Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

om karriär och skrivande.

skriv

Popmani gör en intervjuserie med författare om deras skrivande och i den femte delen hittar du mig. Är du nyfiken på hur jag jobbar när jag skriver skönlitterärt, mina skrivtips och tankar om skrivkramp så kan du läsa om det HÄR.

june
I samband med detta tänkte jag också svara på en lista om karriär som jag hittade på Elsas blogg! Passar ju fint ihop.

Vad ville du bli när du var liten?
Förutom att jag ville bli klassiker som prinsessa och Pippi Långstrump ville jag bli författare. Jag skrev (dvs ritade) så intensivt på mina ”böcker” på dagis att en dagisfröken lät mig ha en stund ifred med henne en gång i veckan där jag fick diktera och hon skrev ner mina ord. ”Golvet som kunde tala” <- min första bok för den som undrar. Ville även jobba med reklam när jag gick i mellanstadiet pga verkade kul att hitta på knäppa reklamfilmer. Ändå bra jobbat att båda blev av sen!

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?
Då ville jag bli journalist. Mest för att man kan ju liksom inte ”bli” författare bara, det kan ju typ ingen leva på. Är faktiskt lite ledsen över den krassheten för det gjorde att jag aldrig vågade söka till några eftergymnasiala skrivarkurser eller något sådant eftersom jag redan gett upp den drömmen som tonåring. Journalist kändes stadigare – och var typ det enda andra yrket jag visste om där man fick skriva mycket.

  Gick du någon nishad gymnasielinje?
Jag sökte sam-kultur som förstahandsval men det var för få som sökte den linjen så den las ner. Så då gick jag bara sam-sam.

  Vad hade du för betyg?
Jag gick ut med 16.7. Sjutton stycken var MVG, resten var en salig blandning av G och VG. Hade IG i gympa. Fick även IG i franska men grät mig upp till ett G.

  Vilka var dina bästa och sämsta ämnen?
Franska och idrott var mina sämsta obviously. Gillade Svenska och Samhällskunskap. I trean läste jag en linje som hette Litterär Gestaltning som var superrolig också. Teater var också helt okej.

  Utbildade du dig efter gymnasiet?
Jag började på Kulturvetarlinjen på Stockholms Universitet. Läste grundterminen och sedan en termin Genusvetenskap. Efter det kom jag in på Berghs reklamlinje och läste den tvååriga yrkesutbildningen Reklam inriktning Copywriter.

  Vilket var ditt allra första jobb?
På min lillebrors dagis när jag var sexton.

  Vad har du mer haft för yrken?
Suttit i receptionen i en massa år på min mammas jobb (hoppa bak i arkivet till 2005 så hittar du en sommar därifrån exempelvis), jobbat på Seven Eleven i ett år, varit sån där person på gatan som värvar folk till Rädda Barnen (var så dålig), varit webbredaktör, jobbat som copywriter både i Sverige och New York, skrivit krönikor, varit kolumnist, redaktör, bloggare, poddare, författare etc etc och blabla! Här är min portfolio för den som är nyfiken.

När hamnade du i den banan du är i idag?
Hmm. Jag är ju många olika saker egentligen. Men jag började blogga 2005, började tjäna pengar på bloggen 2009 och sa upp mig som copywriter för att satsa hela på skrivandet och bloggandet 2013. Så beroende på hur man räknar, kanske någon av dessa datum!

Vilken är stunden då du liksom visste att du är på rätt väg?
När jag satt på flyget hem till Sverige efter att jag sagt upp mig i New York och inte visste någonting om någonting alls. Hade en enkelbiljett till Paris och ett antaget bokmanus, var singel och helt plötsligt utan ett kontor att gå till på morgonen. Kändes som jag ömsade skinn eller nåt, som att jag kröp ur en gammal kropp och till en ny.

Vad brukar du få höra att du är bra på i ditt jobb?
Att jag är bra på att leverera, att jag är rak, mottaglig och går att lita på. Och att jag skriver fint! Det sista är det bästa!

