Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

och kommer det en gång en riktig vårsol in i mitt liv, så ruttnar jag väl strax, av ovana vid klimatet.

Det finaste jag vet, i alla fall topp fem, är kärleksromaner. Och särskilt dom som är riktigt himla sorgliga, där samtliga karaktärer är vilsna och trasiga och trampar fel mest hela tiden. Den Allvarsamma Leken är en sådan.

Det var Nina som tipsade mig om att jag ändå borde läsa den här lilla klassikerpärlan. För jag har oftast ganska svårt för gammeldags språk, känns som att det stannar upp och gör det svårt att komma in i själva historien, men hon tyckte att jag borde prova. Du kommer gilla den ändå tror jag, sa hon.

Det som är fint med Hjalmar Söderbergs Den Allvarsamma Leken är att så lite har hänt på hundra år. Alltså förutom kvinnlig rösträtt, besök på månen, flygplan och internet till exempel, så blir man precis lika våldsamt förälskad i någon 1903 som man blir 2013.

I det här fallet handlar det om Arvid och Lydia i ett Stockholm. Varje dag hoppas han springa in i henne, och lika sällan gör han det. Men så, efter tio år av längtan så händer det.

Och så börjar väl en ganska komplicerad kärlekshistoria i en tid där det inte är så himla lätt att skilja sig, där man tvingas hålla upp sitt rykte och smyga omkring fast man är blixtkära.

Annat bra i boken är namnen! Varför heter ingen Hej eller Von Gurkblad längre? Det borde man, helt klart.

Läs den.

.
Translation.
I finished the Swedish classic novel The Serious Game by Hjalmar Söderberg last night. A very sad and romantic story about Lydia and Arvid, and their impossible love. Read more about it here.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
34kommentarer
 • Har haft detta inlägget i huvudet sen du skrev det och nu i fredags började jag läsa Den allvarsamma leken! Blev alldeles precis klar och är bara mind blown. Herregud så bra den var. Den gör ju t o m riktigt ont ibland!

  Fröken Cocco Sohl 2014-08-04 20:15:35 http://coccosohl.wordpress.com
  Svara
 • […] mycket Hjalmar Söderbergs – Den Allvarsamma Leken-feeling, fast i nutid istället. Både i hur språket är men även historien, […]

  varför kunde hon inte få samma känsla inför honom som de sju miljarderna hade, som levde sina liv utan att bekymra sig det minsta om vad han höll på med. | Niotillfem 2014-02-15 09:00:46 http://rodeo.net/niotillfem/2014/02/varfor-kunde-hon-inte-fa-samma-kansla-infor-honom-som-de-sju-miljarderna-hade-som-levde-sina-liv-utan-att-bekymra-sig-det-minsta-om-vad-han-holl-pa-med/
  Svara

 • Alfrida och ni andra som tipsat – ska verkligen läsa För Lydia!!

  julia – så fint <3

  kaisa – i do! 🙂

  maria – så himla roligt att höra!!

  charlie – <3

  sandra 2013-05-06 20:51:00
  Svara
 • Men vad fint!! Jag trodde att jag var ensam om att älska denna bok. Det känns Mycket bättre av att inte vara ensam.
  Detta är fö första gången jag blev Tvungen att kommentera ett inlägg av alla dessa månader jag läst din blogg. Haha. Men du är toppen hur som helst!

  mi bah 2013-05-04 01:13:56
  Svara
 • Oj. Det hon skrev i tidningen. Blir alldeles rörd. Herregud

  Jenny 2013-05-03 12:11:53 http://mylittlej.blogg.se
  Svara
 • Puss för dina boktips!

  Emelie 2013-05-03 09:18:59 http://emlanshusligheter.blogspot.se/
  Svara
 • Åh! Min favoritroman alla dagar i veckan! Har läst den säkert fem gånger. Minst. Hjalmar Söderbergs språk och sätt att skriva är bland de vackraste jag någonsin har sett. Och deras namn! Vem skulle inte vilja heta Lydia Stille liksom? Finaste och sorgligaste kärlekshistorien.

  ”Man väljer inte sitt öde. Och man väljer lika litet sin hustru, eller sin älskarinna eller sina barn. Man får dem, och man har dem, och det händer att man mister dem. Men man väljer inte!”

