Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

sandra och michelle. vår relation till mat.

1

Idag är det torsdag och idag poddar vi om mat. Men inte recepttips, utan vår relation till mat. Som för de flesta, framförallt tjejer, har den varit knixig och snårig. Vi berättar om hur vi tänker, känner, mår nu och har mått. Varför mat både kan vara jobbigt och fantastiskt för oss.
Lyssna och prenumerera på vår podd i itunes HÄR. Vi finns i alla podcastappar också.
För att lyssna direkt i webbläsaren:

 

Translation. Today you can listen to podcast no. 38 with me and Michelle (in Swedish). It’s about our relationship with food.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
33kommentarer
 • Re: previous comment
  Sorry, I just noticed that it only says ”in English” when I use google translate. When I am viewing the original untranslated text, it says ”in Swedish.” So strange! Sorry about that 🙂

  grace 2015-02-22 01:19:12
  Svara
 • Hi there, I was just wondering why the small translation at the bottom of the post says ”you can listen… (in English)” Is there an English version available somewhere? Sorry if this has been asked before 🙂 xx

  grace 2015-02-22 01:16:37
  Svara
 • emilia: jag förstår hur du tänker; jag tycker inte heller man ska censurera, eller gulligulla, däremot tycker jag att man som bloggare har ett ansvar att vara eftertänksam i det man publicerar. om man nu ser på sin blogg som ett jobb tänker jag att man bör ta den och dess innehåll. tänka på hur man uttalar sig, hur man bemöter de man har framför sig och hur man lyfter ett visst ämne. precis som jag behöver göra i min yrkesroll i vården. att ämnet lyfts är toppen men precis som andra sagt ovan upplever jag inte att de tar denna podd, som de nu dessutom vill ha betalt för, på allvar. lite mer eftertanke hade liksom inte skadat. en fundering som ”okej, nu ska vi ta upp relationen till mat, och därmed även det faktiskt mycket allvarliga ämnet ätstörningar. vad behöver vi tänka på, med tanke på den publik vi har? vad kan vi ge för råd, osv?” känns inte som ett överdrivet krav om man nu tar sitt s.k arbete på allvar…

  elise 2015-02-20 10:04:43 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • Elise; tonårstjejerna måste väl också lära sig att ta hand om sig själva, och inte utsätta sig för sådant som de mår dåligt utav. Den ”massivt dåliga självkänslan” finns ju oftast där just för att tonåren handlar om att växa och utvecklas som person, den kommer inte att försvinna, den går inte att radera helt, den kan inte gulligullas förbi genom att hela världen trippar på tå och vaktar sin tunga. Jag orkar inte ens klicka på din länk för jag vet redan att det inte intresserar mig. Jag har mina problem här i världen, du har dina, alla har sina egna, som vi själva måste lösa.

  Emilia 2015-02-20 09:22:54
  Svara
 • Alla ni som säger att tjejers relation till mat inte alls är knixig. Har man själv vissa dåliga tankemönster man hamnat i, eller haft en komplicerad relation till mat, så tror jag det kan vara lättare att känna igen detta hos människornas träffar, utan att de berättar om deras mattankar. Ni som har en helt naturlig relation till mat, det är väldigt svårt för er att veta hur alla era tjejkompisarna tankar ser ut. Det är ju inte ens säkert att de själva reflekterat över sin inställning till mat. Jag är 23 år och har flera kompisar som jag trodde hade världens sundaste inställning bär vi var yngre som sen berättat att de har allvarliga problem. Men framförallt är det ju många som inte har allvarliga problem men som ändå har eller har haft en svår relation till mat.

  Tove 2015-02-20 08:44:55
  Svara
 • Jag håller inte alls med er om att alla tjejers relation till mat skulle vara knixig. För min egen del och för de flesta av mina tjejkompisar stämmer det verkligen inte alls. Sen blev jag ledsen när ni sa att det var helt sjukt att Michelle kunde äta upp en hel marmeladburk. För mig kändes det som att det uttalandet gav mer skam istället för nån slags pepp. Annars tycker jag att ni är jättebra, verkligen!

