Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

en kärleksförklaring till menskoppen.

OrganiCup
Hej! Idag fick jag min mens, en grej jag får ungefär var 28:e dag enligt min mensapp.
Här kommer därför ett mycket passande (och viktigt) samarbetsinlägg med Organicup. När jag fick förfrågan om ett samarbete med dom sa jag JA på studs för jag har länge velat skriva ett hyllningsinlägg till denna fantastiska lilla kopp. Så här kommer ett!

OrganiCup
Sedan ungefär ett år tillbaka har jag använt menskopp. Jag var sist av i princip alla mina kompisar att prova det. Jag tyckte att det verkade krångligt på flera sätt:
Det kändes som att den skulle läcka enklare än tamponger, jag tyckte att det verkade jobbigt att byta på offentliga toaletter och dessutom och framförallt: jag hade ju använt tamponger mer än halva livet, varför ändra ett vinnande koncept?

OrganiCup
Därför vill jag rikta detta inlägg till alla er ofrälsta: ändra era vanor. Att byta till menskopp är något av de bättre grejor jag gjort det senaste året. Tamponger är dyrt, halvkul ur en miljöaspekt och innehåller ofta ämnen som inte alls är najs för ditt underliv. En menskopp är helt allergifri, parfymfri, blekmedelsfri och tillverkad av naturliga material.

Dessutom känner jag framförallt – fasiken va skönt att slippa stötta en industri som tvingar mig att konsumera något som hälften av befolkningen (typ) inte behöver göra. Jag kokar min menskopp i en kastrull dagen jag får mens samt dagen mensen slutar och behöver inte köpa en ny.

OrganiCup
OrganiCup kommer som de flesta menskoppar i två olika storlekar. Den ena för dig som inte fött kids och den andra för dig som har det. Inte svårare än så.

Du behöver bara tömma den två gånger om dagen, vilket är awesome till exempel om man är ute på klubb eller på festival eller någonting. Jag behöver liksom inte ens tänka på att jag har mens (minus mensvärken de första dagarna då..). Man kan till och med sova med den.
Att sätta in den är inte svårare än att sätta in en tampong, man bara viker ihop den så ploppar den ut som en kopp inuti en. Hittills har den inte läckt för mig.

Dessutom är det rätt intressant att se hur mycket man blöder, vilket man ju har koll på eftersom man tömmer den. Alla grejer som får mig att lära mig mer om min kropp är toppen tycker jag.

Alltså, om du inte har provat menskopp, gör det bara! Det är sjukt värt, har aldrig träffat någon som gått tillbaka till tamponger. Serri.

Läs mer om OrganiCup här.  Du hittar OrganiCup i de flesta hälsokostbutikerna i Sverige och använder man  koden”90days” får man 90 dagars nöjdkundgaranti om man köper via deras hemsida www.organicup.eu/sv!

I samarbete med OrganiCup.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
116kommentarer
 • Det finns sååå många menskoppar! Här svarade jag på frågor om hur mycket jag blöder etc, och fick svar via mail. Det har funkat super! Kommer inte att använda bindor igen 😀
  http://www.menskoppen.se

  Johanna K. 2016-10-04 20:59:38
  Svara
 • Menskopp är bästa grejen! Frihet på riktigt 🙂 www.menskopp.se tillverkar i Sverige och har storleksgaranti. Toppenbra! 🙂

  Erika 2016-09-13 08:57:49 http://www.menskopp.se
  Svara
 • Sa himla bra inlagg + hjalpsamma kommentarer <3 Undrar vilken mensapp du anvander? xx

  Linnea 2016-09-11 18:26:37
  Svara
 • Men buhu! Har aldrig ens lyckats få in en tampong. Annars är menskopp en dröm!

  Seyla 2016-09-09 22:55:23
  Svara
 • Menskoppen är verkligen så mycket bättre än alla andra alternativ där ute i mensvärlden. Har använt min i ett drygt år och är hur nöjd som helst! Första mensen kan det vara lite krångligt bara för att komma in en ny vana, men efter det kommer man aldrig vilja använda tamponger eller bindor igen. Menskopp forever!

  Hanna 2016-09-09 21:18:27
  Svara
 • menskoppar är något av det bästa som finns! <3

  Svara
 • Önskar att menskoppen kunde fungera för mig! Har köpt båda storlekarna men båda läcker. Men ska prova föra upp den så långt upp det bara går som några har kommenterat, jag vill ju så gärna att det ska funka!

  x 2016-09-09 16:11:34
  Svara
 • Hej!
  Läs även mer om just menskopp, på menskopp.se 🙂

  Menskopp.se 2016-09-09 07:45:44 https://www.menskopp.se
  Svara
 • Jag har köpt en men inte vågat testa än! Superfegis haha. Grejen är att jag har hormonspiral och blöder minimalt, nästan inget. Rädd att det ska vara för torrt och skavigt då? Funderar ändå på att ta ut spiralen då hormoner känns skit för kroppen. Kanske skönare med koppen om man blöder normalt? Vill ju! 😀

  Johana 2016-09-09 07:03:14 http://www.tandskoterskan.net
  Svara
  • Svar på Johanas kommentar.

