Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

från kräftskiva till kräftsoppa.

crayfish soup.

För några veckor sedan blev jag så orimligt sugen på kräftor. Jag och Magnus gick således till frysdisken i vår närmsta mataffär, köpte ett paket turkiska kräftor och gjorde en vanlig kväll till en mycket liten kräftskiva.

crayfish soup.

Här ser det ju inte ut som att jag uppskattar maten så jättemycket men det gjorde jag i alla fall. Vi åt kräftor och vitlöksbröd och drack citronläsk och jag uppmanar alla kräftsugna att göra detsamma!

crayfish soup.

När skivan var över bestämde jag mig för att göra kräftssoppa på skalen. De blev en av de godare soppor som jag lagat, så här kommer det som egentligen detta inlägg handlar om, nämligen: receptet! Något modifierat men inspirerat från det som stod på baksidan av kräftförpackningen.

Du behöver (blir soppa för fyra personer):
Skalen från typ 15-20 kräftor
En morot
En halv fänkål
En halv purjolök
3 schalottenlökar
2 tomater
1 chili
1 palsternacka
1 matsked tomatpuré
2 matskedar vetemjöl
2 buljongtärningar fiskbuljong
En halv citron
2 dl vispgrädde

Valfritt:
Två nävar räkor
2 nävar små pilgrimsmusslor

crayfish soup.

1. Riv moroten och skiva schalottenlök, fänkål, palsternacka, purjolök och chili i små bitar.

crayfish soup.

2. Fräs i en kastrull med olivolja.
3. Krossa eller grovhacka kräftskalen. Jag la dem i en djup bunke och bara jobbade järnet med en tung mortelliknande grej jag hittade hemma. Man behöver inte vara så supernogrann.
4. Häll i skalen i kastrullen. Fräs under omrörning i ungefär fem minuter.

crayfish soup.

5. Skiva tomaterna.

crayfish soup.

6. Och lägg i kastrullen tillsammans med en matsked tomatpuré. Rör om och låt fräsa någon minut till.

crayfish soup.
7. Pudra över två matskedar vetemjöl och rör om väl.

crayfish soup.
8. Häll i 14 dl vatten, två fiskbuljongtärningar och saften av en halv citron. Låt koka upp och sjud sedan utan lock i en halvtimme.
9. Sila av allt jox så du bara har buljongen kvar.

Nu är del 1 klar!
Efter detta steg lät jag buljongen svalna och sedan frös jag in den i en stor matlåda.

crayfish soup.

10. En dag några veckor senare plockar man ur buljongen ur frysen, öppnar en flaska cava och bjuder över sin kompis Gustav som fyllt 24 år och sin kompis Alexandra som fyllt 30 år på födelsedagsmiddag.

crayfish soup.

11. Värm upp buljongen i en kastrull, addera två deciliter grädde. Låt puttra ihop i fem minuter. Smaka av med salt och peppar och möjligen lite ytterligare citronsaft.
12. (Detta steg ej nödvändigt men gör soppan matigare) Jag skalade ett gäng räkor samt fräste ett gäng små pilgrimsmusslor (finns i påse på Picard tips tips) i en stekpanna och la i soppan.

crayfish soup.

13. Ät tillsammans och dela ut födelsedagspaket som är preciiiis lika stora och inpackade likadant så ingen ska bli avundsjuk (hej hej uppväxt med tre bröder). Och känn dig så himla nöjd med dig själv för att du gjort en soppa så redigt from scratch!

