Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

tre mjuka ljud för segstartade själar.

mumin

 

Det här med att man måste börja jobba igen – hände inte det lite väl fort? Jag känner mig i alla fall inte alls redo. Mailen plingar och mobilen blinkar och på balkongen står min solstol och kvider för att jag inte har hunnit läsa böcker i den tillräckligt ofta denna sommar.
Allt går så fort ibland och man hinner inte alls stanna upp och känna efter.
Men, jag menar inte att klaga såklart. Är bara lite förvirrad över att man plötsligt ska gå upp så tidigt om morgonen.

Därför ville jag tipsa om en mysig grej för att få jobbstarten att kännas lite mjukare.
Nämligen barnböcker på ljudbok (i mitt fall: Spotify!). Särskilt Barbro Lindgren och Tove Jansson för att det är så vemodigt och märkligt på en och samma gång.
De här 3 böckerna har jag lyssnat på denna vecka då jag redigerat bilder och sorterat mappar och skrivit scheman och sånt därt man gör när det är jobbtajm igen.

vemska
Tove Jansson – Vem ska trösta Knyttet?

Vem ska trösta Knyttet är min finaste barnbok alla kategorier och innehåller de mest hjärtskärande små rimmen. Kan vara så att jag läst den här minst femtioelvatusen gånger från att jag var mycket liten till att jag blev mycket stor. På Spotify finns den med Tove Janssons egen inläsning. När Knyttet sitter ensam med sin snäcka på stranden, då gråter jag varje gång.

Men vem ska trösta Knyttet med att säga: lilla vän, vad gör man med en snäcka om man ej får visa den?

loranga

Barbro Lindren – Loranga Masarin och Dartanjang

Den här boken tyckte jag var ganska obehaglig när jag var liten. Vet inte riktigt varför, men så var det i alla fall. Men så såg jag i måndags att en kompis på Facebook rekommenderade just denna uppläsning på Spotify av Toivo Pawlo, så då satte jag på den i högtalarna när jag vattnade blommor och packade upp kläder från festivalen. En timme av mycket mysiga knasigheter om tigrar och kulsprutor och tatueringar.
Kan även varmt rekommendera Barbro Lindgrens Värvet-avsnitt där hon berättar om hur mycket Loranga och gänget är baserat på hennes egna barns uppväxt.

 

sentinovember
Tove Jansson – Sent i november.

Sent i november är den sista boken Tove Jansson skrev om mumintrollen. Den handlar om en november när alla karaktärerna runt omkring muminfamiljen – hemulen, filifjonkan etc – kommer tillbaka till Mumindalen när familjen inte är kvar. Den är så fint berättad om kalla mörka höstnätter. Och jag tänker att visst är det ju lite trist att just vi råkade hamna på en av de allra mörkaste platserna på jordklotet. Men det innebär ju faktiskt också att vi är allra närmast Mumindalen. Även denna är uppläst av Tove Jansson, hon får allt att kännas lite bättre.

Hemulen vaknade långsamt och kände igen sig själv och önskade att han hade varit nån som han inte kände. Han var ännu tröttare än när han gick och lade sig och här var nu en ny dag som skulle fortsätta ända till kvällen och sen kom det en till och en till som fortsatte på samma sätt som dagar gör när de fylls av en hemul.

 

Translation. If you are not feeling ready to go to work yet, you should listen to some children’s books in headphones while you are at work, preferably Tove Jansson

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
15kommentarer
 • Hejhej
  Tipsar vidare med hjältinnan Astrid Lindgren. Det finns flera böcker upplästa av henne på Spotify, plus lite gott och blandat där hon till exempel pratar om sin uppväxt och sina tankar. Mitt bästa trick för att få svårt att somna-ångesten att försvinna.

  Maja 2016-08-23 01:16:56
  Svara
 • Så bra tips! Mitt tips är att titta på Gilmore Girls och glömma allt vad jobb heter ett tag 😉

  Johanna 2016-08-20 18:54:01
  Svara
 • Jag lyssnade så otroligt mycket på Loranga när jag var liten. Kan hela ljudboken utantill. Älskar Toivo Pawlo och hans underbara berättande. Han gör det så enkelt och ändå blir det så bra. Ljudböcker överlag är bland det bästa jag vet. Älskar att alla Astrid Lindgrens inläsningar numera finns på Spotify. Min favorit är Bröderna Lejonhjärta.