  Jenny 2015-02-20 08:13:39
  Svara
 • Emilia: herregud. jag säger inte att jag själv triggas av ämnet, det var därför jag lyssnade. jag tar upp det här för att som bloggare får man faktiskt ta ett ansvar för det man snackar om och inser vilken publik man har – dvs ofta tonårstjejer med massivt dålig självkänsla. visa lite jävla respekt. jag säger inte att ämnet inte ska pratas om. TRO mig! jag jobbar aktivt i mitt liv för att ämnet ska lyftas och pratas om, det är en del av min vardag. men det ska pratas om på rätt sätt. det kan ju vara en idé för såväl sandra, andra bloggare, du och andra läsare att sätta er i detta: http://everydayfeminism.com/2015/01/what-why-when-where-and-how-5-common-questions-about-trigger-warnings-answered/

  elise 2015-02-20 07:36:16 http://singmyspring.blogspot.se/
  Svara
 • Måste faktiskt backa Emilia här, självklart kan inte Sandra och Michelle utropa ”triggervarning!!!” hela tiden när dom redan diskuterar ett ämne som antagligen kan trigga den som är/har varit ätstörd. Hela avsnittet handlar ju om relationen till mat, som Sandra redan förklarar har varit lite knixig, så det säger ju sig självt att avsnittet handlar om dåliga relationer till mat…

  Sen kan jag hålla med Elise om att diagnosen ätstörning inte är något man kastar ur sig hur som helst, däremot tycker jag att ämnet relationen till mat är otroligt viktig just nu med tanke på att träning blivit en sådan trend. Jag måste därför säga att jag tycker Sandra och Michelle lyfter en stor fråga. Det finns många unga idag (inkl jag själv för två-tre år sedan) som hamnar i ett sjukt matbeteende pga alla JÄVLA ”fitspo” ”healthy tips” etc-Instagrams/tumblrs/bloggar. Det är väldigt farligt för att vi tar så lättsamt på träningstrenden, det är färgglatt och härligt och därför upprör den inte. Det önskar jag kanske att Sandra och Michelle belyst mer i podden!

  Rebecka 2015-02-20 07:27:26
  Svara
 • Ni är så smarta och roliga att jag vill höra mer! Snälla snälla testa att göra podden längre, typ 45 min ❤❤❤❤❤puss

  al 2015-02-20 06:20:08
  Svara
 • Elise, det enda man känner då man läser din kommentar är BACK OFF! Sandra är nog lite snällare och mer omtänksam kanske, men jag vet att det finns många fler som känner såhär; Vi som inte har alla världens problem kan inte hela tiden gå omkring och vakta vår tunga, då hade man inte kunnat leva eller prata alls, om någonting överhuvudtaget. Du får faktiskt sköta dina egna triggervarningar, det är ju rätt så enkelt att lista ut att de kan behövas kring ett sådant här ämne, då kan man ju faktiskt välja att inte lyssna.. Det är ju en personlig podd, där två vanliga personer pratar om sitt liv, då måste de få vara ärliga och personliga också.

  Emilia 2015-02-20 06:00:41
  Svara
 • Tack så sjukt mycket för denna podd. Har bara väntat på att detta ämne skulle dyka upp i eran podd och visst gjorde den det. Jag är 19 år och jag känner igen mig så sjukt mycket i allt Michelle berättar. FUnderar dock på om mitt är steget värre då jag står bokstavligt talat och äter. Äter ärligt talat upp allt i min omivning; gräver i müslin efter russin (hatar dessutom russin hehe), skär av brödkanter på bröd, äter honung med sked osv. Skäms så sjukt mycket över detta beteende. Har dessutom börjat gå upp i vikt av detta (gjorde inte det förut pga vissa anledningar) och får sådan sjuk ångest 🙁 Jag är iallafall supertacksam att ni vågade ta upp detta viktiga ämne och är super lycklig över att det finns flera som jag! TACK FÖR VÄRLDENS BÄSTA PODD VERKLIGEN

  A 2015-02-19 21:12:29
  Svara
 • Alltså, du är rakt igenom perfekt. <3

  Lisa Sheila 2015-02-19 21:03:26 http://lisasheila.devote.se
  Svara
 • som en person med erfarenhet av ätstörningar (anorexi) har jag ett antal saker att kommentera på detta podd-avsnitt:
  1) jag uppskattar verkligen er ärlighet, verkligen, men mycket av det ni beskriver och pratar om skulle behöva en rejäl jävla triggervarning. till exempel när michelle nämner att hon kan ju tugga tuggummi för att låta bli att äta. förstår att hon inte gör det för att gå ner i vikt, men det blir jävligt konstigt budskap till alla unga tjejer där ute som vill ”låta bli att äta” och då plötsligt får ett knep till i sin redan destruktiva verktygslåda. att beskriva hur ofta man tränade när man var sjuk som sandra gör i podden kräver också en triggervarning. eller så nämner man inte det alls!
  2) jag tycker INTE det är helt normalt att gå in i en restaurang och räkna kalorierna på menyn med detsamma. jag hade allvarlig anorexi i nästan tio år och inte ens jag gör sådant idag som frisk. det sänder ett märkligt budskap till folk som vill bli friska – det behöver ABSOLUT INTE vara så som ni beskriver det. att man alltid går runt med siffror i huvudet för att man en gång varit ätstörd och haft ätstört beteende.
  3) när ni pratar om att ha en ätstörning får ni det att låta som att det är något många har och något man kan fixa med lite egna strategier. det är INTE så att hela befolkningen går runt med ätstörningar. många har knepiga relationer till mat, absolut, men ätstörningar är allvarliga psykiska sjukdomar, inte något en diagnostiserar sig själv med lite lättsamt i en podd.