 

Translation. I few weeks ago I did a delicious crayfish soup with stock i made from crayfish shells. I googled the internet for a similar recipe in English and found this!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
15kommentarer
  • men åh GOTT! blir alltid så inspirerad av dina matinlägg!!

    hedvig 2015-04-16 21:29:01 http://hedvighedvig.devote.se
    Svara
  • omg! I’d never heard of Turkish crayfish before even I’m a Turkish :))
    it looks weird at start but when you make a soup of it, it looks delicious!!

    deniz 2015-04-15 12:00:21 http://matchupmag.com
    Svara
  • omg! I’d never heard of a Turkish crayfish before even I’m a Turkish :)
    it looks so weird at the start but then when you make a soup of it, it looks delicious!!

    deniz 2015-04-15 11:55:01 http://matchupmag.com
    Svara
  • Hi Sandra, I’m a big big big fan of your blog since your live journal days and have followed you through many moves. However, I really feel so sad with the recent move as the new site is not very foreign-reader-friendly. :(

    Firstly, the translate bar at the top of the site, when I try to hover to english, the pop down bar would disappear and I would have to do it a few times to manage to click on english. But when I do click on english, it doesn’t translate either and the blog will just reload in swedish again. Therefore I find it quite troublesome to have to copy paste your blog address to translate it externally as there used to be a very convenient bar by the side.
    Secondly, because all comments aren’t automatically shown, I am now unable to read comments either because when I have translated the blog to english externally on the google translate website, and attempt to click on the ”view all comments” bar, nothing happens.

    I have waited awhile since your move to comment as I thought things might improve, but hopefully after this the blog can be bit more user friendly towards foreign readers. If it helps, I am using safari on a mac.

    All in all, I still love your blog content very much and will continue to support you! All the best! :)

    - 2015-04-15 09:01:51
    Svara
  • åh, aldrig ätit kräftsoppa men det ser ju verkligen värt ut att testa!

    hanna, förbanna 2015-04-15 08:34:31 http://hannaforbanna.blogspot.com/
    Svara
  • Vilket roligt tips, nu blev jag superinspirerad till att göra egen buljong. Tack!

    Emma 2015-04-15 00:58:18 http://emmahildestrand.wordpress.com
    Svara
  • Var är dom fina champagnekuporna ifrån? :)

    Sandra 2015-04-14 23:13:51
    Svara
  • Ojojoj så gott det ser ut! <3

    Agnes 2015-04-14 18:36:42 http://agnesblixa.devote.se
    Svara
  • Åh, önskar ibland att jag gillade skaldjur… Kanske får testa för min pojkväns skull? Han älskar de där små äckliga havskrypen, hehe.

    Beatrice 2015-04-14 18:16:20 http://herbariumet.blogg.se
    Svara
  • Åhh så gott det ser ut! Vad gör man med allt jox om man får fråga? Kram

    Matilda 2015-04-14 17:20:35
    Svara
    • det slänger man! då har man liksom utvunnit all smak.

      sandrabeijer 2015-04-14 17:39:56
      Svara
  • Så gott det ser ut. <3

    Svara
  • Really great recipe post – and I love the first few photos you are seriously so cute. The baggy sweater really suits you too.

    Rae 2015-04-14 16:43:00 http://www.lovefromberlin.net/
    Svara
  • Ohlalaa! Where are those amazing champagne glasses from?!

    vivi 2015-04-14 16:42:38
    Svara
  • Åh vad jag blev hungrig nu

    Daisy 2015-04-14 16:39:40 http://vinylbrus.blogspot.se/
    Svara

senaste från Creative

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Josefines Yoga
Man
Johan Hurtig
Home
Sanna Fischer
Lifestyle
Elin Johansson
Creative
Linn Wiberg
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Träningsglädje
Home
Andrea Brodin
Creative
Sandra Beijer
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Emelie Wikström
Lifestyle
Sanne Alexandra
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
PT-Fia
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Dasha Girine
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Linn Herbertsson
Man
Marcus Schuterman
Home
Julia K
Man
Kevin Triguero
Creative
Flora Wiström
Man
Philip Conradsson
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Chrystelle Eriksberger
Creative
Sandra Hjort
Man
Viktor Frisk
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Fannie Redman
Creative
Sara Edström
Mode
Linn Eklund
Home
Amelia Widell