   Det som är så bra med menskopp är att den inte torkar ut eller suger upp fukt. Blöt den med lite vatten så går den lätt att sätta in och ta ut. Känn med fingret att den omsluter livmodertappen så sitter den bra. Jag började med min organicup för två år sedan och nu är den med på vår långresa.

   Sanna 2016-09-17 12:32:45
   Svara
  • Svar på Johanas kommentar.

   Jag blöder också lite men tycker att koppen fungerar superbra då! Om det är lite för torrt när jag ska föra upp den så tar jag bara lite glidmedel eller aloe vera-gel på koppen så glider den in lätt, haha.

   Ebba 2016-09-10 09:28:02
   Svara
 • Menskopp funkar verkligen inte alls för mig mensens första dagar. Har kopparspiral och blöder som en stucken gris. Det är inte att den blir full, den verkar snarare inte få något fäste i slidan, den halkar bara snett och börjar läcka efter typ 20-30 minuter. Men senare under mensen när jag inte blöder fullt lika mycket fungerar det hur bra som helst. Så, jag använder tamponger och bindor i början, sedan efter kanske 3-4 dagar går jag över till menskopp. 🙂

  Emelie 2016-09-08 17:50:10
  Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   jag har också kopparspiral och blöder mycket. har större stl på organicup och första andra dagen tömmer jag 4:e, annars blir det översvämning. innan jag satte in spiralen kunde koppen sitta 12h, så man blöder ju avsevärt mer i början.

   Sanna 2016-09-17 12:35:27
   Svara
 • Vad använder du för mens app? 🙂

  C 2016-09-08 17:19:29
  Svara
 • Blev superglad då jag hörde talas om menskoppen för något år sedan och gick direkt till apoteket och köpte en. Testade sätta in den (då jag inte hade mens) och lyckades helt okej på andra försöket. Men då jag skulle ha UT den. HERREGUD! Gjorde jätteont, var besvärligt och höll på att få panik, fick gräva runt länge för att få ut den vilket orsakade skrapsår inne i snippis. Vet inte om det beror på att jag inte hade mens eller vad som egentligen hände men det var så svårt att jag inte orkade börja på med det igen? Det var svårt att få grepp om den lilla tappen som man ska dra ut koppen i också. Det är ju inte helt torrt där inne där den befinner sig så mina fingrar liksom halkade av lite. Kanske borde försöka igen några gånger? En annan sak som får mig att tveka är det där att använda den på offentliga toaletter, alltså stå och kämpa med att få in och ut den i nåt litet bås med en kö utanför. Hujedamej.

  Maja 2016-09-08 12:39:15
  Svara
  • Svar på Majas kommentar.

   Maja, det låter som att du kanske inte lyckats lossa vakuumet helt (som gör att koppen sitter där den sitter och inte läcker) när du försökt ta ut menskoppen. I början försökte jag också bara ta tag i piggen och dra, men tricket är att man måste trycka ihop basen på koppen litegrann mellan tummen och pekfingret, så att kanterna lossnar från slidväggen, och sedan vicka eller dra ut den. Om koppen sitter väldigt högt uppe i slidan (den skall sitta ganska långt ner, lägre än en tampong) kan man prova att krysta några gånger så brukar den kunna flytta sig neråt. Om man blir stressad av att man inte får ut den och börjar spänna sig, kan man ta en paus, andas lugnt och försöka igen efter några minuter. I värsta fall, och detta har hänt mig några få gånger, suger koppen fast runt livmodertappen. Då har jag behövt kroka ett finger över kanten på koppen för att lossa vakuumet. Det är lite småjobbigt första gången, men sedan får man in snitsen. Summan av kardemumman är i alla fall att det ska absolut inte behöva göra ont på det sättet du beskriver att ta sin menskopp, men att bli helt bekväm med det kan kräva lite övning.

   Elina 2016-09-08 21:22:34
   Svara
   • Svar på Elinas kommentar.

    Jag försökte mig på ett nytt försök igår och denna gång fick jag inte ens IN koppen, den vecklade ut sig innan jag lyckats skjuta in den. Alltså hur bökigt kan det vara egentligen? Denna gång kändes det torrt och obekvämt och jag är inte riktigt tjohej med att gräva omkring där inne ännu. Är så ledsen över detta eftersom jag så gärna vill kunna använda den.

    Maja 2016-09-09 11:11:16
    Svara
    • Svar på Majas kommentar.

     Prova kleta på lite glidmedel på den så går det lättare! Dock kan det bli lite svårare att vika ihop den 🙂

     K 2016-09-09 11:54:21
     Svara
 • För alla er som har problem med att sätta in och ta ut menskoppen – DET FINNS FLERA SÄTT. Jag hade problem i början, bytte metod och vips – back on track. Kolla på YouTube, där finns mängder av tutorials 🙂 🙂 🙂

  Åsa 2016-09-08 08:22:46
  Svara
 • ÄLSKAR DETTA. älskar den även

  Vicky 2016-09-08 07:59:36 http://vickys.se/
  Svara
 • Alltså, JA. Håller med dig på varje punkt. Menskopp är det mest hälsomässiga, mest ekonomiska och mest miljövänliga mensskyddsalternativet. Underlivet blir glatt. Plåmboken blir glad. Moder jord blir glad. Det är en win-win-win-situation.

  Och menskoppen är verkligen det bästa jag någonsin köpt. Utan tvekan. Alla kategorier. <3

  Linnea 2016-09-08 07:30:55
  Svara
 • Kan man kissa med koppen i?

  Joanna 2016-09-07 22:49:08
  Svara
 • Har hört lite blandat om det här med att koka menskoppen varje månad, vissa hävdar t.ex. att man inte behöver gör det alls – att det räcker att skölja av den. Hur gör ni som använt menskopp ett tag? Helt ärligt är det typ detta som fått mig att inte ta mig i kragen och gå och köpa en menskopp, jag bor nämligen hemma och känner inte för att stå och koka en menskopp varje månad i familjens kastruller haha..

  T 2016-09-07 21:37:42
  Svara
  • Svar på Ts kommentar.

   Mitt bästa tips är att skölja den i vatten med lite äppelcidervinäger i, typ en skvätt äcv i ett glas vatten. Vinägern tar bort bakterier och dessutom är lågt pH-värde (=surt, som vinäger) bättre för underlivet än högt (=basiskt, som tvål). Fick svamp direkt när jag på resa i nån slags panik över att menskoppen inte skulle vara ren nog tvättade den med tvål – gör aldrig om. Men som sagt, vinäger ftw!

   M 2016-09-08 09:28:26
   Svara
  • Svar på Ts kommentar.

   Jag kokar den mer sällan än så, men brukar använda rengöringsmedel för menskopp (googla lunette feelbetter rengöringsmedel) för att få bort bakterierna ibland också.

   J 2016-09-08 06:40:04
   Svara
  • Svar på Ts kommentar.

   Jag känner igen mig! Jag bodde ett par år i korridor och hade inte lust att stå i det gemensamma köket och koka menskopp. Då kokade jag istället upp vatten, hällde i en stor tekopp och smet in på rummet där jag kvickt la min menskopp i det kokheta vattnet en stund. Det tror jag vara tillräckligt för att desinfektera min älskade menskopp.

   Eva 2016-09-07 23:13:29
   Svara
 • Könns det när den håller på att bli full?
  Hur funkar det att sova med den?

  Amanda 2016-09-07 20:19:42
  Svara
 • Ja, heja menskoppen! Men som andra skriver. Storleken är individuell oavsett barnafödande eller ej. Minns när jag var ung och trodde det var något fel på mig som behövde den största tampongen, att det typ bara var de med extremt stora underliv som behövde det. :). Jag har nu största menskoppen och behöver tömma var annan timme fösta två dagarna. Så då brukar jag faktiskt köra tampong istället eftersom det känns smidigare för mig. Men det är som sagt olika. Bra uppfinning när man lärt känna den! Jag använder föresten glidmedel för att få in den lättare. Bra om man är lite torr.

  Lisa 2016-09-07 20:17:10
  Svara
 • Hej hej, här kommer en med vestibulit som bara vill instämma i hyllningskören. Menskoppen är det snällaste som finns för mitt underliv. + miljövänlig, ekonomisk och bäst. Läste att man kan jämföra att sätta upp en tampong mot slidans slemhinnor med att gnugga en bit papper mot tandköttet tills det blir helt torrt. Ryser av bara tanken! Var snälla mot era underliv och TESTA menskoppen! (Säger inte att den funkar för alla – men ge den ett försök för guds skull :))

  Anonym 2016-09-07 20:16:17
  Svara
 • Jag är också en av dom som så gärna vill älska min menskopp men hittils har det inte gått så bra. Dels så har jag ibland SÅ ONT när jag har mens, att bara tanken på att stoppa upp något i mig gör mig svimfärdig (använder bindor annars av samma anledning), dels så har jag inte riktigt fått det att funka. Känner den i mig och när jag satte mig ner med den i mig en gång så ”tjoffade” det till och jag blödde igenom. Antar att den hamnade på snedden på nåt sätt? Jag har också oregelbunden mens (ca 7ggr per år) så det går så länge mellan gångerna att jag knappt orkar pröva igen pga PMS-ig och ledsen då. Kanske ska ge det ett försök nästa gång!

  Lisa 2016-09-07 20:13:56
  Svara
 • Jag började använda menskopp för ett antal år sedan, och jag har inte ångrat mig en endaste gång! Denna lilla fantastiska pryl får varenda mensdag att bli lite, lite enklare.

  Till er som inte testat: gör det!

  Ellen 2016-09-07 19:25:48 http://lindbergellen.com
  Svara
 • Want to try this but is it messy when you take it out?

  -Christine
  http://www.christinelovestotravel.com

  Christine 2016-09-07 19:05:07 http://www.christinelovestotravel.com
  Svara
  • Svar på Christines kommentar.

   It’s a little messy (if you bleed a lot) but at the same time: you should always wash your hands after going to the bathroom so you’ll just have to wash your hands a little longer 🙂 Not at all a big problem when you know all the other benefits of the menstrual cup (environmentally friendly, good for your vagina, cheaper in the long run… etc)! 🙂

   Elvira 2016-09-09 17:47:07
   Svara
 • Menskoppen har seriöst förändrat mitt liv. Så, så bra grej! <3

  Carin 2016-09-07 18:47:04 http://www.tantcarin.se
  Svara
 • Jag är inte heller vän med min menskopp :/ Jag upplever att jag får mensvärksfeelings av att ha den inne, som försvinner när jag tar ut den. Någon som känner igen det?

  Hanna 2016-09-07 18:27:05
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Tråkigt! Jag har på riktigt ibland kommit på att jag glömt att tömma menskoppen någon gång, för jag känner den verkligen inte.

   J 2016-09-08 06:27:57
   Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Jag med, liksom det allra sista man vill! Men får det bara ibland, så det kanske har att göra med hur man sätter in den? Som någon annan skrev längre ned.

   cLara 2016-09-07 18:51:01
   Svara
 • Bra tema på inlägg! Menskoppshandeln lär ju explodera efter detta inlägg, haha, och jag tog mig i kragen och beställde precis en extra mjuk. Får se om den blir för mjuk… Men min nuvarande Fleurcup har jag kämpat med till och från i flera år, och den sprätter gärna ut när jag sätter in den, och framförallt när jag ska ta ut den – ont som fasiken gör det och så skvätter blodet iväg; har rödprickat både badrumsväggar, ansikte och kläder… Hårdare koppar sägs vara bra för nybörjare för de sätter sig lättare på plats, men tips alltså att det finns extra mjuka sorter också om någon annan delat samma erfarenhet. Och har ni det, och har andra supertips så hojta gärna till med ett kommentarssvar. Pepp på menskoppar!

  Ella 2016-09-07 18:18:53
  Svara
 • Haha, och haha… och haha en gång till, två gånger om dagen å om det bara vore så väl. Tur att vi är olika, tur för er som blöder lite;) Själv tömmer jag var trede-fjärde timme första två dagarna och sover med menskopp och nattbinda för att inte bloda ner sängen. Men i övrigt är det ju ungefär det bästa som hänt mensen.

  H 2016-09-07 18:18:08
  Svara
 • menskopp <3
  og generelt ja til mer snakk om mens!

  marire 2016-09-07 18:14:24 http://hoydepunkt.wordpress.com
  Svara
 • älskar min menskopp, skulle aldrig byta tillbaka till tampong/bindor <3 för mig läckte den lite i början, innan jag lärt mig hur ofta jag behöver byta. de första dagarna blöder jag mer så då behöver jag byta oftare än två gånger, men det lär man sig snabbt!

  elsa 2016-09-07 17:38:41
  Svara
 • Älskar också menskopp! Men vill ändå poängtera att hur ofta man måste tömma beror också på hur mycket man blöder, vilket är väldigt individuellt, koppen kan ju alltså bli full innan 12 timmarstömningen gått. Att tömma två gånger per dygn som Sandra refererar till är av hygieniska skäl.

  På en offentlig toalett utan eget handfat, tömmer jag koppen i toastolen och bara sätter in den igen utan att skölja av, sen torkar jag händerna med lite papper innan jag går ut till det gemensamma handfatet och tvättar bort blodet, funkar finnemang!

  Moa 2016-09-07 16:32:21
  Svara
 • Jag beställdre precis en! Men man vill ju ha rabatt hellre än nöjdkundgaranti. SÅ tips är att ange ”evelina20” så får ni 20% rabatt istället. Hittade det via det där blogginlägget: http://evelinasekologiska.femina.se/organicup-menskopp/

  Sophia 2016-09-07 16:25:39
  Svara
  • Svar på Sophias kommentar.

   Exakt! Hittar ingen info om denna 90 dagars nöjdkundgaranti på hemsidan. Vilket kanske är rimligt om det är en kampanj som inte gäller generellt för alla. Men borde du inte behöva skriva om vad det innebär i inlägget? Får en pengarna tillbaka utan några bekymmer om en inte är nöjd? Eller ska en behöva skicka tillbaka menskoppen, fylla i formulär osv. Mejlar man dem eller hur funkar det?

   Letar efter en menskopp som ploppar lätt då jag har börjat få problem med att mina inte vill veckla ut sig längre. Någon som har tips?

   kim 2016-09-07 21:35:01
   Svara
 • Jeg vil veldig gjerne like menskoppen, men jeg har vestibulitt, og det gjør så vondt å sette inn menskoppen 🙁

  Hanna 2016-09-07 15:50:51
  Svara
 • För er som är ledsna för att det läcker: koppen skall sitta runt livmodertappen. Det tog mig en stund att inse detta. Livmodertappen kännsunheför som en mitten knopp som sticker ut innuti snippan, det är ur den som blodet kommer. När du stoppar in koppen så känn helt enkelt bara efter tappen och trä liksom koppen runt, så att tappen doppas ner i koppen. Totalt läcksäkert! Detta är för övrigt något jag älskade med att skaffa koppen, visste inte ens att livmodertappen gick att känna innan. när jag tänker efter så knappt ens att den existerade… Deppigt! Men precis som Sandra skriver så är koppen så jäkla bra för att lära känna sin kropp. Puss på er!

  A 2016-09-07 15:42:43
  Svara
  • Svar på As kommentar.

   Livmodertappen känns ungefär som en liten knopp som sticker ut innuti snippan, det är ur den som blodet kommer.*

   A 2016-09-07 15:47:03
   Svara
 • Men hur funkar det då om man typ är på en allmän toalett där inte handfat finns i toslettbåset? Måste man inte skölja ur den mellan användningarna?

  Alex 2016-09-07 15:34:03
  Svara
  • Svar på Alexs kommentar.

   om jag måste byta på en offentlig toalett utan handfat brukar jag hälla ut blodet och sen sätta tillbaka den utan att skölja av den. Sen när jag har tillgång till en toalett med handfat brukar jag ta ut den och skölja av den. Annars om du har en vattenflaska med dig kanske du kan skölja av menskoppen med den?

   elsa 2016-09-07 17:40:34
   Svara
  • Svar på Alexs kommentar.

   I och med att den bara behöver tömmas sissådär var tionde timme är det ganska lätt att undvika offentliga toaletter utan handfat 🙂

   A 2016-09-07 15:44:15
   Svara
   • Svar på As kommentar.

    det beror ju helt på hur mycket man blöder. jag måste byta typ var tredje timme den första dagen, då kan det bli så att man måste byta på en offentlig toalett.

    elsa 2016-09-07 17:42:53
    Svara
 • tycker verkligen om min kopp med!!! <3 minns att du visat att du har ett verktyg för pormaskborttagning, nyfiken på att veta vad du tycker om den? xxx

  Katarina 2016-09-07 15:20:07
  Svara
 • Önskar verkligen att det funkade för mig. Har testat alla möjliga varianter, storlekar, vikningar osv men det läcker 9 av 10 ggr och att oroa mig för blodfläckar på gymmet/stan/med kompisar är det sista jag vill under min mensvecka.

  L 2016-09-07 15:05:19
  Svara
 • SÅ kul att du skriver om detta!

  Julia 2016-09-07 14:53:56
  Svara
 • Kan man ha sex med den inne i seg?

  anna hove 2016-09-07 14:36:36
  Svara
 • Menskoppen är världens bästa grej! Hade jättesvårt att få den på plats från början och när jag skulle ta ut den kändes det som att jag behövde ”gräva” ordentligt. Men sen helt plötsligt så bara gled den in och var lika lätt att ta ut. Tror det handlar om att du ska sluta vara nervös eller tänka så mycket. Nu älskar jag min menskopp ❤

  L 2016-09-07 14:28:59
  Svara
  • Svar på Ls kommentar.

   I princip kan man ha sex med menskopp, men det läter inte så jättebehagligt. Ha hällre sex utan och nån gammal handduk över laknet om du är rädd om fläcker.

   Nina 2016-09-07 14:43:27
   Svara
 • Jag har prövat min menskopp en gång, inga problem att få in den och den läckte inte, men att få ut den!? Vet inte om den typ och för långt in/upp men fattar inte hur jag ska få bort suget eller vad det heter?? Nån som har nåt bra tips? Nån som vart med om problem men hittat ett trixa? Vill verkligen använda den men det tog typ en kvart varje gång jag tog ut den så har liksom inte orkat fortsätta…. :'(

  Anna 2016-09-07 14:28:55
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   just för att få bort suget så kan du först ta ett finger upp längs med koppen så att vakuumet släpper, och sen dra ut den!

   ellen 2016-09-07 15:14:36
   Svara
   • Svar på ellens kommentar.

    plus att menskoppen ska inte sitta alls lika långt upp som tampong, man för liksom bara in menskoppen, ingenting annat!! hoppas detta kanske hjälper!

    ellen 2016-09-07 15:16:00
    Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Tricket är att få vakuumet att släppa! Enklast är väl typ att föra upp fingret längs med menskoppen, sen trycker du in lite (alltså du trycker in menskoppens kant mot mitten av menskoppen) när du känner att du kommit över kanten, så släpper vakuumet. En grej jag gjorde i början var att stoppa in den för långt, som en tampong, men den ska liksom sitta mycket längre ut än man tror. Sen åker den ju upp (in) under tiden man har den inne men börjar man med den längre ner så behöver man inte gräva så jävla mycket haha.

   Alma 2016-09-07 15:13:59
   Svara
 • Den funkar tyvärr inte alls för mig 🙁 Den läcker hur ofta jag än byter och så får jag kramp av att ha en så stor grej i underlivet när allt där redan är känsligt till att börja med :/
  Men testa ni som tvekar, de som det funkar för verkar ju helt frälsta.

  Sandra 2016-09-07 14:12:24
  Svara
  • Svar på Sandras kommentar.

