Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

sommarpraten. sista delen.


Här kommer den allra sista delen av sommarpratare jag tog mig an i år. 28 stycken blev de totalt. Ändå bra jobbat känner jag! Del 1 hittar du här och del 2 här.
I den första delen hade jag ambitionen att lyssna på alla men nu mot slutspurten valde jag mest de som jag faktiskt var nyfiken på sedan innan, eller hade fått rekommenderade.
Här kommer då de sju sista:


Syster Karin.

Syster Karin är nunna och bor i ett litet rött hus med vita knutar tillsammans med tre andra nunnor, några höns, ett par katter och en hund. Hon berättar om flyktingfamiljerna som kommer dit och bor hos dem (som hon kallar sina vänner), om kärleken till musik och om att som tjugofemåring bestämma sig för att helt hänge sig åt Gud. Ett gulligt och fint sommarprat med mycket hjärta. It didn’t blew my mind men fint att höra om hur det är att vara nunna ändå.


Daniel Poohl.

Daniel är journalist, författare och vd för stiftelsen Expo. Expo skapades för tjugo år sedan och är en politisk obunden tidning vars huvudsyfte var att granska högerextremistisk journalistik.
Daniel berättar om när högervindarna blåste på nittiotalet i hans mellanstadieklassrum. Flera av hans klasskamrater blev nazister och han själv: antirasist. Hon berättar om när han precis börjat på Expo och fick gå undercover i två månader hos nationaldemokraterna (en slags tidig del av sd). Detta kapitel är förövrigt mycket spännande att lyssna på. Finaste är ändå när han berättar om sin mamma som blir kär i Michel, hennes granne som måste utvisas. Ett megamegabra sommarprat, och kanske extra viktigt om du någon gång funderat på att rösta SD. Daniel förklarar allt så vettigt, lugnt och med så mycket kärlek. Blev lite kär i honom.


Herman Geijer.

Herman Geijer är zombieexpert. Han berättar att när man ska förbereda sig för en zombieapokalyps går det att jämföra med att förbereda sig för valfri katastrof. Det viktigaste är ju nämligen inte att lära sig hur exempelvis zombies rör sig i vatten, utan snarare hur man får tag i rent vatten under en zombieapokalyps. Sedan är det förstås en himla massa info om zombies och hur de bär sig åt och tänker. Men det är även ett prat om konsumtionshets, rasism och om mänskliga behov. Intressant och ganska så roligt sommarprat. Dock entonig röst och riktigt riktigt dålig musiksmak.


Fredrik Reinfeldt.

Fredrik sänder live och jag lyssnade faktiskt på detta när det var just prick live. Satt i bilen påväg till Way Out West. Jag tycker om Fredrik, tycker att han verkar snäll. Röstar ju inte blått som ni vet, men man kan ju såklart gilla folk ändå. : ) Fredrik har en fin sagoröst i sitt sommarprat och är både rolig och intressant att lyssna på. Tyckte om den första delen när han pratar om att skriva en bok. Om skrivkramp, om hur viktigt det är att få höra att man är duktig ibland och hur ett bokmanus man skriver till slut blir lite som ens husdjur.
Missade dock halva pratet pga gick ut ur bilen och åt på Max. Rekommenderar iaf det jag hörde, drygt 30 minuter.


Seinabo Sey.

Seinabo Sey gör magisk musik och förra året hamnade hon på ett frimärke vilket borde vara typ Sveriges motsvarighet till att adlas? Seinabo berättar om när hela hennes familj flyttade till Gambia på nittiotalet, om kroppsideal och om sin egen kropp. Om hudfärg och att inte ta skit. Det här är ett av de bättre praten i år. Hon är rolig, arg och engagerad och har en fin röst att lyssna på. Så göre bara, lyssna!


Annika Norlin.

Artisten och journalisten Annika Norlin lägger helt sitt Sommar på att prata om PMS. Alltså, jag är relativt ny i pms-världen eller hur man ska säga. Jag visste inte ens att jag hade pms förrän jag för runt två år sedan skaffade en mens-app och lärde mig min cykel någorlunda. Helt plötsligt upptäckte jag ett samband med att jag varje månad drabbades av ångest, irritation och ensamhetskänslor. Det var ju då min pms bröt ut. Annika är mycket intresserad av hur hormoner styr oss som människor och i detta prat lär vi oss massor. Hon har gjort intervjuer och research och berättar allt på ett sånt där intressant sätt som bara någon som är väldigt insatt och engagerad kan göra. Och så spelar hon himla fin musik också.


Ulla Skoog.

Sommarens sista sommarprat är Ulla Skoog, en skådespelerska som man verkligen gillar kan jag känna spontant! Detta prat är som små mininoveller där varje novell slutar med en liten knorr. Det är otroligt välskrivet, roligt och finurligt. Dock pratar hon helt otroligt mycket om byggnadsvård. Jag är imponerad av att hon ändå får det att låta intressant men hade jag varit hennes producent hade jag kanske rekommenderat att i alla fall klippa bort en kvart av det eller så… Allt som allt skulle jag hur som helst tipsa om pratet ändå. Särskilt den första halvtimmen är finfin.
.

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Det var de sista sju. Av dessa är mina favoriter Daniel Poohl och Seinabo Sey.

Bästa sommarpraten i år tyckte jag var Tom Alandh, Daniel Poohl, Liza Marklund och Magnus Falkehed.

.

Translation. Sommar i P1 (Summer on P1) is one of the most popular shows on Swedish radio. The 88-minute-long programme is broadcast daily from Midsummer’s Day until the middle of August, always starting at 13.00 (a timeslot it has occupied since 1959), with repeats in the late evening and very early morning. Each edition is presented by a different host, who plays music of his or her own choosing and talks about a topic of personal relevance. The hosts range from celebrities to politicians, scientists, authors, athletes, and royalty. (<- This was by the way taken from Wikipedia). Here are some reviews of the ones I have been listening to.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer
 • Tycker också att Maxida Märaks sommarprat var ett av årets bästa. Både bra och viktigt!!!

  Jessika 2015-10-24 23:21:56
  Svara
 • Att ND skulle vara ”en sorts tidig version av SD” är felaktigt. ND är en gammal utbrytarfraktion ur SDU. De hårda rassarna gillade inte att man inte fick vara öppen antisemit i SD längre har jag för mig. Det är viktigt att såna här saker blir rätt, det sprids tillräckligt med felaktigheter ändå och det gäller att känna sin fiende. Journalistiskt ansvar bla bla bla. Värd blogg förresten.

  A 2015-08-20 19:33:46
  Svara
 • Syster Karins sommarprat borde vara obligatorisk lyssning för alla Sveriges invånare för att påminna om att flyktingar är människor. Alldeles för många har glömt det.

  Josefina 2015-08-20 17:01:15
  Svara
 • Alltså, jag förstår folk som röstar blått och låtsas ta ställning mot SD. Men att rösta rött/rosa och säga att Reinfeldt är ”sympatisk”.. Då förstår man ju ingenting? Det är på grund av den borgerliga politiken (inkl sossarnas nyborgerlighet) som arbetarklassen behövt söka gemenskap och respekt någon annanstans.

  Så typiskt södermalms-vänstern, asså

  Lisa 2015-08-20 09:47:54
  Svara
  • Svar på Lisas kommentar.

   Man kan ju tycka att en person är sympatisk även om man inte håller med om politiken? Personer är ju ofta mer mångfacetterade än just vad de röstar på.

   K 2015-08-20 22:50:00
   Svara
  • Svar på Lisas kommentar.

   Jag håller med. Det är som en del människor inte alls ser hur samhället ser ut utan vandrar runt med skygglappar. De skygglapparna har nu gjort så SD är Sveriges största parti och det måste vara jobbigt för den feministiska och vänstra sidan.

   L 2015-08-20 17:29:33
   Svara
 • Lyssnade bara på en enda och det var Daniel Poohl och kan bara hålla med! Framförallt det där men mammans förälskelse var så vackert berättat.

  Sofia 2015-08-20 09:11:28
  Svara
 • Maxida Märak! Så himla viktigt.. (+ att hon är ungefär coolast i världen)
  Och Nina Hemmingsson, också viktigt och framför allt så bra!

  M 2015-08-20 08:53:22
  Svara
 • Magnus Nilsson då? Hans avsnitt på Netflixserien chefs table var ju sjukt inspirerande.
  Gillade hans sommarprat lika bra.
  Lina

  Lina 2015-08-19 23:40:01
  Svara
 • Fråga: skulle inte du kunna tipsa om roliga nöt-tidningar, siter, bra webbshoppar, roliga länkar helt enkelt! Vill inspireras!

  Mmmm 2015-08-19 22:35:54
  Svara
 • alltså vill bara säga big ups för moget förhållningssätt till Reinfeldt trots att du inte röstar blått!! Är så trött på smutskastning mellan block…. vi behöver mer kärlek mellan blocken

  Michelle 2015-08-19 22:27:07
  Svara
 • Tycker Seinabo Seys sommarprat var det absolut bästa i år!! Gillade Ben Gorhams också.

  Monika 2015-08-19 21:21:28
  Svara
 • lyssnat på Magnus Nilssons? Som matintresserad tror jag du kommer gilla det

  Karin 2015-08-19 18:45:12
  Svara
 • Men det är ju det som är det bästa med Ulla Skogs sommarprat! Att det ungefär helt handlar om byggnadsvård och om kärleken till gamla hus. Byggnadsvård behöver verkligen lyftas upp, eftersom det är så många människor som misshandlar sina hus!

  Hanna 2015-08-19 18:37:01 http://fotoavhanna.blogspot.com
  Svara
 • Håller tummarna att du får ha ett eget sommarprat nästa år! Och om du fick vad skulle det handla om?

  Lisa 2015-08-19 18:12:56
  Svara
 • vad heter mens-appen? 🙂

  Erika 2015-08-19 17:19:26
  Svara
 • Oj. Hur kan man tycka om Fredrik! Jag tycker varken hans person eller vad han ställt till med är charmigt eller bra eller nånting. Bara obehaglig.
  Daniel Poohl däremot!! så bra!

  aaeh 2015-08-19 17:15:19
  Svara
 • Har du lyssnat på Maxida Märak? Så nedrans fint sommarprat tyckte jag.

  Emma S 2015-08-19 17:00:48
  Svara
 • känner också så om fredrik reinfeldt! är absolut inte högerorienterad men tycker han verkar sympatisk! och rolig och snäll ändå.

  Vicky 2015-08-19 16:50:01 http://vickys.se/
  Svara
 • ändå jävligt nyfiken på reinfeldts sommarprat! måste fan lyssna snart. http://singmyspring.blogspot.com

  elise 2015-08-19 16:48:14 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Fannie Redman