Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

sandra och michelle. menspodden.

weekend in selfies.

Det är toooorsdag och dags för ett nytt avsnitt med sandra och michelle. Den här gången spenderar vi en halvtimme med att prata om mens. Vi snackar pms, mensvärk, att ligga med mens, kombinationen p-piller och mens, hur det var när vi fick mens och så vidare och så vidare.
Vi spelade in denna podden i ett annat rum än vi brukar så ljudet är tyvärr lite sämre och ojämnare än vanligt, men det blir bättring nästnästa podd.

Lyssna och prenumerera i itunes HÄR. Vi finns i alla podcastappar också, för både iphone och android.
För att lyssna direkt i webbläsaren, klicka här:

Vi finns på twitter och insta under hashtaggen #sandraochmichelle

 

Translation. Podcast no. 17 is out today with me and Michelle. It’s in Swedish and today it’s about our periods.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
44kommentarer
 • Bästa poddavsnittet jag någonsin hört! Blev så otroligt pepp! TACK!

  Elin 2014-10-17 21:06:35 http://alfonx.blogg.se
  Svara
 • Det finns faktiskt ett ord för när någon saknar en själ: Demens. Hemskt men sant.

  clara 2014-09-08 23:50:45
  Svara
 • Himla bra ämne och så, men tänk gärna på att vara lite mer inkluderande nästa gång! Det var väldigt hetero- och cisnormativt (som Ida skrev ovan, även killar kan ha mens, och ickebinära).

  Ett tips om man vill vidga sina cisvyer är att följa smarta människor på twitter, tex Transfeminazgul, TheMegaBitch, Aadori och Transkamp. På instagram kan man följa Transiarkatet_ som är ett stafettkonto precis som Kvinnohat eller Makthavarna.

  Mensa på! 🙂

  Catharina 2014-09-08 21:46:47
  Svara
 • […] http://rodeo.net/niotillfem/2014/09/sandra-och-michelle-menspodden/ […]

  Lite mer mens | MadsonArt 2014-09-06 12:30:37 http://madsonart.wordpress.com/2014/09/06/lite-mer-mens/
  Svara
 • SÅ bra poddavsnitt!

  Jennie 2014-09-06 10:18:50 http://ineedyoutoneedmeback.devote.se
  Svara
 • Jätte bra och rolig pod!
  Jag studerar molekylärbiologi, och har där lärt om den kvinnliga cykel på detaljnivå – och det är helt otroligt hur mycket som händer och hur komplicerad det hela är – men också otroligt fascinerande. I mina böcker visar dom alltid 4 parallella figurer – en som visar gonadotropiska hormon nivå (hormoner som släpps ut från et ställe i hjärnan som påverkar könshormonbalansen), ovariesyklusen (hur äggen växer och bryts ner), kønshormon-nivå och ”uterine cycle”, det som gir blodet som utgör mensen. Det är coolt att se hur dom olika balanserna påverkas av varandra, och hur hormonerna svänger. Det som gör att man blöder är att et lag med väv (endometrium) bryts ner om ägget inte befruktas och fästas till uterin. Om ägget inte befruktas, dör det och slutar ge från sig vissa hormoner, något som gör att blodkärlen i ytan av dessa uterin-vävnaderna kontrakterar och vävet dör. Det är då det döda vävnad som skills ur. Nu var det här bara et kort sammandrag, med några komplicerade ord, men jag tycker att jo mer vi vet om det ju bättre. Det är fascinerande (och mycket mera intressant och detaljerad än delen av boken om det manliga reproduktiva systemet)! (PS. ursäkta konstig svenska, jag har inte skrivit svenska på många år!)

