Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

glad 8 mars!

Grattis allihopa på internationella kvinnodagen PLUS fredag!
Jag tycker det här är en av årets viktigaste dagar. Jag hoppas ni läser både tidningar och bloggar och ser på tv alldeles extra mycket idag för att lyssna, läsa och lära om de orättvisor som fortfarande finns i högsta grad mellan män och kvinnor.

Här kommer i alla fall lite pepp dagen till ära:


“In 1921, early suffragettes often donned a bathing suit and ate pizza in large groups to annoy men…it was a custom at the time”
via got a girl crush.Chloe Sevignys presentation for hennes nya klädlinje i samarbete med Opening Ceremony, inspirerat av unga feminister under sextiotalet.


Mugshots of the The Freedom Riders.
”In the spring and summer of 1961, several hundred Americans—blacks and whites, men and women—converged on Jackson, Mississippi, to challenge state segregation laws. The Freedom Riders, as they came to be known, were determined to open up the South to civil rights: it was illegal for bus and train stations to discriminate, but most did and were not interested in change. Over 300 people were arrested and convicted of the charge ”breach of the peace.”


Cher i Clueless.


Lena Dunham intervjuas av Claire Danes.
via hjartesmil


Allt Nanna Johansson rör vid.


Tyra i SVT’s dokumentärserie Nittiotalister. Dör på henne! <3


Nina Åkestam.
jag vet att det är många av er som läser min fina vän Ninas blogg, men det borde vara så många många fler. Typ alla om jag får säga det själv. Hon skriver brinnande och lättillgängligt om stora frågor och förklarar feminism så självklart att det borde vara obegripligt för någon att tycka tvärtom.
.
.


Happy international Women’s day! One of the most important days of the year. Here are 8 inspirational links, pictures and women.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
48kommentarer
 • I feel really lucky that my birthday is International Women’s Day!

  kallie 2013-03-11 01:48:03 http://www.happyhoneylark.blogspot.com
  Svara
 • Jag älskade också filmen om Tyra, satt verkligen och njöt ÄNDA TILLS jag kom till scenen då hon ska städa sitt rum och hon ska moppa golvet. Det finns ingenting i hela världen som jag får så mycket krupp av som när folk inte kan moppa ett golv utan liksom bara slänger lite med moppen. Alltså jag fattar ju att Tyra är ung och verkligen inte ville städa, så ingen kritik mot henne men när man väl börjat störa sig på det så går det inte att sluta! ååh kliar i mina fingrar när jag tänker på det (obs är egentligen ingen städnazi).

  Hanna 2013-03-10 15:25:09
  Svara
 • Hej Sandra!

  Det är min fantastiska vän Sarasvati som gjort filmen om Tyra. Sarasvati är en otroligt stark kvinna med härliga ideér. Så kul att du har skrivit om och uppmärksammat hennes film. Jag hoppas att hon genom all positiv feedback hon fått gör fler filmer som berör!

  Sofia 2013-03-10 09:11:22 http://www.fixarfia.se
  Svara
 • åhhh herregud nina är strålande!!!

  radha 2013-03-09 21:38:41 http://uppskratta.blogspot.com
  Svara
 • Emmas kommentar var ju klockren! Haha! (Eller så kanske jag bara väljer att läsa in satir i vad hen skriver. Men om hen nu menar allvar så är det oxå sjukt kul, fast på ett tragikomiskt sätt.)

  + att sålänge det är män och pengar som styr världen, kommer jag aldrig sluta ifrågasätta, vara nöjd eller sluta kalla mig feminist. Så grattis till att vi kommit så långt, men det är beklagligt att vi inte kommit längre.

  (och med ”vi” menar jag mänskligheten: Alli-jävla-hopa!)

  DC 2013-03-09 14:31:48
  Svara
 • Hanna: Uj, kanske ska ta en kurs på uni om att läsa längre än till 3dje ordet? ”Jag hoppas ni läser både tidningar och bloggar och ser på tv alldeles extra mycket idag för att lyssna, läsa och lära om de orättvisor som fortfarande finns i högsta grad mellan män och kvinnor.”

  L 2013-03-09 11:41:46
  Svara
 • Det är uttalanden som Emmas som gör att samhällsutvecklingen står still. Mer feministisk kunskap åt folket! Heja alla grymma feminister som ställer sig upp mot orättvisor!

  Liv 2013-03-09 04:48:08
  Svara
 • Fler blogginlägg av den här typen tack, inte bara på internationella kvinnodagen! Visste inte att Nina var feminist och skribent! Ska absolut börja följa hennes blogg!

  Selma 2013-03-09 04:44:47
  Svara
 • Jag undrar på vilket sätt Clueless är feministiskt? Kanske har missat något? Undrar 🙂

  Kärlek stöd och respekt till alla oss starka underbara kvinnor, idag och alla dagar! <3

  k 2013-03-09 00:52:22
  Svara
 • Hanna: OCH du får tycka och tänka hur du vill, självklart. Jag tänker såhär: ”handlar om. att lyfta upp starka, smarta, vettiga, stenhårda kvinnor, som jobbar för att patriarkatet ska försvinna på olika sätt”

  Fred på jorden!

  m 2013-03-08 23:42:00
  Svara
 • Men seriöst? Hanna som skriver här över, finns internationella kvinnodagen för att stödja att kvinnor har lägre lön än män? Hur f*n tänker du nu?

  Bra svar Sandra!

  m 2013-03-08 23:37:51
  Svara
 • Åh, snälla, publicera det här: http://www.dn.se/nyheter/politik/tio-saker-du-kanske-inte-visste-om-kvinnor

  Elin 2013-03-08 22:54:18
  Svara
 • SÅ BRA och fucking jävla GRATTIS!

  Matilda 2013-03-08 19:08:31
  Svara
 • Nej, man är varken bitter, missnöjd med att vara kvinna eller negativ för att man har en åsikt om lämpligheten i att säga grattis för att det är kvinnodagen. Ni som tycker att det är lämpligt – det hade varit trevligt om ni istället för att komma med nedsättande ord och vara otrevliga kunde argumentera sakligt för varför ni tycker man ska säga det. Det är okej att tycka olika och förklara varför (och ja, några har faktiskt gjort det!).

  Att däremot, helt utan argument, bara skriva att de som kommenterar är korkade eller har missat helheten eller liknande, är ju helt meningslöst och gränsar till trollning. Argumentera eller låt bli, om det enda du vill säga är något nedsättande om en annan person – låt bli.

  hanna 2013-03-08 18:05:36
  Svara
 • […] Glad 8 mars – Niotillfem […]

  Internationella kvinnodagen. | Fröken Sohl @ Spotlife 2013-03-08 17:57:44 http://cocco.spotlife.se/2013/03/08/internationella-kvinnodagen/
  Svara
 • den där pizza-bilden är dessvärre hittepå, synd! hade varit coolt om det var på riktigt.

  ”Great picture but completely made-up caption. The “early suffrage” movement was in the nineteenth century, you guys. This picture has come up several times on my dash today and it’s great, but I wanted to investigate the caption. First of all, the Facebook of someone’s Etsy shop is not a credible historical source. Secondly, women got the right to vote in the United States a year earlier than the 1921 date of this photo, on August 18, 1920.

  A Google Image search later and I have some other information:

  From the blog of historian Erin Molloy, A Usable Past: ”July 31, 1921. Washington, D.C. “Pie eating contest at Tidal Basin bathing beach.” In the back row: the blurry but unmistakable facial contours of Iola Swinnerton. National Photo Company Collection glass negative.”
  You can view the original scan of the photo at Shorpy Historical Photo Archive. In the higher-res image you can see that the ladies are eating pie, not pizza.
  Iola Swinnerton is in another great picture here. From what I can tell, she was a competitor in several DC beauty pageants in this time period.
  The National Photo Company Collection of glass negatives is housed at the Library of Congress.

  The story about the suffragettes doing a sort of 1920s Slut Walk is a nice idea, but it’s not true. Or, at least, it’s not what’s happening in this picture. Sorry to be a buzzkill, but let’s appreciate this image for what it is and the story it really tells.”

  . 2013-03-08 17:54:12
  Svara
 • Du är bara bäst Sandra. Och många av kommentarerna här är så himla korkade. Häng inte upp er på ett ord, fokusera på vad den här dagen faktiskt handlar om istället.

  elina 2013-03-08 17:31:20 http://elinamarie.blogg.se
  Svara
 • obs inte ironisk! kram

  modesty blaise 2013-03-08 16:05:11
  Svara
 • TACK!!! och GRATTIS tilbaka!!! mvh SVOREN FEMINIST SOM ÄLSKER ATT SÄGA GRATTIS PÅ ÅTTONDE MARS!

  modesty blaise 2013-03-08 16:04:13
  Svara
 • Jag tycker det är värt att fira att så många länder idag enas om kampen för lika rättigheter. Den kampen borde tas upp varje dag, men det gör den inte och den kommer inte heller göra det bara för att man slutar säga grattis eller om man tar bort dagen helt. Denna dag är ett steg på väg till ett jämställt samhälle. En dag för att lyfta frågan, sprida och informera. Och om inte denna dag fanns kanske frågan om jämställdhet skulle passera obemärkt för många, så ett steg i rätt riktning är något att fira för mig i alla fall!