   Nu har ju inte du bett om tips, men – så var det för mig första gångerna jag testade. Sen kom jag på att den skulle längre in, typ så långt det går – då känns den i princip inte alls och sitter tätt. Kan vara värt att testa.. (alternativt annan storlek/typ)

   M 2016-09-07 14:33:22
   Svara
 • Ja, hipp hurra för menskoppen! 😀

  TIDSTJUVEN 2016-09-07 14:08:04 http://tidstjuven.com/
  Svara
 • Så sjukt bra grej! Det enda jag inte riktigt lyckats få att funka är att ha den i under träning eftersom den börjar läcka när jag t.ex. springer trots att den sitter precis som den ska. Dock rätt lätt löst genom att använda tampong när jag ska träna och sen byta till menskopp efteråt, sparar ju ändå mer pengar eftersom jag behöver köpa ett nytt paket ca var tredje månad istället för två paket/månad. Plus att det här med att bara kunna sätta in den när man börjar ha menskänningar är bland det bästa som har hänt mig, istället för att behöva gå och kolla på toaletten var 10:e minut för att se om den har kommit eller inte…

  K 2016-09-07 13:46:18
  Svara
 • håller med! inte alls lika frälst som alla andra. läcker ibland och förstår inte hur man kan tömma endast 2ggr/dag?? går inte att träna med då det liksom ”skvalpar runt”. använder tampong varje natt och skulle VERKLIGEN INTE rekommendera menskopp på festival. extrem ofräscha bajamajor = ooptimalt, plus att det inte finns nånstans att skölja ur koppen.

  ur en miljöaspekt förstår jag det absolut, även för kroppen och slemhinnorna. men rent ekonomiskt är det knappt lönsamt för en sån som mig. köper billiga tamponger på typ ÖB för 20 spänn, och en förpackning räcker för mig i flera månader.

  s 2016-09-07 13:36:06
  Svara
  • Svar på ss kommentar.

   Du måste inte gilla menskoppen. men jag hängde inte med när du sa att det int evar lönsamt ekonomiskt?? Alltså – en menskopp köper man 1 gång i livet. Eller kanske flera om man tappar den. Och den kostar mellan 100kr-299kr. Så det är visst lönsmant? Eller hur menade du?

   V. 2016-09-07 15:04:58
   Svara
   • Svar på V.s kommentar.

    jag har inget emot menskopp, använder det själv. menade bara att det inte är optimalt för alla och tycker det kan vara bra att föra fram, och då tycker jag att tampong är ett bra komplement! menskoppen rekommenderas att bytas ut ca var tredje år (klart man kan fortsätta använda den om den är intakt, men min förändrades efter ca tre år och behövde bytas ut) = större kostnad än vad jag lägger ut på tamponger etc under samma period.

    s 2016-09-07 15:20:28
    Svara
  • Svar på ss kommentar.

   Alltså, det är väl inte bättre att sätta in en tampong (=bakterietillväxtvänligt material) på äcklig bajamaja? Poängen med menskoppen är väl först och främst att du INTE behöver ta ut den på typ en hel festivaldag mot tampongens var tredje timma..? Men om du måste, så är det fortfarande bättre att tömma, torka av och sätta in en menskopp än en tampong ur bakteriesynpunkt.

   M 2016-09-07 14:46:25
   Svara
   • Svar på Ms kommentar.

    för övrigt är det var 8e timma du behöver byta tampong

    s 2016-09-07 14:58:51
    Svara
    • Svar på ss kommentar.

     För övrigt har jag aldrig haft en tampong sittande i 8 timmar – DET skulle kännas extremt ofräscht för mig..

     M 2016-09-07 15:20:50
     Svara
   • Svar på Ms kommentar.

    oj vilken aggressiv ton ? där är man väl helt enkelt olika med vad som känns bäst. jag måste som sagt tömma den flera gånger per dag, oftare än jag byter tampong

    s 2016-09-07 14:57:49
    Svara
    • Svar på ss kommentar.

     Eeeh, inte min mening att låta aggressiv (läst min kommentar igen och ser inte riktigt det aggressiva?) men du har lämnat en väldigt negativ och hårt formulerad kommentar. Ok att det inte funkar för dig men när du ‘VERKLIGEN INTE’ rekommenderar menskopp med versaler och anger ‘extrem ofräscha bajamajor’ som ett av skälen menade jag bara att bajamajan väl inte blir fräschare för att det är en tampong du ska byta, försökte visa på en lösning + faktumet att tampongen är extremt mycket sämre bakteriemässigt.
     Som nån annan kommenterat, du måste inte gilla menskopp, men dina argument var ganska aggressiva och inte helt korrekta..

     M 2016-09-07 15:19:52
     Svara
     • Svar på Ms kommentar.

      jag argumenterar alltså inte emot menskopp. det verkar ju funka skitbra för de flesta 🙂

      s 2016-09-07 15:42:18
      Svara
     • Svar på Ms kommentar.

      hur är min kommentar negativ? är, som jag skrev sen, inte emot menskopp och ogillar det inte. ville bara föra fram att det inte är optimalt för alla

      s 2016-09-07 15:25:19
      Svara
  • Svar på ss kommentar.

   oj. ”håller med!” skulle jag ju inte skriva ? håller väl snarare inte med haha. även om jag såklart generellt inte är emot menskoppen, även om det kanske låter så

   s 2016-09-07 13:37:15
   Svara
 • Alltså använde den en gång och det tog 30 min att få ut den. Hällde i misstag blod på golvet(!) pga sugkoppseffekten då den plötsligt kommer ut, plus blev yr och illamående av att se blodet i koppen. Ingen jättebra upplevelse

  N 2016-09-07 13:34:58
  Svara
 • Hurrraaaa menskoppen! Har kört med menskopp i nio år och den är utan tvekan den viktigaste prylen. Skulle jag måsta göra mig av med allt skulle den va den sista saken.

  MEN OBS OBS OBS! Den större koppen funkar för kvinnor som inte fött barn också! Jag har inte fött barn och köpte en liten som min första menskopp. Men jag blöder alltid sjuuukt mycket och fick tömma koppen superofta och den läkte också! Så vet du med dig att du blöder mycket gå på den större! Det här med barn är inte avgörande för vilken kopp som passar dig bäst..! 🙂 ROPEN SKALLA MENSKOPP TILL ALLA!!!

  Milla 2016-09-07 13:27:47
  Svara
 • menskoppen aka min bästa kompis i hela världen

  agnes 2016-09-07 13:21:50
  Svara
 • asså yay <3 menskopp http://www.me-luna.eu/

  alice 2016-09-07 13:19:40
  Svara
 • Altssååå jaa!! äslkar att du tar upp menskoppen. Så jäkla värd sak!!

  Agnes 2016-09-07 13:01:17
  Svara
 • ÅÅÅH! gud vad jag behövde läsa detta. Köpte en menskopp när jag var i Berlin i somras (de säljs på ica där typ) men har fortfarande inte vågat använda den. Tycker den känns för stor för att få plats där inne, men nu blev jag peppad på att testa. *längtar till nästa mens* 😉

  Karoline 2016-09-07 13:00:22 http://www.karolinesvintage.se
  Svara
  • Svar på Karolines kommentar.

   Mitt tips är att testa en vikning som heter typ ”tulpanvikningen” eller nåt (bara att googla) första gångerna + ta lite glidmedel på. Jag upplevde att den vikningen var mycket lättare i början. Dock att det var lite större risk för att den läckte med den vikningen, men det var ändå ett bra sätt att få in snitsen/känseln av hur koppen ska sitta inne i vaginan. Och som någon annan som kommenterade skrev: det rekommenderas INTE att testa den när man inte har mens (ens vagina är både torrare och mer ihopdragen då så man riskerar att ha ännu svårare att få in koppen). Lycka till!

   Elvira 2016-09-09 17:54:11
   Svara
  • Svar på Karolines kommentar.

   Tips! Prova den när du inte har mens! Mycket roligare att ha koll på hur den funkar lagom till mensen. Lyckades själv inte få den att fungera under mensen (för pmsig och sur) utan provade den mellan två perioder och efter några gånger satt den som den skulle. Menskoppen kan behöva tålamod!

   Milla 2016-09-07 13:31:01
   Svara
   • Svar på Millas kommentar.

    så vitt jag vet ”avråder” man att prova den mellan mens, då fittan och slemhinnorna är annorlunda under mens och när man inte har det.

    s 2016-09-07 13:39:03
    Svara
 • Jag vill verkligen gilla min menskopp men vi blir inte kompisar! Den är jättesvår att sätta in, vill inte veckla ut sig ordentligt och den läcker. Och det beror inte på för svaga muskler i fifi. Sen oroar jag mig för TCS. Jag vet att bakterier inte ska kunna få fäste på själva koppen, men i blodet som ligger i borde det ju gro bakterier?? De gillar ju blött.. Nån som vet nåt om detta?
  Aja, tänker iaf försöka igen med annat märke för det är ju en bra grej.

  Elin 2016-09-07 12:58:56
  Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   Blodet i menskoppen är ca lika ‘rent’ som det blod du har i kroppen. Det är när annat organiskt material ‘blir liggande’ med uppsuget blod som risken för TSS ökar, tex en tampong som suttit länge, eller ‘ludd’ från tampong som blivit kvar.

   M 2016-09-07 14:39:36
   Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   Hade samma problem i början men helt plötsligt en dag hamnade den liksom rätt och sen dess funkar det så bra. Gällande TSS är det väl ingen risk för bakterier så länge blodet är inne i kroppen, det är ju en steril miljö där blod hör hemma liksom. Men någon läkare kanske kan förklara bättre?

   Nina 2016-09-07 13:43:31
   Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   Hej! Tråkigt att du oroar dig så. Har inte koll men har själv aldrig oroat mig! Kokar koppen ordentligt, tvättar den noga mellan varje tömning. Jag har haft min i nio år och flera gånger haft den inne så länge som två dygn…. Utan att ha blivit sjuk eller något! Så tror det är 100% safe!! Vi har ju vätska överallt i kroppen… Blodet i menskoppen är väl inte så mycket konstigare? Värre med tamponger tycker jag! Efter att ha använt menskopp känns bara tanken på tampong super äckligt för mig. Angående att du tycker att det är svårt att sätta in menskoppen, prova den mellan perioderna! Alltså när du inte har mens. Ha tålamod! Lycka till!!! 🙂

   Milla 2016-09-07 13:38:46
   Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   Ja mena TSS

   Elin 2016-09-07 13:00:53
   Svara
   • Svar på Elins kommentar.

