Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

tonfiskpasta med epazote + två sorters ceviche på limebasilika.

food

För några veckor sedan frågade Svegro om jag ville skapa lite rätter utifrån deras nya kryddor. Sådant är ju något av det roligaste jag vet, så jag tackade ja till samarbetet och idag är det dags att dela med mig av mina recept till er! Jag har gjort en spaghetti (såklart), smart två sorters ceviche + smaksatt halloumi.

Kryddorna var:
Epazote – En krydda jag inte hört om förut. Smakar väldigt speciellt och ”matigt” eller hur man ska säga. Själv tyckte jag den påminde lite om salvia med inslag av citron, mynta och oregano.
Kinesisk gräslök – Smakar som vanlig gräslök men med en tydlig smak av vitlök. Nom alltså!
Limebasilika – Som en mindre efterrättig och mer matig citronmeliss och med ett litet drag av koriander i sig tyckte jag.

food

Tonfiskpasta med epazote och kinesisk gräslök

Du behöver för en person:
– Ungefär fyra kvistar epazote
– En kvist rosmarin
– Tre rejäla matskedar tonfisk på burk
– en vitlöksklyfta
– en halv chili
– en halv liten citron
– en schalottenlök
– en tärning fiskbuljong
– parmesan
– spaghetti för 1
–  kinesisk gräslök för garnering

food

Börja med att hacka vitlök, bladen av rosmarin och epazote, schalottenlöken och chilin. Riv citronzesten av en halv liten citron.

food

Fräs allt i olivolja + saften av en klyfta citron på lagom låg värme. Inget ska brännas vid utan snarare bli mjukt och gott.

food

Under tiden kan du koka upp pastan (och ploppa i en kub fiskbuljong i pastavattnet), riva parmesan och klippa den kinesiska gräslöken.

food

När pastan kokat klart – vänd över den i kryddorna tillsammans med tonfisk, parmesan, salt och peppar. Garnera med kinesisk gräslök och lite mer ost. Ät upp!

Detta blev supergott och smakar mycket, vilket jag gillar. Så himla tråkigt när man måste dränka maten i salt ni vet för att den ska bli någe kul. Detta är alltså inte fallet här. : )
Epazoten har en distinkt smak som gifte sig finfint med tonfisken och rosmarinen.

food

Mot maträtt 2! En ceviche på räkor + en på tonfisk och lite annat gott:

Två sorters ceviche på limebasilika + stekt halloumi med epazote.
Du behöver (för fyra personer):
– En kruka limebasilika
– En burk tonfisk
– Ett halvt kilo räkor
– En halv kruka koriander
– En kartong körsbärstomater
– En och en halv silverlök
– En mango
– En decimeterlång (typ) bit av en gurka
– 5 rädisor
– 4 lime
– 1 chili
+
– Ett paket halloumi
– En fjärdedels kruka epazote
– Två avokados
– Tortillabröd för fyra personer (jag tog den minsta storleken och det blev bra med fyra var)

food

Börja med det tråkigaste: skala räkor. Göre bara göra. Lyssna på bra musik så går det fortare.

food

Finhacka rädisor, mango, silverlök, gurka, chili och tomater. Samt limebasilika och koriander.

food

Sedan är det dags att lägga i skålar. Fördela allt 50/50 förutom gurkan som ska hänga med tonfisken och mangon som ska hänga med räkorna.
Varje skål ska sedan dränkas med saften av en och en halv lime. Den resterande halvan skar jag upp i fyra klyftor och serverade till mina gäster om de ville ha mer lime till!
Salta och peppra. Rör om!

food

Som side stekte jag haloumi med epazote, ett recept jag hittade på Svegros hemsida. Här finns det!

saturday

Servera såhär fint med lite avokado och tortillabröd. Sedan kan ditt sällskap bygga sina egna ceviche-tortillas. Alla sa att det var himla gott och alltihop tog slut ^^

Iväg med er in i köket nu och härma!

I samarbete med Svegro.

 

.

Translation. Some recipes in collab with Svegro: tuna pasta with epazote and two kinds of ceviche with lime basil.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
  • Vilket roligt samarbete!

    Ingrid 2016-04-14 18:38:30
    Svara
  • Det är väldigt många sponsrade inlägg numera – kryddorna, flygbiljetten, interrail, Telenor, bara senaste veckan.
    Känns lite köpt – trots att det anges ”i samarbete med”.
    Och väldigt lite Answer to last weeks comments.

    Lina 2016-04-14 14:43:04
    Svara
  • Vad gott allt ser ut! :) kommer du lägga upp inlägg på fortsättningen från din tokyo-shopping snart? 😉

    Ninni 2016-04-14 14:05:54
    Svara
  • Ååå, jag älskar epazote! I Mexico använder man det bla när man gör frijoles (röra med svarta bönor), prova det vettja! :)

    AnnaB 2016-04-14 13:34:08
    Svara
  • Aldrig sett dessa kryddor innan? Spännande! :3

    Daniella Caspian 2016-04-14 11:06:51 http://vapenbroder.blogg.se
    Svara
  • Hej finaste Sandra! Jag undrar var dina tallrikar kommer ifrån? De såg sjukt najsiga ut!

    Kram

    GirlPower 2016-04-14 08:27:25
    Svara
    • Habitat! kram

      sandrabeijer 2016-04-14 08:41:23
      Svara
  • fan vad spännande med nya kryddor? inte alltid en ser det i mataffären liksom. ur queen of alla kök!!!

    Jorunn Lavonius 2016-04-14 06:47:06 http://www.jorunnlavonius.forme.se
    Svara
  • men fyfarao vad gott, vill äta det till frukost nu

    Beata 2016-04-14 06:36:30 http://radarmagazine.se/beata/
    Svara

senaste från Creative

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Sanne Alexandra
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Tess Montgomery
Man
Marcus Schuterman
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emelie Wikström
Mode
Chrystelle Eriksberger
Man
Kevin Triguero
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
PT-Fia
Creative
Sandra Beijer
Man
Philip Conradsson
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Fanny Ekstrand
Creative
Linn Wiberg
Creative
Flora Wiström
Creative
Sandra Hjort
Hälsa
Foodjunkie
Home
Sanna Fischer
Home
Julia K
Mode
Linn Eklund
Home
Amelia Widell
Creative
Sara Edström
Man
Johan Hurtig
Man
Niklas Berglind
Man
Viktor Frisk