  Julia 2016-08-20 12:54:10 http://vinyl-princess.tumblr.com
  Svara
 • Vilka bra tips! Jag har precis börjat pendla en och en halv timme varje väg till skolan så det här var bra tajmat! 🙂 jag vill tipsa tillbaka om den bästa barnsagan som någonsin gjorts: Kåldolmar & kalsipper! Den finns också på Spotify:

  Malin 2016-08-19 07:19:44
  Svara
 • Tack, fina tips..! Inte en barnbok men dock en film är Dunderklumpen från 1974, har du sett den..?? Fullkomligt underbar. Sedan gillar jag den extra mycket pga nostalgi, men tror du skulle gilla den även utan.

  Sophie 2016-08-18 20:27:47
  Svara
 • Det är konstigt det där med det svenska vemodet. Jag tänkte på Volvos reklam härom dagen med covern på Vintersagan med Amanda Bergman och blev helt rysig i kroppen. Är absolut inte redo för den än, men vet att jag i November kommer behöva den för det är så man mår just då. Även om mörkret är lite kortare i Paris så är vemodskänslan så starkt rotad i mig. Tycker också Hovets vacker och lugn förklarar vemod på pricken.

  Sandra Nicole 2016-08-18 20:03:26 http://www.sandranicole.se
  Svara
 • Såg den här tröjan och tänkte på dig! Tror den skulle vara fin croppad 🙂 http://www.forever21.com/EU/Product/Product.aspx?BR=f21&Category=sale_women&ProductID=2000179089&VariantID=

  Amanda 2016-08-18 14:12:38
  Svara
 • åh så fina tips, tack! ibland, när jag bara känner mig lite orolig eller sådär, brukar jag också lyssna på barnsagor eller se på tecknat 🙂
  ett annat spotify-tips är att många av astrid lindgrens sagor också finns där!

  Hanna ackribi 2016-08-18 14:09:03 http://ackribi.blogspot.se
  Svara
 • Fint tips!
  Är ändå väldigt glad över att jag hamnat i detta mörka hörn. Norden är fantastiskt vackert, om än på ett vemodigt sätt ibland, och rätt tryggt om man jämför med annat mörker som finns i vår värld just nu. Tänker att jag är rätt så bortskämd.

  Josefin 2016-08-18 11:35:50
  Svara
 • älskar ljudböcker, men har aldrig ens tänkt på att de kan finnas på spotify! Tack för tipset och lycka till med jobbstarten! 🙂

  Annika 2016-08-18 11:22:52 http://magpiesatsunrise.blogspot.com/
  Svara
 • Så fina tips <3 Älsk på Tove och Barbro! Vem ska trösta knyttet finns också på Spotify som en fantastisk musikal, med bästa ljudeffekterna och trallvänliga passager:

  Även värd att hålla utkik efter på vinyl; fint omslag och toppen de dagar en vill vara analog.

  Clara Kron 2016-08-18 10:15:55 https://rastlosheten.wordpress.com/
  Svara
 • Åh Mumin <3 Jag visste inte ens att Spotify hade ljudböcker!? Tack för tipset!

  Rebecka - Hello february 2016-08-18 09:37:49 http://www.nouw.com/hellofebruary
  Svara
 • Jag brukar lyssna på mina gamla sagokasettband när jag är sjuk,men kanske ska lyssna lite mer när jag är frisk med. Astrid Lindgrens inläsningar av hennes böcker är ett annat nostalgiskt mystips för den sagosugne. Gillar verkligen Peter Lundblads sångversion av Vem ska trösta Knyttet också, så tips om någon vill höra den som en sångsagobok.

  ellen 2016-08-18 09:36:46
  Svara
 • så fine tips! hvem skal trøste knøttet <3

  marire 2016-08-18 08:40:11 http://hoydepunkt.wordpress.com
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
34 kvadrat
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Vanja Wikström
Man
Niklas Berglind