas och har hängt massa sen skolan började och nu tror jag att jag är kär MEN JAG VET INTE och vet inte vad jag ska ta mig till pga är så helvetes jävla rädd att vår vänskap ska trasa sönder om jag skulle vara kär och inte han. tänker på honom och det här jämtjämtjämt och ibland vill jag bara gosahånglaskeda och andra dagar bara umgås med honom som kompisar. vet inte vad jag känner och är rädd för att jag stoppar vissa känslor för att jag är så oerhört skraj att förlora honom, men kanske samtidigt inte är kär. jag har ingen aning. tänkte om du kanske kunde ha något klokt att säga. du är bäst. din blogg äger.

  hilma 2015-02-10 19:56:16
  Svara
 • Snälla svara på det här.
  Han har kysst någon annan. När jag låg hemma och sov kysste han någon annan.
  Finns det något som bara är ”en kyss”?
  Jag går under och det finns ingen jävla överlevnadsguide. Allt här är vårt, allt som vi har skapat, hela mitt liv är vårt. I sommar skulle vi flytta ihop och i höst skulle vi börja på våra drömutbildningar. Och nu, efter en jävla kyss, vet jag ingenting. Vad gör man?

  lisa 2015-02-10 15:51:56
  Svara
 • Läser den precis nu! Älskade den förra och denna verkar än så länge lika bra! Visaa meningar är så bra så man måste läsa dem igen och igen. Är i Spanien och cyklar med min pojkvän och ska hinna läsa mellan varven. Imorgon ska vi cykla uppför ett berg :))

  Sofi Nilsson 2015-02-10 15:49:30 http://activebeans.wordpress.com
  Svara
 • Läser den precis nu! Älskade den förra och har kommit 50 sidor i denna. Är glad för att jag hittat världens mest ärliga kille som inte på något sätt är som Olof i den här boken 🙂 Är i Spanien och cyklar och jag tänkte hinna läsa mellan varven.

  Sofi Nilsson 2015-02-10 15:46:44 http://activebeans.wordpress.com
  Svara
 • Det här handlar inte om inlägget men kanske kan det komma upp i answers to past weeks comments: hur ser det ut med åldersgränser i new york? Kan man komma runt dem om man är rätt klädd eller kommer tidigt som i Sverige eller är de mer strikta? Ska dit snart och min kille är 23 och jag har just fyllt 20

  Elli 2015-02-10 14:07:05
  Svara
 • Ååå vill såå gärna läsa den!!

  Alexandra 2015-02-10 13:55:30 http://alexandrasidgwick.blogg.se
  Svara
 • Ska from prick nu börja läsa böcker. Denna först ut. Tack. <3 Mer tips till folk som är dåliga bokläsare. Finner sällan ro i kropp till böcker.

  Malin 2015-02-10 13:39:31
  Svara
 • Vill läsa den såå mycket men sparar liksom lite för vill inte att det skall vara över.

  kaneli 2015-02-10 13:04:35 http://spicegirl.ratata.fi
  Svara
 • Den där boken måste jag bara läsa och just nu vill jag ligga i solen och göra det 🙂

  Anette Starby 2015-02-10 12:41:58 http://Starby.devote.se
  Svara
 • Så himla fin bok! <3

  Svara
 • åh nu blir jag sugen på att läsa, den står i bokhyllan och väntar. när min kille läste den gick det typ inte att få kontakt med honom på flera dagar tills den var utläst och det känns som ett bra betyg.

  Linnéa 2015-02-10 11:26:58 http://berglundlinnea.wordpress.com
  Svara
 • Har länge velat läsa båda, måste ta tag i det snarast 🙂

  Cykelkatten 2015-02-10 10:01:05 http://cykelkatten.se/
  Svara
 • jag läser ettan nu och första gången jag öppnade den läste jag 114 sidor i rad. hennes språk fångar en verkligen och precis som recensionerna säger ”du kommer känna igen dig i den, precis som varenda kompis du har”. alltså lena, vad bra hon är! <3

  tack för tips! visste faktiskt inte att det kommit en nr 2.

  sara 2015-02-10 10:00:58 http://saraskrattar.blogspot.com
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Petra Tungården
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Emma Danielsson
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Susanne Barnekow
Home
Andrea Brodin
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Vanja Wikström