Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

you know who the stars are? We are. Why? Because we don’t throw around a fucking rubber ball. You know what we throw around? Live girls.

Dare Me by Megan Abbott.

I Italien läste jag bland annat den här boken, Dare Me av Megan Abbott. Den handlar om sextonåriga Addy och hennes cheerleading squad någonstans i USA.
Cheerleaders är typ det finaste jag vet estetiskt, men jag kan mycket lite om sporten (har typ lärt mig allt jag kan från Bring It On..) och var därför peppad på att försvinna in i världen.

Dare Me by Megan Abbott.
Boken börjar när skolans hejarklackslag får en ny coach, Colette French. Colette tar huvudkaraktären Addy med storm: hon är målinriktad, benhård, ouppnåelig. Hon sätter laget på strikt diet, påfrestande och tung träning och tar ifrån Beth – Addys bästis och skolans queen bee – titeln som lagkapten. Deras lag behöver inga kaptener förklarar Colette. De ska istället smälta ihop till ett enda perfekt synkroniserat team. Addy avgudar Colette, vill bli henne, gör allt hon säger. Beth står inte ut, hatar Coach, ser ner på Addys fangirlande och vill sabotera.

Dare Me by Megan Abbott.

Det här är en mörk bok. Den skildrar maktspelet mellan tonårstjejer, längtan ut till vuxenlivet men att samtidigt äga hela skolan bara genom att fyra av ett leende. Cheerleading behandlas inte så som den gör i din närmsta high school-film, i Dare Me är den en sport på liv och död: något som tar upp hela ens liv, ens kropp och ambitioner och mål. Och killar är något hånglar med då och då av ren tristess, man tar en, kastar iväg en annan. Det är tonårsblaséism, blinkande mascarafransar, hostmedicinfyllor och blodigt krig på en och samma gång.

Dare Me by Megan Abbott.

Jag vill inte berätta för mycket, men det här är en roman som konstant är på väg att spåra ur och när man väl har kommit in i den är den svår att släppa. Hade lite kämpigt med språket de första femtio sidorna, men det kan ju bara vara jag som inte läst en bok på engelska på alldeles för länge. Den är mycket välskriven och kastar en rakt in i en värld som alldeles för ofta i litteratur och film dramatiseras ytligt med vänsterhanden. Det här är långt ifrån ytligt, man kan nästan känna hur hårt deras hjärtan slår i brösten.

 

Finns exempelvis här.

 

Translation. Just finished Dare Me by Megan Abbott. A tense and extremely well written book about Addy and her cheeleading squad. When a new Coach arrives, things change very quickly and Addy is drawn in to something she could never imagined. Read more here!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Och här finns den på svenska!
  http://www.bokus.com/bok/9789187301377/om-du-vagar/
  🙂

  Therese Karlsson 2015-08-05 12:10:21 http://www.bokfabriken.se
  Svara
 • Kjære Sandra, jeg digger bloggen, men annonsen øverst gjør meg langsomt gal. Det er umulig å skru av lyden og den gjentar seg om og om igjen hvis man blir sittende og lese på bloggen, noe som ikke frister så veldig med den litt aggressive musikken. Kan du gjøre noe med det? Tror mange lesere vil bli takknemlige!

  Hanne 2015-08-05 11:45:31
  Svara
 • Ah så bra boktips, ska låna på bibblan bums mvh en som tränade cheerleading intensivt i fyra år och verkligen känner igen sig i det där med sport på liv och död och någonting som verkligen tar upp hela lovet och fyller varje millimeter av det.

  Agnes 2015-08-05 00:40:28
  Svara
 • Hej Sandra!
  Jag ska snart göra en väldigt jobbig sak som jag gruvat mig för i flera månader. Jag ska nämligen flytta hemifrån på riktigt för allra första gången. 30 mil bort pga kärleken. Lämnar min trygghetszon totalt och känner ingen i det som kommer bli min nya stad. Jag är 19 år och har precis tagit studenten och är livrädd. Vet inte om jag kommer få varken jobb eller vänner direkt och det skrämmer mig något fruktansvärt. Har du eller någon annan tips på saker som kan underlätta min rädsla? Eller bara peppa lite så jag slipper ligga vaken på kvällarna och tänka dåliga tankar om det här. Kan även passa på att nämna att jag och pojkvännen varit tillsammans i drygt 3 år och haft världens deppigaste distansförhållande det senaste året, så därför ”måste” jag liksom flytta till honom nu om det ska funka för distans går inte. Och anledningen att jag flyttar till honom och inte tvärtom är pga att han pluggar 3 år till… Lite rörig kommentar kanske men vill bara ha lite pepp och uppmuntrande ord <3

  Amanda 2015-08-04 23:30:52
  Svara
 • Perfekt med boktips! Måste bli bättre på att läsa igen 🙂

  Till en annan sak, dina lampor i vardagsrummet?! Du har säkert svarat på detta klart och tydligt (eller så är det hemligt och okej men vill du svara vore det fint <3) men kan inte hitta det någonstans. Pratar om de i mässing som hänger ihop i ett kluster. var har du hittat dem? Så fint!

  kram kram!

  Lisen 2015-08-04 21:06:40
  Svara
 • Sandra, din blogg är en lifesavior! Tack för bästa bloggis<3
  Jag har mot alla odds tagit mod till mig och skrivit till killen jag gillar megamycket, och det hela har slutat med att vi ska ses på torsdag och ta en prommenad. Men jag är så jävla nervös. Snälla hjälp mig, vad ska jag säga? Hur ska vi hälsa? Hur ska vi hålla konversationen uppe? HUR 17 HÖR MAN??? Snällasnälla hjälp mig!

  Lisa 2015-08-04 18:40:50
  Svara
 • Ska definitivt köpa!
  Och Sandra, hoppas det blir ett inlägg där läsarna får skriva om det ”bästa/whatever som hänt/på sista tiden osv” snart 🙂 Var så länge sen!

  Fanny 2015-08-04 18:38:19 http://fannyblingman.blogg.se/
  Svara
 • Ooh Sandra recenserar du snart Lena Dunhams bok? Har väntat i måååånader för att höra vad du tyckte om den.

  Emma 2015-08-04 17:39:32
  Svara
 • blah. gick på amerikansk skola och kan bara säga att tv-serierna och filmerna inte talar osanning precis; cheerleaders STOD verkligen för de som gjorde allt för att hamna i gruppen ”the populars”. fyfan vad man som nörd avskydde dem. basic bitches tror jag man skulle kallat dem idag. nä, jag är förevigt på geeksens sida. <3 men lite intrigued av boken blev jag allt. kanske får ta o läsa. http://singmyspring.blogspot.com

  elise 2015-08-04 17:14:52 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • Jag är föredetta cheerleader och tycker verkligen att sporten förtjänar bättre rykte. Det är riktigt hårt jobb och väldigt fysiskt tungt. Fick alltid killarna i klassen efter mig: ”haha, det är ju inte ens en sport”. Tyvärr var jag så osäker då så jag vågade aldrig riktigt slå tillbaka men fy sjutton vad jag älskade den sporten under många år. Kanske också ska läsa boken 🙂

  Anonym 2015-08-04 16:59:03
  Svara
 • Åh, den måste jag läsa! Jag älskar också cheerleading, om du vill lära dig mer så rekommenderar jag verkligen dokumentären Chasing Perfection som finns på youtube, men även säsong 1 och 2 av Cheerleaders som också finns på youtube. Helt brutal sport, älskar det! 🙂

  Cecilia 2015-08-04 16:25:16 http://www.bikepacker.se
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Fanny Ekstrand
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Petra Tungården
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Ida Warg
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Emma Danielsson
Mode
Pamela Bellafesta
Man
Niklas Berglind