  Nikoline 2014-09-06 00:27:02
  Svara
 • Åh vad bra den va! Satt och lyssnade i bussen och fnissade för mej själv. Har alltid varit den som tyckt det varit lite skämmigt med mens,men inte nu längre. Så tack för det! 🙂 Fick dessutom min mens idag och känner mej riktigt pms-ig. Så nu kan jag med gott samvete stanna hemma och äta massa lösgodis eftersom smaken ju är bättre nu när jag har mens! 🙂

  Jenny 2014-09-05 14:46:19
  Svara
 • Linnea: Underbara du. <3 Mens är väldigt besvärligt för många medan andra inte känner någonting alls. Jag mår så himla dåligt och kan aldrig gå till skolan när jag har fått min mens för jag blir alldeles svimfärdig och kräks om jag överanstränger mig. Mina känslor är en riktig plåga men jag äter medicin som får mig att må lite bättre och det kanske är något för dig? Det finns en tablett som heter Pyrodoxin som innehåller B6 vilket hjälper mot humöret och kontrollerar de översvallande känslorna ~ min gynekolog skrev ut dem till mig för många år sedan och tack vare de tabletterna kan jag kontrollera mig själv bättre. Det finns även antidepressiva tabletter som är väldigt bra mot mens och som höjer upp humöret och jag tror nog att det skulle kunna hjälpa dig så du inte ser allt i svart. Prata med din gynekolog ~ det är det viktigaste.

  Kram!

  Lisa m 2014-09-05 08:46:01
  Svara
 • När jag åt p-piller (Trionetta28) spydde jag som en gris. När jag åt minipillret cerazette blev jag som Michelle. Menslös, känslolös, lustlös. Och gick upp i vikt. Ingen bra kombo när man är i tonåren, att ens känslor mixtras runt. Nu har jag en kopparspiral vars insättning var det VÄRSTA jag upplevt i mitt liv pga smärta, nu har jag sån kraftig pms att jag funderar på att plocka ut spiralen eller äta nåt mot min pms. Jag har liksom riktiga självmordstankar några dagar varje månad, som sen utbyts i glädje och energi. Som värsta bipolära tjejen. Dumt att medicinera mot allt och inte låta kroppen ha sin gång men den sjuhelvetes kraftiga mensvärk jag har utan preventivmedel är inte nåt jag önskar min värsta fiende. Kunde inte gå till jobbet när mensen kom förut, fick hoppas att den kom på en fredag varje gång… och nu är jag redo att ta livet av mig, säga upp mig o göra slut med min pojkvän för att jag inte har npn kontroll över mina känslor. Det är bara ett becksvart mörker. Hinner ju glömma bort varje månad att jag måste andas o äta choklad för det är inte verkliga känslor men ändå. Funkar inte. Gråter bara okontrollerat.

  Jag är inte stolt eller glad över att ha mens, det är ungefär det värsta i mitt liv på alla sätt. Jsg fakking hatar mens :'((

  linnea 2014-09-05 07:24:05
  Svara
 • Men alltså ni är så sköna! Älskar det faktumet att Michelle tweetar att killar inte får vara med för hon har mens ^^ även att Sandra använder ordet tuttar, för att lite senare i podden använda ordet tantisar. Typ det bästa idag. Jag ska börja använda det ordet! P.s ni har världens bästa skratt. Det gör mig glad enda in i SJÄLEN D.s <3

  Josefin 2014-09-05 00:00:04
  Svara
 • oj alltså kusligt låg nivå på sexualundervisning folk verkar ha haft? själv hade vi ”tjejgrupp” i skolan när jag var 9 år och fick då veta ALLT matnyttigt om mens, kroppen, sex, feminism osv! haha måste varit undantaget alltså

  ellen 2014-09-04 22:43:12
  Svara
 • Hahaha Felicia!

  Isabella 2014-09-04 22:38:34 http://isabellahansson.blogspot.com
  Svara
 • älskade det här poddavsnittet <3 <3 <3

  felicia 2014-09-04 22:10:55 http://tigerlilys.blogg.se
  Svara
 • Jag har en fråga till dig och Michelle. Nu när ni inte längre äter p-piller, har ni funderat/använt någon annan typ av preventivmedel som p-stav eller plåster, eller kör ni kondom varje gång nu? Kram

  Micaela 2014-09-04 21:10:53
  Svara
 • Jösses vad jag mådde dåligt när jag åt p-piller. Men förstod nog inte riktigt varför. Tänkte ibland på kvällarna att det kanske trots allt ändå inte va hela himla världen om jag inte vaknade dagen efter. Utan känslor var bra förklarat, jag kände mig likgiltig inför livet. Så slutade jag och nu älskar jag att leva! (Och kopparspiral, hormonfri och gratis! (Iaf var den det när jag satte in den) )

  Ellen 2014-09-04 20:33:50
  Svara
 • jaa bästa podden hittills! vill också rekommendera liv strömquists sommarprat, där pratar hon om mens.

  xyz 2014-09-04 20:23:37
  Svara
 • KÖÖÖP! http://www.bokus.com/bok/9789170378041/kunskapens-frukt/

  christine 2014-09-04 19:48:24
  Svara
 • Så härligt att ni pratar om mens, det borde inte alls anses som pinsamt eller något man inte ska prata om. Jag kommer ihåg en gång när jag gick i skolan och jag säger till min kompis att jag har sån fruktansvärd mensvärk och en kille i min klass hör vad jag säger och skriker FYFAN VAD ÄCKLIGT och sätter sig på andra sidan klassrummet.

  Mitt mensvärk tips är att koka vatten och hälla upp det i en stor pet-flaska och sedan stoppa in den i en tjockare strumpa för att lägga på magen, om man inte har en vetekudde man kan värma 🙂 Superbra pod!

  Ritza 2014-09-04 19:23:59
  Svara
 • Michelle är så himla lik Ponyo. Och det är världens största komplimang pga Ponyo är sötast i hela världen. Ponyo.

  Felicia 2014-09-04 18:43:59
  Svara
 • Är jag typ onormal? Jag har näst intill aldrig mensvärk. Inte pms heller. Jag känner mig bara vanlig liksom? Påverkas inte mycket av min mens.

  Lisa 2014-09-04 18:42:24
  Svara
 • Pam: Hahahaha fan vad bra!!! Synd att jag inte kan datumet för min mens födelsedag!

  Hanna 2014-09-04 17:33:39
  Svara
 • Bästa podden, blir så glad!!!!! PUSS

  Gabriella 2014-09-04 17:10:04
  Svara
 • jjjjjjjjjjjJJJJJJJJJJJJAAAAAAAAAAAAAA

  emelie 2014-09-04 16:40:39
  Svara
 • Svar till Ella: Du har fel i flera saker som du påstår. Ägganlagen är skapta i förväg men inte själva äggen. Med stigande och sänkande hormonhalter stimuleras ägganlagen till att bilda och släppa ett ägg. Detta sker alltså två veckor innan mensen. Det som stöts ut är slemhinnan. Du kan således inte hitta några ägg i din mens.

  Alde 2014-09-04 16:17:05
  Svara
 • Viktig och svinbra podd! När jag gick på högstadiet hade vi en lärare (man) som stod och låtsas-spydde och ojade sig över hur äckligt det var hemma för att hans tjej hade mens just då. INTE bra för fjortisar att höra. Vilket pucko!! (Har jag insett på äldre dagar)

  Ellen 2014-09-04 16:05:26
  Svara
 • Visste ni att den finns en internationell mensdag? Det är den 28 maj och den första var faktiskt detta året!

  Emma 2014-09-04 15:27:12
  Svara
 • Det här är såklart ingen kritik mot er, utan snarare mot svensk biologiundervisning, blev helt chockerad av hur lite ni vet om mens?? Jag är för visso något av en mensnörd och tog under hela gymnasiet på mig att utbilda allt och alla i min närhet om mensen och fittan. Så: Äggen skapas redan när du ligger i livmodern! Du har alltså alla dina ägg redan innan du har fötts, ägget är kroppens allra största cell och den ENDA cell som du kan se med blotta ögat. Ett par dagar efter ägglossning fastnar ägget inne i livmodern, för att det ska kunna göra det måste kroppen fixa så att livmodern blir mjuk och mysig, om ägget aldrig blir befruktat måste kroppen göra sig av med allt mysigt slem som den har inträtt livmodern med, för att göra det så krampar den, det är det som gör ont. Om man sparar all sin mens (till exempel i en mens kopp) och sen letar igenom den så kommer man att hitta sitt ägg, som man alltså kan se med blotta ögat. OBS har aldrig testat detta själv, men blev nu sjukt taggad. Och som massa andra människor redan har gjort vill jag såklart tipsa om menskoppen, världens bästa grej! Inte för alla såklart, men för en himla massa människor. Och tack för fin pod och fin blogg! puss

  Ella 2014-09-04 15:23:17
  Svara
 • Glöm inte att det även finns killar med mens!

  Ida 2014-09-04 15:13:54
  Svara
 • Kan så jäkla varmt rekommendera menskopp! Miljövänlig och så himla mycket smidigare och skönare än bindor och tamponger.

  Och p-piller… Åt dem i 5 år (två olika sorter). Under den tiden hade jag vissrligen större bröst och fin hy, men också nästan jämt migrän, svampinfektion, humörsvängningar, ingen sexlust och grät hur mycket som helst. Efter att jag slutat med dem så var jag en ny människa. Kåt, glad och finnig. Klart värt det.
  Självklart är det individuellt, för vissa så funkar p-piller hur bra som helst. Men det som gör mig förbannad är att ingen barnmorska eller läkare kunde koppla mina besvär till p-piller, eller ens prata om biverkningar med p-piller eller andra hormonbaserade preventivmedel. ”Du kanske kan prova en annan sort?” var det mesta man fick höra…

  H 2014-09-04 14:39:21
  Svara
 • Kul podd men det MÅSTE ju vara nån mer än jag som reagerar på vissa (rätt, öh, bisarra) faktafel? Det är alltså slemhinnan på livmoderväggen som kroppen stöter ut när man har mens (den bildas för att ett befruktat ägg ska kunna få näring där och behövs ju inte om ägget inte blir befruktat). Det är detta, eller snarare livmoderns sammandragningar för att stöta ut slemhinnan, som gör ont. Ägget lossnar rimligt nog under ägglossningen och ”förstörs” inte alls under mensen.

  Hanna 2014-09-04 14:39:01
  Svara
 • Åh, vad glittrande magiskt det här avsnittet var! Mens borde avhandlas så ofta en bara får chansen, TYP JÄMT alltså!

  Tantkvinnan 2014-09-04 14:20:18
  Svara
 • Så himla bra podd om ett så viktigt ämne!
  Det är verkligen så himla sjukt att mens är ett så skambelagt ämne fastän det är så NATURLIGT för så många.

  Vad gäller mini-piller så hade jag typ precis motsatsen till Michelles erfarenhet. Jag började ta dom för att slippa min vidriga mensvärk, men istället för att få väldigt ont och bli lite känslomässigt instabil en gång i månaden blev jag känslomässigt instabil typ, hela tiden. Jag grät, tog illa upp av saker jag inte skulle tagit illa upp av annars, tjafsade med min pojkvän, storgrät och sparkade på saker i min väg när jag tappade min kamera i golvet. Jag grät och grät och grät. Jag fick en till sorts piller för att hålla nere humörsvängningarna och det hjälpte lite grann, men inte helt. Och för att inte tala om den icke-existerande sexlusten. Efter bara ett par månader slutade jag och jag mådde så himla mycket bättre efter bara någon månad – det var så himla obehagligt att inte kunna kontrollera sina känslor. (Och som plus har min mensvärk blivit mildare också.)
  Vet att p-piller och mini-piller passar bra för väldigt många, men dom som rekommenderar det borde vara noga med att säga till om att det finns bieffekter och att man inte bara ska acceptera det som ”normalt”. Gillar inte hur vissa pratar om pillren som om dom vore vilken vanligt medicin som helst.

  Tack så mycket för en kul podd, som alltid!

  Karin 2014-09-04 13:56:16
  Svara
 • Linda – jag avskydde också kondomer tidigare, men har nu börjat använda kondomer av märket Skyn. De är latexfria och på alla sätt mycket bättre än vanliga kondomer. De går inte sönder, känns bättre, framkallar inte klåda osv.

  Mia igen 2014-09-04 13:38:13
  Svara
 • Superbra att ni tar upp det här ämnet! Jag har alltid tyckt att mens är pinsamt och skämmigt, jätte dumt..

  Blev inspirerad att skriva ett eget inlägg om det hela; http://mjackflajj.blogg.se/2014/september/mensens-tabu.html

  Emelie 2014-09-04 13:26:38
  Svara
 • Ja hurra vad bra!!!!
  Jag kan också tipsa om menskoppen, så himla BRA grej!
  Jättebra att ni pratar om mens, och som någon annan fining i kommentarerna sa så skulle det kanske vara jättebra även med en ”uppföljning” om preventivmedel? Också något superviktigt. T.ex hur dåligt så många mår av p-piller fastän de inte vet om det.
  Puss och kram tjejer!

  Lovisa 2014-09-04 13:00:47
  Svara
 • Hatälskar mens. Älskar dock eran podd helt och fullt!

  Beatrice 2014-09-04 12:58:41 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
 • Hallå, världens roligaste podd! Håller helt med, låt oss höja våra mensskydd i vädret och vara stolta. Och är det inte sjukt att man vet så lite om mens? Skärpning skolan!

  Tänkte på det här med att ligga på mensen – oundvikligt ju. Med distanspojkvän och oregelbunden mens skulle jag typ aldrig få ligga annars 🙂

  Sophie 2014-09-04 11:51:55 http://sophistikerad.wordpress.com
  Svara
 • Sandra, skulle inte du kunna berätta mer om på vilket sätt du mår bättre efter att du slutade med p-piller? Jag har gått på p-piller i snart sju hela år. Jag kommer liksom inte ihåg hur det är att vara en människa utan p-piller.

  Och vad använder du för preventivmedel istället? Jag tycker kondomer är så himla bökiga och framför allt fett osköna. De svider för mig.

  Vore väldigt tacksam för svar, för jag vill ju inte gå runt och ha ett halvbra liv om jag nu kan må mycket bättre utan pillrena.

  Linda 2014-09-04 11:44:19
  Svara
 • Ni är ju helt fantastiska!Det här räddade hela min förmiddag och nu ska jag ut och äga världen!!!! PUSS på er!

  Linnéa 2014-09-04 11:27:20
  Svara
 • Svar till Sofia
  När man fått sitt hjärta krossat är allt som får det att kännas det minsta bättre för ens den minsta sekund okej. Vill du skaffa rebound samma dag är det okej, vill du aldrig hångla igen är det okej. Vem har bestämt att det ska dröja 4 veckor? gör det när du vill och känner dig redo. Ingen annan bestämmer vad du borde göra.
  och ps det kommer börja läka, lovar. kram.

  Julia 2014-09-04 10:27:47
  Svara
 • Ja, ni räddade min morgon! Vill passa på att slå ett slag för menskoppen, den har gjort min mens enklare och nästan roligare. De första månaderna man använder den tänker man vad faaaen, men sen vill man inte vara utan. Det är mer hygieniskt och ekonomiskt och praktiskt på alla sätt.

  Och en fråga till Sandra som inte har något alls att göra med mens: Hur håller du kontakten med vänner i New York och på andra ställen långt borta? Har du tips?

  Mia 2014-09-04 10:01:41
  Svara
 • Åh vad roligt! Jag är helt galen i mens, kan prata om det hur länge som helst utan att bli trött. När man väl sätter igång så märker man att andra är ungefär likadana, det går att prata hur mycket som helst om mens. Min mens fyller 15 år den 1 oktober, funderar på att ha fest.

  Pam 2014-09-04 09:25:09
  Svara
 • Inget relaterat med eran podd. Är det okej att skaffa rebound en vecka efter att han fucking krossat mitt hjärta? Tänker att det ändå bara var sju månader. Behöver jag fortfarnade vänta fyra veckor för att få hångla? Jävla skit fan det gör så jävla ont, det gör så jävla ont osv. Du förstår

  Sofia 2014-09-04 09:01:33
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Petra Tungården
Home
Andrea Brodin
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Ida Warg
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind