Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

sommarpraten hittills del 2.

IMG_2731

Hej och glad fredag. Jag ligger hemma med visdomstandvärk som gått över i feber och det är ju för jäkla trist. Som tur är har jag fått penicillin av min tandläkare. Är så glad över min balkong i detta nu, att jag kan ligga här och lyssna på sommar i P1 och läsa böcker i det fina vädret i alla fall.
Och på tal om sommar i P1 börjar det bli dags för ett knippe nya mini-recensioner!

Om någon missat: jag bestämde mig i juni för att jag skulle lyssna på SAMTLIGA sommarprat. Detta var dock svårare än vad jag först hade tänkt. Det har inte blivit alla. Men! Det har blivit nästan alla. De elva första som jag skrivit om hittar du här.

Idag tänkte jag att vi skulle prata om tio till:


Liza Marklund.
Författaren Liza Marklund berättar om varför det bara finns deckare i trygga demokratiska samhällen, om att skriva böcker ur ett feministiskt perspektiv, om näthatare, USA, cancer och manschauvinister i Danmark. Det här är ett roligt, peppigt, viktigt, ultrafeministiskt och väldigt fint sommarprat. Och Liza har en fantastisk dialekt. Tycker mycket om att musiken hör ihop med texten också! Allt som allt rivigt och pang på och rekommenderas starkt.


Saga Becker.
Saga Becker är skådespelerska och den första transpersonen i Sverige att vinna Guldbagge för bästa huvudroll. Detta sommarprat är så himla fint. Välskrivet, sorgligt och väldigt ärligt. Dog över stycket när hon pratar om kärleken till sitt ex, för att det kändes så naket. Mycket viktigt sommarprat. ”Det är aldrig den förtryckta som ska anpassa sig, det är förtrycket som ska ändra sig.” Plus på Girl Power-avslutet deluxe.


Leila Lindholm.

Ett okej sommarprat, två av fem poäng. Har inte så mycket relation till Leila, kanske är det det. Hon berättar om sin tid som kock i New York, sin nära relation till sin farmor och mormor och om sin karriär i TV och kokböcker. Gillar absolut bäst när det är recepttips, tror det hade varit fint med ett recepttips efter varje livskapitel. Om man fick skriva om pratet alltså : )


Sanna Lundell.

Sanna Lundell är journalist och programledare och i sitt sommarprat berättar hon om att vara uppväxt i ett hem fullt av mörker, om sitt feministiska uppvaknande och om att dras till människor med beroendesjukdomar. Hon berättar om sin kärlek till hästar och försöker förstå varför hon var så himla glad som liten fastän allt var så kaosartat och trasigt. Och så pratar hon en stor del om patriarkatet och varför vi har en så lång bit kvar till jämställdhet. Hon räknar upp och staplar fram bevis på bevis och det är nog viktigt för många att höra. Men samtidigt kände jag som lyssnare att det är så himla självklart. Alltså inget ont om Sanna, men HUR ska vi kunna ta vidare den feministiska konversationen om vi står kvar och stampar på samma ställe för att idioter runt omkring inte ens tror att det en kämpar på är på riktigt? Så tröttsamt att det fortfarande till stor del handlar om att lägga fram bevis för att övertyga om obalansen. Blir matt men imponerad av exempelvis Sannas envishet.


Hédi Fried.
Hédi Fried är författare och psykolog och överlevare av Auschwitz under andra världskriget. Ni kan ju tänka er hur hemskt och sorgligt detta sommarprat är. Hon berättar hur hon som tioåring tillsammans med sin familj och resten av stadens judiska befolkning sätts på boskapståg och tvingas iväg till fånglägret i Auschwitz. Hennes föräldrar gasas ihjäl direkt och hon och hennes syster tvingas till slavarbete. Det här är så otroligt viktigt att lyssna på. Hédi förklarar så tydligt och konkret och det finns samtidigt så mycket hopp och kärlek i hennes beskrivningar. Hur de på kvällarna ibland sitter och ”lagar mat” – dvs läser upp favoritrecept ur minnet för varandra för att stilla hungern, eller hur hon blev förflyttad till en arbetsgrupp utan sin syster, byter kläder med ett annat barn och flyr tillbaka för att rädda systern från gaskamrarna. Ett så himla himla fint sommarprat. Vi får aldrig glömma.


Zara Larsson.
Zara Larsson gillar vi förstås. Jag har tyvärr inte jättestor koll på hennes karriär som artist och hade inte hört hennes genombrottslåt som hon spelade i sitt prat. Men hennes modiga, intelligenta och ofta knivskarpa åsikter på instagram, blogg och andra medier har jag desto mer koll på och älskar henne för. Hon är härligt tonårsblasé i sitt sommarprat och samtidigt rakryggad och självklar. Hon har Pippi Långstrumps sådeså-attityd som jag tycker så mycket om och jag hoppas verkligen inte att det är något hon tappar sedan när vuxenheten kommer och grabbar tag i en. Hennes del om feminismen, machokulturen och näthat är kickass och finast.


