Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

sommarpraten hittills.

1

Sommar = sommarprat! Precis som förra året tänkte jag skriva lite om de som jag lyssnat på. Då – för sisådär 365 dagar sedan – hade jag någon idé om att jag skulle hinna med att lyssna på allihopa, men det blev så himla stressigt och kändes typ som ett extra jobb. I år kör jag lite bekvämare stajl och lyssnar på de jag har lust med.
Här kommer de 6 första jag hunnit med!


Annika Lantz.
Har ju en asmysig radioröst redan som det är, redan där får hon ett gäng plus i min bok. ^^ Ett puttrigt, roligt och välskrivet (ibland nästan lite för ord-pussligt) sommarprat om sitt liv. Tyckte mycket om när hon berättade om dofterna när hon var liten och bodde i Algeriet. Pratar även viktigt och bra och roligt om sin livmoderhalscancer.


David Lagercrantz.
Vuxna kulturmän verkar ha en stor fascination kring sina fäder. Hela detta prat handlar om Davids pappakomplex. Kanske är detta sommarprat intressant om man har koll på Olof Lagercrantz, men det har inte jag särskilt mycket alls tyvärr. Handlar lite om skrivkramp och om att skriva också, det är bitvis halvintressant.


Tom Malmquist.
Författare och poet vars fru gick bort i cancer samma natt som deras dotter föddes. Om ni inte läst hans  självbiografiska debutroman I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv har ni med största sannolikhet sett den på topplistorna i bokaffärerna. Hela hans sommarprat är ett brev till hans nu fyraåriga dotter. Så otroligt fint och välskrivet med en fantastisk berättarröst. Det är hoppfullt och sorgligt på en och samma gång. Hittills sommarens bästa! Lyssna lyssna.


Tiffany och Bianca Kronlöf.

Artist + skådissystrar och hjärnorna bakom SVT:s humorserie Full Patte. Jag tyckte detta sommarprat var sådär. Kände mig nästan utanför, som om man var den tredje parten i ett rum som ingen ställde några frågor till. Målet måste ju ändå vara precis motsatsen tänker jag. Ganska pladdrigt och de asgarvar åt varandras interna skämt som inte är särskilt roliga för en utomstående. Tycker i alla fall jag. Fint dock när de bedyrar sin kärlek till varandra.


Malou von Sivers.

Malou har dedikerat hela sitt Sommar om historien om sin pappa, en historia hon aldrig tidigare berättat för någon (tydligen inte ens sina barn). Det är fint, ärligt och naket om en frånvarande och misshandlande pappa som Malou förlåter, om och om igen. Kanske lite extra sorgligt för oss som inte heller har någon kontakt med våra pappor.
Då kan man ju förresten undra varför jag tycker detta prat är rimligt och inte Davids, och det är nog därför att Malou har fötterna i sitt eget jag, berättar historien utifrån sig själv, medan jag tyckte Davids mer kändes som någon som ska hålla ett föredrag om en person, om ni förstår? Malous berättarsätt och röst i detta prat påminner lite om Astrid Lindgren tycker jag förresten, man lunkas liksom in i historien på ett hemtrevligt sätt.


Danica Kragić Jensfelt.

Danica är robotforskare på Kungliga Tekniska Högskolan. Hon kom till Sverige -97 och arbetade som städerska under sin första år, och en av hennes robotmål är att robotar ska i framtiden kunna sköta sådana sysslor istället.
Hon beskriver väldigt begripligt för oss relativt otekniska varför vissa grejer är svårare att programmera än andra. Om vad som är möjligt i framtiden och hur det kan se ut i en  värld där kanske människor och robotar samsas. Intressant stundvis, men hade önskat lite knasiga framtidsrobot-visioner om man fick drömma!

 

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿

Det var det hittills! Nu ska jag lägga mig vid poolen och lyssna på först Emil Jensen och sedan Markus Krunegård tänkte jag.

.

Translation. Sommar i P1 (Summer on P1) is one of the most popular shows on Swedish radio. The 88-minute-long programme is broadcast daily from Midsummer’s Day until the middle of August, always starting at 13.00 (a timeslot it has occupied since 1959), with repeats in the late evening and very early morning. Each edition is presented by a different host, who plays music of his or her own choosing and talks about a topic of personal relevance. The hosts range from celebrities to politicians, scientists, authors, athletes, and royalty. (<- This was by the way taken from Wikipedia). Here are some reviews of the ones I have been listening to so far.

 

picture source.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
30kommentarer
 • Tycker du missat lite av Danicas som jag tycker varit mest intressant hittills, halva poängen med hennes sommarprat var ju det etiska perspektivet kring att robotar gör människosysslor som t.ex. att ta hand om funktionsnedsatta barn som hon själv har personlig erfarenhet kring. Och gillade kronlöfs sommarprat supermycket, jag har själv en syrra och tyckte alla skämt var väldigt relaterbara hehe.

  Anna 2016-07-23 08:41:07
  Svara
 • lyssna på ove ”doc forest” skog! så himla skön gubbe som berättar om hur han åkte båt till japan och introducerade tatuerade bröstvårtor till bröstcancerdrabbade i sverige. bland annat. tänkte i år att jag slumpar fram vilka jag lyssnar på så jag kan bli lite överraskad. tex älskade jag doc forest som inte låter som en klockren matchning till mig när jag läste om honom.

  elisa 2016-07-22 09:12:42
  Svara
 • Mina favoriter hittills är Bertil Hult, Maj Sjöwall och Emil Jensen! Rekommenderas verkligen.

  Hanna 2016-07-21 13:35:34
  Svara
 • Måste tipsa om Emilia Linds sommarprat, handlar om att förlora sin mamma i tidig ålder och ha varken en pappa eller syskon att dela sorgen med. Om ni har tid – lyssna på det! Hade tårar i ögonen genom hela hennes sommarprat. Hon tar upp många viktiga ämnen som ensamhet, identitet samt hennes längtan efter kärlek. Superfint verkligen!

  Maria 2016-07-21 10:27:56
  Svara
 • Jag vill tipsa om Alexander the Mauler Gustavsson också!
  Älskar att höra från folk som vanligtvis inte hörs i kulturkretsar, folk dom kommer från nåt annat än spikraka akademikerliv. En insyn i en värld som inte är min och väldigt intressant om att hitta sin grej och att inte ge upp på sig själv.

  Flurkmark 2016-07-21 08:39:07
  Svara
 • DU MÅSTE LYSSNA PÅ MIKAEL KARLSSON. Eller ni alla! GUUUD det va så så så bra!!! Det blir bättre och bättre hela tiden så fortsätt lyssna och lyssna koncentrerat!

  matilda 2016-07-20 22:18:58
  Svara
 • Åh jag älskar sommarprat! Jag tipsar om Gunhild Stordalen & Ahmad Khan mahmoodzada också! Gunhilds är superintressant om hennes rädda världen-projekt & delvis väldigt sorgligt om hennes sjukdom & Ahmad är killen som spelade den lilla pojken i flyga drake & sen fick fly till Sverige p.g.a. filmen. Du är så himla härlig, en sån himla tur för oss att du inte tar 100% semester från bloggen <3

  Ida 2016-07-20 21:49:42
  Svara
 • Fatta när Tom’s dotter är tillräckligt gammal för att förstå hans prat. So much love, skulle böla sönder av att lyssna påt! <3

  ISA 2016-07-20 20:29:58 http://isabyl.devote.se
  Svara
 • hade också förväntat mig bättre av bianca och tiffany! de är ju så sjukt coola och smarta, men det var lite väl internt buhu.

  Vicky 2016-07-20 19:50:42 http://vickys.se/
  Svara
 • Lyssnar på Emil Jensen nu! Älskar det, älskar hans röst och sätt att forma meningarna!!!

  Jenn - Forever abroad 2016-07-20 18:33:18 http://jennifersandstrom.se
  Svara
 • Mina favoriter var Tom och Malou. Instämmer om Toms bok, läs den! www.nouw.com/hellofebruary

  Rebecka 2016-07-20 18:21:41 http://www.nouw.com/hellofebruary
  Svara
 • Åh, då har du något att se fram emot! Emil Jensens sommarprat var helt magiskt. Så vackert, sorgligt, poetiskt och peppigt på samma gång. Har själv en lillebror som är fyra år yngre. Ringde honom direkt efter podden för att bara småprata lite och innan vi la på så sa han: Jag älskar, älskar dig syrran!
  Glädjen 😀
  Kram på dig bästa Sandra

  Amanda 2016-07-20 16:40:37
  Svara
 • Har lyssnat på ett gäng sommarprat och tyckte Matias Varela var behaglig att lyssna på och allmänt vettig, Ulrika Roglands sommarprat var så sjukt intressant om nät-grooming och att lyssna på Gloria Ray Karlmark var en jäkla ynnest, fantastisk historia! + för hur rolig Annika Lantz var!

  maria 2016-07-20 15:40:07
  Svara
 • Det slår mig allt för ofta att jag är alldeles för dålig på att lyssna på sånt här. Jag följer gärna radio i bilen men aldrig att jag skulle slå på radion hemma. Skumt egentligen?

  Madde / Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna 2016-07-20 14:41:47 http://www.saramadeleine.se
  Svara
 • Jag tycker att årets säsong varit rätt svag hittils och har inte lyssnat på jättemånga, MEN för mig är David Lagercrantz än så länge bäste sommarprataren.
  Tycker även att Matias Varela och Bertil Hult var väldigt bra.
  Tom Malmqvist däremot fick jag stänga av efter 5 min pga stod inte ut med hans hemska radioröst samt att han stolpade sig igenom sin text innantill.
  Ser fram emot Edward Blom imorgon och tror att han kommer trumfa David, Edward är fantastisk!

  Karin 2016-07-20 12:53:47
  Svara
 • Gunhild Stordalen!! Tipselitips

  Amanda 2016-07-20 11:36:32
  Svara
 • Emil Jensen var det bästa sommarpratet iår tycker jag! Ett annat tips är hon som fick gå i en vit skola på 50 talet i Amerika. Mycket gripande att lyssna på henne

  Emma 2016-07-20 10:42:42
  Svara
 • Ahmad Khan Mahmoodzada och Matias Varela är två måsten! Så bra på sina egna sätt. Ba gört.

  Elsa 2016-07-20 10:09:39
  Svara
 • Tyckte Ahmad Khan Mahmoodzadas sommarprat var väldigt bra oxå, men som du skrev Tom Malmquists är bäst hitintills!

  m 2016-07-20 09:37:40
  Svara
 • Missa inte Mikael Karlssons sommarprat, underbart om musik, Harlem och att alltid tänka nytt. Bakgrundsmusik genom hela sommarpratet gjorde det ännu mysigare. Och Gunhild som någon tipsat om innan!

  Lisa 2016-07-20 09:35:30
  Svara
 • Du MÅSTE lyssna på Gloria Ray Karlmark! Tyckte hon var överlägset bäst av dom jag lyssnade på. Man lärde sig mycket och hon verkar så himla gullig.

  Ann 2016-07-20 09:35:27
  Svara
  • Svar på Anns kommentar.

   åh! jag har ju lyssnat på den men glömda lägga in den! får bli i nästa sommarpratsdel. håller med – så himla bra!!

   sandrabeijer 2016-07-20 10:10:10
   Svara
 • Hej! Men vad olika du bedömde att Lagercrantz respektive von Sivers pratade om sina psykiskt misshandlande pappor?! Varför? Tack!

  Anna 2016-07-20 09:35:18
  Svara
 • Håller med, Tom är absolut bäst! Och Emil Jensen! Och Gunhild Stordalen!! Du måste lyssna på Gunhild!

  Johanna 2016-07-20 09:28:43
  Svara
 • Och hallå måste säga att Danica Kragić Jensfelts prat verkar så spännande!! Jag var i San Francisco nyligen och Silicon Valley där jag gjorde ett besök på Google. Var även och hämtade en bekants 5-åriga dotter från googles förskola – där hon visade upp sin ROBOT för oss! ”Här är hjärnan”, största delen av allt, trodde liksom det var kroppen. ”Sen kommer ansiktet här och så ska jag sätta kameran ovanpå”. Haha alltså bara på google-skola???

  JENN FOREVER ABROAD 2016-07-20 09:26:08 http://jennifersandstrom.se
  Svara
 • Synd att Kronlöfarna var sådär 🙁 Hade sett fram emot dem! Super-toppen inlägg i övrigt, tack!!

  JENN FOREVER ABROAD 2016-07-20 09:19:06 http://jennifersandstrom.se
  Svara

senaste från Mode

Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Petra Tungården
Home
Andrea Brodin
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Ida Warg
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind