Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

linna johansson – lollo.

Linna Johansson - Lollo

Den senaste boken jag läste ut var denna. Lollo av Linna Johansson, en roman som kom ut alldeles nyss faktiskt. Linna var en av de som medverkade i antologin Fittstim som swept me off my feet när jag var femton och sedan drev hon ett feministiskt magasin som hette Bleck i början av tvåtusentalet som jag brukade läsa. Var därför mycket peppad på hennes debutroman!

Linna Johansson - Lollo

Lollo handlar om bästa kompisarna Lollo och Lidija. De bor i Stockholmsförorten ”Aspy” där de tillbringar dagarna med att släntra runt, dricka öl, snatta och undvika att jobba i högsta möjliga mån. Lollo har inga egentliga framtidsdrömmar: hon vill bara ta det lugnt, undvika allt som har med vuxenlivet att göra och sitta vid vattnet och bli full med sin bästis.

Linna Johansson - Lollo

Men pengarna tar slut, spriten blir starkare, årstiderna kallare. Innan man riktigt som läsare heller har förstått hur det har hänt har Lollo och Lidija transporterats till mycket oklarare marker i sitt Aspy. I den nya världen finns webcamsex, nya märkliga bekantskaper, prostitution och fester där det delas ut ectasytabletter i gömda handflator. En rätt så jättedeppig spiral neråt alltså som visar sig var svårare att ta sig ur än vad de först tänkt.

IMG_4044

Vad jag tyckte mest om med den här boken var Lollos likgiltighet och totala ointresse för resten av omvärlden på något vis. Hon har ingen större likeability och det är väldigt befriande med en sådan kvinnlig huvudkaraktär. Hon är varken någon hjälte eller någon antihjälte, hon är bara jäkligt trött på det mesta och sveps – liksom läsaren – bara med och in i fördärvet utan att själv riktigt inse hur det sker.
Det finns även något fint också med att det är knappt några snubbar med i boken, det här är ingen bok om dom, inte ens lite.
Jag läste ut Lollo på två dagar och ger den en trepoängare på en femskala. Det är något med den som jag inte kan sätta fingret på, något som inte gnistrar tillräckligt mycket för att ge den ett högre poäng. Kanske är det dialogen som stundtals är lite klyschig, eller dramaturgin som ibland känns lite för lätt att gissa. Jag vet inte riktigt, men ändå spännande och bra bladvändarbok, och så har briljanta Arvida Byström gjort omslaget!

Finns exempelvis här och här.

 

Translation. A Swedish book I just finished reading.

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
 • Hej Sandra! Tack för en bra blogg. Jag är mycket förtjust i dina bokrecensioner och tycker det är spännande att se vad du läser härnäst. Jag har ett boktips till dig om du behöver något att läsa till din kommande new york resa. Boken heter we are all completely beside ourselves av Karin Joy Fowler. Det är en underbar bok som skulle passa dig. Kram

  Emma 2015-10-07 00:02:11
  Svara
 • Hej!

  Jag vill skicka min bok till dig Sandra, min bok som jag skrivit. För du har varit en stor inspiration när det lilla livet som varje bok faktiskt är, blev till!
  Hur går jag till väga?

  Kram, tack för en världsbäst blogg <3

  Anna Hafström 2015-10-06 13:41:12
  Svara
 • Jag behöver en bladvändar bok just nu så detta var ett mycket bra tips!! 🙂 <3

  Agnes 2015-10-06 10:31:45 http://agnesbox.devote.se
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Petra Tungården
Home
34 kvadrat
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Elin Johansson
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Emma Danielsson
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Fannie Redman