    När man har studerat menskoppsanvändning mot TSS har det inte visats någon sådan koppling jämfört med tamponger. Tampongers snöre utgör en direlt väg in för bakterier, samt att det kam vara bakterier på bomullen på tamponger som gör att man får TSS. Men det är alltid superviktigt att tvätta händerna med tvål och vatten före all mensskyddshantering!!

    Amanda 2016-09-08 07:27:09
    Svara
   • Svar på Elins kommentar.

    Läs kommentaren innan din 🙂

    Milla 2016-09-07 13:40:16
    Svara
 • Ja, Ja, JA!
  Det enda dumma med menskopp är att jag inte använt det alltid..
  Fler plus än de du listar:
  + man kan bada (vet man kan det med tampong också men jag har aldrig gillat att de liksom suger åt sig bassängvatten också.. uäh, och vått snöre..)
  + man kan sätta in den innan mens, om man ska på resa eller annat där det kan vara svårt att hitta toa precis när mensen kommer, eller på kvällen om man får mensen under natten så slipper man gå upp och börja fixa
  + man behöver aldrig tänka på om man har tillräcklig med bindor/tamponger hemma eller med på resa (eller nånsin mer _köpa_ bindor och tamponger!)
  + det bildas inga bakterier som det kan göra när blodet sugs in i tampongen / bindan, allt är liksom helt rent (= man kan tömma ännu mer sällan än de två ggr per dygn du skriver)
  + superintressant att se hur mycket man blöder, färg och konsistens (tänk inte bläk, detta är superviktig info och lärdom om egna kroppen)
  + märkligt, men jag tycker att många av mina besvär kring mens mildrats massor med koppen – alltså märker knappt att jag har mens med med den mot hur det varit förr

  Som sagt, bara sur på all energi, pengar, bekymmer, tid, tankeverksamhet jag lagt på tampong- och bindrelaterade frågor innan jag skaffade kopp..

  M 2016-09-07 12:58:36
  Svara
 • Menskopp är den bästa upptäckten jag gjort. Att slippa köpa tamponger, att inte kunna glömma tamponger, att slippa bli uttorkad av tamponger, det är bara bara en massa plus med menskopp!

  Anna 2016-09-07 12:37:20
  Svara
 • Åh vad glad jag blev när jag såg att du tog upp det här!
  Menskopp är så himla bra!! Har använt i typ 4 år och är så nöjd.
  Tänker att det nog finns många som inte känner till att kopp finns, så toppen att du tar upp det och tipsar!

  Anna 2016-09-07 12:29:57
  Svara
 • Nice!! Har funderat länge på att testa menskopp men är så himla rädd att jag ska råka dra ut min spiral nör jag tar ut den 🙁

  Lina 2016-09-07 12:24:52
  Svara
  • Svar på Linas kommentar.

   Jag provade först menskopp och var jättenöjd med det! Men när jag satte in min kopparspiral blev det lite trixigare – vakuumet som kan uppstå kan nämligen rubba spiralen ur sin position (det har alltså inte med själva trådarna att göra utan om det råkar bli ett vakuum när man tar ur menskoppen, som min barnmorska förklarat det i alla fall). Man kan säkert använda menskopp ändå om man är försiktig (som ju flera har skrivit!), men jag personligen tyckte det var jobbigt att hela tiden känna mig osäker på om min spiral satt rätt och gjorde sitt jobb eller inte, eftersom man inte alltid känner själv om den råkar rubbas (och jag råkade själv ut för detta, trots att jag var jätteförsiktig med att att släppa ut vakuumet!). För mig har kopparspiralen varit det enda preventivmedlet som fungerat bra, men annars hade jag kanske valt något annat alternativ som fungerat bättre ihop med menskopp. Du får prova dig fram 🙂

   Peaches 2016-09-08 13:22:31
   Svara
  • Svar på Linas kommentar.

   Om du har spiral så se till att få bort vakuumet ordentligt genom att klämma på koppen (försiktigt så inte mens svämmar över hehe) innan du drar ut koppen.

   Hilda 2016-09-07 13:47:51
   Svara
  • Svar på Linas kommentar.

   Fråga din barnmorska! Absolut vet att ta reda på om spiral funkar med menskopp! Någon som har koll???

   Milla 2016-09-07 13:41:34
   Svara
  • Svar på Linas kommentar.

   det är nog ingen risk 🙂 trådarna till spiralen är ju så himla korta att man inte ska känna den. menskoppen sitter längre ner än en tampong så det bör inte vara mer riskabelt än att dra ut en tampong?

   s 2016-09-07 13:41:06
   Svara
   • Svar på ss kommentar.

    Jag har fått ”godkänt” av flera barnmorskor att använda menskoppen trots spiral. Man ska bara vara lite extra försiktig så att man inte drar i trådarna. Jag brukar bara dra lite försiktigt och om det inte känns konstigt eller ont tar jag ut den. Haft menskopp+ spiral i 1,5 år och det har gått perfekt:)

    amanda 2016-09-07 15:17:25
    Svara
 • Älskar menskopp

  Ida 2016-09-07 12:19:37
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Fanny Ekstrand
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Petra Tungården
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Ida Warg
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Emma Danielsson
Mode
Pamela Bellafesta
Man
Niklas Berglind