Johan Rockström.
Johan är professor i Miljövetenskap och i sitt sommarprat varnar han om vilka konsekvenser som kommer att ske om vi inte tar miljöfrågan på allvar nu. Han beskriver hur vi står på randen av att helt kollapsa jorden och hur makthavare världen över behöver ta mer drastiska beslut och tillsammans skapa en hårdare lagföring för att vända på skeppet Jorden. Mycket intressant, bra röst, engagerande och med spännande (och läskig) information. Ett tips är att lyssna när du har öronen på spets för så fort man svävar i väg i tanken missar man någon info. Tyckte mycket om delen där han förklarar att när man  reglerar ekonomin för olja och annat som tar sönder vår planet är det även en ekonomisk vinst, pga orsakar en flodvåg av innovation. En hållbar framtid är en jämlikare, modernare och rikare framtid!


Magnus Falkehed.
Reporter och författare och en av de två journalister som blev kidnappade i Syrien. I sex veckor utsattes de för tortyr och var instängda i ett smutsigt kallt rum utan fönster innan de lyckades ta sig därifrån. Detta sommarprat är så otroligt fint berättat. Så himla himla sorgligt och så himlastormande romantiskt och den finaste kärleksförklaringen när han berättar om sin fru. Jag stod och grät på Akademibokhandeln och visste inte vilken bok jag läste baksidan av.


Kristina Sandberg.
Kristina Sandberg är författare till triologin om hemmafrun Maj som just nu ligger överst på alla boklistor. Och det är just också vad det här sommarpratet handlar om, om den glömda historien: kvinnornas sida. Och kanske framförallt då hemmafruns. Om att vara en ”god fru”, om förtrycket och den passiva aggressiviteten inombords, om varför det är så viktigt med skinande diskbänkar och om ensamhet. Om den duktiga husmodern och den leende hemmafrun och den trygga modern. Väldigt intressant, även om man inte har läst böckerna. Och viktigt.


Bea Åkerlund.
Bea Åkerlund är stylist, designer och regissör och är bosatt i Los Angeles. I sitt sommarprat berättar hon om hur hon färgade ögonbrynen på östermalmstanterna som barn på åttiotalet, hur hon klädde ut sig till olika karaktärer varje dag året runt på nittiotalet, hur hon krockade med sin bil Deatmobile iförd nunneoutfit och hur började sina första stylist-år med tuggummirosa hår och en lika tuggummirosa personsökare. Vad ska man säga, det här är ju helt klart någon man önskar att man fick vara kompis med.
Men hon berättar även om sitt knarkmissbruk i high school, technofester i öknen med crystal meth och att helt plötsligt väga 43 kilo. Men mest av allt pratar hon om sin passion till kläder. Hon går igenom sin barndom och uppväxt utifrån sin klädstil och det är väldigt befriande och härligt.

.
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Okej det var tio till! Del 1 hittar du här.  Mina favoriter av dessa tio är Liza Marklund, Magnus Falkehed och Hédi Fried. En sista del kommer senare i augusti.
.

 Translation. Sommar i P1 (Summer on P1) is one of the most popular shows on Swedish radio. The 88-minute-long programme is broadcast daily from Midsummer’s Day until the middle of August, always starting at 13.00 (a timeslot it has occupied since 1959), with repeats in the late evening and very early morning. Each edition is presented by a different host, who plays music of his or her own choosing and talks about a topic of personal relevance. The hosts range from celebrities to politicians, scientists, authors, athletes, and royalty. (<- This was by the way taken from Wikipedia). Here are some reviews of the ones I have been listening to so far.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
30kommentarer
 • Har träffat Hedi Fried, hon är levande bevis på att man får aldrig glömma! Fantastiskt människa! Hoppas hennes sommarprat får mer uppmärksamhet!

  Sara 2015-08-08 22:34:38
  Svara
 • Åh, du måste bara lyssna på Karl-petter Thorwaldsson, en sån fin samling berättelser. Han är varm och feministisk. Bara en sån sak att han bara spelar kvinnliga artister i sitt program liksom!

  Linnéa 2015-08-08 18:36:27
  Svara
 • Jag hoppas att du lyssnar på Maxida Märak. Hon är rappare och same och pratar om rasism, kolonialism och kampen och samers rättigheter. Blev lite besviken när du inte hade lyssnat på henne…

  Katarina 2015-08-08 17:57:25
  Svara
 • Har också lyssnat på alla dessa och håller med dig om du flesta, särskilt Hédi Frieds som alla borde lyssna på! Däremot tyckte jag verkligen inte om musiken i Liza Marklunds Sommar. Pratet var bra men musikvalen var riktigt dåliga, lite försök till ”provocerande”, men mest störiga liksom. Typ ryska nationalsången, introt till Game of Thrones med getter, The Offspring och Ultima Thule… nja. Är glad att jag lyssnade på versionen med kort musik.