  elise 2015-02-19 20:59:24 http://singmyspring.blogspot.se/
  Svara
 • Enormt fin podd. Så viktigt att prata om och inte bara röra vid ytan. Heja er!
  Tror säkert tusen redan frågat men men, har Michele någon blogg eller instagram? <3 <3

  Agnes 2015-02-19 19:43:46 http://agnesblixa.devote.se
  Svara
 • Hanna: Oj, en tallrik fil och du står dig ända till lunch? Tänk vad olika man är. Jag tror iofs det beror på vad man har för grundförbränning. Jag tränar mycket (styrketräning/kondition på gym varannan dag och PW varje dag). Måste framför allt ha i mig protein på morgonen för att orka. Förr åt jag havregrynsgröt men blev alltid hungrig efter ett par timmar igen. Nu äter jag två lättstekta ägg, lite bacon eller ost, en halv tomat samt yoghurt med hallon och nötter/pumpafrön. En kaffe till det. Ja, det är lchf-stuk. Om jag äter vid 07.00 står jag mig minst till 13.00. Och apropå viktfrågan: Går inte alls upp av detta, då minimalt med kolhydrater är inblandat. Jag vet att många inte kan äta mycket så tidigt på morgonen. Men just för mig är en rejäl frukost bästa bränslet för hela resten av dagen!

  Anna, New York – My Bite of the Big Apple 2015-02-19 19:39:07 http://www.newyorkmybite.com
  Svara
 • Så himla bra och viktig podd! Kan ni inte fortsätta på temat och tala om vikt/kroppsbild någon gång?

  terhi 2015-02-19 19:04:13
  Svara
 • Anonym: Hur menar du med ”bara”? Två knäckemackor med ost är väl en typisk standardfrukost (iaf i mina ögon)? Jag själv äter oftast en tallrik fil utan nånting till och jag står mig bra på det fram tills lunch. Det är nog olika för alla 🙂

  Hanna 2015-02-19 18:35:29
  Svara
 • Hej! Det här är bara en liten kommentar för er skull och alltså inte en fråga jag vill ha svar på. För jag har lyssnat på alla era avsnitt och tycker ni har en jargong och charm som ingen annan pod har. Jag vet ju att ni hoppas på att kunna tjäna pengar på er podd, och endast därför vill jag ge er lite konstruktiv kritik! Därför för att uppnå detta, så måste ni nog sätta er ner och verkligen klura ut vad som måste utvecklas.
  Jag tycker för det första att podden är för kort. Det är en behaglig och smidig tid, men kvaliteten på det ni säger blir ytlig. Med mer tid ger ni er själva mer frihet att ta ett kliv utanför det planerade ämnet om någonting annat kommer upp. Med 30 min känns det som om målet är att hålla sig inom vissa tidsramar, snarare att slå sig ner och grotta in sig i ett ämne. Men vi lyssnar ju inte på podden för att vi vill att allt ska ha en röd tråd, vi lyssnar ju för att vi gillar att lyssna på ER. Så om ni lägger till en kvart, så lägger ni till utrymme för lite mer komplexa diskussioner.

  Och sen tycker jag att det känns lite som om ni inte har fullt fokus under inspelningen ibland. Mitt tips är att behandla podden som om den självklart är en topplistad och välsponsrad podd av högsta kvalitet. Då kommer det i sin tur också bli en podd av högsta kvalitet.

  Kanske lite knäppt att bara kommentera konstruktiv kritik. Men det här med blogg och podd blir så knäppt, i mitt huvud är vi ju nära vänner som självklart ger varandra tips!

  Michelle 2015-02-19 18:16:22
  Svara
 • Alltså klart att man kan säga att man själv inte har problem med maten for det vet man ju liksom själv. Har man supernära kompisar vet man säkert läget for dom med. MEN jag tror det är sjukt vanligt att många går runt och har ett knepigt forhallande till mat men som ALDRIG skulle dela med sig av det (jag är sån). Så går alla runt och tanker men hon som är så smal och äter bra med oss kan ju inte ha problem vilket ju inte är sant. Tror definitivt att jag skulle våga prata mer om det om andra gjorde det men det blir ju en ond cirkel for jag är for feg for att vara den som borjar prata…

  Julle 2015-02-19 18:12:47
  Svara
 • Uppskattade verkligen ämnet och sättet ni pratade om det på!! Inte för tungt lixom. Men skulle ändå varit fint med lite mer pepp? Antar att det är många som lyssnar och mår dåligt över detta precis nu (t.ex. jag) och då hade det varit lite fint med mer tips eller bara pepp helt enkelt 🙂 kram

  maja 2015-02-19 18:01:46
  Svara
 • Alltså, jag kan inte längre tiga, hehe; eran podd kommer ju alltid ut på onsdagar?? jag fattar inte haha. i appen kommer den alltid, alltid på onsdagar, men så säger ni att den kommer på torsdagar.

  Mikaela 2015-02-19 17:54:51
  Svara
 • Så bra podd idag! Det gjorde lite ont i magen när jag såg poddens titel då jag själv haft ganska mycket mathets och min relation till mat inte alltid varit så bra, men ni äger och pratade om det på ett så bra sett! Fortsätt va bra!

  Frankie 2015-02-19 17:21:18 http://www.frankie.blogg.se
  Svara
 • Känner inte heller igen ”de allra flesta”. Jag liksom de flesta andra tjejer i min närhet äter för att det är gott och för att bli mätta.

  Malin 2015-02-19 15:13:26
  Svara
 • Men du Sandra, om jag förstått rätt så består väl din frukost (ofta) bara av te och knäckemackor med kräftost. Hur står du dig på det till lunchen t.ex fyra timmar senare?

  Anonym 2015-02-19 15:06:00
  Svara
 • Hej!
  efter jag lyssnat på er podd så blir jag så ledsen. mest för att verkligen alla går runt med en sån skitpissig ångest som inte är ens fel. alltså vill bara slå patriarkatet på pungen.

  emma 2015-02-19 14:47:54
  Svara
 • Lyssnade precis på den här och alltså, så himla bra ämne! Kände igen mig så mycket i Michelle. Tycker er podd är BÄST, alltså verkligen min absoluta favorit och längtar efter nya avsnitt heeeela tiden. Ni tar liksom upp både roliga och knasiga fast ändå viktiga ämnen. Så bra.

  Johanna 2015-02-19 14:11:51 http://nameless.blogg.se
  Svara
 • Älskar er podd! Själv känner jag mig mest som Michelle, äter av fel mat av fel anledningar (typ massa chips för att jag känner mig nere). Jag önskar att mat bara kunde vara mat, som luft bara är luft…

  Anna - I huvudet på Anna 2015-02-19 13:54:33 https://annaeliasson.wordpress.com/blogg/
  Svara
 • så bra ide! tjejer behöver verkligen prata om detta ämnet då det verkar vara så enormt laddat. vet nog ingen tjej som haft bra relation till mat

  emma 2015-02-19 13:40:05
  Svara
 • ”Hannibal” borde med på listan. Så estetiskt vacker matlagning (+ Mads Mikkelsen) men som man INTE kan äta till pga vad han använder som råvaror… 😉

  S 2015-02-19 12:40:04
  Svara
 • ps. rekommenderar alla som tex har tumblr att följa hashtags som body positivism, fat activism, fat positive etc, det påverkar verkligen mig att få andra kroppar i flödet varje dag och relationen till min egen kropp!!!!

  rita 2015-02-19 12:33:15
  Svara
 • Har inte lyssnat än men jättebra ämne!
  Dock blev jag förvånad över frasen ”som för de flesta”. Jag känner inte alls igen mig och min bekantskapskrets i detta – att relationen till mat skulle ha varit knixig och snårig. Men kanske är det så illa?!

  Anna, New York – My Bite of the Big Apple 2015-02-19 12:31:48 http://www.newyorkmybite.com
  Svara
 • hej, ja tänkte bara på en sak när tex michelle berättade om marmeladen och att hon äter för att vara ledsen och sade att det var ”sjukt”, vilket det såklart kan kännas som. men en viktig sak tänker jag är det här: det är OMÖJLIGT att ha en bra relation till mat i det här samhället, och vi är alla ätstörda (mer eller mindre förstås) av hur mkt kroppshets och smalhets- och hälsohets vi möter hela tiden (som ni sade lite i början också).

  rita 2015-02-19 12:28:56
  Svara
 • Tacktacktack för att ni alltid lyckas överträffa er själva med bra ämnen! Er podd gör mina onsdagar/torsdagar <3

  Elin 2015-02-19 11:18:40
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind
Mode
Fanny Ekstrand