Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Att fotografera skarpt i mörker.

new york.

En fråga som jag får ganska ofta är hur mina bilder kan vara skarpa på kvällen även om jag inte använder blixt.  Är något av en blixtallergiker som ganska många bloggare (det är svårt att fånga ett moment när det blixtrar till liksom). Fotograferar man utan blixt kan man vara mer hemlig och kapsla in ögonblick utan att märkas. Om det är det som man är ute efter alltså!

friday

new years eve.

new york.
Tänkte förklara hur jag gör när jag fotograferar på kvällen. Jag använder en Canon 700D för den som undrar, en standard och enkel systemkamera där ett kamerahus kostar cirka 5000 kronor.
Vill även säga OBS! Är otroligt dålig på kameratermer och kanske inte är 100% korrekt på allt så vill du ha någon mer pro person rekommenderar jag exempelvis Moderskeppet, Nevnarien och Rockfotoemma.

halloween.
Objektivet.
Något av de första grejerna jag lärde mig och som även har förändrat mitt liv som någon som konstant bär runt på en kamera är ett välja ett fast objektiv. Alltså ett som inte går att zooma på. Dessa objektiv tar otroligt mycket bättre bilder i mörker, och typ bättre bilder i överlag.
Mitt är ett fast Canon 50 mm f/1,4
Vad betyder de dära sista siffrorna f/1,4 då? Jo det handlar om kamerans bländare. Ju lägre tal = desto större bländare = desto större ljusinsläpp. Det är alltså hur mycket ljus kameran klarar att fånga upp = desto bättre foton blir det när det är kväll.
f/1,4
som jag har är väldigt lågt och mitt objektiv kostar runt 3700 kronor. Men det finns ett bra Canon 50 mm f/1,8 som kostar runt tusenlappen och funkar fint också.

Untitled-1
Kamerainställningar.

Jag fotograferar på M, vilket betyder manuellt. Jag rekommenderar att lära känna din kamera så att du kan göra det. Bilderna blir himla mycket bättre än kamerans automatiska inställningar. Läs häftet som kommer med kameran när du köper den, tråkigt men himla bra! Och fråga kompisar med kameror, ställ alla dumma frågor för kameraspråk är asklurigt, särskilt om man är dålig på matte.

way out west.

way out west.

IMG_3972

Så här ser mina inställningar ut när jag fotograferar på kvällen.
1. M = manuell inställning

2. Det här är slutartiden. Den bestämmer hur mycket ljus som ska in i kameran när du trycker på avtryckaren. Här står den i 1/80-dels sekund och på dagen har man kanske 1/2000-dels sekund, så det är ganska stor skillnad. Ju lägre siffra i slutet desto ljusare bilder. Men – desto stadigare måste du hålla kameran.

3. Här har vi då bländaren igen. På kvällen fotograferar jag alltid på absolut lägsta siffran, för då blir det som ljusast. Ju lägre siffra desto kortare skärpedjup, vilket innebär att du bara får skärpa på den del i bilden du har fokus på. Här är det alltså viktigt att hålla kameran stadigt igen. Men du får också fint så kallat  ”bokkeh” när du har kort skärpeljus, dvs blurret i bakgrunden.

4. Sist men inte minst ISO-talet. ISO-talet gör bilden ljusare eller mörkare. Ju högre ISO = desto ljuskänsligare kamera. På dagen kanske man har 100 eller 200 som ISO så 1600 är högt. Ibland kan jag behöva gå ännu högre om man exempelvis fotograferar på en klubb eller mörk bar. Ju högre ISO desto grumligare bilder (för högt ISO kan göra att dina foton ser ut som mobilbilder). Men jag tycker det ändå kan vara ganska fint med grumlet på kvällen, hellre det än suddig.

new years eve.

italy.

IMG_3970
Continuous Shooting.
Vad de flesta kanske inte tänker på när de undrar om skärpan i mina kvällsbilder är att det nästan aldrig blir bra på första försöket!  Jag har JÄMT min kamera inställd på detta: Continuous Shooting, vilket innebär att när jag håller in avtryckarknappen tar min kamera fyra bilder på en gång. Detta är guld när man fotograferar på kvällen, eftersom oftast är 3 suddiga och en skarp. Och ja, det är jobbigare sen när man ska sortera och välja ut bilder, men värt.

rave party.

friday in new york.

Paris.

italy.

Du själv.
Sist men inte minst! Håll din kamera stadigt som om det hängde på ditt liv! En stadig hand gör hela bilden.
Och förstås, sök alltid ljuset. Var träffar det? Hur faller det på människor? Bli kompis med ljuset så blir ljuset kompis med dig.
Lycka till puss.

book release party.

Translation. How I take pictures during night time.

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
21kommentarer
 • Hej och tack snälla. Har döttrar som dansar och får aldrig bra foto när de uppträder pga mörkret. Är 1.4 det minsta?

  Helena Stjernberg 2017-05-14 09:58:43
  Svara
 • Åh, tack för superbra inlägg! Har du förresten något tips på en bra kameraväska? Jag tycker det är så svårt att hitta sådana som är snygga och lagom stora…

  Malin 2015-09-27 12:17:34
  Svara
 • Tack så himla mycket! Superpedagogiskt förklarat 🙂 🙂

  Anteckningsboken 2015-09-26 21:49:35 http://anteckningsboken.tumblr.com
  Svara
 • Fin guide! En till bra grej är att fotografera i RAW-format istället för JPG, då det senare är ett format där kameran tagit bort massor av information i bilden vilket gör det snudd på omöjligt att i efterhand rädda en bild som blivit tex felexponerad (för mörk eller för ljus). RAW kräver dock mer pill i efterhand med program som tex Photoshop och ger stora filer.

  Amanda 2015-09-25 22:51:26
  Svara
 • åh ska testa detta till kvällen!

  Hanna 2015-09-25 10:51:32 http://vinylbrus.blogspot.se/
  Svara
 • Tack, jättebra beskrivning!

  Jennie 2015-09-24 21:45:51
  Svara
 • Men tack tack tack för bästa guiden. Tror den rockade då det ibland blir som en karusell i huvudet med alla korrekta termer.

  Puss!

  Alex 2015-09-24 20:34:26
  Svara
 • Alltså bilden på Magnus och G i detta inlägg (när Magnus står framför Gustav, det ser ut som att ni befinner er på trädgården) är den finaste bilden jag har sett på din kille EVER!!! Så himla tjusig!

  Sabine 2015-09-24 19:08:02
  Svara
 • Alltså tack tack tack för en enkel o grundlig förklaring till denna underbara fotodjungeln! Ska genast damma av min kamera o fortsätta lära mig 🙂

  Vill passa på att ge dig så j*äkla mkt cred för din blogg. Läst i flera år men (konstigt nog) aldrig kommenterat.. Dina inlägg är så sjukt genomtänkta in i minsta detalj, alltifrån innehåll till formalia o disposition till relevanta bilder i inläggen. Din blogg är av högsta kvalité i hela bloggsfären o det ska du bannemig vara stolt över 🙂 älskar verkligen variationen på inläggen o det märks att det ligger planering bakom!

  Delia 2015-09-24 17:57:34
  Svara
 • Tack för jättebra och tydlig guide! Har haft kamera länge länge men det är sånt här som gör att man ba ”aha juste!!!” när man glömmer. Sjukt användbara tips.

  Emma 2015-09-24 16:48:38
  Svara
 • Vilken bra och pedagogisk guide! Den behövde jag verkligen. Tusen tack!

  PS. Har sett att du skriver ”i överlag”. Skippa ordet i eftersom det bara heter överlag: ”typ bättre bilder överlag”. 🙂

  Anna 2015-09-24 16:27:54
  Svara
 • alltså du sammanfattade hela foto A i ett inlägg. kommer vara evigt tacksam över detta. tacktacktacktacktacktacktacktacktacktack

  emma 2015-09-24 15:43:48
  Svara
 • Tack Sandra jag fick en Canon 700D för inte så länge sedan, har inte hunnit lära känna den riktigt än. Men blev väldigt pepp! <3

  Agnes 2015-09-24 15:26:07 http://agnesbox.devote.se
  Svara
 • Åh, bra guide! Har haft min kamera i typ ett halvår så jag lär mig fortfarande, speciellt i mörker tycker jag är svårt. Men vilket sjukt lyft för bloggen det var. När vi ändå är inne på fotoguider så har jag en undran om vitbalans. Ibland, främst inne, så kan ljuset vara väldigt olika gult beroende om man fotar mot ett fönster eller om man har fönstret i ryggen till exempel. Då förstår jag ju att jag måste ställa in vitbalansen olika, men jag tycker fortfarande att det är väldigt svårt att få bilderna att matcha varandra. Har du några knep? Använder du de förinställda vitbalanserna eller gör du en egen varje gång? Eller har du några bra redigeringsknep? Ibland blir ju också bilden liksom för grön, vad gör man då?
  Okej, hoppas att du har några svar och som sagt, tack för denna guiden! Kram

  Ellen 2015-09-24 12:36:12 http://harborellen.blogspot.com
  Svara
 • Fantastisk guide!

  K 2015-09-24 12:17:05
  Svara
 • Superbra! Tycker du alltid har så fina bilder så det är kul att höra hur du tänker kring fotografering 🙂

  Molly 2015-09-24 11:22:23 http://mollyrodin.blogg.se
  Svara
 • Väldigt bra och pedagogisk liten guide, ska öva med min kamera 🙂 Tak! <3

  B 2015-09-24 10:47:48
  Svara
 • Vilken bra liten guide! Fick massor nya tips jag ska prova nu 🙂

  Lilla P 2015-09-24 10:10:21 http://lillap.devote.se
  Svara
 • Very helpful post. Thank you! xx

  Kate 2015-09-24 09:58:35 http://lostinseasons.wordpress.com
  Svara
 • Tips ang. att vara stadig på hand: Tänk på din ställning! T.ex. Armar och armbågar nära kroppen ger oftast bättre stabilitet än att ha mellanrum mellan armbågar och sidorna, kan även vara värt att tänka på sin andning så man inte typ andas in/ut och rör sig onödigt precis när man trycker av. Om möjligt, ta stöd mot stolpe/vägg/bil/etc. 🙂 eller skaffa stativ då… men kanske inte så himla smidigt att bära runt på då.

  linnea 2015-09-24 09:58:04
  Svara
 • Alltså bästa tipsen ever, tack så jättemycket!

  Madson 2015-09-24 09:39:18 http://www.MadsonArt.wordpress.com
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Petra Tungården
Home
Andrea Brodin
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Ida Warg
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind