Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

questions and answers part 10. my work.


(for english, click “in english” in the right frame below FAQ)

Alltså förlåt för att jag är helt obotligt långsam på frågor&svar-delen. Säkert mer än hälften är kvar. Här kommer jobb-delen i alla fall!

vad jobbar du som?
Jag jobbar som copywriter (och bloggare). En copywriter är en reklamkreatör med huvudansvaret för texten. Jag hjälper företag att kommunicera med sina kunder kan man väl ungefär säga.

jag, och säkert många andra, är väldigt intresserad av ditt jobb! Kan du inte berätta lite om vad du gör under en dag, vad du håller på med just nu.
Här i USA är det ganska mycket hierarkier så mitt jobb här skiljer sig en del från i Sverige. I Sverige kunde mina dagar se rätt olika ut. Det var rätt mycket möten, man presenterade idéer för sina kunder (företagen man jobbar med), skrev på olika texter, idéade, var i produktion ibland, t.ex på filminspelningar och så. Här i USA sitter jag och Nina 90% av tiden mest i ett rum och hittar på idéer. Vi jobbar med ungefär tre kunder i taget och ungefär varannan dag presenterar man sina idéer för sina CD’s (Creative Dirtectors), de är ens kreativa chefer. Och så säger de kanske ”hmm bra men tänk lite åt det här hållet också” och så gör man det i tre dagar till. Jag och Nina presenterar ungefär tio idéer åt gången, och så bestämmer ens CD’s när de tycker att vi har tillräckligt många. Sedan är det tusen möten och tusen fram och tillbaka och sedan presenterar CD’sarna de tre kanske bästa idéerna för kunderna (det är oftast större kampanjer vi gör, som inkluderar digitala medier, tv, annonser etc) och i ungefär 1% av fallen så blir idén av. Just denna veckan jobbar jag med BMW mest.


här sitter jag och nina ungefär varje dag och spånar på grejer.

vilken inriktning ska man välja på gymnasiet?
Vilken inriktning du väljer på gymnasiet har egentligen ingen större betydelse för framtiden. Välj något du tycker är roligt så borde det lösa sig. Glöm inte att dom betygen du får i gymnasiet är dom du söker in på universitetet med sen, så glöm liksom inte att plugga. Det här hade nämligen ingen sagt till mig, kanske är det helt självklart för alla andra? Fick inte reda på det förrän i tvåan och hade inte direkt pluggat speciellt hårt i ettan. Själv gick jag i alla fall sam-sam.

jag längst till vänster med mina klasskompisar på mösspåtagningen i gymnasiet.

hur bestämde du dig för att bli just copywriter?
Allt gick ganska så fort. Men jag hade en kompis som funderade att söka dit och jag hade varit sugen i väldigt många år på reklam, men alltid tänkt att Berghs är en omöjlig skola att söka in på. Det verkade så fantastiskt roligt att skriva och hitta på idéer och se dem förverkligas. ”Ska han söka kan väl jag” tänkte jag och kollade in vad det var för arbetsprover som gällde. Och så kom jag in, var helt brutalt chockad och överlycklig.

Hur får man jobb på reklambyrå (för det är väl på en sån du jobbar?), vad behöver man gå för utbildning? Vad är det egentligen man gör? Vad heter det du jobbar som? Skulle tycka det var kul att jobba med detta i framtiden så det är därför jag undrar!
Det enklaste sättet att få jobb är att gå på en reklamskola. Det finns ett gäng olika, de största är Berghs, Hyper Island och Beckmans (sedan finns det massa andra, googla!) Jag gick på Berghs. Jag läste någonstans att ungefär 90% av de som är aktiva i reklambranschen har gått på Berghs. Utbildningen är tvåårig och man väljer att söka in som copywriter eller art director. Båda yrken är reklamkreatörer och skiljer sig inte väsentligt från varandra förutom att den ena har huvudansvaret för formen och den andra för texten. Tycker alltid att det är lite klurigt att förklara vad man gör, men tänk såhär:
Ett cykelföretag hör av sig till en reklambyrå och säger, Hej vi behöver hjälp ingen köper våra cyklar!
Då gör man först massvis av research. Hmm, vad är bra med just de här cyklarna egentligen? Hur ska vi få dem att stå ut från mängden och få människor att inse att det är just de här cyklarna de ska köpa? Reklambyrån tar fram ett språk, en form och ett koncept för cykelföretaget. Cykelföretaget kanske till exempel har som princip att inte en enda cykel ska kosta över tvåhundra kronor, då är det såklart det vi ska berätta för människor. Man försöker alltid hitta något som är speciellt med varje varumärke som får dem att utmärka sig. Sedan gör man reklam för cykelföretaget. Det kan vara allt från en iphone-app, en kampanj på facebook, ett TV-program, annonser, banners, reklamfilm, samarbeten med andra organisationer eller alltihop på samma gång. Man brukar säga att den bästa reklamen är den som slutar vara reklam och som konsumenterna, alltså vi, istället börjar uppskatta på ett högre plan. Som till exempel Arlas recept-app eller Nike Plus. Som kreatör jobbar man i alla medier och försöker hitta den lösning som passar bäst för företaget. Ungefär så!


jag på jobbet.

Kan du visa något jobb du gjort som copywriter?
Här i USA har vi inte gjort något alls än. Processerna är fruktansvärt långsamma och man ska få vara glad om man gjorde en enda annons på ett år. Det är ganska så frustrerande men vi börjar acceptera det. I Sverige var det sista jag gjorde innan jag slutade (nu blir det länkfest) en kampanj för Försäkringskassan, ett par reklamfilmer för Svenska Spel, en sommarkampanj för Stadsmissionen och en för Ipren Barn.

Är det svårt att komma in på copywriter-utbildningen? Och, vad behöver man läsa på gymnasiet för att kunna komma in på den? (för jag dör lite om intagningspoängen ligger runt 1,9 eller 2,0)
Det är inga gymnasiepoäng, man söker på intagningsprover. De finns på Berghs.se’s hemsida till exempel just nu.


en tredjedel av min Berghsklass + jag på mitt landställe.

Jag undrar hur ditt arbetsprov såg ut som du sökte in med till Berghs?
De är slängda och förträngda.

Hur gammal var du när du kom in på Berghs?
Jag var 20 skulle fylla 21. Men det är väldigt ungt och inte sådär jättevanligt, i alla fall inte då. Jag var yngst i klassen och medelåldern var runt 25.


Christian, jag och Thomas på vår slututställning.

vad ville du bli som liten?
Författare.

Hvilken utdanning tok du på Berghs, og hvor fornøyd er du med den utdanningen?
Den tvååriga diplomutbildningen Media Communications. Tror den bara heter Reklam nu. Så himla nöjd!


Carl Fredrik i Cannes på den årliga reklamfestivalen Cannes Lions.

Vilken linje gick du på gymnasiet?
Sam-sam.

what did you study at college? have you ever been on an erasmus grant?
I studied advertising at an advertising school called Berghs School of Communcation.

Skulle du tipsa en nervös blivande student att söka skola utomlands?
Om man vill vara utomlands tycker jag absolut det. Att resa och bo i andra länder är det bästa man kan göra med sitt liv tycker jag. Om man gillar det alltså.

vilket pr-byrå i stockholm skulle du rekommendera för praktik som nybörjare i branschen? (dvs när man är nyexaminerad från högskolan) hellre ett stort eller litet företag? tack <3
du har en mycket fin blog.
Min fina vän Devi jobbar på Prime och hon är så himla utmärkt så jag säger den.

vilket gymnasium gick du på?
Östra Real.

Hej! Jag skulle gärna börja studera grafisk design, men har ingen stor erfarenhet från tidigare på den fronten. Var tycker du att jag borde börja? Känner du t.ex. till några bra skolor som kan passa en novis? Tack för en fin blogg!
Beckmans är en bra skola för grafisk design. Har inte jättestor koll men om något annan vet kan ni väl kommentera.

Känner du någon som gick Berghs bachelor i San Francisco och kanske har en blogg länk?
Känner ingen tyvärr men har någon gjort det och läser detta, kommentera!

Vad var ditt första jobb?
Ett sommarjobb på ett dagis.


jag på Garbergs, mitt förra och första jobb i reklamvärlden.

Vad vill du göra i framtiden?
Bo tillsammans med Ludvig och en liten hund och vara kär och lycklig.

Sandra, hur gjorde du efter gymnasiet? Har du alltid vetat att du ville bli copywriter, eller har du vandrat i arbetslöshet och framtidsångest som jag gör nu? Jag funderar på att fara till USA som Au-pair, men hur gör man för att våga det? Ska man bara våga, även fast man kanske egentligen inte vågar?
Oroa dig inte för mycket vad du ska hitta på direkt efter gymnasiet. Man behöver inte veta exakt vad man ska jobba med då. Tänk istället – vad är det roligaste jag kan göra just nu? Resa till USA som au-pair låter väl helt strålande tycker jag. Och är det läskigt och hemskt är det ju bara att åka hem. Man kan alltid ångra sig nämligen, det är det som är så bra med livet. Själv jobbade jag på Seven Eleven och reste lite.

Vilka egenskaper är bra att ha som copywriter och hur ska man vara som person?
Hmm. Tålmodig, vara bra på att jobba i grupp, kreativ och snäll. Reklambranschen är ganska bufflig så jag tycker snäll känns som en bra grej att ta med, behövs fler såna.

hej sandra! jag vill hemskt gärna börja på berghs, men jag har lite frågor som det skulle vara guldvärt att få svar på. 1 behöver man höga betyg för att komma in? jag har väldigt bra betyg, men är det viktigare att vara kreativ? 2 är det enkelt att få jobb efter en utbildning på berghs? 3 hur kommer man enklast till ny? alltså genom att få visum menar jag. skulle vara väldigt kul att bo i ny, men det verkar himla svårt.du är bäst bäst bäst, tack för den finaste existerande bloggen och för att du sänder ut hopp.
Hej och tackar! Här kommer svar:
1. Nej, du behöver inga höga betyg, du söker in på arbetsprover. Intagningsproverna finns på deras hemsida.
2. Ja, det är viktigt att vara kreativ. Men det är också viktigt att kunna tänka strategiskt och konceptuellt. Vet inte om det har med bra betyg att göra, mer hur man är som person.
3. Enklast är nog genom att studera här på något vis. Läsa någon liten kurs eller så!

Hur står man ut med tillfälliga skitjobb på bästa sätt?
När det var som allra tröttsammast och värst på mina Seven Eleven-nattpass så blev jag övertrevlig, gav bort gratis gurkmajonnäs till korven och bakade muffins klockan tre på natten. Och bytte radiostation fast jag inte fick. Man får tänka lite kreativt kanske och försöka göra det bästa av situationen.

hur vågar man börja på en utbildning? jag har haft otur tidigare, eftersom jag nog främst valt skola efter personen jag vill vara, snarare än den jag är. hur vet man vad som är rätt, både gällande personer och utbildning? jag är blyg och osäker, men vill inte ångra mig och börja om på nytt, speciellt inte med en lång utbildning som tar upp så stor del av ens liv. vad har du för råd?
Jag tror man bara måste sätta igång och välja något. Jag började på kulturvetarlinjen innan Berghs och den behövde jag nog läsa ett år för att förstå att jag inte ville göra det. Man ska inte vara så orolig, man kan alltid hoppa av saker som inte passar. Det är bättre att prova. Det gäller det mesta i livet.


När vi slutade på Berghs fick alla ett djur som skulle symbolisera dem. Jag fick en papegoja, haha.

Vad gjorde du efter gymnasiet? Vart ska man ta vägen som förvirrad artonåring när det enda man vet är att man vill bort?
Då tar man något struntjobb, sparar pengar och sedan reser man iväg med ett knippe personer man tycker om. Eller så kanske man köper en enkelbiljett till London, börjar jobba på en sunkig pub och bor i kollektiv. Eller flyr till Paris, lär sig franska på någon liten kurs som tar CSN, bor i en skruttig takvrå och kysser fransmän. Lite vad man vill. Själv blev jag stormkär i en lång, blond ung man vilket ledde till att jag mest hånglade. Och så jobbade jag natt på Seven Eleven och var i Vietnam i fem veckor.

Vad gjorde du som projektarbete på gymnasiet?
Vi fick inte välja. Alla i tredje ring på min skola hade ett FN-rollspel och representerade olika länder. Jag var Spanien, gick runt i dräkt och läppstift i en vecka och var barsk.

Hej Sandra jag har en fråga.
Jag undrar varför valde du av alla job som finns i Världen att bli copywriter vad är det som passionerar dig så mycket i det jobbet? Jag tycker själv att det inte verkar vara ett spänande jobb så jag bara undrar vad som är så fantastiskt med det.
Alltså jag tänkte inte riktigt så att nu ska jag välja av alla jobb i hela världen. Jag tyckte det verkade roligt, sökte in på Berghs och så blev det liksom så. Och det var ju en himla tur att jag trivs som det. Jag tycker det är roligt för att det är så brett, att man jobbar mycket tillsammans och att man kan se resultat. Och att man jobbar i projekt som börjar och tar slut. Det är kanske det bästa. Att det aldrig är samma.


jag och Jenny på ett av Garbergs många fantastiska fredagsvin.

Vad skulle du hålla på med om du inte höll på med reklam?
Ägnat mig mer åt skrivande. Tänker att det vore fint att jobba frilans, skriva krönikor och artiklar och långa romantiska böcker. Bo i en liten lägenhet i Paris och vara svår och äta 1 euro-baguetter när pengarna tog slut. Eh ja, jag romantiserar men det kan man få göra.

Och till sist, hur blir man så förträfligt kreativ som du!
Oj oj tack så mycket. Jag är bara så himla rastlös och älskar att pyssla. Klippa och klistra, skriva av mig och göra det fint runt omkring mig. Har alltid varit så. Pratade sönder dagisfröknarna med milslånga historier och har källaren fyll med scrapbooks och dagböcker. Har bara ett behov.

Du och Ludvig jobbar båda som copywriters om jag inte misstagit mig? Hur är det att ha samma jobb som sin pojkvän, blir det aldrig situationer som ‘mitt-projekt-är-bättre-än-ditt’ (okej inte riktigt så barnsligt men jag tror du förstår.)
Nej aldrig. Jag är jämt så himla, himla stolt över honom. Han är min favoritcopywriter!

Vilket är ditt bästa råd att nå sin drömkarriär? Ja, menar då som ditt jobb, copywriter/art director.
Vara envis, ha vassa armbågar och göra lite mer än vad man blir tillsagd att göra.


finklädda på väg för att gå på Guldägget, Sveriges årliga reklampris.

Sandra: jag skulle gärna vilja höra om hur det är på din byrå i NY, du har inte berättat något om det. Vad heter byrån? Vad för slags byrå är det? Snarlik den byrån du jobbade på i Stockholm?
Byrån heter Kirshenbaum Bond Senecal and Partners (även kallad KBSP). Vi är cirka 550 personer på kontoret. Garbergs som jag jobbade på i Sverige var cirka 40, så det är väldigt olikt. Jag jobbar med BMW, Homegoods (ett möbelforetag), Calvin Klein och Vanguard (ungefär som Skandia). Alla är väldigt snälla och roliga men hierarkierna känns fortfarande ganska så ovant. Jag tycker det är rätt så svårt med engelskan men det blir ju bättre för varje dag. Mest tycker jag om att jobba med Nina. Hon är så väldigt smart och så har vi alltid samma bilder i huvudet. På sista tiden har vi börjat prata i halva meningar för att den andra halvan inte behövs, man förstår ändå. Som ett gift gammalt par, det är fint.


utsikten från mitt fönster på jobbet.

How did you figure out what you wanted to do for your career in life?
All i knew was that I wanted to write. When I went to kindergarten I dreamt of being a writer. I had a wonderful kindergarten teacher who saw this and every week we met for an hour so she could ”help me to work on my novel”. So sweet. When I was about 11 years old I decided out of the blue that I wanted to be in advertising. I thought that it had to be so fun to write commercials all day (even though that’s not really how it works, but how could i know). When I became a teenager I forgot about the advertising dreams and dreamt instead of being a journalist. I had that dream until I finished high school and realised that this wasn’t my dream at all. I just wanted to write. So then I thought: maybe the job for me is to work at a publish house? I though it sounded wonderful to just read scripts all day from writers-to-be. I applied for that education at the university and got in. When 3 months had past I realized that I didn’t liked it at all. One evening I was at my friend Joakim’s apartment drinking wine and I saw that he had a brochure about Berghs, the advertising school.
You wanna go here? I asked him, and he said maybe. And then he said; You should go here. It would fit you prefectly. And I said Hmm, maybe. I kinda had that dream when I was younger but it’s so hard to get in.
At least you should give it a try, he said. So I did. And I got in. And that’s how I started to work in the advertising business.

Hej.
Om jag också vill komma in på Berghs och läsa till copy – hur ska jag ta mig till? Alla jag talat med rekommenderar mig att börja när jag är sådär 25, men så kom jag på: Sandra började ung. Var det dumt? Borde man vänta? Jag vill inte riktigt. Jag sprängs av förväntan.
Om du sprängs av förväntan är det ju bara att söka. En så himla himla bra grej att göra innan man börjar på Berghs är att vara ateljeassistent ett år på en reklambyrå. Då lär man sig så oerhört mycket och det kommer vara tusen gånger enklare att göra arbetsproverna efter den erfarenheten. För att bli ateljeassistent mailar du, ringer, skriver eller hälsar på hos de byråerna som verkar roliga. Du säger Hej jag vill bli ateljeassistent hos er, kan man få det? Svårare än så är det inte. Kan rekommendera Garbergs, finaste byrån i världshistorien.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
35kommentarer
 • ja just det, jag går ju san francisco via berghs om nån undrar. kommenterar liksom tre år senare nu men eftersom du länkade in det här inlägget igen kanske nån vill veta!

  Vicky 2014-11-13 23:28:32 http://vickys.se/
  Svara
 • […] själv kan tänka dig att göra eller om du bara vill drömma dig bort till världens bästa stad. Här kan du läsa inlägget. • Blondinbella ska bli rektor! Jag tycker verkligen att Blondinbella är […]

  Weekly roundup #2 | Sandra Rainea 2011-07-02 12:03:12 http://sandrarainea.com/2011/weekly-roundup-2/
  Svara
 • men! fan vad kul att du gjorde den reklamen för svenska spel! fullkomligt ÄLSKAR den!

  Julia 2011-06-26 20:09:36
  Svara
 • ”Glöm inte att dom betygen du får i gymnasiet är dom du söker in på universitetet med sen, så glöm liksom inte att plugga. Det här hade nämligen ingen sagt till mig, kanske är det helt självklart för alla andra? Fick inte reda på det förrän i tvåan och hade inte direkt pluggat speciellt hårt i ettan.”

  Haha du är ju så söt att jag dör!! Själv hade jag önskat att någon sa till mig att betygen på högstadiet inte spelade så himla stor roll, utan att det är gymnasiet som räknas..Men som tur var började jag plugga mindre på gymnasiet, och det gick ju vägen ändå 🙂

  Jenny 2011-06-14 12:42:39 http://reallysoutheast.blogspot.com
  Svara
 • ann – jag var 16 ar och hade helt enkelt inte borjat fundera pa universitetet an.

  amanda – nej du behover inte tidigare utbildning, bara ett intresse. som assistent hjalper man till. klipper och klistrar och lite sant.

  frida – sjalvklart finns det andra utbildningar, bra att du skirver ner dom!

  sandra – ja saklart, forsbergs ocksa. glomde helt bort.

  plin – hur menar du med anda?

  lisa – man bestammer sjalv vilken fargskala ens liv ska ha.

  tron – i do have pictures but they are back in sweden sadly 🙁

  emma – oh hurra grattis!

  sandra 2011-06-13 16:23:38
  Svara
 • åh sandra, det där med paris känner jag också sånt himla sug efter!

  chi 2011-06-11 21:51:41 http://linhchitranle.blogspot.com/
  Svara
 • Sandra. jag vill bara berätta en sak. jag har kommit in på berghs. Inte copy, men marknadskommunikation. Kände att det var mer mig och gav det ett försök. Fick höra av en person att”ha! där kommer du aldrig in, så många som söker bla bla bla” då bestämde jag mig för att nu jäklar ska jag visa dig! Plirade och slet med proverna och fick komma på intervju. Idag fick jag besked att jag kom in. Jag är så glad och lycklig för berghs verkar vara ett superställe och jag har framförallt bevisat för dom som inte trodde på mig att jag minsann också kan!

  emma 2011-06-10 18:04:40 http://timglas.spotlife.se
  Svara
 • du er så fin med lyst hår 🙂

  julie 2011-06-10 15:12:02
  Svara
 • du er fin med lyst har 🙂

  julie 2011-06-10 15:11:32
  Svara
 • I agree, living and working abroad is the best adventure! I’m from South Africa and working in Japan and it’s been fabulous. You sound so happy and confident! Thank you for the lovely pictures too xxx

  Trixie 2011-06-10 11:23:25 http://trixieandflo.blogspot.com/
  Svara
 • Hi Sandra, Im a reader from Vietnam. So you had been here in five weeks. Do you have any picture while you were here? 5 weeks was quite a long time. You travelled across Vietnam then? Will you come back to visit again? Hope to have a chance to meet you!

  Tron 2011-06-10 03:54:25
  Svara
 • Du är så himlans fin Sandra, det vill jag att du ska veta. Tack så mycket för alla svar, dem har släckt många frågor. Det måste ha tagit en jädrans massa tid 😛 uppskattar det och den bästaste bästa bloggen. Kram!

  Victoria 2011-06-10 00:40:37 http://wackodoll.blogspot.com
  Svara
 • Ja, man blir lite less på att läsa om all din lycka när världen ser på med sorgsna ögon. Vet inte om olycklig kärlek kan räknas till den svartvita världen vi andra lever i.

  Lisa 2011-06-10 00:36:44
  Svara
 • Nej, vad härligt att du var med och gjorde reklamen med killen som samlar antikviteter! Kommer ihåg när jag såg den första gången, tyckte den var så himla söt. 😀

  Svara
 • Jag lär mig så himla mycket om livet av att läsa din blogg.

  Josefin 2011-06-09 20:24:02
  Svara
 • blir du ledsen om jag lägger en kommentar i varje inlägg om att du är alldeles för fin? och så ska jag vara seriös ju. såklart, annars är det väl ingen idé med det. vet inte om det gör någon skillnad egentligen. men du är på tok för fin. och det är lite jobbigt. men hej och hejdå!

  emma 2011-06-09 19:06:37 http://hantuggarkex.blogspot.com
  Svara
 • http://resume.se/asikter/notanotherplanningblog/2011/06/08/internetdialekter/index.xml

  lite roligt faktiskt. du och elsa är ändå mina favoriter!

  plin 2011-06-09 15:30:56 http://mentalfistid.blogg.se
  Svara
 • Underbart intressant att läsa!

  Melwa 2011-06-09 14:23:18 http://melwabythegarden.blogg.se
  Svara
 • fantastiska svar. du får allting att verka så lätt, vilket det antagligen också är om man bara vågar! 🙂

  the last day of magic 2011-06-09 14:20:25 http://thelastdayofmagic.blogg.se/
  Svara
 • intressant att läsa! (även om jag ska bli sångerska haha 😀 )

  vonskareng 2011-06-09 14:10:48 http://vonskareng.blogg.se
  Svara
 • jag skulle hemskt gärna jobba som copywriter men jag är så nervös av mig och så går jag redan en utbildning som är.. helt ok.
  eller det är oftast tråkigt och jag passar inte in.
  okej jag blir nåt helt annat istället, insåg precis nu att jag ju inte kan hålla på med nåt jag inte förstår mig på.

  emilia 2011-06-09 13:12:13 http://stiligaemilia.blogg.se
  Svara
 • vad spännande att läsa! och särskilt kul att se det du arbetat med. vill se mer!

  Elise 2011-06-09 13:08:13 http://elzplz.blogspot.com
  Svara
 • Jag pluggade inte heller på gymnasiet, det var aldrig någon som sa att det var superviktigt att du gjorde det så att du hade val efteråt. Men innan gymnasiet var det ingen som sa att man kunde få sy i tre år heller. Det kom en kille från kommunens gymnasium och berättade vad de hade för utbildningar. Än idag är jag faktiskt lite arg.
  Fast samtidigt så tänker jag, att hade inte det hänt som hänt – så hade jag kanske inte varit så hel (Fast kanske inte heller så trasig) men framförallt så hade jag kanske inte fått lära mig allt jag kan från några av världens bästa och det är nog värt mer än alla högskolepoäng i världen.

  kajsa 2011-06-09 12:51:06 http://anniehallova.wordpress.com
  Svara
 • Tack!!! för superbra svar 😀

  K 2011-06-09 12:47:36
  Svara
 • I work in media (like advertising kind of), in the US copywriting is one of the hardest jobs to get. Even with training its difficult because of the hierarchy system.

  kallie 2011-06-09 12:16:39 http://www.happyhoneylark.blogspot.com
  Svara
 • Jag dör vad bra den reklamfilmen är med killen som samlar på gräddkannor!

  Jag hoppas också du och Ludde snart får bo ihop 🙂 med lilla vovven!

  Kram på dig

  Jessica 2011-06-09 12:00:50 http://jessicaochlivet.blogspot.com
  Svara
 • Jag pluggar copy på Forsbergs Skola i Stockholm. Den är lite annorlunda från Berghs men fortfarande en grymt bra skola som jag inte skulle byta för allt guld i världen. Om någon vill veta mer eller har frågar är det bara att maila vetja! Men jag kan verkligen rekommendera Forsbergs, om någon här inne söker efter copy-utbildningar.

  Sandra 2011-06-09 11:59:32 http://www.toniteonly.se
  Svara
 • Om man vill plugga för att bli grafisk formgivare/art director så FINNS det faktiskt andra utbildningar också. På Malmö högskola, Linköpings universitet och Mittuniversitetet t.ex.

  Det är inte renodlade reklamutbildningar, men man måste faktiskt inte jobba med reklam heller. Det finns en massa andra roliga vägar att gå!

  Ett annat tips är lära sig hantera Photoshop, Illustrator och InDesign! Ovärdeliga verktyg och allt blir SÅ mkt lättare om man kan programmen!

  Frida 2011-06-09 11:47:06 http://frida.enebro.se
  Svara
 • Älskar rörelse bilderna 🙂

  ROXANNA - KAMP EFTER CANCERN 2011-06-09 11:32:12 http://sannassanna.blogg.se
  Svara
 • jag hade mer än gärna jobbat efter gymnasiet men istället blev jag arbetslös. Nu ska jag plugga på folkhögskolan, teaterlinjen. Ville bara säga det.

  Sara 2011-06-09 11:10:15 http://zebranpasavannen.blogg.se
  Svara
 • vad behöver man ha för tidigare erfarenheter för att bli ateljeassistent? någon utbildning av något slag? och ungefär vad sysslar en sådan med? kram

  amanda 2011-06-09 10:05:52
  Svara
 • Jag tänkte precis så om gymnasiet. Inte ”Nä, men nu ska jag inte plugga alls på gymnasiet för det är fullkomligt oviktigt”, men jag tänkte att det fanns roligare saker där och då och att allt det där med jobb och framtid löser sig sen, när jag är vuxen. Jag förstod inte då att det var tänkt att jag skulle vara vuxern direkt efter gymnasiet och att det trots allt krävs lite betyg för att ta sig någonstans, om man inte har ett väldigt rikt kontaktnät. Eller är modig. Och då måste man ju istället läsa upp betygen. Jag ångrar innerligt att jag inte förstod hur bra det är att ha de där gymnasiebetygen. Många sa att det var viktigt men trotsig som man var…

  Men det löser sig ju ändå. Det kanske bara tar lite längre tid, eller blir lite kämpigare.

  Fantasidjur 2011-06-09 10:03:39 http://fantasidjur.blogspot.com/
  Svara
 • vilka otroligt fina reklamkampanjer du gjort! känner mer och mer att reklam nog är vad jag vill jobba med, och det är mycket tack vare dig för att du visat upp lite av den världen. tacktack!

  hanna 2011-06-09 09:48:24
  Svara
 • Åh, vad synd att jobbet i USA är så mycket tråkigare och enformigare en samma sak i Sverige! Hoppas du kommer upp i hierarkin snart – jag är säker på att du hela tiden får jättebra reklam ideer!

  Antonia at Swedish Love Affair 2011-06-09 09:40:04 http://www.swedishloveaffair.com
  Svara
 • Haha! Sandra, vilket roligt svar på frågan om gymnasiet. Hur menar du att du inte förstod att man måste plugga för att få bra betyg att söka vidare med sen? Tänkte du att man bara kom in på högskoleprovet på universitetet? Inget illa ment, jag har själv inte haft särskilt mycket nytta av mina gymnasiebetyg (gick på journalisthögskolan i GBG, där kommer man in på högskoleprov + antagningsprov). Men många utbildningar måste man ju såklart plugga till eftersom betyg är en viktig del i antagningen!

  Ann 2011-06-09 09:34:32
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Mode
Paulina Forsberg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Ida Warg
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Vanja Wikström
Man
Niklas Berglind