Vilka är dina sämsta sidor på arbetet?
Att jag kan bli otroligt irriterad om folk inte håller nivån eller agerar oproffsigt. Typ kommer försent, svarar inte på mail, levererar inte i tid, dyker inte upp, glömmer bort grejer etc. Serri då blir jag as-oproffsig genom att vara så öppet sur. Därför är det nog bra att jag i första hand jobbar ensam känner jag. Jag kan även bli superstressad om något inte funkar och kan skicka jättesnabba oeftertänkta mail som kanske låter otrevligare än vad dom egentligen är.

Tre saker du är extra stolt över att du gjort i ditt jobb?

1. Bloggen. För att den gett mig allt jag har typ. Den är början på hela mitt vuxna liv.
2. Boken. För att jag lyckades skriva en hel roman och fick bokkontrakt. För att den kom ut och blev så väl mottagen, att jag liksom fick vara med i Babel, fick så jäkla fina recensioner och att den sålde så fint.
3. New York. Att jag och Nina vågade bestämma oss, att vi slet och kämpade och orkade och till sist hade ett visum, ett jobb och en biljett över Atlanten. Och att vi fick jobb på Wieden+Kennedy, som under den tiden (och kanske fortf är, har inte koll längre) var världens bästa reklambyrå. Fucking stort.

Vad går ditt jobb ut på mest?
Blogga, fota, svara på mail, skriva, gå på möten, träffa folk och hitta på grejer.

Vad skulle du vilja jobba med om du inte gjorde det du gör nu?
Absolut ingen aning. Jag älskar min jobbsituation just nu och vill inte ändra på den! Men kanske öppna ett litet pastahak eller så då? Tre olika pastarätter som skulle förändras lite per säsong. Och goda rödviner och bra häng såklart också.

Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?
Något med mycket mappar och kvitton och Excel-dokument.

Vad gör du om fem år?
Skriver på min fjärde roman kanske. Bloggar förhoppningsvis, skriver jämt iaf. Hmm.
Svår fråga ändå. Ha ett eget radioprogram vore ju knäppt och kul. Sitta och prata och mysa med folk som ringer in i P1 eller något ^^

Vad gör du när du är 60 år?
Bor utomlands större delen av året, är kär, respekterad och har makt.

 

Translation. A list about career. Please read in Google Translator (link below the header)

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
18kommentarer
 • https://www.instagram.com/p/q2eD04u-g-/ och https://www.instagram.com/p/q2foAvO-jo/, mer?

  nathalie. 2016-06-28 19:04:42
  Svara
 • äh men du e ju en sån dröm <3

  linn 2016-06-14 18:02:50 http://linnwiberg.metromode.se
  Svara
 • åh, älskar det där med att du vill ha ett program på P1 dit folk kan ringa och prata! 🙂 P1 är ju bästa kanalen <3

  Svara
 • Jag har börjat plugga nåt som jag inte alls är duktig på (ekonomi, och jag är sämst på matte och siffror). Tror egentligen jag hade varit duktigare på nåt annat, kanske typ psykologi, men vill ändå lära mig det där med ekonomi för att det genomsyrar liksom allt och jag vill lära mig hur saker och ting funkar och ha möjlighet att påverka. Men jag vet inte, är det idiotiskt att välja nåt man inte alls har fallenhet för? Kommer liksom få kämpa i motvind mot en bunt karriärister (vilket jag inte riktigt ser mig själv som) och vet inte om jag gör det onödigt svårt för mig själv.

  Karolina 2016-06-10 18:39:51
  Svara
 • Sandra, kan du inte visa din fina handstil med ett handskrivet blogginlägg? Vore mycket festligt

  Beatrice 2016-06-10 10:25:41
  Svara
 • Hej! Himla kul lista att läsa, extra kul att du skriver min favvoblogg samtidigt som vi enligt karriärlistan är rena motsatser (jag en läkarstuderande naturvetare ut i fingertopparna). Hur som helst, jag är lite nyfiken på dina alster under din tid i NY. Så vitt jag vet har du inte skrivit om reklamprojekt du gjort och jag kan inte heller hitta något om det i din portfolio. Därför skulle jag vilja att du la ut ett inlägg med bilder på olika reklamgrejer du medverkat i. Kanske är det företagshemligheter, vad vet jag, men det vore himla kul om det visade sig att du ligger bakom några av de kampanjer som en känner igen 🙂 Tack för bästa bloggen o stor kram!

  My 2016-06-10 09:56:14
  Svara
 • fan bra ändå att lyckas gråta sig till ett G! haha, idag har ju lärarna blivit så hårdhudade :(((

  ISA 2016-06-09 23:05:19 http://isabyl.devote.se
  Svara
 • Så kul att läsa! Jag älskar att läsa om folks yrkesbanor i livet men kom att tänka på en sak när du skrev att du bara kom på journalist som yrke där man får skriva mycket. Det är så många som vill skriva och vara kreativa, det känns som mångas drömyrke och är/var också mitt och jag vill bara skicka en lite påminnelse till alla vilsna drömmare att det finns massa yrken utöver författare och journalist eller reklamare som är kreativa och där man får skriva massa. Tex får man skriva som en galning under i princip alla samhällsvetenskapliga utbildningar, eller humaniora. Vad det blir för konkret jobb är ju lite svårt att veta men ofta jobbar man med utredningar, undersökningar eller skriver officiella dokument etc. Det är ju inte skönlitterärt, men superkreativt och roligt och man blir verkligen skitbra på att skriva. Puss!

  Missan 2016-06-09 21:12:59
  Svara
 • <3 du för alltid. och här är jag några år efter dig och ska precis ut i reklamvärlden. är typ lugn för att jag ser hur bra allt går för dig.

  Vicky 2016-06-09 20:27:58 http://vickys.se/
  Svara
 • Vill också ha makt/respekt när jag blir äldre (nu också vore ju skönt)! Blir så nyfiken på vilken typ av makt det är du vill ha/jobbar för att få?

  kim 2016-06-09 19:36:43
  Svara
  • Svar på kims kommentar.

   Låter inte bra o skriva makt. Det ser jag som förtryck. Respekt är bra men makt nej jo i så fall över sitt eget liv. Vilket miljontals människor inte har bla traffickoffer dom är drabbade av onda män som har makt över dom

   Maria g 2016-06-10 15:16:00
   Svara
   • Svar på Maria gs kommentar.

    tror det i högsta grad finns stora poänger att kvinnor skriver om makt som något eftersträvansvärt. makt finns i fler former än trafficking. rekommenderar att lyssna på marie-louise ekman på värvet. kram.

    sandrabeijer 2016-06-10 18:12:55
    Svara
    • Svar på sandrabeijers kommentar.

     Ja men du skulle skrivit vad för sorts makt du vill ha?? Jag tycker ändå makt är ett kraftigt ord o har mycket negativa minnen. O det missbrukas ofta som sagt undrar var du vill ha makt över mvh maria. I så fall vill jag ha makt över vädret o ha sol men det funkar ju inte så.

     Maria g 2016-06-11 10:57:35
     Svara
 • Hej Sandra, detta har inget med inlägget att göra, men har du några tips på hur man kan fira midsommar i Stockholm? 🙂

  Sandra 2016-06-09 19:30:59 http://sastronauten.blogg.se/
  Svara
 • Sjukt bra lista

  R 2016-06-09 18:45:04
  Svara
 • Hej Sandra! Jag har gått och blivit helt galen i ”Beijer och Broströms bryderier”. Verkligen urmysig!

  Så, jag har ett liten fråga till er. Frågan handlar om mat. Vad är er relation till mat? Vad tycker ni om samhällets hets kring mat nu för tiden? Och såklart vad som är just era tips och trix när det kommer till mat. Kram!

  Maja 2016-06-09 15:37:40
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Mode
Paulina Forsberg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Ida Warg
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Vanja Wikström
Man
Niklas Berglind