  Charlie 2013-05-01 22:50:26
  Svara
 • Hej Sandra!
  Ville bara säga att jag jobbar i en bokhandel och att det är så KUL att du tipsar om böcker, sist när du tipsade om Bonjour Tristesse sålde vi typ dubbelt så mycket av den som vi brukar på en vecka och även när du bara la upp en bild på den här tidigare i veckan märkte jag hur fler särskilt unga tjejer sa till sina kompisar typ ”jag har hört att den här ska vara bra” och köpte. Gör mig superglad, särskilt eftersom jag älskar båda böckerna och jag tycker det är fint med böcker. Ser fram emot att läsa och sälja skiten ur din sen när den kommer.
  Tack för en underbar blogg. Kram.

  Maria 2013-05-01 21:56:56
  Svara
 • Ja denna + Maken är mina favoritböcker.

  Chatrin 2013-05-01 20:09:00
  Svara
 • Håller med om att Doktor Glas är bäst! En av mina favoritböcker alla kategorier. Och om det mot förmodan finns någon därute som inte läst utvandrarserien ännu, utan har det framför er: lylllos er! (helt annan författare men ändå!)

  monna 2013-05-01 19:48:31
  Svara
 • Åh, så roligt med boktips! Tack, den ska jag spana in=)

  Gabriella 2013-05-01 19:09:44 http://elephantzoul.blogg.se
  Svara
 • Jag läste Den Allvarsamma Leken förra våren.
  Det var min bästa vän som tipsade om den. Han sa att det är en av de vackraste kärlekshistorierna han läst. Så en dag köpte kag boken och läste ut den på bara ett par dagar. Det gjorde ont i hjärtat för att den var så fin och sorglig.
  Jag var också (är fortfarande) kär i min bästa vän. Men han älskade inte mig. Nu ses vi inte längre och han har en tjej sedan snart ett år tillbaka.
  Vet inte varför jag nämner detta men jag tänker bara på honom när jag ser den boken.
  En av mina favoriter.

  Nadja 2013-05-01 16:50:03 http://hjartautanpa.blogspot.com
  Svara
 • Den måste jag läsa! Vad tycker du om The Great Gatsby?

  Fröken Cocco Sohl 2013-05-01 16:36:06 http://cocco.spotlife.se
  Svara
 • Jag tänkte väl att jag kände igen namnet, läser nämligen Doktor Glas också skriven av Hjalmar Söderberg just nu!

  Amanda 2013-05-01 16:07:20 http://sunmeeamanda.blogg.se
  Svara
 • du borde ha ett följauppinlägg om vad som hände med de som sökte och hittade brevvänner. det hade varit fint som snus.

  r 2013-05-01 15:38:56
  Svara
 • Åh, fick den här boken av min svenskalärare på högstadiet, läste halva men sedan glömdes den bort. Ska definitivt läsa om den snart!

  Johanna 2013-05-01 15:37:00
  Svara
 • Ska läsa den snart! Tycker om doktor glas av Hjalle också, himla vackert språk

  Sara 2013-05-01 15:24:48 http://thevelvetpond.blogg.se
  Svara
 • åååh jag älskar den också!

  LORISSA LOVEBOMB 2013-05-01 13:39:01 http://lorissalovebomb.se
  Svara
 • Alltså, Hjalmar Söderberg i mitt hjärta. <3

  jennifer 2013-05-01 13:00:05 http://jenniferstroud.blogg.se
  Svara
 • KÄRLEK är det finaste! Det finns överallt när vi tillåter oss att se och KÄNNA det 🙂

  Katrin - therawfoodsisters.com 2013-05-01 12:49:23 http://www.therawfoodsisters.com
  Svara
 • Jag älskar Hjalmar Söderberg! Jag och den lilla farbrorn som var min svensklärare i gymnasiet hade otaliga diskussioner om hans verk och hur tidlösa de är. Du måste läsa Doktor Glas också om du inte redan gjort det. Den är strålande!

  Julia 2013-05-01 12:31:49 http://prick.blogg.se
  Svara
 • Do you always highlight interesting/beautiful/memorable quotes in books? I think it’s great 🙂

  Kaisa 2013-05-01 12:27:49
  Svara
 • Åh<3

  Malin Aurora 2013-05-01 11:59:46 http://vildblommor.blogg.se/
  Svara
 • ÅH måste läsa denna. Har velat läsa något av Hjalmar Söderberg ett tag nu, Doktor Glas verkar ju rätt bra den också. Den allvarsamma leken kommer dock lätt bli en av alla böcker jag planerar att plöja i sommar. Då ska jag bara läsa och läsa i solen…. nä oj, vilken sommarlängtan jag fick nu. Haha.

  Hanna 2013-05-01 11:47:14 http://hannanilsson.com
  Svara
 • Härligt! Ja, Ellen Hej verkar vara en blinkning till Ellen Key och jag tror att Gurkblad nog är Heidenstam som själv skrev under den pseudonymen ibland.

  Anne 2013-05-01 11:29:32
  Svara
 • Fy vad fint, måste läsa!

  Ida 2013-05-01 11:00:25 http://idasivertsson.blogg.se
  Svara
 • ”- Är du lycklig?
  Han teg en sekund.
  – Ingen människa är väl lycklig, svarade han. Men man får väl leva ändå, så gott man kan.
  Ja, sade hon. Ja, man får väl det.
  Sällskapsdamen kom in igen.
  De sade intet mera.”

  Alltså, Den Allvarsamma Leken är verkligen bäst. Tycker även att Doktor Glas och Martin Bircks Ungdom är två helt magiska romaner, men Arvids och Lydias sätt att förhålla sig till varandra slår allt annat. Läste för övrigt ut en bok igår, nämligen Juloratoriet av Göran Tunström. Hans språk går inte att hylla nog, vill använda tusen superlativ allra minst, jag tror att du skulle kunna älska den också, trots att den inte är en kärleksroman på samma klassiska vis. Ett litet citat ur Juloratoriet: ” Men man kommer aldrig hem om man inte varit borta. Om man inte där på det ”andra stället” hittat ett leende, en erfarenhet, som förändrar en, och ännu hade han ingenting hittat som kunde lösa upp hans eviga väntan på världens närvaro.”

  julia 2013-05-01 10:48:23 http://ohhboy.blogg.se
  Svara
 • Jag ÄÄÄÄÄÄLSKAR Hjalmar Söderbergs böcker. Den här läste jag så snabbt jag fick tag på den i PocketShop – jag älskar förövrigt faktumet att dom ger ut hans böcker. Läs mer av hans verk! Dom är jättebra – I promise!

  Nathalie 2013-05-01 10:30:55
  Svara
 • Jag tycker också att det är fascinerande hur lite som har förändrats, hur resonemangen är så genomtänkta, kloka och fortfarande giltiga, och hur beskrivningarna av känslor är så förfinade. Du borde läsa Doktor Glas, jag tyckte om Den allvarsamma leken för att jag tycker om Hjalmar Söderbergs språk, men Doktor Glas är en av de bästa böcker jag har läst.

  Jag tror förresten att Ellen Hej är en pseudonym för Ellen Key.

  Lotta 2013-05-01 10:03:40
  Svara
 • Läser du mycket klassiker? 🙂

  lilla S | livet efter studenten 2013-05-01 09:47:44 http://fruktklister.blogspot.com
  Svara
 • Har så länge tänkt läsa den! Får väl ta tag i saken nu helt enkelt

  Fredrikapåvinden 2013-05-01 09:45:40 http://fredrikapavinden.blogg.se
  Svara
 • Jag har inte läst den, kanske borde. Men jag har läst För Lydia som berättar historien från Lydias perspektiv. Av någon anledning verkar folk vara förtjusta i att göra så med Hjalmar Söderbergs böcker, som med den här boken Gregorius som berättar Doktor Glas från pastorns sida.

  Åsa 2013-05-01 09:29:30 http://palmborg.blogspot.com
  Svara
 • På 70-talet skrevs det en roman, som heter För Lydia, som ett svar på Söderbergs Allvarsamma Leken. Också den väldigt bra, fast denna gång ur Lydias perspektiv. Jag älskar romaner som pratar med varandra!

  Alfrida 2013-05-01 09:27:18
  Svara
 • ja! har fingrat på den på pocket shop 100 ggr men det har inte blivit av. nu snart kanske då.

  Vicky 2013-05-01 09:19:25 http://vickys.se/
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Elin Johansson
Home
34 kvadrat
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Vanja Wikström
Man
Niklas Berglind