  Sandra, jag tycker din sista mening säger allt:
  Det här är vår dag, och vi ska tjata och vara högludda och lyfta den tills dagen inte längre behövs.

  Mia 2013-03-08 14:58:36 http://miassenda.blogspot.se
  Svara
 • åh, människor som hakar upp sig på detaljer och missar helheten..
  hur kommer det sig att grattis blir vad som diskuteras i kommentarsfältet i stället för vad som faktiskt skulle kunna diskuteras? och nu gör jag det också. FUCKING SUCK alltså.

  hurra vad du är bra sandra, tack för ett fina 8 mars-inlägg. PUSS!

  sara 2013-03-08 14:36:23
  Svara
 • Ett mycket bra inlägg förutom det där ordet ‘grattis’. Det här är ingen dag att fira – det här är en dag att upplysa och uppmärksamma flickors och kvinnors situation i Sverige och i resten av världen. Ska vi fira att det fortfarande är lagligt med våldtäkt inom äktenskapet i Ryssland? Att flickfoster aborteras för att de har ‘fel’ kön? Att sju-åringar bantar?

  Det är inget jag vill fira. Och grattis-ordet tar fokus bort från det som är viktigt. Så jag hakar på Mys [25] linje: det där ordet skaver lite för mycket.

  Ha en bra dag och fortsatt ditt arbete med att uppmärksamma dem som kämpar för en bättre värld.

  Lisa 2013-03-08 13:50:23
  Svara
 • Superfint inlägg Sandra, verkligen! Det är alltid viktigt att lyfta starka, bra kvinnor som utmanar de rådande strukturerna hela tiden varje dag och får oss att känna oss lite mindre ensamma i kampen för jämställdhet. Samtidigt som jag inte vill haka upp mig på ett litet ord (jag vill verkligen inte men jag måste) så ligger det där ”gratts”-et där och skaver. Att det ens behövs en dag som uppmärksammar ojämställdheten och kvinnors ofta fruktansvärt utsatta situation runt om i världen är, som vi alla redan vet, sorgligt och så himla himla ledsamt och att då till råda på allt få massvis med människor som gratulerar en till ens sämre position i samhället känns rent ut sagt överjävligt. Det hela sammanfattas så vist av en vän tidigare idag: ”[Detta] är det en kamp som bör uppmärksammas varje dag då det är en daglig kamp för många runt om i världen. Men idag är minst sagt en viktigt dag, men inte för gratulationer utan för kondoleans, medvetenhet och hopp om förändring.”

  MEN (STORT OCH VIKTIGT MEN!!) med det sagt vill jag skicka så himla mycket pepp till dig som förebild Sandra, du är en sådan som jag skulle listat på min 8 mars-lista om jag gjort någon! Tack för att du varje dag bjuder in oss till din värld som inspirerar till att våga lite mer, älska lite oftare, dansa lite gladare och drömma lite större. Puss och kram och hoppas du får en finfin dag i städernas stad Paris, det är ju allt fredag idag också – allas våran bästa dag!

  My 2013-03-08 13:43:00
  Svara
 • Ja Emma, låt oss njuta av förmånen att t.ex. få mindre lön för lika arbete (http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/lonegapet-mellan-konen-som-bestar_7702728.svd), för att vi bedöms efter utseende snarare än prestation (t.ex den här är ju för uppenbar http://www.resume.se/nyheter/dagspress/2013/02/26/genuskritik-mot-aftonbladets-oscarsrapportering/) plus småsaker som att kvinnor tar ut fler föräldradagar (-> bl.a lägre pension och sämre löneutveckling) samt utsätts för sexualrelaterat våld och kränkningar i större utsträckning än män. Stort grattis till oss.

  En annan Emma 2013-03-08 13:41:14
  Svara
 • Åh, Tyra är så cool och Nanna är min guru! Och du är awesome också.

  LORISSA LOVEBOMB 2013-03-08 13:40:28 http://lorissalovebomb.se
  Svara
 • ber om ursäkt för lite stavfel här och där. hoppas du kan förstå ändå!

  r 2013-03-08 13:25:06
  Svara
 • Emma: jag bara återigen bara be dig att läsa på, det är inte i syfte att ändra din ståndpunkt, utan för att du ska förstå vad du pratar om. idag handlar inte om några kängor eller orakade armhålor (högst irrelevant). Jag har förstått att du är bekväm i den kvinnorollen som samhället har gett dig och det är okej, men det är också viktigt att kunna förstå sig feminismen och den här dagen innan du bara viftar bort det. även om du inte håller med så det viktigt att ha kunskap i frågan!, så är det med allt!

  r 2013-03-08 13:23:36
  Svara
 • R, du vet väl att dagen har förlorat sin politiska innebörd i typ de flesta länderna? =) Men här måste vi, kvinnor, tapå oss våra kängör, jeans, visa upp våra orakade armhålor och KÄMPA!!! WOHOOO! Ehm, nej tack? Låt mig få njuta av min kvinnoroll i allmänhet och min blombukett dagen till ära i synnerhet.

  emma 2013-03-08 12:26:10
  Svara
 • Inte dags att uppdatera din presentation i högerspalten?

  Claire 2013-03-08 12:16:34
  Svara
 • Emma: Jag rekommenderar dig att läsa på om kvinnodagen. Precis som Sandra sa borde du passa på och läsa tidningar och bloggar just idag! Jag tror du skulle må bra av att få mer information så du inte råkar uttala dig så klumpigt i framtiden.

  r 2013-03-08 12:12:22
  Svara
 • Roligt inlägg. Tyvärr är ”pizza bilden” (som jag för övrigt har som kylskåps magnet) en pajätartävling tagen 1921, dvs ett år efter det att amerikanska kvinnor fått rösträtt och nästan 100 år efter de första suffragetterna (så ordet early kan ersättas med ”too late”) plus att bilden är tagen på en strand (Tidal Basin bathing beach) så badkläderna chockade nog inte en själ. Men jag antar att du kollat upp källan och satte in den som lite humor i sammanhanget.

  Le Kitchen Bloggen 2013-03-08 12:04:11 http://www.lekitchenbloggen.com
  Svara
 • Kära bittra gummor! Ni behöver inte fira den dagen, just för att den inte handlar om er. Den, precis som alla andra dagar, handlar om oss – kvinnor. Riktiga kvinnor! Kvinnliga, sexiga, kärleksfulla, vackra kvinnor, som föder barn, som älskar att göra det – inte för att vi är ”tvingade”, men för att vi är tillräckligt kärleksfulla, rara, blyga för att liksom… bli älskade av män 😉 Och män bär våra väskor, och de öppnar dörrarna för oss, och de bär oss uppför trappor, och ja, de betalar för oss också. Och de älskar det. Och de älskar oss =) Och det bästa vi vet är INTE att bli upphånglade, skaffa det där jobbet eller bli bäst på något . Det bästa vi vet är att pussa våra barns varma hälar och laga frukost till våra män =) Grattis på oss, det utdöende släktet! =)

  Emma 2013-03-08 11:58:33
  Svara
 • Jag uppskattar verkligen din blogg, läser flera gånger om dagen. Tack för att du väljer att dela med dig lite av ditt liv till oss läsare 🙂
  www. ankpung. se 23 åring mamma med skinn på näsan. Nitar, döskallar och bajsblöjor

  Nikolina 2013-03-08 11:52:01 http://ankpung.se
  Svara
 • jag tycker det är fint av dig att säga grattis, för utan kvinnorna som har gjort allting i historien så jag antagligen inte kunnat ha på mig jeans idag. om inte ens kvinnor kämpar för lika rättigheter, vem ska då göra det?

  grattis sandra och hoppas att du har en fin dag, du är en fantastisk förebild och jag hoppas inte att du ändrar inlägget och tar bort grattis:et.

  raison d'être 2013-03-08 11:48:06 http://calmthefuckdown.blogg.se
  Svara
 • Du kan och får bara inte skriva Grattis. Fel på så många sätt. Rookie mistake

  Cee 2013-03-08 11:22:51
  Svara
 • jag tycker det är olyckligt att ni (som gör det) fokuserar på ett ord istället för vad det här inlägget egentligen handlar om. att lyfta upp starka, smarta, vettiga, stenhårda kvinnor, som jobbar för att patriarkatet ska försvinna på olika sätt. att då haka upp sig på ett ord, ett ”grattis”, som jag skrev mest för att liksom, grattis att de här brudarna finns, grattis att vi faktiskt har en dag där de här frågorna får ta större plats än gubbarna (tråkigt att det inte är varje dag förstås).
  Självklart förstår jag problematiken i ett grattis i den mån när killar bara ”hurra för brudarnas dag” och ger en blommor eller vad 17 de skulle göra. Det är helt fel riktning, men jag tycker inte att grattis ska bannlysas bara för att visa använder det fel.
  Jag säger fucking grattis för att det finns så jävla många coola, smarta tjejer som varje dag ställer sig upp och säger ifrån. Det här är vår dag, och vi ska tjata och vara högludda och lyfta den tills dagen inte längre behövs.

  sandra 2013-03-08 11:19:39
  Svara
 • Glad 8 mars! Visst har vi en lång väg kvar att gå även här i Sverige men vi har kommit mycket längre än flera andra länder i världen. Låt oss se denna dag som ett tillfälle att pusha för att de förändringar som måste till skall diskuteras alla dagar och inte bara en dag om året.

  K 2013-03-08 11:18:02 http://www.ksdagbok.blogspot.com
  Svara
 • Heja Nina! Hon är så bra!

  Melissa 2013-03-08 11:15:22
  Svara
 • Jag läste just din krönika pâ Devote, âh herregud vad den berörde mig. Sâ att jag ville grâta men inte kunde och samtidigt fick ont överallt. Jag tänkte; SÂ! SÄDÄR känns det! Jag sitter i en lägenhet i Paris sedan alltför mânga âr, allt är vackert och vardag pâ samma gâng. Jag försöker fly, vill inte flytta hem. Trasig inuti och det gâr inte att reparera med Marais eller marknader eller parker jag älskar. Det är sönder inuti. Det fanns en han, sedan en kronisk sjukdom och tillsammans har de bara tagit sönder allt. Men jag bygger upp. Jag gör. Jag har inget annat val än att försöka. Jag är glad varje dag mina sjuka ben bär mig, och jag är glad varje dag jag inte ser honom framför mig. Tusen kramar.

  nina 2013-03-08 11:08:44
  Svara
 • Att inte vilja säga grattis idag handlar inte om att vara bitter över att inte vara man, som någon skrev här ovan (herregud….). Det handlar snarare om att man inte vill att den här dagen ska stanna vid ett ”grattis alla kvinnor ni är så härliga va, jag älskar kvinnor för dom är så väna och snälla och kan visst vara chef också”, utan faktiskt ska problematisera och ifrågasätta! Risken finns annars för att den här dagen blir ungefär lika viktig som Alla Hjärtans Dag, en dag då folk (män) tvångsmässigt säger grattis (till kvinnor) och sen stannar det där. Jag vill inte ha ett grattis idag, eller en bukett eller uppskattning från en random snubbe för jag skiter i honom. Jag vill att den här dagen används till DISKUSSION och uppmärksammande av all skit som drabbar kvinnor i världen enbart för att de är kvinnor.

  Julia 2013-03-08 11:01:58
  Svara
 • Hurra! Takk for morsomme tips!

  Synne 2013-03-08 10:49:58 http://etdrysskanel.wordpress.com
  Svara
 • Det är för övrigt såna som Hanna som gör att kampen inte kommer nån vart. Bitterkärringar som inte ens kan glädjas över att vara kvinna själv för att hon tycker att hon förlorade livets lotteri när hon inte föddes som man.

  raison d'être 2013-03-08 10:37:12 http://calmthefuckdown.blogg.se
  Svara
 • Fast det är väl inte så himla stor skillnad mellan kvinnor och män om man jämför med för ett tag tillbaka i tiden?

  raison d'être 2013-03-08 10:35:16 http://calmthefuckdown.blogg.se
  Svara
 • Ja stort grattis till lägre lön, sämre vård, sexuellt våld och en massa annat trevligt. Grattis, verkligen? Hur tänkte du nu? Det här är ju något som kommer upp varje år, att tanklösa människor grattis på den här dagen, jag blev mycket förvånad av att läsa det här. Det är som ett slag i ansiktet, grattis till en dag av 365, för att visa hur diskriminerade vi är. Igen, grattis, verkligen?

  hanna 2013-03-08 10:33:55
  Svara
 • På bilden där ”de äter pizza” så är det egentligen en pajätartävling har jag läst. Ännu coolare.

  Mia Wallace 2013-03-08 10:30:38
  Svara
 • gratulerer med dagen til deg og kjære sandra + god 1.helg i paris!

  katinka 2013-03-08 10:15:05
  Svara
 • Grattis till att ha födds till att bli diskriminerad. Nanna johansson levererar: http://m.sverigesradio.se/artikel/5011757?programId=3718

  Vera 2013-03-08 10:14:31
  Svara
 • Glad kvinnodag på dig med! Och på alla andra som läser. <3

  Linnea 2013-03-08 10:08:23 http://glamdamage.blogspot.com
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Foodjunkie
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Emma Danielsson
Home
34 kvadrat
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Fannie Redman