Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

– men en sak förstår jag inte. om du bodde i paradiset, vad gör du här då alldeles ensam?

Otopia - Per Nilsson

Jag älskade Per Nilsson när jag gick i mellanstadiet och högstadiet. Jag har läst Hjärtans Fröjd och Korpens Sång och Du & du & du flera gånger. Nu när jag skulle åka till Frankrike tänkte jag att jag skulle läsa om någon av dem, men de fanns inte i bokaffären :'( Däremot stod hans nya roman Otopia och tronade på ungdomshyllan. Så den fick följa med istället.

Otopia - Per Nilsson

Otopia handlar om platsen Otopia. Den som blev till efter Det Sista Kriget och Floden. Efter att det samhället vi bor i nu tog slut och förstördes. De människor som fanns kvar bestämde sig för att bygga upp något nytt och i den nya världen bor Miqi. I Otopia finns inga pengar, inga ägodomar, inga klasser, inga politiska partier och inga kärnfamiljer. Här hjälps alla åt att bygga världen ny. I skolan lär hon sig om hur det var förut, och hur viktigt det är att det aldrig någonsin ska bli så igen.

Otopia - Per Nilsson

Boken tar sin början då Miqi börjar fundera kring den värld hon själv lever i. Det ska ju inte finnas någon svartsjuka, men varför sprider sig då ett mörker när hennes pojkvän hånglar med Fathima? Och familjeband ska inte vara viktiga, men varför känns det då så mycket när hon av en slump möter sin syster? Och vad gömmer sig egentligen på andra sidan Muren?

Otopia - Per Nilsson

Inga samhällen är perfekta, det vet vi ju. Otopia är inspirerad av boken Utopia som skrevs i början av femtonhundratalet. Där beskrivs Utopia som ett idealsamhälle där alla har rätt till ett värdigt liv. Privat egendom och pengar finns inte och där råder rättvisa och jämlikhet. Precis som i Otopia. Just jämställdheten trycker Per Nilsson extra på. Miqi och de andra får lära sig i skolan hur viktigt det är att respektera alla människor, oavsett kön. Att de skillnader som finns, som till exempel att män ibland är starkare, inte för den skull ska utnyttjas.

Otopia - Per Nilsson

Miqi är helt fri i sin sexualitet på ett väldigt fint sätt. I Otopia pratar om sex helt öppet, man skäms inte, man gör sig inte till. Man säger när man har lust och inte och man respekterar varandra. Det och mycket (mycket!) annat är tankeväckande och eftersträvansvärt i Otopia. Samtidigt döljer sig saker under ytan. Varför pratar ingen om Muren? Varför är vissa frågor förbjudna och andra inte? Och vad är det egentligen i det vatten som de måste dricka tre gånger dagligen?

Otopia - Per Nilsson

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Språket är poetiskt men lättläst, tonen stilla men med något oroligt puttrande under ytan. Har haft svårt att sätta mig in i den bok jag läser just nu för att jag på något vis längtar tillbaka till den här. Rekommenderas.
Finns exempelvis HÄR eller HÄR.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Ett boktips till dig som precis som jag gillar ungdomslitteratur: Jessica Schiefauer, Pojkarna. Hennes debut som också vann augustpriset. Läs nu! I augusti kommer hennes nästa bok! Tack för fin blogg och bra boktips!

  Maria 2015-07-05 15:06:51
  Svara
 • Bör man ha läst de andra böckerna för att läsa denna? Sandra eller nån annan får gärna svara 🙂

  Cissi 2015-07-05 11:07:34
  Svara
 • Vill läsa iprincip alla böcker du tipsar om, vilket är perfekt, för det blir en sådan perfekt balans mellan sånahär fina böcker och klassiker. Så, fortsätt med dina recensioner- ser att andra också uppskattar dem!!!:)

  Amanda 2015-07-05 10:39:49
  Svara
 • men hjälp, låter så bra ju???

  petronella 2015-07-04 20:03:23 http://hejpetronella.devote.se
  Svara
 • Det sämsta med att bo i London är alla böcker man missar :((((

  dani 2015-07-04 16:34:27 http://Vapenbroder.blogg.se
  Svara
 • Den låter väldigt intressant! Lade genast till den i önskelistan på Adlibris så jag kan beställa den vid nästa bokköpstillfälle 🙂

  My 2015-07-04 11:43:49 http://morgonkaffet.se
  Svara
 • Jag älskade ”Ett annat sätt att vara ung”, har läst om den flera gånger. Gillar också hans andra böcker, bland annat de du nämner, och att det ibland går att känna igen scener i en bok från en annan av hans böcker. Fint tycker jag.

  Linn 2015-07-04 11:17:25 http://Www.instagram.com/vackerplats
  Svara
 • Kommer ihåg att jag blev väldigt berörd av hans ”Ett annat sätt att vara ung” när jag gick i mellan/hög-stadiet. Ska nog läsa om den! Och tips till dig också alltså! 🙂

  Sofia 2015-07-04 10:49:04
  Svara
 • älskar att läsa (om) böcker! Den här lät väldigt fin men påminner lite väl mycket om Veronica Roths Divergent, eller? Har iallafall skrivit upp den på min att-läsa-lista och hoppas den är bättre än Divergent (som jag inte gillade) 🙂

  Amanda 2015-07-04 08:25:25 http://lasbulle.blogg.se
  Svara
 • Tycker du gör så fina och välkomponerade boktipsinlägg Sandra. den här sommaren har jag äntligen börjat läsa som i liksom bokslukarläsa igen (har fått en massa barn och plugg emellan de senaste åren som hindrat det där litegrann) och när jag tvekade vad jag skulle låna hem på biblioteket öppnade jag upp din kategori om böcker och gick igenom alla inlägg för att se vad jag lockades av. du är bäst 🙂

  Ulrika 2015-07-04 08:17:47 http://nettelblad.blogg.se
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Mode
Paulina Forsberg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Ida Warg
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Vanja Wikström
Man
Niklas Berglind