Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

varför kunde hon inte få samma känsla inför honom som de sju miljarderna hade, som levde sina liv utan att bekymra sig det minsta om vad han höll på med.

Denna bok får femhundra hjärtemojis! Läste den dygnet runt under den tiden vi hade ihop ♪ i taxin, i trappen, i hissen, i hallen ♪

Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek känns det som varenda mening har knåpats på i flera år. Jag tog liksom in formuleringarna som om det vore en syrgastub under vatten, så bra så bra så braaa.

Boken handlar om poeten och essäisten Ester som en dag blir tillfrågad att hålla ett föredrag om den kände konstnären Hugo Rask. Ester börjar samla på sig information och i veckor ägnar hon all tid åt att forma ett perfekt föredrag. Innan hos ens träffat Hugo förstår hon att den här mannen är inte vem som helst, de andas precis samma luft och tankar och när hon väl håller sitt föredrag känner hon att hon förstår honom på ett sätt ingen annan någonsin gjort. Efter föredraget kommer Hugo Rask fram till Ester och säger just det, att hon förstår honom. Och sedan påbörjas en relation som så småningom kommer leda till en slags besatthet från Esters sida.

Boken är så himla sorglig. Esters handlingar följer liksom ingen rim och reson, vilket det sällan gör när man känner att man kan göra vad som helst bara för att ha honom bredvid sig. Ville så ofta bara greppa tag om hennes arm och säga att nej nu räcker det! nu hör du inte av dig inte en gång till!

Fick mycket Hjalmar Söderbergs – Den Allvarsamma Leken-feeling, fast i nutid istället. Både i hur språket är men även historien, Stockholmscentreringen och den där slags kärleken som är mer som en sjukdom än något fint överhuvudtaget.

Alltså läs den bara!
mvh/ inte alls kritisk på något vis när jag blir tagen med storm av något.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
29kommentarer
 • […] boken du läste i år? Expeditionen min kärlekshistoria av Bea Uusma och Egenmäktigt Förfarande av Lena Andersson. Böcker om omöjlig kärlek är den bästa […]

  the list of 2014. | Niotillfem 2014-12-31 13:28:19 http://rodeo.net/niotillfem/2014/12/the-list-of-2014/
  Svara
 • Så läskigt igenkännande. Så jobbigt sann. Så himla fin.

  http://eliniver.wordpress.com/2014/03/27/karlek-och-chevre/

  Elin 2014-03-27 22:33:49 http://eliniver.wordpress.com
  Svara
 • Här är en intressant artikel av Nina Björk där hon diskuterar det här med en kvinnas förväntade stolthet vid slutet av en relation. Mycket intressant och tankeväckande! http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/vett-och-etikett-i-karlek-nina-bjork-om-att-bli-lamnad/

  Siri 2014-02-18 20:58:49
  Svara
 • OJ, handlingen låter mycket lik den här gamla konstiga svt-serien med Rebecka Hemse (och en ung och stilig Alexander Skarsgård) http://www.oppetarkiv.se/video/1748322/judith-avsnitt-1-av-3. Och apropå en ung Skarsgård så borde du verkligen se Hunden som log med honom på Öppet arkiv. Helt fantastiskt fin och sorglig liten berättelse! http://www.oppetarkiv.se/video/1132411/hunden-som-log

  Sara 2014-02-17 12:07:45
  Svara
 • Rositas kommentar! Ba yes! Bra förslag!

  Apropå böcker, om du inte läst Bodil Malmstens böcker vil jag verkligen tipsa om dom!

  Isa 2014-02-16 22:30:58
  Svara
 • Åh. Måste läsa. Känner igen mig läskigt mycket i delar av texterna. Har nog varit besatt fler gånger än vad som är hälsosamt.

  La Linda 2014-02-16 19:03:34 http://www.lalinda.se
  Svara
 • Åh! Rositas kommentar. Fan vad fin. Och bra förslag också! Mer inspirerande brudar, överallt!

  Em 2014-02-16 17:35:51
  Svara
 • Läste den för ett tag sedan, kände så igen mig i Esters desperation, maktlösheten och känslan av att det inte går att ge upp, för om jag ger upp förlorar jag honom och förlorar jag honom så vet jag inte vem jag är. Så himla skönt att Lena Andersson som är typ världens smartaste människa också har gått igenom det.
  Att läsa boken hjälpte mig att se på min situation med nya ögon, där jag var Esther och han var Hugo. Jag förstod, efter 1 ½ år att det var dags att gå därifrån. För det är helt okej att bete sig helt irrationellt och desperat när man är kär, det finns ingen poäng med att bära huvudet högt, det är en jävla skitsituation och man vet inte hur man har hamnat där. Men det måste komma en dag när det räcker. Det är mitt råd till alla som befinner sig i skitsituationen, går därifrån, ta bort honom från facebook och instagram, radera hans nummer och bestäm att det är du som gör slut på eran relation. Det gör ont. Som fan. Men du har tagit ett alldeles eget steg, och det är faktiskt en grymt bra känsla.

  Linnea 2014-02-16 11:31:28
  Svara
 • Åh, himla bra boktips!
  Så roligt när du fotar dina bästa citat osv!

  Tänkte på en annan grej, efter att du fick en del kommentarer på det här med ‘killfredag’ (snälla fortsätt med dem!) förut: du kanske, nån gång emellanåt sådär, kan ha inlägg med tjejer? Tänk en tjejtisdag, men istället för att det kanske mest handlar om fräknar & nyckelben, kan du ju samla ihop & visa tjejer som du inspireras av/gillar osv! Kan ju vara allt från filmproducenter, skådisar, sångerskor och modeller eller bara allmänt snygga kvinns, till upptäcktsresande, modeskapare, fotografer eller vad som!
  Vore så fett najs att ramla in här och se dina bästa favvobrudar!! (Min bästa just nu som jag återupptäckt är Marit Bergman!)

  Din grej med feministiska inlägg ger jag föresten typ femton kattemojis, tretton handklapp, fyra cirkustält och tjugofem hjärtan i olika färger. Älskar att du bloggar om ALLT mellan böcker och fest till feminism och deppighet.

  Förjäkla bra, är’u!

  Ps. Ett foto i timmen är också himla fint!

  Hej, puss, ses!

  Rosita 2014-02-16 02:41:52
  Svara
 • Du övertygade mig just att gå ner och låna den på biblioteket i morgon!

  Fredrikapåvinden 2014-02-15 22:08:14 http://fredrikapavinden.com
  Svara
 • En fråga, tänker du att det var bra att ditt ex gjorde slut för annars hade du inte träffat denna fantastiska killen eller känner du att det hade gått bra med en framtid tillsammans med ditt ex också?

  Elli 2014-02-15 18:38:56
  Svara
 • Esters kärlek till Hugo är ett bevis på att den sortens kärlek (den ”rätta” som en kan göra allt för) är påhittad. Det finns INGET i historien som berättar varför det skulle finnas skäl att älska honom.. Hon har fan bara fått för sig att hon gillar honom.

  VARFÖR GÖR EN SÅ HÄR MOT EN SJÄLV?! Hugos beteende är förståeligt (om än förkastligt). Hennes? Make no sense!.. Och nä, kärlek make ingen sense men detta är INTE kärlek så borde make sense. Varför i helvete får en för sig att man måste ha JUST den där otillgängliga ointresserade personen?

  Jag saknar forskningsresultat på mina frågor ovan. Det är ju något otacksamt i ens skalle som borde gå att HBT:a bort. Seriöst, bedrivs det ens forskning i detta?

  Annika 2014-02-15 16:18:04
  Svara
 • Alltså det där sista citatet, som jag avundas dem. Och jag avundas mitt tidigare jag som såg honom titt som tätt men aldrig tänkte på honom två gånger.

  Elsa 2014-02-15 15:44:36
  Svara
 • Hej Sandra! Nu ska du få ett boktips! Läs Louise Boije af Gennäs bok Stjärnor utan svindel. Den är så jäkla bra, jag har 100 sidor kvar och vill inteinteinte att den ska ta slut. När en minst anar det så kommer det såna formuleringar som känns som en spark i magen och en skriker ”MEN GUUU HUR KAN HON ENS FÅ TILL EN SÅN FANTASTISKT VACKER MENING!!!??? HUUUUUR”

  Matilda 2014-02-15 15:27:03
  Svara
 • Sandra du må aldri aldri slutte å blogge. :):):):)

  Dina 2014-02-15 13:56:43 http://www.foreverrryoung.blogspot.com
  Svara
 • Jag gillar det du skrev på slutet om att vara okritisk, skönt uppfriskande att bara få läsa positivt 😀 Lär läsa den förr eller senare men just nu vill jag läsa positiva, glada saker och fylla själen med det då jag läst så mycket sorgligt, ledsamt och sånt som gör mig förbannad på senaste att jag snart kvävs.

  LiveHealthyBeHappy :) 2014-02-15 13:29:41 http://livehealthybehappy.blogg.se
  Svara
 • Asså jag orkar inte! Jag har varit(är) den där besatta/kära personen i en som heter HUGO sedan 2,5 år tillbaka. Kommer jag någonsin orka läsa? Jag önskar det, men kanske är det för nära.

  S. 2014-02-15 13:16:47
  Svara
 • Hörde om den på podcasten Bokpalt (tror du skulle gilla den! två gulliga, smarta unga män som verkar vara bästa vänner och som har offentlig bokklubb) och blev jättesugen på att läsa den då. Nu är jag ännu mer sugen! 🙂

  Cecilia 2014-02-15 11:52:41
  Svara
 • Den skall checkas av inom de närmaste månaderna 🙂 Trots att jag är rädd att jag ska känna igen mig så mycket att jag dör.

  Madde Schwedaan 2014-02-15 11:35:11 http://www.MadsonArt.wordpress.com
  Svara
 • Yesss, den är bäst!!

  Sara 2014-02-15 11:26:32
  Svara
 • Den här står högst uppe på min ”to read” lista! Verkar så träffsäker.

  kaneli 2014-02-15 11:00:39 http://spicegirl.ratata.fi
  Svara
 • Den verkar bra 🙂

  Knaperbloggen 2014-02-15 11:00:04 http://knaper.blogg.se
  Svara
 • JAA <3 världens bästa bok. eller ja. alltså dom två sista sidorna är så kraftfulla att man ungefär dör. och man känner igen sig så mycket att det är jobbigt.

  Fanny 2014-02-15 10:54:47 http://thewildheart.blogg.se
  Svara
 • apropå det sista du skrev om att inte vara kritisk: tycker det är så skönt att slippa allt himla tyckande (ofta utan substans) som diverse tyckare tror att de måste uttrycka för att bli tagna på allvar. man behöver ju inte säga att man gillar något om det inte är sant men gillar man det så varför inte bara vara positiv? det är skönt för själen att inte leta fel..

  sonja 2014-02-15 10:54:23
  Svara
 • Åh! <3 Älskar Den allvarsamma leken och känner på mig att den här kommer älskas precis lika mycket. Måste läsas. Nu! På momangen!

  C 2014-02-15 10:48:09
  Svara
 • Åh, det sista var särskilt innovativt, något nytt som jag aldrig riktigt har tänkt på, på det sättet. Fast någonstans brukar jag själv snarare tänka att jag bara inte vill att någon annan tänker likadant om den personen som jag någon gång någonsin, inte förrän jag har släppt det själv. Men det hon skrev kändes bättre på ett sätt, men samtidigt väldigt sjukt att sådant alltid förekommer, att man alltid är ensam om sin egen obesvarade kärlek. Bland 7 miljarder andra.

  Erika 2014-02-15 10:37:21
  Svara
 • svalde den också med hull och hår och tänker att det är bland det bästa jag läst. fastnar sällan i böcker men dendär, herregud, kunde i lägga ifrån mig den. <3

  Carin 2014-02-15 10:34:58
  Svara
 • Åh, ja! Läste den för ett tag sen också och den är ju super! Älskar den besattheten som är så lätt att kritisera när en står utanför och ser på men när en är i den så kan man inte ta ett steg tillbaka! Och ju mer jag läste av boken, ju mer avsydde jag Hugo Rask :).

  Elin 2014-02-15 10:19:57
  Svara
 • Vilket ypperligt tillfälle för mig att ställa min fråga! Hur vet man om man är galet kär eller bara besatt?! Jag kan ofta känna mig som ett psycho hehe, iofs har jag svårt att visa känslor till den jag verkligen tycker mest om… Tack och kram!

  Carlotta 2014-02-15 10:03:10
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Linn Herbertsson
Home
34 kvadrat
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Fannie Redman