Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

aprilfeminism.

Jäklarns alltså, det går fort i den feministiska debattens utveckling känner jag framförallt när jag försöker summera varje månad.  Från januari när majoriteten av de delade artiklarna handlade om att förklara själva innebörden av ordet och eventuella missförstånd är vi nu inne i långt mer komplicerade och invecklade saker. Det har gjort det lite svårare att dokumentera, i och med att det många gånger handlar om länkar som länkar till länkar som länkar till länkar (ja ni fattar). Men här kommer ett försök iaf. Lite april-feminism kommer lastat!

2 april.
Susanna Petterson skriver om hur hon tycker att  den feministiska debatten i American Apparel-frågan är ensidig.  ”Det finns något djupt obehagligt i att moraliska pekpinnar maskeras som godhet.  När dessa normkritikens riddare kommer farandes och utgår från att kvinnor som avbildas med (hetero)sexuella undertoner är passiviserade och förslavade flickungar, tar de ifrån mig och andra kvinnor rätten att välja även icke-genusmärkta sexuella uttryck.

2 april.
Hanna Fridén svarar Susanna Petterson i en krönika i Nöjesguiden:  ”Missbruka inte begreppet slutshaming för att försvara American Apparel-männen”

2 april.
Lady Dahmer stöttar Hanna Fridén och försöker förklara problemet ytterligare med Susanna Pettersons resonemang: ”Det finns inget frigörande med att tillåta storföretag att reducera kvinnor till sina kroppar. Det finns ingen frihet i att i reklamen framställa kvinnor som (ovilliga) sexobjekt om och om igen. Det är uttjatat och förlegat, det är inte revolutionerande att upprätthålla schabloner.

4 april.
SVT uppmärksammar att filmer som klarar Bechdel-testet drar in mer pengar.

4 april.
Aftonbladet granskar nöjesindustrin och ser att männen har makten – från produktion till slutprodukt och ställer frågan hur det kan förändras.

4 april.
Sara Abdollahi skriver i Dagens Arena;  Feminismen behöver inte fler män som tar plats.

8 april
Miljöpartiets Max Ahlborn svarar Sara Abdollahi med texten Vi behöver fler som engagerar sig!

9 april
Anna Berglin svarar Max Ahlborn på Nyheter 24: Är du feminist på riktigt så backar du ett steg, Max Ahlborn.

14 april.
Nina Åkestam svarar Anna Berglin ”Jag är villig att torka precis hur många manliga tårar som helst för att den breddningen ska fortsätta, så länge mina bröder torkar mina.”

24 april
Ungdomsnöjesprogrammet MVH reder ut begreppen ”Tolkningsföreträde”, ”Vithetsnorm”, ”Rasifiering”, ”CIS” och ”Patriarkat”.

24 april
Feministiska humorprogrammet Full Patte har premiär på SVT.

25 april.
FI supportskiva fylld med coola brudar släpps på Spotify.

25 april.
UnderbaraClara skriver blogginlägget ”Genusvrålet” där hon ifrågasätter ex Blondinbella, Anita Schulman och Carolina Gynning som ”rasar” över att de exempelvis inte ”får” klä sina barn hur de vill utan att det blir kalabalik. ”Jag förstår inte riktigt det höga tonläget från många debattörer. Varför är de så arga? De har ju större delen av Sveriges befolkning i ryggen. De är helt normativa i sitt val att uppfostra barn och tänka kring kön. De är till och med ofta reaktionära och konservativa. Ändå går de i korståg mot den skara som som väljer att leva och tänka annorlunda.”

27 april.
Genusfotografen låter oss ta del av två berättelser från två tjejer som berättar om systematiskt sexuellt utnyttjande inom American Apparels företag. Genusfotografen och Nina Åkestam bjuds in till morgonsoffan i SVT för att prata om hur all publicitet omöjligt kan vara bra publicitet (AA’s VD finns även på telefon).

 

Januarifeminism.
Februarifeminism.
Marsfeminism.

.

Translation.
A summary of a bunch of feminist links that have been shared in Swedish social media during march.

photo source.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
30kommentarer
 • […] inlägg: Januarifeminism. Februarifeminism. Marsfeminism. Aprilfeminism. […]

  majfeminism. | Niotillfem 2014-06-05 15:51:00 http://rodeo.net/niotillfem/2014/06/majfeminism/
  Svara
 • Vill bara säga att du är så grym som sammanställer detta!!!

  Ämma 2014-05-07 12:50:56
  Svara
 • Vilket himla bra initiativ av dig! Upptäckte just dessa sammanfattningar och blev genast väldigt glad. Jag som för tillfället bor och jobbar i ett arab land behöver lite uppmuntringar när jag tröttnar för mkt på dessa eländiga diskussioner jag har här nere. Då är det underbart att kunna gå in och läsa (även om det är upprörande) vad vettiga människor skriver, som har vettiga åsikter. Det stärker en verkligen att fortsätta stå på sig, trots att man är ensam tjej mot enbart killar.

  Evelina 2014-05-06 13:36:58
  Svara
 • Sofia: Nej det händer inte!!!!! Skulle vilja vara med på det mötet där de bestämde att bara slänga in en våldtäkt. Eller mötet där de måste ha ba ”hmm vi låter Daenerys, den vita och civiliserade, crowdsurfa på massa bruna människor som hyllar henne som en befriare istället för vad hon egentligen är: en till erövrare! Åh vad bra att låta den här västerländska blonda varelsen lära de barbariska, onda mörkhyade människorna i öst hur saker ska gå till! hashtag howisthisracist” Så förbryllad över detta, finns det _ingen_ som påpekar att det här är extremt problematiskt? HBO är det värsta.

  Thérèse 2014-05-05 19:09:56
  Svara
 • Thérèse: VA? Händer det inte i boken? Snacka om hur slentrianmässigt det börjar bli med våldtäkt i GoT; ”vi lägger in en våldtäktsscen här bara för att” och som du skriver, skiter helt i den scenen sen. Älskar GoT men detta är ju faan inte okej :C

  Sofia 2014-05-05 14:53:56
  Svara
 • Jättefint inlägg, men du glömde musikvideon ”Hejdå patriarkatet!”

  Lova 2014-05-05 11:37:21
  Svara
 • Jenny: Va? GoT får sååååå mycket kritik. Googla typ ”game of thrones racism” eller ”game of thrones sexism” så kommer det upp massa. Om du har tumblr så föreslår att du börjar följa social justice warrior-bloggar, där kan en lätt ta del av kritiken som framförs. Våldtäktsscenen med Jaime och Cersei har blivit extremt sågad pga 1. DET HÄNDER INTE I BOKEN 2. så jävla onödig och triggande scen, vad fan bidrog den med? 3. de skiter fullständigt i den scenen sen. Som om det inte skulle spela någon jävla roll alls.

  Thérèse 2014-05-05 11:21:37
  Svara
 • De här inläggen är så jäkla bra!

  kaneli 2014-05-05 10:11:36 http://spicegirl.ratata.fi
  Svara
 • Woooh! Att du gör feminist-listor. Fab <3

  Rebe 2014-05-05 09:19:33 http://alltingnu.blogg.se
  Svara
 • Clara: Var den du är. Det kan låta svårt men om du är den du är som ställer höga krav och faktiskt ifrågasätter när dina vänner umgås utan dig så låter du ingen köra över dig. Det kan kännas ensamt ibland men du ska inte umgås med personer som behandlar dig dåligt och vänner som accepterar dig för den du är behandlar dig inte så. Stå på dig och visa vem du är! Vik dig aldrig och ändra dig aldrig för någon annan än dig själv. <3

  Lisa m 2014-05-05 00:00:08
  Svara
 • Bra sammanfattning! Avskyr verkligen American Apparel.

  Svara
 • Sandra jag är ledsen över att gamla vänner menar på att ja ställer för höga krav..typ att jag blir sur om de umgås utan mig. Anledningen är att ja känner mig ensam. Känner mig oälskad och därför blir ja besviken och kanske ställer krav och konfronterar dem : varför bjöd ni inte med mig?
  Får inte fler vänner av det tydligen men ja känner mig så liten. Vad ska jag göra? Har du något bra råd? Tack för svar <3

  clara 2014-05-04 21:34:20
  Svara
 • Ah! En göttig dos intressant läsning. Så grymt bra, Sandra!

  Singelbloggaren 2014-05-04 20:47:23 http://singelblogg.com
  Svara
 • Jag kan även tipsa om Värvets avsnitt med Gudrun Schyman: http://xn--vrvet-gra.se/podcast/121-gudrun-schyman/

  Mimo 2014-05-04 19:26:00
  Svara
 • ADORBS! Eller har jag gått och blivit en pensionär som missat det nya inneorden? *awkawk*

  claudia 2014-05-04 18:45:10
  Svara
 • Åh all denna feministiska pepp! ÄLSKAR!

  Madde Schwedaan 2014-05-04 18:44:27 http://www.MadsonArt.wordpress.com
  Svara
 • De här inläggen är så bra!

  Frida 2014-05-04 18:35:14 http://dezdemonas.blogspot.com
  Svara
 • Familjen schulmans beteende är så märkligt. Jag kan inte för mitt liv förstå hur vissa kan komma sig för att säga och göra saker som några av dem gör. Det är så lågt att slå nedåt. Så omodernt och narcissist till och med… Precis som att de är robotar son saknar förståelse för någon annan än de själva… När man har allt, varför lägga mödan på att slå mot de svagaste grupperna i samhället istället för att hjälpa… Det går så mot hela min syn och mina värderingar.

  Gäst 2014-05-04 18:25:18
  Svara
 • +att Fi vann kårvalet i Uppsala!!!! 🙂 http://www.tv4play.se/program/nyheterna-uppsala?video_id=2598521

  agnes 2014-05-04 17:16:10
  Svara
 • Jenny: Fast våldtäkten i Game of Thrones har faktiskt uppmärksammats i tidningarna ~ plus att det är en serie. Det som händer inom American Apparel är verklighet och inte fiktion så det är inte jämförbart.

  Lisa m 2014-05-04 14:54:31
  Svara
 • annika: hon har slutat att köpa deras kläder 🙂

  sandra, älskar dina feminism-sammanfattningar <3

  fanny darling 2014-05-04 14:41:15 http://fannydarling.devote.se
  Svara
 • Jag tkr det är konstigt över hur folk tkr det är hemskt att AA visar upp sina kläder, på typ nakna kroppar.
  Men inte gnäller ngn om hur naket det är i t.ex Game Of Thrones som aaaaalla älskar, där det är både incest, våldtäkt m.m.. Och det är typ bara kvinnor som utsätts.
  Samma sak i serien Vikings där det är samma sak. Kvinnor som våldtas och ska vara nakna hela tiden. Det ska vara ok, men inte naket i reklam?

  Jenny 2014-05-04 14:14:53
  Svara
 • ÄLSK PÅ DET HÄR <3

  Sara 2014-05-04 14:10:53
  Svara
 • Annika, jag är ganska säker på att Sandra slutade köpa kläder från AA för ett tag sedan 🙂

  Charlotte 2014-05-04 12:47:18
  Svara
 • ”Om de läst sin Foucault skulle de veta att makt utövas i samma stund som någon vet vad som är sant och rätt för andra och i samma stund som grupper beskrivs, skildras, gestaltas, och att makt är våld. Diskursen om oss är en våldshandling.”

  skrivet av Lena Andersson för DN igår (http://www.dn.se/ledare/kolumner/diskursen-om-elandet/?brs=d), handlar förvisso inte om feminism utan om tiggare men det är en viktig text som jag önskar alla skulle läsa! Och ovanstående citat kan tillämpas på mycket.

  xyz 2014-05-04 11:37:51
  Svara
 • Feministmånadsinläggen är det bästa!!!! ÄLSKAR DETTA

  Lisa 2014-05-04 11:29:34
  Svara
 • Grym sammanfattning!
  Jag har själv efter noga övervägande valt att bojkotta AA, trots min kärlek till deras kläder. Enough, liksom. Hoppas faktiskt att du också väljer att göra så snart. 🙂

  Annika 2014-05-04 11:26:47 http://annikaherlitz.com
  Svara
 • Tycker att de här sammanfattningarna är awesome!

  Moa 2014-05-04 10:31:42
  Svara
 • Åh åh åh. Du är så grym, ÄLSKAR denna sammanfattningen. Kicka ass på bloppisen idag, önskar jag var i Sthlm! Puss

  Julia 2014-05-04 09:59:16 http://julviva.blogg.se
  Svara
 • Älskar dina feminismsammanfattningar! Så bra att kunna se om man har missat något (vilket jag nästan alltid har). Tack!

  Maja 2014-05-04 09:32:21 http://sammagator.blogspot.se
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Fannie Redman