  Julia 2015-08-08 10:25:40 http://prick.blogg.se
  Svara
 • Bra tips! Tankade ner flera på en gång. Har inga ambitioner att lyssna på alla alls och det är skönt att få hjälp i djungeln. ^_^ Jag vill tipsa om Hans Mosesson, kanske mer känd som ICA-Stig. Klassisk kronologisk sommapratsberättlse om Hans liv och väldigt fin. En liten påminnelse till en själv, en person är såklart inte bara ”ICA-Stig” utan så mycket mycket mer. 🙂

  Lise 2015-08-08 01:08:14 http://instagram.com/larsochlitelise
  Svara
 • Hej Sandra! Vad kan en sjuttonåring och en artonåring hitta på mellan söndag och tisdag på äventyr i Stockholm? Har du några tips du som vet så många mysiga och bra ställen att hänga/shoppa/äta på? Tack för finaste bloggen! Kram <3

  Ylva 2015-08-08 00:00:02 http://hummingmelodies.blogg.se
  Svara
 • Maxida Märaks program var så in i helvete bra också, tipz

  maria 2015-08-07 21:55:22
  Svara
 • I love you Sandra. Sen gammalt. MEN får jag säga att ”snälla våga vara uppriktigt om du ska recensera” För det är precis vad man önskar, att du säger precis vad du tyckte om sommarpratet, super eller skit” Man får och framförallt så kan man göra det på ett konstruktivt och inte sårande sätt.

  När du recenserar alla sommarprat ungefär samma förutom de du verkligen tycker om r det som att du inte vågar ta i i dina ord om de inte bara är uppåt.

  Hoppas du förstår. Jag älskar nämligen när vi får 100% Sandra i det du skriver.

  PUSS

  Ida 2015-08-07 20:43:07
  Svara
 • åh älskar dessa sammanfattningar! sjukt inspirerande och skitbra jobbat!
  meeen måste bara påpeka att det var tråkigt att du spoilade så mycket av hédi frieds prat 🙁 men lätt hänt antar jag, annars tycker jag att du verkligen gjort ett skitbra jobb med detta! 🙂

  julia 2015-08-07 17:48:31
  Svara
 • Älskade Liza Marklunds! Men Zara Larssons orkade jag helt enkelt inte lyssna på, trots att jagtycker att hon verkar vara supervettig. Det var någonting med hur hon pratad/det hela var skrivet….

  Hanna 2015-08-07 16:31:27
  Svara
 • Åh vad bra med en som tipsar om sommarpraten! Har blivit hopplöst efter denna sommar och inte vetat var jag ska börja men nu har jag blivit supersugen på flera. Tackar!

  Iz 2015-08-07 15:13:37 http://busyizzy.blogg.se
  Svara
 • åh dessa inläggen är SÅ BRA! vill liksom lyssna på alla men blir ibland lite matt av att ens välja var jag ska börja?! så då är det så himla bra att kolla här och bli inspirerad!!

  henrietta 2015-08-07 15:08:32 http://henriettaochjohanna.blogspot.no
  Svara
 • Lyssna på Karin Volo! Fantastiskt gripande, spännande och lärorikt!!

  Sophie 2015-08-07 14:44:55
  Svara
 • Sandra! Har verkligen en sak jag undrar vad du tycker om. Har du lyssnat på Värvets intervju med Bea Åkerlund? Jag (eftersom jag har ett intresse för mode osv osv) trodde jag antagligen skulle gilla vad de pratade om. Men jag tyckte nästan allt hon sa kändes helt jävla idotiskt. När hon får frågan om att det är väl mer press på kvinnor att se bra ut i media, så svarar hon ungefär med att ” det har gått lite för långt i Sverige med allt det där, nu får man ju inte ens säga han och hon längre”. Hon sa även att hon alltid försöker göra sina kvinnliga kunder ”så sexiga det bara går – för sex säljer och vem vill inte vara snygg, vem vill inte vara sexig? Alla fula hemmafruar som går omkring hemma osexiga borde dra på sig ett par höga klackar en stund och känna vilken skillnad det gör.”
  Alltså jag känner mest att jag vill spy på Bea. Blev helt paff när jag hörde vad hon sa. Det märks att hon kan så lite om jämställdhet men förväntade inte att få höra allt hon sa. Vill bara höra att någon som lyssnat på intervjuen känner lite likadant.
  Och kram du är bäst Sandra!

  Fanny 2015-08-07 14:28:12
  Svara
  • Svar på Fannys kommentar.

   Håller verkligen med. Fick inte alls nån härlig känsla av henne under värvetintervjun.

   Cecilia 2015-08-22 10:08:51
   Svara
  • Svar på Fannys kommentar.

   Fanny! Jag hör dig!! Människor består såklart av olika delar som kan vara kickass medan andra delar inte är lika roliga.. Men ja, jag blev ivf mest nedstämd av den värvetintervjun.

   emilia 2015-08-07 14:40:47
   Svara
 • Älskar det här initiativet! Perfekt när man inte hinner lyssna igenom alla precis just nu utan måste prioritera. Hédi Freids sommarprat fick mig att storgråta under en promenad genom stan, ALLA borde lyssna på det. Alla.

  Matilda 2015-08-07 14:17:44 http://www.matildigt.se
  Svara
 • Har du lyssnat på Clara Henrys?

  Karin 2015-08-07 13:54:49 http://karinsuniversum.blogg.se
  Svara
 • vad tycker du om att liza marklund spelade ultima thule?(alltså obs frågas i ren och skär nyfikenhet)

  my 2015-08-07 13:38:23
  Svara
 • Vilket tyckte du var bäst av dessa?

  Mikaela 2015-08-07 13:32:55
  Svara
 • Sandra! Gick precis för första gången till en privat tandläkare från den vanliga kommunala som sa att självklart ska man dra ut den! Den fyller ju ingen funktion förutom att bara smärta. Den satt inte ens snett eller någonting annat fel. Har haft problem med den av och ann i två år. Kanske 4 ggr per år. Tandläkaren sa att anledningen till att de inte dragit ut den är för att spara på deras budget. Mitt problem, trots att jag fått medicinera med penicillin och haft smärta ändå så pass länge, är dålig för deras årsbudget. Sad but true..

  Anna 2015-08-07 13:27:27
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Nja, problemet med visdomständer(eller jobbiga tänder över lag) är att när man har fått antibiotika så har det gått så långt att man inte kan dra ut tanden just i den stunden. Om ca 10 dagar näe kuren är slut kan du boka in akut och ta bort den!

   Nja 2015-08-08 10:02:11
   Svara
   • Svar på Njas kommentar.

    Men jag gick/ringde till tandvården massa gånger och klagade för att jag hade så sjukt jäkla ont, senast fick jag tipset att använda en speciell munskölj, hjälpte såklart inte. Lika bra att dra ut skiten då. Varför lida i onödan? Den privata tandläkaren var en familjevän så det var gratis, så handlade inte om cash.

    Anna 2015-08-08 14:23:03
    Svara
    • Svar på Annas kommentar.

     Dessutom tog jag antibiotika och ett penicillin som jag fått av en läkare, så man kan dra ut ändå, spelar ju ingen roll :O

     Anna 2015-08-08 14:25:41
     Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Fast nä, synen på visdomständerna som överflödiga och något man bör dra ut snarast (även när de inte orsakar problem) är förlegat och tillämpas inte längre inom tandvården. Visdomständerna är bra att ha som ”back-up” utifall man skulle skada/bli av med andra tänder. Kan ju också vara så att den privata tandvården är mer benägen att göra (onödiga) ingrepp eftersom de tjänar på det…

   Emma 2015-08-07 15:22:31
   Svara
 • Tips tips: Syster Karin och Maxida Märak

  Beata 2015-08-07 13:27:26
  Svara
 • Två bra som jag kan tipsa om:

  BENGT BARON – OS-medaljör i simning och tidigare VD för flera stora bolag. Han pratar om sitt liv, motivation, barn och sport m.m. Han har en röst som är väldigt behaglig att lyssna på, ett spännande liv att höra om och en hel del klokskap att dela med sig av. Lite Forrest Gump-känsla. Jag blev förvånad över hur bra och trevligt sommarpratet var, faktiskt ett av de bästa i år!

  HERMAN GEIJER – Om Zombiekunskap och om hur dåligt samhället är rustat för katastrofsituationer samt lite om vad som händer med människor vid kriser. Intressant att lyssna på! Tänkte att du kanske skulle gilla som upplevde Sandy i New York förut.

  Pastellkatten 2015-08-07 13:07:40
  Svara
 • Så bra med en sån här lista, känner själv att jag har väldigt svårt för att lyssna på sommarprat av personer jag inte känner till, men din lista är supersmidig och bra och jag vill typ höra alla. Keep up the good work! 😉

  madson 2015-08-07 12:41:05 http://www.madsonart.wordpress.com
  Svara
 • hoppas du lyssnar på och pratar om daniel poohls sommarprat!! 🙂

  lisa 2015-08-07 12:07:05
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Linn Herbertsson
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Susanne Barnekow
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind