Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

dubbelrecce: åsneprinsen och du, bara.

IMG_2904

På sommaren läser man ju extra mycket och här kommer därför en dubbelrecension av två böcker jag läste ut förra månaden. Romanen Åsneprinsen av Caroline Hainer och ungdomsromanen Du, bara av Anna Ahlund.

IMG_2905

Åsneprinsen handlar om Jim som föds någon gång på sjuttiotalet och sedan växer upp. Vi får följa honom genom hela livet. Jim har inga särskild kvalitéer eller talanger. Han är medelmåttig och drömmer inte större än någon annan. Det är också det som gör den här boken intressant – till skillnad från de flesta andra romaner där huvudkaraktären har någonting eller drivs av någonting är Jim en av de statister i bakgrunden som går obemärkt förbi, men här sätter författaren honom i strålkastarljuset.
Jim har dock en talang som förföljer honom livet ut: han kan skrika exakt som en åsna.

åsneprinsen - caroline hainer

Plus:
Jag tyckte mycket om denna roman som mer eller mindre handlar om att slösa bort sitt liv om man ska vara krass. Eller det är i alla fall känslan som jag fick av Åsneprinsen. Om man aldrig tar några chanser och risker så rinner bara tiden ur ens händer och det är så jäkla deprimerande och väldigt sant. Det tog ganska lång tid för mig att läsa ut den för att jag fick så sjukt mycket dödsångest. Dagarna går och sedan finns man inte mer. Att en bok drabbar en på det viset är ovanligt och ett stort plus tycker jag.

Minus: Tyckte lite att hans förhållande med tjejen Vera kändes påtvingat inskrivet. Varför, tänker jag flera gånger, varför varför varför skulle hon stå ut med honom? Det stämmer liksom inte. Inte ens genom hennes ögon finns det något intressant att plocka ur Jims karaktär. Det ledde till att jag började ifrågasätta idén om Jim litegrann, att han trots allt kändes lite för personlighetsfattig, så pass att man var tvungen att skriva in lite för aparta skeenden för att få historien att gå framåt.

Allt som allt läsvärd bok.

IMG_2908

Mot nästa bok! Du, bara är Anna Ahlunds debutroman och handlar om sextonåriga John som blir kär i artonåriga Frank. Frank jobbar i en pappershandel, viker origamifåglar och lyssnar på Nick Drake. Problemet är bara att Frank är paxad av Johns storasyster Caroline. Men John dras mot Frank på ett sätt han aldrig tidigare känt, han bara måste ha honom.

IMG_2909

Plus:
Lättläst på ett bra sätt, sträckläste ut boken på några dagar. Det märks att författaren tycker mycket om sin karaktärer och värnar om dom på något vis. Fint om kärlek mellan samma kön utan att just det problematiseras någon gång under hela bokens gång. En feelgood-roman helt enkelt. Perfekt sommarbok för en högstadietonåring tror jag.

Minus:
Jag gillar såklart att sexscener får ta för sig i en ungdomsbok, men ibland kändes de inte helt sammanhållna med resten av historien. Typ som att författaren skrivit för att hon själv blivit så eggad av det snarare än hållit ihop sexet till karaktären. För mig kändes det iaf inte helt verkligt att en ganska nervös nybliven sextonårig oskuld tar rejäla initiativ och har modigt dirty talk. Tyckte även att vissa interna grejer och konversationer de hade för sig var skämskuddiga och klyschartade.
Detta kanske bara är jag dock, för har sett att denna debutroman har fått fin kritik på bokbloggar.

Glad läsning.

.

Translation. Two Swedish books I recently finished.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Jag läste också du, bara för ett tag sen. Efter det googlade jag recensioner för att se om någon höll med mig men jag hittade bara sånna spm tyckte att det var en fantastiskt bok. Jag tyckte att många av sexscenerna var jobbiga att läsa för atr det för mig blev så tydligt att det var en tjej som skrev om två män. Inte för att det borde spela någon större roll, men på riktigt. Sen tyckte jag framför allt att hans vännina Ellie var en osammanhängande och märklig karaktär. Har så svårt att se hennes reaktioner som normala utifrån situationen. Hon kändes som en typiskt ”knäpp och rolig” karaktär från en trött indiefilm typ. Och det mest stereotypa i boken, där författaren trots allt anser ha med sig genus och hbtq i sitt tänk var att dra fram historien om hur en homosexuell kille ändå vill ha en öppen och anspråkslös relation med någon som uppenbarligen är en färsking. Tråkigt tycker jag. Dessutom är det inte ett särskilt varierat språk, mycket upprepningar, och jag tycker att karaktärerna är platta. Boken känns ganska omodern när de inte verkar kommunicera över varken telefon eller sociala medier. Jag menar, vem går över till killen som jobbar i affären mitt emot för att ragga 2016? Dör lite.

  Andrea 2016-07-22 17:33:43
  Svara
 • Alltså nu när du säger det så minns jag att jag också tänkte på att det var konstigt hur på John var plötsligt. Men älskade allt det andra för mycket för att bry mig haha :’)

  Elvira 2016-07-22 16:04:32 http://mylifestylebyelvira.blogspot.com
  Svara
 • Tycker så mycket om dina inlägg om böcker. Köper ofta böcker du rekommenderar.
  Hoppas du har det fint på semestern <3

  Agnes 2016-07-22 14:12:50
  Svara
 • Ska kika efter dom böckerna på biblioteket. Tycker det är så kul med boktips! Ett tips från min är Tom Malmquists roman ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv”! www.nouw.com/hellofebruary

  Rebecka 2016-07-22 13:30:46 http://www.nouw.com/hellofebruary
  Svara
 • Hur hittar du till böcker att läsa? Var letar du? Jag har fastnat i en mellanperiod, många ungdomsböcker börjar kännas trista samtidigt som jag gillar balansen mellan lättsamhet och allvar som just ungdomsgenren generellt är rätt bra på. Jag orkar inte läsa superlättsamma böcker som saknar mening helt och hållet men samtidigt är jag inte särskilt sugen på jättetunga, askulturella grejer. Jag vill ha en ungdomsgenre fast som känns äldre. Har du några tips?
  Puss&Tack

  Maia 2016-07-22 12:19:22
  Svara
 • Älskar dina bokrecensioner!
  Vad jag inte får ihop är hur då hinner läsa så pass mkt böcker som du gör? Läser du sjukt fort? Jag menar du är ute på dagliga, och sena, äventyr hela tiden, bloggar och skriver böcker själv vilket måste ta sjukt mkt tid. Du verkar ägna mkt tid till att kolla på serier och filmer. Läser du innan du somnar? Jag fattar inte, haha. Kram

  Sara 2016-07-22 11:07:06
  Svara
 • Åh älskar dina bokrecensioner.
  Läste ‘Du, Bara’ förra veckan och håller delvis med. Tycker att sexscenerna var ganska trista och definitivt för många, tror jag hade tyckt det även som kåt-och-nyfiken-16-åring. Men tycker helt annorlunda om dialogerna, jag älskade dem. Tyckte att man genom konversationerna verkligen kunde känna hur/varför karaktärerna tyckte om varandra, att de verkligen kände varandra, hur de bondade osv. Vilket märkligt nog är rätt ovanligt för mig?

  Puss!

  Anna 2016-07-22 10:12:21
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Fannie Redman
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind